Војвођанске приче: Чувар пужа старог 100 милиона година

Слободан БАЈИЋ

среда, 03. 08. 2016. у 17:51

Војвођанске приче: Чувар пужа старог 100 милиона година
Кроз прсте колекционара Саве Тодорова прошла - историја. У вредној збирци фосил наутилус у полудрагом камену, из преисторије. Међу 500 крстова, и онај из периода настанка хришћанства

КАДА се човек са осећањем определи за неговање традиције и крене у сусрет очувању баштине за поколења, та љубав јача из дана у дан и траје читав живот. Тако говори Сава Тодоров (69), Новосађанин, антиквар, чија колекција старих и лепих ствари има неколико хиљада предмета, међу којима су најбројнији - крстови.

- Стално сам нешто скупљао, правио колекције и то је остало у мени од раног дечаштва - каже Тодоров, иначе председник Друштва колекционара “Српска Атина”.

- Почео сам као филателиста, затим нумизматичар, па сам се једно време бавио ловом и, наравно, сакупљао оружје. Касније сам то превазишао, окануо се лова и отуђио пушке. Моје опредељење су реликвије, иконе, крстови...

Тодоров има колекцију са више од 500 крстова, разних облика и из различитих периода, као и збирку православних распећа, светих писама, икона ...

- Најстарији религијски предмет је крст “анка” из периода настанка хришћанства, из римског доба, као први облик крста од кости и потиче из Египта. Ту је и мени посебно драг крст из 16. века, величине десетак сантиметара, монашки рад са дуборезом у минијатури. Имам и средњовековне примерке, као и новије од камена, порцелана, стакла, сребра и злата. Нема уметника који се није окушао у изради крстова. То је посебан изазов - прича Тодоров.

Кроз његове прсте прошла је историја, векови и деценије, експонати као сведочанства дешавања на овим просторима и животу људи који су се ту скрасили, али и оних који су их походили.

- Већину ствари добијам на поклон, нешто и купујем, али је значајно да се све очува. Рецимо, спасао сам велики број икона које су прошарали рафали, које су исечене ножевима... носио их на рестаурацију и конзервацију.

Најстарији предмет у његовој богатој колекцији сатканој од неолитских артефеката и римских амфора, па до гусала са дуборезом из 1902. године, јесте фосил стар више до 100 милиона година.

- То је окамењени пуж наутилус у еманиту, полудрагом камену из периода преисторије. Потиче из старог корита реке Волге, а донели су га белогардејци када су током Октобарске револуције бежали и доспели у наше крајеве... Откупио сам га пре десетак година од њихових потомака у Бачком Брегу - објаснио је Тодоров, иначе, економиста по занимању, данас у пензији...


ТИТОВ ПОРТРЕТ ПРЕКО ИКОНЕ

НАШАО сам икону Ђурђица, преко које је, из идеолошких разлога, пре 48 година насликан Титов портрет. Ипак, успео сам да је сачувам као сведочанство - вели новосадски колекционар.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

repus

03.08.2016. 19:44

ovo je jedan teški zaludnik I još se piše sa pohvalom o njemu da se I drugi zaludnici ugledaju na njega kao da u ovoj lepoj srbiji nemamo na milione zaludnika I neradnika skupljha puža I bakrace greota I sramota kakvi žive među nama

Miki

04.08.2016. 11:45

@repus - Nije to jedini zaludnik u Novom Sadu. Treba da odete u stan Salatića. Dušan skuplja plave /sa belim tufnama) kantice za mleko, a Žuža bakrače. Svake subote i nedelje porane na novosadsku Najlon pijacu da kupuju što je neko bacio u kontejner.