ВЕШТИМ покретима прстију, без четкице, позната немачка уметница Џенин Плац пренела је на платно слику Београда виђеног из собе хотела "Радисон Блу олд мил". У оквиру пројекта "Поглед из апартмана", Џенин је дошла и у српску престоницу, а да, како каже, никад ништа није ни чула о Београду.

Тераса хотелске собе на десетом спрату три дана је била мали атеље немачке уметнице Џенин Плац. Боје, најлон, велико платно и поглед на ужурбани Београд, на мост Газела, реку Саву, нови и стари део града. Оживљено платно, сликарка ће понети са собом у неки наредни хотел, а сви радови наћи ће се, у априлу следеће године, на великој интернационалној изложби у Хамбургу.

- Кад сам рекла пријатељима да долазим у Београд, сви су били зачуђени - каже Џенин. - О Београду нисам знала ништа. Нисам знала где ћу да дођем, шта ће да ме дочека овде, али сам одушевљена овим градом и једва чекам да дођем поново, не да радим, већ да уживам!

Пројекат "Поглед из апартмана" Џенин је започела у Хамбургу, где је и настала прва слика видиковца из хотелске собе. Прошла је и Единбург, Истанбул, Рио де Жанеиро, Мексико Сити, Атину, Москву... укупно 28 светских градова. После Београда чека је Токио, а онда даље до броја 40, колико ће слика бити изложено на великој изложби у Хамбургу. Завршиће баш тамо где је почела.

- Нисам могла да чекам, па сам почела да сликам чим сам стигла у хотел у Београду, иако је било десет сати увече - говори Џенин уз осмех. - Када сам схватила да је превише мрачно, одспавала сам и раном зором наставила да што пре насликам овај диван призор.

Очарана виђеним, паузе је, како каже, правила само када је требало да једе, а планира да исприча свим својим пријатељима какво је откриће град на ушћу Саве у Дунав.