Бољевац: „Деле” кућу са - змијама!

Љ. ТРИФУНОВИЋ

13. 06. 2016. у 15:02

Породица Шимуновић, која живи у адаптираној штали, доживела је непријатно откриће да свој простор дели са око 300 гмизаваца који су се излегли у стајском ђубриву и нашли уточиште у темељима, зидовима и тавану

Бољевац: „Деле” кућу са - змијама!

Фото: Љ. Трифуновић

БОЉЕВАЦ – У штали адаптираној у ''кућу'', надомак Бољевца, живи Милан Шимуновић (47) са супругом Верицом (35), ћеркама Аном (12) и Лауром (6) и сином Миланчетом (14). Али, уз њих, тај стамбени простор дели и више од – 300 змија!

-Пре извесног времена, када су почели топлији дани, најмлађа ћерка се пожалила де је, док је спавала, преко ње, како је казала, ''претрчао гуштер'' – узнемирен је Милан Шимуновић. – Наредних дана чуо сам шуштање у ламперији и стиропору којим сам ''закрпио'' шталу, коју сам адаптирао у дом. А, све је кулминирало пре неколико дана када је из пукотине у зиду измиллела змија.

Шимуновић је, каже, чуо супругу како вришти. Утрчао је у кућу и на поду видео неколико змија.

-Реч је, како су ми казали, о смуковима, али сам ја приметио неколико змија са ''роговима'', па претпостављам да је реч о поскоцима – наставља Милан. – Узео сам штап и почео да ударам по ламперији. Тада су, као по команди, из пукотина у зиду почелле да излазе змије.

Тог дана Шимуновић је избројао тачно 11 гмизаваца. Одмах су позвали др Небојшу Марјановића, председника општине Бољевац, који је Милана и његову породицу одмах изместио из угрожене куће и сместио их у привремени смештај.

-Одмах смо позвали нишку фирму ''ЗОО планет'', чије су екипе убрзо дошле на лице места – каже др Марјановић. – А, резултати које су ми они саопштили били су, најблаже речено – запрепашћујући!

По речима председника општине Бољевац, змије су највероватније, током зиме, положиле јаја у гомилу стајског ђубрива, смештеног уз саму кућу. А, гмизавци су се излегли чим су дошли топлији дани.

-Змије су, потом, себи нашле уточиште у темељима, зидовима и тавану куће – додаје др Марјановић. – По процени стручњака из ''ЗОО планета'', у кући Шимуновича ''скућило'' се око – 300 змија!


Душан Стојановић, председник Удружења грађана "Помоћ дивљим животињама" из Ниша, који је са сарадницима јуче стигао на лице места, казао нам је да је могуће да у дому Шимуновића има и више од - 1.000 змија.

- Једна женка смука леже и до 50 јаја из којих се легу змије - каже Стојановић. - Услови за њихов раст су овде идеални, јер се поред куће налази ђубриште, које је погодно за инкубацију јаја, али и за хибернацију змија. Колико тачно змија има, знаћемо тек када, у сарадњи са Заводом за заштиту природе из Ниша и Републичком инспекцијом за заштиту животне средине, обавимо детаљно "скенирање" дома Шимуновића.


БЕЗБЕДНОСТ ПА ПОВРАТАК

ПО речима Душана Стојановића, за неколико дана почеће дизање темеља куће Шимуновића, али и трагање за змијама. - Постоји сумња да, поред смукова, има и отровних поскока, због чега морамо детаљно да очистимо легло и извучемо што више змија - каже Тамара Ристић (на слици), волонтерка која се бави хватањем змија. - Након тога, следи детаљно чишћење околине, а Шимуновићи ће у свој дом моћи да се врате тек када се уверимо да је безбедан за живот.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

RacaVračar

13.06.2016. 15:35

Tačno da je neprijatno ! Samo što uništavanjem njihovih prirodnih staništa , mi ljudi smo ih naterali da se nastanjuju u naše objekte ! Ovo na slikama su sve smukovi , neotrovne zmuje , koje plen dave . Na njihovom jelovniku su glodari ,zabe i manje otrovne zmije . Svojevremeno smo imali u okolini Valjeva junake koji su pobili celo zimsko leglo 700-800 , tako da je došlo do ekspanzije otrovnice Poskoka ka severnijim krajevima . Pojam Čuvar Kuća postoji u narodu !

saska

05.07.2016. 00:12

@RacaVračar - Sve je to tačno sto ste napisali, ali zamislite da Vi sa decom živite sa zmijama, kako bi se osećali. Tim ljudima treba pomoć da se odsele sa te teritorije.

Bole

16.06.2016. 13:18

Držanje ptice biserka drugi naziv joj je morka sive je boje sa belim tufnama je trajno rešenje protiv zmija,insekata svih vrsta jer im je ona prirodni neprijatelj i u postojbini Africi.Većina kuća u selu u Srbiji ima ovu živinu kao ukrasnu u dvorištu a izuzetno korisnu protiv svih štetočina.