Научници са Харварда и Оксфорда израчунали су колико дуго може да постоји живот око звезда са повољном климом за живот. Резултати су објављени на сајту Аrxiv.org.

Период у коме може да се развија живот у близини звезда директно зависи од дужине живота саме звезде, наводи се истраживању. Изузетак је само ако звезда прекине своје постојање из неприродних разлога, нпр. због судара са небеским телом или под утицајем других рушилачких сила.

Према подацима истраживања, живот може настати у подручју звезде која је 0,08 - 3,7 пута тежа од Сунца. При томе, тежина звезде је обрнуто пропорционална дужини живота: што је лакша звезда, дуже ће постојати живи организми. Најраспрострањеније у свемиру звезде су црвени патуљци. Оне се одликују малим тежинама, могу постојати и подржавати живот око себе током 10 билиона година.

Звезде које личе на Сунце, у процесу своје еволуције преживљавају различите стадијуме развоја, а затим кроз 10 милијарди година се претварају у беле патуљке. У сваком од ових периода звезда може створити неповољним услове за живот за околне планете.

Процес настанка звезда почео је 30 милиона година после Великог праска. Планетарни системи су почели да се појављују много касније - пошто су експлозије формирале нове генерације звезда. Научници сматрају да је то тачка почетка постојања живота у васиони која се ограничава трајањем најстабилнијих звезда - око 10 милијарди година.

(Спутњик)