Ниска мржње дужа од века

Иван Миладиновић

14. 08. 2016. у 10:16

Да ли се могу заборавити злочини Јужних Словена из 1914. године? После првих операција, опште разочарaње у "браћу" преко Дрине, Саве и Дунава. За јунаштво у рату против Србије, Хрват из Билећe добио титулу барона

Ниска мржње дужа од века

МНОГИ и најдобронамернији пријатељи Србије склони су да повремено упозоре да заборавимо прошлост, да заборавимо шта нам се догађало у прошлом и претпрошлом веку, да заборавимо историју, да се окренемо будућности и да градимо нову и другачију Србију. Не сумњајући нимало у њихове добре намере понекад им је тешко објаснити да нажалост Срби и Србија не могу да побегну од историје, да је она испреплетена са свим оним што нам се и данас дешава. Сусрећемо се са њом на сваком кораку наше свакодневице.

Када је прошле године Милорад Пуповац на представљању Билтена Српског народног вијећа "Говор мржње и насиље према Србима у 2015" рекао "да је све очитији национализам у Хрватској од уласка у ЕУ и да га распирују политичке странке које напуштају своје демохришћанске корене и усмеравају га у политичком деловању у савезу с онима који не само да су националисти, него заступају и пронацистичке, односно проусташке ставове", вероватно ни једног тренутка није помислио да ће те исте речи морати да изговара и ове године. Рехабилитација Степинца, поништење пресуде Главашу, Книн, Срб, усташки поздрави у дворани „Лисински“, узвикивање пароле "За дом спремни" на сваком кораку, не да само подсећају на прошлост, него наговештавају повратак у прошли век. У деведесете, седамдесете, у 1941. годину и на, већ помало заборављену 1914. годину. На потиснута сећања на зверства хрватских и муслиманких јединица у Мачви и широм Шумадије у Првом, односно Великом рату. И ето нас опет у сусрету са историјом, са далеком 1914, без спомињања злодела према Србима у Хрватској и Босни Херцеговини у оба рата, већ само на терор и крвопролиће у Србији после аустроугарског напада.

ОДМАХ после првих ратних операција, настало је опште разочарање у "браћу" преко Дрине, Саве и Дунава. Нико није могао да разумe суров и нељудски однос Хрвата, муслимана, па и Словенаца према цивилном становништву. Број Јужних Словена у аустроугарској армади није био непознаница за српски политички и војни врх. "Политика" већ 1. августа 1914. године, значи петог дана од објаве рата, објављује текст "Аустрија је гурнула Словене на Србију" у коме се уочава главни стратешки правац и рачуница Беча који се своди на констатацију:

- Ако наши словенски пукови победе Србију, онда нема шта да се брине. Али ако Србија потуче њих, онда ће код тих потучених аустријских Словена остати страшна мржња на Србију - записано је тада.

Није нимало тешко сравнити ову рачуницу јер ћемо њене последице осећати кроз цео двадесети век, а осећамо их, као што видимо, и данас.

Уочи напада на Србију командни кадар је непрестано вршио индоктринацију Јужних Словена пакленим говорима прожетих мржњом да Срби нису заправо људи. Манипулисало се и са Благословом Папе Пије X у коме поглавар из Рима благосиља војнике Црно-жуте морахије. Мењан је, скраћиван и надопуњаван... Папино слово је преправљано, избацивани су општи мирни делови, пооштравани други... и то како је ко стигао, од кардинала и бискупа до четних капелана. Један од њих, капелана, ће изговорити следеће речи:

- Виена је браник Свете столице. Стога, нека је рука у којој стежете мач Ватикана, благословена. Примите на себе благослов Оца нашега. Ви сте његова света војска која ће за неколико дана покорити тај дивљи народ и земљу њихову. Шта - народ, то није национ већ чопор шизматика. Чопор се мора укротити, послушности дозвати, у праву веру крстити. Децо Цркве нек сте благословени. Опрост сте од Оца нашега на земљи добили. Примите га мирно, кршћански на себе - најавио је зло које ће уследити овај капелан.


ПОЛА године касније, тачније 20. јануара 1915. године у листу "Пијемонт", пише:

- У овоме страшном рату најгори су били Словени из Аустрије... Уместо да на аустријску објаву рата Србији одговоре крвавим незадовољством, аустријски Словени пошли су на Србију с ропском мржњом - записано је тих зимских дана 1915.

На погрешне процене у Београду, које ће се узгред речено, провлачити цео целцати двадести век, да ће се "браћа" масовно предавати на српску страну, пресудно су утицале многобројне манифестације "српско-хрватског братства", у годинама које су претходиле рату. Почетком 1912. године, 163 загребачка студента били су гости Београда и клели се у Србију као југословенски Пијемонт, а домаћини су их ословљавали "драгом и најдражом браћом". И Словенци су били дочекивани као "најрођенији". У овим сусретима долазило је до братимљења и заклињања на верност "до гроба".

Због тога нико у Србији није могао да разуме мржњу с којом су кидисали на српске војнике и цивилно становништво. Однос "браће" са оне стране трију река осетио се већ у првим борбама које су вођене 1914. Како су се они држали када су у лето 1914. године кренули да поробе Србију, униште је као државу, можда најбоље илуструју подаци о броју одликованих војника и официра - Хрвата, муслимана, Словенаца, па и Срба - за подвиге у том походу. Само за "јуначко држање" у Мачви, 1. новембра 1914. године, одликовано је на стотине Јужних Словена разним медаљама и орденима, а на стотине је унапређено у "корпорале", "фелдвебеле" и "цугсфирере"... Неки су добили и највиша одликовања која су уопште постојала у царству Хабсбурга - Орден витеза Марије Терезије, који је одликованом аутоматски доносио баронску титулу, аустријско, односно мађарско племство. Међу онима који су проглашени за витеза Марије Терезије за показано јунаштво у рату против Србије 1914. године налазио се и поручник Гојкомир Глоговац, Хрват из Билећа.

ПРИЛИКОМ другог преласка преко Дрине, 2. септембра 1914. године, припадници 42. домобранске Вражје дивизије три дана фанатично су јуришали на српски одбрамбени појас на Ади Курјачици. Ова јединица је нанела огромне губитке Дринској дивизији II позива. На српској страни пало је 9 официра, 6 подофицира и 550 војника...

Подручје на коме је оперисала ова дивизија, најтеже је страдало у Првом светском рату. Према попису становништва 1910. године, Подриње је имало 242.420 становника, а десет година касније 186.627. Према аустријском попису из јула 1916, Шабачки округ је имао 76.706 људи мање него 1910. Број мушкараца смањен је за 57.968, а жена за 18.738.

Једно од дивљања аустроугарских војника 1914. године у Мачви, забележено је у селу Дубље код Шапца. Српски војници су у једној кући нашли шесторо заклане деце. У следећој, наишли су на четворо деце са одсеченим главама стављеним поред њих, а на петом је остала глава да виси... Деца су била поређана на столовима. У селима су наилазили на људе обешене изнад кућног прага, или повешане о стабла воћака, и то старце, жене и децу, или пак поклане у кућама и двориштима... Када су приупитале преживелог старца какви су то људи који су чинили ове страшне злочине, одговорио је "Не знам ко су, али говоре српски".

Вести о масовном убијању деце у Мачви стигле су и у Хрватску. Појединци су били згранути у тој мери да се нису устручавали, и поред строгих мера власти, да изразе своје негодовање. Извесни Иштван Хорват, ратар из околине Осијека, у сеоској кафани је негодовао:

- Што су нашим била крива србијанска нејака деца у колијевци, да су их клали - запитао се он.

Убрзо је, међутим изведен пред суд и кажњен строгим затвором "због ширења лажних вијести".

Један од доказа за велику борбеност Хрвата и муслимана у сукобима са српском војском је и податак да је само у биткама у Мачви, из Треће босанскохерцеговачке регименте, од око 80 официра и 3.000 бораца, животе изгубило више од половине командног кадра и преко 1.200 војника.

За разлику од Чеха, из Осмог (прашког) корпуса аустроугарске војске, борци хрватских формација, никад се нису предавали, борили су се последњег метка. Када нису имали другог избора, осим смрти или предаје, дизали су руке увис. У децембру 1914. године, на прилазима Београду, код Торлака, изгинула је већина припадника 79. Јелачићевог пука, састављеног углавном од Хрвата. Под налетом српских јединица, засипани артиљеријском ватром, почели су да се предају тек кад их је преостало стотину-две...

Можда би неко преко Саве и Дунава могао да поразмисли о речима Стипе Шувара да се "духовна основа хрватског национализма налази у мистичном схваћању бића нације, у фетишизирању властите нације..."

СМРТ ОД БРАТА С ДРУГЕ СТРАНЕ

Ударна јединица аустроугарске војске у операцијама на Колубари био је Загребачки 13. корпус. Од 18. до 25. новембра 1914. године, на десној обали Љига, у борбама против Моравске дивизије првог позива, нарочито су се истакле 36. и 42. пешадијска дивизија овог корпуса. Од куршума и бајонета припадника Загребачког корпуса настрадало је 4.200 Мораваца.

Међу погинулима налазио се и вођа српских социјалиста Димитрије Туцовић који је, што лако може да се провери у његовом дневнику, наслућивао да ће пасти "од руке брата с друге стране".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (58)

Leka Srbin

14.08.2016. 11:44

Ovaj članak treba da čitaju zagovornici dobrih odnosa Srbije i hrvatske i muslimanske bosne. Oni su nam toliko zla naneli da im ne treba nikad oprostiti i nikad sa njima nemati dobre odnose. I ganjati ih preko međunarodnih sudova za genocid dokle god se ne osude.

mvgr

14.08.2016. 11:47

Pa opet hrvate nazivajte braćom da bi smo se opet ujedinili sa njima ali sada kao deo EU. Sve ponovo, zaboravimo njihova zvrstva, progone i ko zna šta još zarad nekog višeg tuđeg cilja.

Лајави

14.08.2016. 11:52

Отварате један велики табу! У нашој историографији, а посебно медијима прећуткује је да су 1914. АУ јединице из Хрватске и БиХ, у свом саставу имале велики број Срба од 15% до 40%. Прећуткује се и да је српска и ЦГ војска 1914. имале 450.000 људи. А да су добровољци чинили само 7500 људи (1,67%), од тог броја 2500 чинили су Срби из Срема, 4000 чинили су Срби из БиХ (махом уз границу са Србијом и ЦГ) и око 500 осталих. Ћути се и да је кроз српску војску у току тог рата прошло само 15.000 људи.

istoričar

14.08.2016. 13:47

@Лајави - Ukupno je u srpskoj vojsci tokom čitavog rata bilo oko 25.000 dobrovoljaca od ukupno 707.000 ljudi koliko je kroz vojsku prošlo u tom ratu. Među tim dobrovoljcima je bio dobar deo đaka, studenata i drugih Srba iz Srbije koji nisu podlezali vojnoj obavezi. Iako je po vojnim spiskovima bilo 25.000, posle rata se pojavilo njih 75.000 koji su tražili dobrovoljačke privilegije.

simun

14.08.2016. 11:59

zasto ne navedete da je u bih regimenti, koja je bila elitna postrojba au vojske....pored muslimana i katolika bila gotovo trecina pravoslavnih koji su se jednakom zestinom borili protiv srbije, jer se u to vrijeme velika vecina njih nije osjecala srbima.takodjer je poznato da su dezetersva pravoslavnih bila vrlo rijetka i da su dezerteri bili kaznjavani od drugih pravoslavaca......

згрожен

14.08.2016. 12:13

И даље упорно и никако да се схвати зашто су "MNOGI i najdobronamerniji prijatelji Srbije skloni su da povremeno upozore da zaboravimo prošlost, da zaboravimo šta nam se događalo u prošlom i pretprošlom veku, da zaboravimo istoriju, da se okrenemo budućnosti i da gradimo novu i drugačiju Srbiju." Тако и за НАТО агресију....они би да сперу са себе крв својих недужних жртава геноцида од 1914. до данас! Истовремено у Хрватској присуствујемо реинкарнацији U-фашизма! А КО ЗАБОРАВИ СВОЈУ ППРОШЛОСТ...

Краљевчанин

14.08.2016. 12:16

Одличан текст. Хвала за подсећање. Овај народ не сме да заборави ко су и шта су хрвати, а све ће се вратити. Ко се мача лати, од мача и гине. Најстрашније је то што је наш народ забораван, а медији га као намерно додатно заглупљују. Овај чланак је прочитало максимално 5% читалаца, док вести о старлетама и небулозама читају сви.

Orvel

14.08.2016. 13:47

@Краљевчанин - Kratka je pamet ovog naroda kada zaboravlja da je najodgovorniji za sva zla nastala posle 1918.godine odgovoran Aleksandar Karadjordjevic ,zbog cije bolesne megalomanije je nastala Kraljevina SHS i koji je njome rehabilitovao sve zlocine za vreme I svetskog rata.Da nije bilo bolesne megalomanije Karadjordjevica, delom odgovornih i za izbijanje rata milioni Srba bi prezivelo golgotu rata i Srbija bi bila uspesna samostalna drzava.

Sporazum nacista i komunista

14.08.2016. 14:16

@Краљевчанин - Mi, pravoslavni Srbi nikada ne smemo da zaboravimo da su 1935. Jugokomunisti potpisali Sporazum sa hrvatskim nacistima sa ciljem uništenja Srba i pravoslavlja.

Родољуб

14.08.2016. 12:26

Данас је 2016. а много Срба гледа на Југославију са носталгијом . Каква зла још треба да нам ураде "браћа" да се опаметимо ?

zoran

14.08.2016. 12:32

За све ово се зна читав век, и читав тај век није нам био довољан да се опаметимо, него смо их ослобађали (Хрвате и Словенце), нисмо дозволили да припадну Италији односно Аустрији, узели смо их за браћу те 1918. да би нам то вратили '41 и '91, зна се како.Само је мудри војвода Живојин Мишић прозрео хрватско - словеначку заверу на крају Великог рата, али које тада слушао остарелог и болесног војводу - јунака, кога су два пута превремено отпуштали из службе. Туга шта је тај човек доживео.

Никола

14.08.2016. 12:43

Комунизам је под плаштом "братства и јединства" још више развејао мржњу према свему што је српско. И та мржња прелази у очај јер нам не могу ништа. Живела Србија !

Kruna Nemanjića spašava Srbe

14.08.2016. 14:13

@Никола - Jugokomunisti su 1935. potpisali Sporazum sa hrvatskim nacistima u kome je glavni cilj bio zajednička borba na uništenju Kraljevine, Srba i pravoslavlja ! Zato se njihovi potomci plaše Krune Nemanjića, kao đavo od Svetog krsta !

fridomn

14.08.2016. 12:56

Znači sve smo to znali 1918.g i opet smo napravili zajedničku državu sa njima. Onda je problem do nas.

bager

14.08.2016. 13:44

@fridomn - Problem je u kralju i njegovoj alavosti ,jer je hteo sto vecu kraljevinu,a englezi i rusi su ga nagovarali da zaokruzi svoje srpske zemlje i tako dobije manju ali jaku drzavu i pre svega jedinstvenu ,jer zajednica tri vere i 6 naroda nec nikad opstati,,,,eto nisu nam englezi uvek bili neprijatelji,a rusi su se dosta ohladili kad je kralj ipak stvorio zajednicku kraljevinu sa katolicima,,nasa greska je sto ga nismo obesili na javno mesto u ime milion i po izginulih za odbranu i slobodu Srbije.

bager

14.08.2016. 13:50

@fridomn - Sve to znamo ,a i sad znamo da nas vladajuca klika vodi u narucje nasim koljacima,pa opet kao 18-ste cutimo i cekamo,,,cekamo da nestanemo i mi i Srbija za dobro nasih vladara ,koji nas eto prodaju kao stoku zapadni silama i njihovim balkanskim koljacima,,ako mi ne krenemo s proenama i to ozbiljno ,netreba cekati od rusa da oni sve urade za nas,,

Ko se plašio PRAVOSLAVNE Kraljevine

14.08.2016. 14:23

@fridomn - Velike sile su 1918. naterali Kralja Aleksandra da napravi Jugoslaviju u kojoj će ući svi Južni Sloveni iz Austrougarske (većinom katolici), jer su se plašili velike PRAVOSLAVNE Kraljevine Srbije, koja bi preuzela CARSKU Krunu Romanovih i radila na OBNOVI Carske Rusije (koju su 1918. uništili Lenjin i komunisti).

Šumadinac

14.08.2016. 17:41

@fridomn - Nije baš tako. Nemoj da si ostrašćen već prouči istorijski materijal. Barem ga mi Srbi imamo :)

Ubijanje svedoka

14.08.2016. 13:04

Suština svih zločina izvršenih od hrvatskih jedinica je PATOLOŠKA mržnja prema PRAVOSLAVLJU, jer 50% Hrvata zna da vode poreklo od Srba čiji su preci napustili pravoslavlje, zbog privilegija u Austrougarskoj.. Ubijanjem pravoslavnih suseda, ubijaju svedoke da su preci današnjih Hrvata bili Srbi pravoslavci.

Vlado_VA

14.08.2016. 13:09

Praded je pricao da su se dovikivali s njima (V valjevski puk, Drinske divizije) u nekim borbama, na srpskom jeziku. A na kraju su ih sve posekli i podavili u Drini, kad je krenuo Misic s Bacevca u kontraonzivu. Tako da, jesu presli Drinu u plavim uniformama, ali to im je bilo zadnje.

Mileta

14.08.2016. 13:14

Ko se ne osveti, taj se ne posveti..... Zato nam se Oluja i dogodila. Nije se Jasenovac jos osvetio... A ako dobro ne odreaguje, zlo se recima nece nikad zaustaviti. Ko se ne brani jednakom i jacom merom, taj biva unisten, bioloski u nasem slucaju.

Pravilo za ubuduće

14.08.2016. 14:10

@Mileta - Ne treba se osvetiti potomcima (koji nisu krivi što su im radili preci), ali se za ubuduće mora uvesti pravilo za koje svi na Balkanu i Evropi moraju znati : Na ljutu ranu , ljjuta trava ! Više nema opraštanja zločincima koji ubijaju ili proteruju Srbe iz , nego će se žestoko kazniti !!

prellee

14.08.2016. 13:34

Hrvati moraju pogledati u prošlost ispravno. Nisu radili dobro prema Srbima i to moraju priznati sebi, nama Srbima ne moraju. Znamo mi dobro šta su radili? Žalosno da dan danas to ne prihvataju. Spremni su na ista nedejla i nikako da se vrate na put pokajanja. Zašto? Zar i danas očekuju nagradu što će Srbe ubijati? Zapad nije smio dopustiti protjerivanje 95. godine i za to ih nagraditi nezavisnom državom. Ogromna greška Zapada. Pitam se samo kako je ispraviti?! Srbi u Hrvatskoj to nisu u stanju.

EU da sprovede DENACIFIKACIJU

14.08.2016. 14:26

@prellee - EU mora da izvrši DENACIFIKACIJU hrvatskih političara i građana, koju 1945. nije izvršio Tito, zbog Sporazuma hrvatskih nacista i jugokomunista iz 1935.

istoričar

14.08.2016. 13:41

Poštovani gospodine Miladinoviću, zašto ne napišete da je u te dve divizije bilo približno 40% Srba koji u zločinima nisu ni najmanje zaostajali za Hrvatima???

Ruben

14.08.2016. 14:20

@istoričar - zato sto to nije istorijaska istina ; Austrijanci su Srbe slali u Galiciju ; na Ruse ; perfidno i inteligentno.

Jura

14.08.2016. 16:36

@istoričar - Možda bi trebalo malo zagrebat i u dalju povjest pa bi vidjeli da ti Srbi iz Hrvatske(Krajišnici) su i prije ratovali sa Srbima iz Srbije. Prvi su ratovali za Austrijance a drugi za Turke.

istoričar

14.08.2016. 17:10

@istoričar - Ta divizija je 1915. prebačena u Galiciju gde je pretrpela teške gubitke. Dobar deo njenog ljudstva su Rusi zarobili, pa se tako značajan deo njih na kraju rata našao u uniformi Srpske vojske.

istoričar

14.08.2016. 19:42

@istoričar - Srbi iz Hrvatske, Slavonije i Srema su bili 1914, na srpskom, a od januara i Bačke1915. na ruskom front, dok su Srbi iz Baranje, Banata i Bačke od početka bili na ruskom frontu. Prvi pripadaju 13, a drugi 4. i 7. korpusu. Srbi iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine su 1914. i 1915. bili u 15. i 16. korpusu i borili se protiv Srpske i Crnogorske vojske, a 1916. su prebačeni na front protiv Italijana.

Mike Sierra

14.08.2016. 14:18

Istine radi, svi Glogovci iz Istocne Hercegovine,pa i iz Bilece su SRBI a ne Hrvati,pa tako i baron Glogovac. Uvijek vam je drugi kriv.

Србин Јужњак

15.08.2016. 06:58

@Mike Sierra - Тачно, фамилија Глоговац је српска, али тај несретник који је добио титулу барона је морао претходно да пређе у римокатоличку веру, из простог разлога јер су Аустроугари високе титуле и чинове давали само католицима. Чим би Србин прешао на католичку веру, он је моментално бивао уписиван као "Хрват", тако да аутор чланка уопште није погрешио.

Goran

14.08.2016. 14:21

Kad tad i ne zaboravite šta god da se desi njih će više boleti mi smo na bol odavno navikli.

Чикаго

14.08.2016. 14:22

Најмање 2 милиона Срба су убили хрбати у 2 светска рата ! Због хрбата, нас Срба минимум 3-4 милиона сада има мање! Хвала Вечерњим Новостима што не дозвољавате да се истина заборавља, а што би хрвати јако волели !!

Neba

14.08.2016. 14:37

Interesantan tekst! I opet u "pravo vreme". Bitno je da ne letimo pred rudu. Sigurno ćemo se osvetiti! Sad nije vreme. Moramo da sačekamo da im oslabe "leđa".

Srdjan

14.08.2016. 15:40

Ljutili se sad vi ili ne, ali je u tim jedinicama mnogo Srba bilo. Previse. Ajd se predaj, vkinu nasi Srbima u austrijskoj vojsci u Bitki da Drini. Nikad, ajde ti, odgovarali su oni. O da, nisu samo Hrvati i muslimani. Ali je bilo i izuzetaka. Pradeda mog drugara koji je izbegao iz Hrv 1995. je pucao sebi u nogu da ne bi isao na Srbiju.

Šumadinac

14.08.2016. 17:35

@Srdjan - Da, istina, bilo je. Ali neuporedivo manje nego Hrvata, Slovenaca i muslimana.

мИХАЈЛО сРБИЈАНАЦ

14.08.2016. 16:07

ХВАЛА НА ЧЛАНКУ ГОСПОДИНЕ Иван МиладиновићУ!

ercov

14.08.2016. 17:56

Gospodine MiladinovicuInteresuje me podatak o poreklu fotografije gde su obesene zene, koja je na pocetku teksta. Pitam iz razloga sto ta ista fotografija postoji u jednom makedonskom muzeju, gde u potpisu stoji da su obesene makedonske zene od strane srpskih vojnika, prilikom pobune grupe makedonaca koju su podstakli bugari u periodu posle, koliko se secam, balkanskih ratova. Po onome koliko ja poznajem uniforme i opremu iz I SR, mislim da je ovo austrougarska vojska.Pozdrav

fridomn

14.08.2016. 22:29

@ercov - Ako ne znaš koje su uniforme vidiš bar da je srpska nošnja na ženama,druga stvar "makedonija" je izmišljena 1945. zajedno sa "makedoncima". Taj deo Srbije je bio poznat kao Stara Srbija dok nisu došli Tito i co. Tako da žene mogu biti samo srpkinje.

Dejan Stojkov,Veles

15.08.2016. 10:41

@ercov - To o Titu i Staroj Srbiji okaci macku o rep...docim da su makedonski ustanici u Ohridskom i Tikveskom ustanku 1913 protiv srpske okupacije isto bili "Srbi"..nepobitan fakt je da je vardarska Makedonija do 1912 g. nema veze sa srbima..cemu je dokaz masovna odbivnost, oruzana i dr. domicilnog stanovnistva prema srpskim natrapljenim institucijama..Uostalom okupacija vardarske Mk.se upravo srbima vratila najgore..zeleci nesrpske zemlje izgubila je etnicke srpske..primerice Kosovo, Bosna itd...

ercov

15.08.2016. 18:18

@ercov - fridomnDobro poznajem uniforme i naoruzanje, i nije stavr u tome, nego da sam taj podatak dobio iz makedonije sa ubedjivanjem da to srpska vojska vesa zitelje "staqre Srbije"ako ti je tako lepse. danas kad makedonci udju u taj muzej gledaju tu sliku i u pune im se glave sa slikom koja nema veze sa potpisom slike i stvaraju negativno misljenje o Srbiji. mene je samo interesovao podatak o poreklu fotografije, da sa sigurnoscu mogu nabiti na nos istima sa njihovim novoizmesljenim istorijama

zaliv.co

15.08.2016. 22:34

@ercov - @Ercov, Mozda da pitas njih za poreklo te slike i da objasne gde je napravljena !? Mozes li nesto vise detalja, gde je taj muzej i ima li te "njihove" slike negde?

.

14.08.2016. 21:26

treba pomenuti, radi istine, da je na tom delu (Sabac, Valjevo, Loznica) drug JOSIP BROZ TITO dobio unapredjenje (ili orden ili vec sta) radi odlicno obavljenog posla odmazde nad civilima... Svima je poznato sta je kaznena ekspedicija uradila...

Kruna Nemanjića spašava Srbe

15.08.2016. 19:12

@. - Mi, pravoslavni Srbi nikada ne smemo da zaboravimo da su 1935. Jugokomunisti potpisali Sporazum sa hrvatskim nacistima, sa zajedničkim ciljem uništenja Kraljevine Jugoslavije, Srba i pravoslavlja. Zato se njihovi potomci plaše Krune Nemanjića, kao đavo od Krsta !!

zaliv.co

15.08.2016. 22:32

Nas jadni kralj ih prihvati u drzavu i dade im odresene ruke da ga likvidiraju, greska! Tito im dade drzavu i granice, a Srbi zaludjeni komunizmom prihvatise sve to ali drugacije i nije moglo od te silne komunisticke propagande i sirotinje koja nije znala drugacije vec se borila protiv okupatora sto kao cetnici sto kao partizani...opet greska. 1990god umesto da su Srbi slozni i da po svaku cenu misle o interesu svog naroda opet se kroz nekakav socilaj komunizam preko Milosevica gresi ...