Писма на злату потресла свет

Борис СУБАШИЋ

05. 08. 2016. у 20:50

Сензационално откриће у античком Виминацијуму узбудило научну и медијску јавност. Налазиште у Стигу крије тајну цивилизацијске револуције: ширења хришћанства на Запад

Писма на злату потресла свет

Археолози на налазишту крај ТЕ „Костолац“

ОТКРИЋЕ златних и сребрних плочица с магијским текстовима на непознатом језицима и писмима у некрополи античког Виминацијума, у атару села Костолац, потресло је свет. Од тренутка кад су први примерци "Новости" изашли јуче из штампарије, преносећи вест о сензационалним проналасцима, телефони археолога су се усијали од позива.

Већ јуче ујутро локалним друмовима Стига тутњала су према налазишту крај термоелектране у Костолцу репортажна кола "наоружана" сателитским антенама, а научници у светским метрополама су започели расправу о тајанственим "писмима за богове и демоне" из Виминацијума. Никада до сада нису нађене такве поруке оностраним силама, угребане на листовима злата и сребра, магијских метала посвећених Сунцу и Месецу. Те поруке забележене чудним симболима и непознатим блискоисточним језиком помоћу грчких слова, уз остала скорашња открића из Виминацијума, сад се већ посматрају као кључна тачка у одгонетању највеће цивилизацијске револуције човечанства: ширења хришћанства на Запад и његовог прерастања у службену религију светског царства.

- Затечени смо, од раног јутра непрестано стижу позиви из медијских кућа и честитке колега из целог света, од Америке до Италије, али и наших грађана, обичних људи који су врло поносни на своју културну баштину - каже проф. др Миомир Кораћ, директор Археолошког института и руководилац Археолошког пројекта "Виминацијум".

- То показује како свет сад посматра Виминацијум, као место где се можда крије решење једног од највећих питања западне цивилизације, како је један мали блискисточни култ постао водећа светска религија. Многе колеге из иностранства зову и желе да се прикључе истраживањима, јер некропола с 10.000 нових гробова, коју ископавамо, несумњиво крије још значајних открића.

Истраживање терена на коме ће бити подигнут нови блок термоелектране "Костолац", налази се у фокусу светске научне јавности од прошле недеље, кад је овде откривена подземна ранохришћанска меморија, која је је истовремено била и гробница и храм у коме су се два века одвијали тајанствени обреди, иако су већ у функцији биле надземне базилике. Сад је ово откриће већ потиснуто сензацијом коју су изазвале капсуле пронађене уз покојнике у којима су на пажљиво уроланим комадима сребрног и златног лима записани магијски текстови. Такви свици досада нигде нису виђени, а једино што су филолози успели да дешифрују на њима су имена демона и богова и то оних који се по правилу никада не помињу на истом месту. Најчудније је истовремено помињање "лажног бога", пандана Антихриста, Баала "господара мува" заједно са Јахвеом, јединим, свемогућим и свеприсутним богом, кога поштују Јевреји и хришћани.

* Златни свитак пронађен у Виминацијуму

- Нигде на свету нису пронађене овакве плочице - каже проф. др Кораћ. - Оне и открића меморија указују на прави пут ширења хришћанства у Европи. Наиме, хришћанство је религија градова и његов велики пробој почиње управо доласком апостола на Балкан, у Солун, одакле се градовима Моравско-вардарске долине шири и до Виминацијума, веома великог урбаног центра свог доба. Овде је граница одакле се култ шири на латински Запад и варварски свет.


САЧУВАНИ ОДГОВОРИ

НАУЧНИЦИ наглашавају да ми у ствари данас и не знамо како је заиста рано хришћанство изгледало, како се практиковало и чиме је освојило вернике.

- Открића у Виминацијуму указују да су управо овде сачувани одговори какво је оно било, ко га је и како ширио и зашто је постало светска религија, управо на Балкану - каже проф др Кораћ. - Овде, у римском Илирику дешавало се све важно у позној антици. Одавде је дошло највише римских царева, а из блискоисточног култа, родила се нова римска државна религија. Виминацијум највероватније чува сведочанства о том преломном тренутку западне цивилизације.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

boban zg

06.08.2016. 02:56

@Црни Сале - Volja Bogva je da se to pronadje i da se omete Vucic i Mihajlovicka od zatiranja i zatrpavanja/kazu konzerviranja/ Hriscanstva..Nadam se da srpski narod nece platiti njeno i njegovo bogohuljenje.

Djole

06.08.2016. 00:52

A kako je srpsko ime tog Viminacijuma bilo pre nego ga je neko iz Rima imenovao Viminacijumom, pise li to na nekim jos starijim plocicama?

Блатоубица

06.08.2016. 13:40

@Djole - Виминацијум се на србском зове Верокамен, од Виме-Време-Вера и Минас-Минис-Камен. То је већ доказано јер је у време првог Цара Верољуба Србског на том месту постојао Свети Камен у облику кружног крста, кога су звали још и Сто(л) јер је на њему Верољуб Србски стајао.

Јован Д.

07.08.2016. 21:01

@Djole - Није то никакав Нед Старк, не будите луди- то је ватиканска подвала, његово право име је Неђо Старчевић, они су стара српска фамилија из Далмације, а Зимоврел то је старо српско име Зимо-Зрмо-Зрмање, а Врел Врело, значи Зрмање Врело, дабоме...

Vi i Mi do rešenja

09.08.2016. 09:14

@Djole - BiMiNaciUm j dobio im tako što su Rimljani (Vi) i starosedeoci (Mi) hteli da naprave novu naciju (Naci=rađanje nove nacije), koja će biti najnaprednija (Um). Slična tehnika je i kod : SirMiUm, NaIsus, Romul i Ana,....

Roki

06.08.2016. 06:18

treba uloziti dosta para truda da se to pročuje dokumentuje i naravno podeli sa ostatkom sveta....

Zoki

06.08.2016. 06:22

Znaci arheolozi su pronasli jos jedan u hiljadama dokaza da pravi Bog Stvoritelj ima ime koje se zove Jahve ili Jehova. Treba razmialiti dobro o tome.

Nikodim

07.08.2016. 14:40

@Zoki - Zašto bi to trebalo da bude dokaz da je ime Boga Jahve ili Jehova? Zato što su neki ljudi to zapisali na zlatne ploče?! To dakle, nije nikakav dokaz o imenu Boga. Bog je Bog, i to je to.

Petar

06.08.2016. 07:24

Redovno pratim događanja iz Viminacijuma. Tamo se događaju fantastične stvari. Idemo samo napred.

ja

06.08.2016. 07:41

Treba istaci da nije u pitanju grcko pismo, vec staro srpsko pismo, a da su to u stvari potomci srba, koji se nisu doselili na Balkan u 7 veku, nego su starosedeoci.

VB

06.08.2016. 10:15

@ja - mani se dereticeve istorije... srpsko pismo... starosjedioci su srbi... dokazi za to su???? lupanja i nagadjanja, srbi su kao i svi narodi na balkanu (sem rumuna i madjara) doselili se sa seobom slovena, i avara. nismo mi nikakvi starosjedioci ovdje. a pismo srpsko nikako ne moze biti, jer u taj period niti ima srba , niti srpske drzave,niti ima slovena. jos na balkanu.

Petar

07.08.2016. 11:08

@ja - A dokaze koje tako lako prihvatas ti je dao ko? Amerikanci? Nemci? Opste je poznato da oni nemaju obicaj da prikrivaju pravu istinu.

Ivan Zgrozeni

01.05.2017. 21:51

@ja - Trazite dokaz? Voleli su prasetinu a drugo srpsko pleme Sarmati su izmislili sarmu.

nemacka

06.08.2016. 08:29

ne znam da li postoje organizovane ture iz beograda. bila sam samo jednom u viminacijumu ali tako cesto se otkrivju nove stvari da prakticno covek treba da ide svake godine. dunav je lep i sirok a napustene stare i oronule rudarske kuce dirnu svakog. steta sto je TE bas tamo, jer je vazduh jako los.

Boris

06.08.2016. 11:09

Da nije ovo u stvari takozvani Sveti Gral?! Mi još nismo svjesni koliko svjetske istorije počiva u ovoj zemlji i koliko je sve civilizacija protutnjalo ovuda.

Panthooz

06.08.2016. 20:15

Jeftin senzacionalizam. Do sada je na području nekadašnjeg rimskog carstva otrkiveno oko 1500 ovakvih pločica, ali skoro sve su napravljene od olova, samo nekoliko je zlatnih i srebrnih. Rimljani su na njima ispisivali razne vrste magijskih simbola, molitvi i kletvi, posvećenih demonima i duhovima.Ove pronađene u Viminacijumu su jedinstvene jer je natpis na jednoj u potpunosti sastavljen od različitih znakova, moguće drevnih astroloških simbola, a na drugoj je grčko pismo, ali nepoznat jezik.

Ivan Zgrozeni

01.05.2017. 21:49

@Panthooz - Da, da, da... Na onoj sa simbolima se dva puta pojavljuje pravougaonik sa dve dijagonalne linije. To je simbol za elektronsku pstu (e-mail). Pokusajte da citate ono grcko pismo kao da je srpski jezik.

Ivan Zgrozeni

01.05.2017. 21:59

@Panthooz - To sa magijskim simbolima i kletvama je dokaz da su tu ziveli nasi pretci. Vec gotovo cetrdeset gocina zivim van zemlje i obisao sam citav svet ali sujevernijeg naroda od Srba i Rusa NEMA. Nama je kletva do nedavno bila u himni: "Proklet bio izdajica..."

VinČa - NaIsus - krsna slava

09.08.2016. 09:24

Naći će se još dokaza da je na području CENTRALNE Srbije (sliv reke Morave) nastala PRVA EBROPSKA CIVILIZACIJA pre 8.000 godina (Vinča, Bela stena, Pločnik,...) i prva prerada gvožđa, prvo pismo, da je zato u Rimskom carstvu to podruje dobilo ime MEDIJA=CENTAR, i zato je iz Kostantin iz NaIsusa priznao Hrišćanstvo kao ravnopravnu veru, i zato samo Srbi imaju Domaćinsku - krsnu slavu,.... .