Јабучар као бостан

Зорица ГЛИГОРИЈЕВИЋ

05. 07. 2016. у 18:13

У пластенику Живојина Антића из Ћуприје ниједан парадајз на струку није лакши од килограма

Јабучар као бостан

НАЈВЕЋИ парадајз у пластенику Живојина Антића (40) из Ћуприје достигао је тежину од 1,64 килограма, а ниједан није лакши од килограма. За седам година, колико узгаја домаћи јабучар, ово је највећи комад, јер је пре њега најтежи измерени комад имао килограм и по. Реч је о сорти старој три деценије, коју је узгајала његова покојна бака Милосава.

Успешан пољопривредник хибридног парадајза по струку може да произведе око седам килограма, док Живојин убере најмање 10 килограма. Квадрат Живојиновог пластеника даје 50 килограма, а хибриди највише око 30 килограма парадајза.

- Можда још неко у Србији може да произведе парадајз ове величине, али само по један комад, а сваки мој парадајз је џиновски - оцењује Живојин, који је запослен у ћупријској Кафилерији. - Семе сам нашао у бакином ормару пре петнаестак година. Нисам баш знао од чега је. Парадајз је и те прве године био велики. Ова сорта може да се узгаја и као хибрид, али мислим да је тајна у искључиво органском прехрањивању које му много више погодује. Највеће примерке чувам за семе које сваке године даје овако велике плодове.

Како би био органски производ, Живојин га искључиво прехрањује преко корена и прска само копривом или гавезом, који је богат калцијумом, калијумом, магнезијумом, цинком, бакром, селеном и органским баријумом, који је у природи тешко наћи у органском облику. Парадајз углавном производи за сопствене потребе, а мању количину продаје онима који купују органске производе, али зато продаје расад.

Овај млади пољопривредник пре пет година почео је да производи и најљуће паприке на свету. Семенски материјал је добио од пријатеља из Индије, а потом је преко интернета склопио пријатељства са произвођачима широм света који су му слали семена разних врсти љутих паприка. Годишње произведе тону папричица, такође на органски начин. Највећи је произвођач љутих паприка на Балкану, јер на његовом имању расте 58 разних врста. Под пластеницима има 1.200, а "на отвореном" 1.000 струка.

ЉУТА И ЛЕКОВИТА

ЉУТЕ паприке имају лековито својство, које им даје капсаицин. Према Сковиловој скали, којом се према количини капсаицина мери љутина паприке, домаћа паприка просечно садржи 30.000 сковила, а максимално 80.000 сковила. Живојин производи паприку са 2,5 милиона сковила.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (6)

Dule Los Angeles

05.07.2016. 20:26

Zivoine,ako imas"gram mozga" batali se kafilerije i posveti se uzgoju -Paradajza. Podigni plastenik na 1 hektar,i uzgajaj na tradicionalan,seoski nacin.Kao i tvoja baba.Batali se velikih komada i rekorda. Sve tradicionalnio i prirodno. Izdrzi prve godine,i ne uzdaj se u-Drzavu.Sam,i svake godine sve vise.Sa organskom robom,bices velikii gazda u Evropi. Zapad,tj.,bogati lopovi, ne pitaju za cenu-Prirodne hrane.Znaju kakvim sljamom oni truju Svet,pa hoce sebe da zastite.Iskoristi sto imas i znas.

Pavković Dragoljub - rođeni

06.07.2016. 10:09

DRAGI PRIJATELJU JA I DAN DANAS IUZGAJAM TAJ JABUČAR U MODRIČI OD SEMENA KOJE SAM NABAVIO OD TEBE I MOGU TI REĆI DA POSTIŽEM ZAVIDNE REZULTATE ,MOGU TI RECI DA SAM PODLOGU U ZEMLJU STAVIO OVČIJI I GOLUBIJI ĐUBAR, POVREMENIM ZALIBANJE UZ OBAVEZNU BOSILJKAČU,,BOSIOK,,

Dijagnostičar

22.07.2016. 22:29

Na žalost, organska hrana iz Srbije nema nikakve šanse na tržištu EU, pre svega jer je nekonkurentna u odnosu na hranu koja dolazi iz Španije, na primer. Sve dok se država ne uključi konstruktivno, ništa od posla.

ranko75

22.07.2016. 23:19

Najtezi paradajz,najljuca paprika, mozda je to interesantno, ali ne znam koliko je unosno, to jest da li ima potraznje za njima dovoljno da daju dobar prihod.