Немањићи се купали у саунама

Д. МАТОВИЋ

21. 07. 2016. у 21:03

Обнова новобрдске тврђаве на КиМ донела много важних открића о животу Срба у средњем веку. Тоне шута скривале изузетне објекте, цркву и парно купатило

Немањићи се купали у саунама

НОВОБРДСКУ тврђаву нису градили ни Римљани, ни Византијци, нису ни Саси, а ни дубровачки трговци. Подигли су је српски владари из династије Немањића. Научни докази за то су довољно јаки. Водећи град средњовековне Србије подигнут је почетком 14. века, у доба краља Милутина.

До ових сазнања дошао је др Марко Поповић, научни саветник Археолошког института у Београду, током истраживања и конзерваторских радова, који су на овом локалитету на Косову и Метохији, почели средином јула 2015, а настављени у мају ове године.

Тврђава је раднике дочекала скоро потпуно затрпана. Њих седамдесетак свакодневно је рашчишћавало шут око и унутар тврђаве. Испод шута израњали су изузетни објекти, од којих су најзначајнији црква, подигнута у првој половини 14. века и парно купатило.

- Бедеми су били покривени шутом - говори архитекта Слободан Радовановић, руководилац радова које изводи предузеће "Кото" из Београда. - На појединим местима насипи су били високи седам метара. Био је то велики посао.

Испод огромних насипа камена, који је требало изнети кроз једну капију широку нешто више од метар, појавили су се засути остаци грађевина.

- Унутар бедема откривене су три зграде - открива Марко Поповић. - Једна је сасвим сигурно била палата у којој је столовао војвода кога је постављао српски краљ. Он је управљао Новим Брдом и свим његовим ресурсима. Положај војводе Новог Брда у српској држави био је веома важан. Друге две зграде највероватније су служиле за смештај војске и администрације.

Откриће мале цркве унутар зидина тврђаве представљало је велико изненађење за истраживаче.

- У граду је раније откривено неколико цркава, па нисмо очекивали да у тврђави пронађемо још једну - прича Поповић. - Црква је касније дограђена, а подигнуте су и две велике цистерне. Тврђава се налази на брду и било је важно да се обезбеде довољне количине воде. Откривено је и мало топло купатило, својеврсна сауна, која је изузетно добро сачувана. Објекти таквог типа постојали су у доба антике и Византије, али на нашим просторима скоро да их није било. Били су турски амами, али до сада нисмо имали сауну односно ниједан објекат са зидним и подним грејањем, па ово откриће помера наша виђења живота у средњем веку.

Замишљено је да се бедеми обнове до сачуване висине.

- Затекли смо чудну ситуацију. Бедеми су се рушили, али само са лица. Средина зидне масе је остајала - објашњава Радовановић. - Бедеме шест кула обновили смо до висине од шест до осам метара. То је био огроман посао. Уграђено је 2.000 метара кубних камена. Силуета цитаделе се променила. Доста тога је урађено, остали су још завршни радови. Очекујемо да ћемо их ускоро наставити.

Радови на Цитадели се приводе крају, а у зони северног бедема и куле осам у току су истраживања терена. Екипа сликара-конзерватора рестаурира фрагменте фресака које су откривене у проскомидији цркве.

Пројекат обнове финансира Европска унија, преко Унеска. Радове изводи београдска фирма "Кото", која је овај посао добила на међународном тендеру. За враћање старог сјаја, на који се дуго чекало, издвојено је 1,5 милиона долара.

КОМУНИСТИ ПРЕКИНУЛИ РАДОВЕ

НОВО Брдо је остало недовољно истражено - каже Поповић. - Истраживања су почела педесетих година протеклог века, али су убрзо прекинута. Обласни комитет комунистичке партије у Приштини инсистирао је да се она зауставе. Сматрало се то великом српском акцијом. Ни у време режима Слободана Милошевића није постојала воља да се на Новом Брду нешто уради. И тек сад, отвориле су се нове могућности за истраживање.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

evo zore,evo ....

21.07.2016. 21:31

Od Stefana Nemanje,do Stefana Dečanskog i Stefana Dušana(Dušanov zakonik 1354),svi Nemanjići su bili grkokatolici ,katolici istočne veroispovesti.

Lazar

21.07.2016. 23:44

@evo zore,evo .... - Taj termin grko katolici i uopšte unijaćenje ti postoji od 1590ih godina. Ne znam ni dal si svestan kakvu si upravo glupost napisao. Mešaš babe i žabe tj povremeno političko koketiranje sa obližnjim katoličkim silama i versko opredeljenje. Ako Nemanjići nisu pravoslavci ne znam ko je. Imali su epizoda sa katoličanstvom u više slučaja ali smer države je od 1217 izrazito anti katolički, toliko da sam prebrojao 8 članova u dušanovom zakoniku koji ograničavaju prava i kretanje katolika po Srbiji

STAROSPRPSKI jezik

24.07.2016. 08:59

@evo zore,evo .... - Knjigu u ruke da naučiš da je Sveti Sava 1219. dobio od carigradskog Patrijarha autokefalnost (samostalnost) za Srpsku pravoslavnu crkvu sa 10 episkopija gde se u crkvama služilo na srpskom jeziku. Rimski Papa i carigradski Patrijarh forsirali služenje na latinskom ili grčkom (i stvorili Hrvate katolike i Bugare pravoslavce), da se ne bi ujedinili svi južni Sloveni koji su govorili STAROSRPSKIM jezikom, na kome je napisano Zakonopravilo Svetog save i Zakonik Cara Dušana..

GACA

21.07.2016. 23:26

Ево зоре,ево зоре су певали они несрећници што су возовима,и ко зна чим све не,депортовани у Јасеновац.Очигледна провокација.Модератор!?

Бан Матеј Нинослав

22.07.2016. 00:38

О саунама се знало... Свака част за чланак, само тако наставите.

OBNOVIMO SVOJE TEMELJE

24.07.2016. 08:52

Nemanići su postavili temelje srpske države, nacije, pravoslavne vere, kulture,... i zato u svakom većem gradu se mora postaviti jedan veliki spomenik Svetom Simeonu, Stefanu Prvovenčanom, i drugim kraljevima iz Nemanjičke loze.

Francesco

25.07.2016. 02:43

@OBNOVIMO SVOJE TEMELJE - Vratimo se u srednji vek, tada je sve bilo i po voli kralja i po volji naroda... ili postanite kralj jer ovde su samo kraljevi slobodni...

Raška je KOLEVKA srpstva i pravoslavlja

26.07.2016. 11:08

@OBNOVIMO SVOJE TEMELJE - Odličan komentar koji upozorava sve Srbe i vlast, da se mora investirati u Rašku oblast i ne dozvoliti da se Srbima ponovi sudbina kao na Kosovu. Raška je KOLEVKA srpske države i pravoslavne vere 800 godina, od veliko Župana Stefana Nemanje i sinova Stefana Prvovenčanog i Svetog Save, pa sve do Đenerala Draže.

Nostradamus

26.07.2016. 16:29

A verovatno ce otkriti da su dobili i Internet, ali nije proradio, he, he, he. Masta radi svasta.