ВЛАДАР У ЕГЗИЛУ: Стефан Немања се преселио из сефа у сутерен

Борис СУБАШИЋ

22. 07. 2016. у 20:30

Ни скромна биста оца српске државности годинама не може да нађе простор на неком од тргова у Новом Пазару

ВЛАДАР У ЕГЗИЛУ: Стефан Немања се преселио из сефа у сутерен

БРОНЗАНИ велики жупан Стефан Немања однедавно "станује" као подстанар у једном београдском сутерену, јер је морао да оде у егзил из сефа банке у Новом Пазару, где је, као у самици, под кључем и у мраку, пребивао читаву деценију - каже др Добросав Никодиновић. Овај угледни стари лекар, пензионисани специјалиста неуропсихијатрије, који је радни век провео у Новом Пазару, понео је у пртљагу бескућничку бисту оца српске нације селећи се под старе дане у Београд.

- Већ сам доживео велике проблеме и нападе од острашћених исламиста због Немање, па вас молим да не објављујете где сад станујемо, да нас неки муџахедин не нађе и овде - замолио нас је др Никодиновић, док нас је водио у сутерен пун сандука и крша. - Од 2002, Удружење "Рас" узалудно је покушавало да постави бисту оца српске државе у Немањину улицу у Новом Пазару. Сматрали смо да му је место испред градске куће, јер је данашњи град изграђен на темељу престоног Раса. Нажалост, споменик је постао у толикој мери политичко питање и мета религиозних примитиваца да смо морали да се одселимо из Новог Пазара. Немању сам морао сам да маскирам у џакове током селидбе, да га неко од носача не би намерно оштетио.

Саговорник "Новости" истиче да је разлог његове и Немањине селидбе страховита кампања политичког и верског екстремизма и примитивизма.

- Створене су генерације младих људи који појма немају ко је Немања, али су спремни да униште његов споменик јер је био Србин, што је довољно за мржњу - са уздахом констатује др Никодиновић. - Вајар Никола Коља Милуновић направио је бисту тако да Немању представља као владара и државника, а не као српског свеца, управо да не би вређао верска осећања муслимана.

Да се споменик не би тумачио као националистички провокативан, није урађена монументална фигура, већ само попрсје високо 75 центиметара. Ни такав, скромни Немања није добио простор у Новом Пазару.

СРАМОТА НА САБОРУ УДРУЖЕЊЕ "Рас" је доживело највеће разочарање када су неколико година локални свештеници СПЦ направили проблеме у организовању културне манифестације "Немањин сабор" у Дежеви, где се налазио двор великог жупана. - Сабор смо организовали крај археолошких остатака дворске цркве, за коју мало ко и зна да постоји - каже др Никодиновић.
- То је после извесног времена засметало локалном свештенику, који је на саборима узимао богате прилоге, јер су посетиоци мислили да тај новац сакупља за обнову храма. Онда је покушао да уништи сабор, забрањивао је парохијанима да долазе, претећи да им неће опојати мртве ни пресећи славски колач. Тужио нас је, као да је лично Немања, за узурпирање имовине, односно археолошких остатака. Судија, муслиманка по вери, ухватила се на суђењу за главу и рекла: "Аман, попе, што ти смета што људи долазе да виде своју баштину?"

- Дуже од деценије Удружење "Рас" се узалудно дописује с новопазарским градским властима тражећи мало простора за споменик - каже др Никодиновић. - У почетку, нису се уопште удостојили да нам одговоре. Када смо поновили захтев, обавестили су нас да постављање таквих објеката није предвиђено генералним урбанистичким планом Новог Пазара". У следећем одговору су навели да би споменик ометао "пешачку комуникацију". Тако је биста утемељивача српске државе изједначена с тезгама, надстрешницама, киосцима и кафанским баштама. У једном од образложења, градска управа то недвосмислено саопштава: "... историјска чињеница да је Стефан Немања оснивач српске државе свакако носи осредњу тежину, и иста не спада у ред одлучујућих правно-релевантних чињеница на основу којих се мериторно одлучује у предметном захтеву."

Више пута је било најављено постављање споменика, али како одобрење од новопазарске општине није добијено, Немања је почео да се сељака. Фама око непостојећег споменика је нарасла, па је бронзани велики жупан почео, и пре него што је постављен, да добија претње да ће бити уништен.

- Кад смо градске власти замолили да изложе бисту у холу зграде општине, одбили су нас уз образложење да не могу да јој гарантују безбедност - каже др Никодиновић. - У Музеју "Рас" су вероватно мислили исто, па су и они одбили да изложе Немању. Бисту је једина с радошћу прихватила основна школа у Дежеви. Ипак, решили смо да не одустанемо од постављања споменика у Новом Пазару, изграђеном на темељима Немањиног Раса. Зато смо закупили сеф у банци, где смо сматрали да ће биста бити безбедна, и оптимистички веровали.

У Удружењу "Рас" кажу да од 2002. очекују да ће се новопазарске власти уразумити, али узалудно.

- Нису општинске ћате саме забраниле Немању, већ по налогу политичких или верских лидера који промовишу непоштовање устава и закона Србије и шире верску и националну нетолеранцију - огорчен је стари психијатар. - Због такве атмосфере Срби се масовно селе из Рашке области. То сам на крају и ја учинио, парадоксално, као председник удружења које је створено да подстакне повратак Срба у област где је рођена српска држава. Доселио сам се у Београд, седим уз бронзаног Немању и пишем књигу о Рашкој области, јер, нажалост, нико колевку српске државе није детаљно обрадио последњих 900 година.

ПАНТЕОН НЕМАЊИЋА

САН чланова Удружења "Рас" је да се на платоу крај Немањине задужбине Ђурђевих ступова изгради српски културно-духовни центар у коме би се посетиоци упознавали са два сјајна века немањићке Србије и где би се током целе године одражавале научне и културне манифестације.

- Ту би било и једино долично организовати и прославу правог дана државности Србије, коју је створио Немања, јер ми тренутно славимо само обнову државности. Нажалост, наша идеја је све даље од остварења, јер се простор око Ђурђевих ступова, иако под формалном заштитом државе и Унеска, непрестано узорпира. Дивља градња, пред којом надлежни затварају очи, прети да заклони Ступове.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

STOJAN.St.SRBIJA

23.07.2016. 00:13

Kad smo oslobodili SRBIJU od DIVLJACKE HORDE ZLOCINCE i OKUPATORE turske tatare koji su dosli iz centralne AZIJE sa nameru da nas do zadjneg uniste a nasu ZEMLJU nasele njihovim hordima i pretvore nasu HRISTIJANSKU u njihovu muslimansku drzavu oni i to rade i dan danas ,kad smo proterali okupatore trebali smo to u isti momen resiti problem i sa one ZLOCINCE POTURICE koji su ostali u SRBIJU i evo vek 100 godina ne prestaju da unistavaju sve sto je NASE SRPSKO U NASU DRZAVU SRBIJU. NIKAD NIJE KAS

Osvajanje EU sa svih strana

23.07.2016. 10:16

@STOJAN.St.SRBIJA - Ponovo se planira osvajanje hrišanske Evrope i to prvo naseljavanjem islamskih izbeglica u Bosnu ( a posle u Rašku, Crnu Goru, Kosovo, Albaniju,..) Kao što je V.Britanija 1946. napravila Izrael među islamskim državama , tako SAD planira kao protuteža, da do 2020 napravi islamističku državu u Evropi, koja neće ući u EU i koja će stalo biti izvor sukoba.

OBNOVIMO SEBE

23.07.2016. 10:33

Da bi se sačuvala država Srbija za sva vremena (da se ne ponove ni osmanlije i komunisti), u svakom većem gradu mora se napraviti monumentalni spomenik Svetom Simeonu i njegovom sinu Stefanu Prvovenčanom, koji su pomogli Svetom Savi da 1219. dobije autokefalnost (aostalnost) za Srpsku pravoslavnu crkvu. Oni su postavili temelje srpske državnosti, nacije, pravoslavne vere, kulture,....

сан сваког муслимана-Бошњака је да постане Турчин

23.07.2016. 11:42

Да невоља буде већа, основну школу са именом Немањиног унука Св. Саве преименоваше у "наш пријатељ" Muhammed Bin Zayeb.

Raška je KOLEVKA srpstva

24.07.2016. 08:48

Odličan tekst koji upozorava sve Srbe i vlast, da se mora investirati u Rašku oblast i ne dozvoliti da se Srbima ponovi kao na Kosovu. Raške je kolevka srpske države i pravoslavne vere 800 godina, od veliko Župana Stefana Nemanje i sinova Stefana Prvovenčanog i Svetog Save , pa sve do Đeneraala Draže.

ДН

25.07.2016. 03:39

Мислим да су читаоци схватили о чему се ради. Битно је да се заустави исламизирање Рашке области и да се не створи друга исламска држава у Србији и споји са Босном, Косовом и Албанијом. Преостало је веома мало Срба у Рашој области и неће дуго времена проћи а Срба неће бити у Рашкој области. Држава је заказала. Ко од ње тражи да се проблем Рашке области скрајне, као да не постоји. Ороман број Срба се иселио у време комунизма, док су муслимани остали и многи се доселили из Босне и северне Црне Г.

Program za OBNOVU Raške oblasti

26.07.2016. 11:05

@ДН - Odlični komentari koji pokazuju državnom vrhu da HITNO moraju napraviti posebne programe za razvoj srpskih sela u Raškoj oblasti i povratak svih Srba koji žele da se vrate u stari zavičaj. Raška je SRCE Srbije i KOLEVKA srpske države i pravoslavne vere !!!

mile

27.07.2016. 04:49

Pa to je u redu, čovek opominje na ne brigu i zaborav, ali ne treba preterivati. Ni Englezi možda jedni od najvećih poklonika tradicije nisu podigli spomenike na pr. kralju Arturu, kraljice Viktorije , kralja Ričarda (lavlje srce)...u svakom gradu.. Međutim Stounhedž je Englezima najslavniji i najpoznatiji spomenik koji privlači turiste iz celog sveta. I pre Nemanje su živeli ljudi sa razvijenom kulturom u Srbiji. Da li je neko igde video na nekom trgu.. skulpturu neku iz Lepenskog vira ???

Јабре

23.10.2016. 20:12

@mile - Краљ артур је лик из бајке као Црвен Капица. И зашто би морали да се угледамо на Енглезе један од најгорих народа на планети ?