Стипендију Тесли нису дали, али плакету јесу

Ђорђе Вукмировић

17. 07. 2016. у 20:44

Пре осам деценија Нови Сад је српског генија прогласио за свог почасног грађанина. Почаст научнику Нови Сад одао на његов 80. рођендан 1936. Нови Сад једини српски град који је, за живота, дао генију ово признање

Стипендију Тесли нису дали, али плакету јесу

Никола Тесла

ДИВЕЋИ се Вашем великом генију, који је створио непролазна дела на корист целог човечанства, на славу Српства и Југословенства, Градски већници Града Новог Сада са данашње свечане седнице упућују Вам приликом Вашег 80-ог рођендана најлепше жеље за дуг живот, и у име скромног одужења свога дуга прогласили су Вас данас почасним грађанином Града Новог Сада. Живео велики ТЕСЛА, син, понос и слава српског народа.

Ово је садржај телеграма који је 10. јула 1936, у 15.36 по средњоевропском времену, из Новог Сада упућен у Њујорк. Тако је Нови Сад постао први и једини српски град који је, за његова живота, Николу Теслу (1856-1943) прогласио за свог почасног грађанина.

- Оригиналан записник са историјске седнице Градског већа, одржане на Теслин 80. рођендан, као једну од драгоцености чувамо у фонду са бројем 150. Предлог да Тесла буде проглашен за почасног грађанина Српске Атине је, у надахнутом говору, званично поднео тадашњи председник новосадске општине др Бранко Илић - открива за "Новости" Петар Ђурђев, директор Историјског архива града Новог Сада.

Илић је, додаје наш саговорник, био истакнути радикалски првак и колекционар уметнина (раскошна Збирка стране уметности која се данас чува у Музеју града Новог Сада његов је легат) и најпознатији новосадски лекар, а угледне личности били су и остали новосадски већници који су, наравно једногласно, донели одлуку о проглашењу Тесле за почасног грађанина.

- Седници су присуствовали и еминентни гости, попут др Ивана Ђаје, који је представљао Београдски универзитет, или Славка Бокшана, тада генералног секретара, а доцније првог председника Теслиног института у Београду - каже Ђурђев.


Сусрет Николе Тесле и краља Петра

Тесла, иначе, никада није био у Новом Саду, али то не значи да с њим, и пре проглашења за почасног грађанина, није имао никаквих веза. Оне, међутим, нису биле тако узвишене и често су биле повод за спекулације о греху почињеном према великану.

Тесла се, наиме, као студент Политехничке школе у Грацу 1876. и 1878. године Матици српској два пута обраћао својеручно писаним молбама за стипендију. Оба пута је, међутим, одбијен, па је Матици, доцније, често спочитавано да није препознала Теслину генијалност и тако се о њега огрешила.

Записник са свечане седнице Новог Сада

У књизи "Никола Тесла и Матица српска" ту предрасуду је, међутим, развејао некадашњи председник Матице Божидар Ковачек (1930-2007). На основу докумената из тог времена, он је утврдио да је, доследно поштујући сопствени критеријум да стипендира најдаровитије, али истовремено и најсиромашније студенте, Матица предност дала Теслином конкуренту и вршњаку Александру Табаковићу. Он је био бриљантан студент права у Бечу и једно од укупно седморо деце сиромашног обућара из Арада, па је ово друго превагнуло да добије предност у односу на сина угледног и добростојећег личког проте Милутина Тесле.

Теслина молба за стипендију из 1878.

Није, наравно, тешко претпоставити да је ово одбијање повредило осетљиву младалачку душу потоњег проналазача светског гласа, али је та рана, дефинитивно, залечена 1902. Тесла је, наиме, те године из Њујорка Матици послао за то време замашних 100 круна. Исто то је, такође из Америке, урадио и Михајло Пупин, па су, на седници Главне скупштине одржаној 12. септембра, обојица, у статусу приложника, и званично примљена у бесмртно Матичино јато.

Уверење Теслини положени испити из Граца

ТИТАН СРПСКОГ ПЛЕМЕНА

Иако је то било време званично прокламованог интегралног југословенства, и Славко Бокшан и Бранко Илић су у својим говорима на свечаној седници новосадског Градског већа посебно потенцирали Теслину припадност српству, па га је овај други назвао "Титаном који је потекао из нашег, српског племена, а који је понос читавог словенства". То, објашњава Ђурђев, није ни чудно, јер су обојица била у својој нацији дубоко укорењени шајкашки Срби - Илић из Жабља, а Бокшан из Шајкаша.

Директор Архива Новог Сада Петар Ђурђев

ЗА ИНСТИТУТ 100.000

У време обележавања Теслиног 80. рођендана, у Београду је у току било и подизање института са његовим именом. Поред одлуке да великог научника прогласе почасним грађанином, новосадски градски већници су, такође једногласно, одлучили и да за тај институт приложе тада замашних 100.000 динара.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (4)

MP

17.07.2016. 21:47

Veliki ljudi, kakav je Tesla bez sumnje bio, nisu bili ni onda niti su danas dovoljno shvatani i podrzavani. Tek kad prodju decenije ili vekovi, izmere se njihovi kolosalni doprinosi. Ali, nikad se ne moze izmeriti njihova tuga i usamljenost kao i osecaj srece zbog uspeha u uslovima samozrtvovanja. Teslini uspesi su postignuti u oskudicama svake vrste.

Francesco

17.07.2016. 23:21

Jeste, postao počasni građanin NS kada je već bio naučnik svetskog glasa. Lako je tuđim......

zaliv.co

18.07.2016. 18:52

@Francesco - Mislim da je Novi Sad prvi to ucinio na ovim prostorima, setimo se da su 1940god Tesle ili pobijene ili proterane od strane ustasa, da je 1990god sravnjena sa zemljom crkva u kojoj je sluzio Teslin otac kao i da je bacen dinamit u Teslinu kucu....

Zlatko

19.11.2017. 17:41

@Francesco - A čiji je ban Jelačić? Rođen je u Novom Sadu? Hoćemo li da pričamo što ste vi srpskom banu Jelačiću podigli u sred Zagreba spomenik? Ili možda nije naš zato što mi njemu kuću nismo srušili?