Завера против Србије у Сарајеву и Загребу

И. Миладиновић

05. 06. 2016. у 20:00

Зашто је Јосип Броз Тито рекао да је Београд центар контрареволуције. Маја 1971. почео процес претварања федерације у конфедерацију

Завера против Србије у Сарајеву и Загребу

Тито, Савка Дабчевић Кучар и Мико Трипало

OСМИ је мај, пре четрдесет и пет година, далеке 1971. Осам сати изјутра. Испред Цркве Светог Марка у Београду стотинак студената Београдског универзитета смешта се у два аутобуса. Крећу за Загреб, у традиционалну посету колегама из главног града Хрватске. Тог дана њихов град слави годишњицу ослобођења. Вођа овог и званично названог "Каравана пријатељства" јесте Миодраг Миле Перишић, студент Филозофског факултета и већ афирмисан песник. Много година доцније један од важнијих функционера Демократске странке и дипломата.

На двадесетак километара испред Загреба саобраћајна милиција зауставља аутобусе. Љубазно саопштавају Београђанима да ће ту морати да сачекају руководство Савеза студената Загребачког универзитета. Који минут доцније они стижу на челу са председником Драженом Будишом. Креће се ка центру, али не уобичајеном маршрутом. Залази се кроз различите делове Загреба, из којих се крећу непрегледне колоне грађана, дисиплиновано, по двоје у реду. Носе се транспаренти: "Уђимо у СК и мијењајмо га", "Што је више клевета и лажи, СКХ нам је милији и дражи", "Хоћемо чисте рачуне", "Вишак рада радницима", "Суверена држава је право хрватског и осталих народа СФРЈ", "Тражимо усвајање уставних амандмана"...

Колоне се крећу ка некадашњем Тргу републике, данашњем Тргу краља Томислава, на велики народни митинг, на коме говоре председница ЦК СК Хрватске Савка Дабчевић Кучар и први човек Загреба Перо Пиркер...

СВИ југословенски дневни листови сутрадан ће известити да је на митингу било више од 150.000 људи, да је Савка критиковала хрватске сепаратисте и њихове намере да разбију Југославију "каква нам је у интересу и какву желимо", а великосрпске шовинисте је осудила што "нуде Југославију какву не желимо и нећемо". Говорила је о доприносу Загреба и Хрватске победи над фашизмом, помињала хрватску државност и сувереност, ковала у звезде политику ЦК СК Хрватске о радикалној децентрализацији и демонтирању савезних југословенских институција, коју су она и њени сарадници промовисали годину дана раније.

Пароле, виђене на том скупу, и њен говор наговестиће да је отварен процес претварања југословенске федерације у конфедерацију.

У новинама се тог дана још могло прочитати да се навршило пет месеци како југословенске републике не успевају да се договоре око ванбуџетског биланса федерације.

Окружни суд у Београду забранио је први број београдског листа "Флеш" због објављивања фото-репортаже о филму Душана Макавејева "W. R. или мистерије оргазма". Тврде да фотографије, исто као и филм, "дубоко вређају осећања поштовања" према Стаљиновом претходнику, икони руских бољшевика, "другу Владимиру Иљичу Лењину".

Из Бона је стигла вест да је амерички долар у Западној Немачкој "тада, за викенд пао за десет одсто у односу на немачку марку".

Тито, Кардељ, Влаховић и Бакарић


- ИРОНИЈОМ случаја Американци су тог дана 1945. славили победу над немачким Вермахтом, а 26 година касније су на тај исти дан изгубили битку с немачком марком.

И још: београдска "Политика" пише да из године у годину опада број југословенских породица које годишњи одмор проводе ван места становања. Кажу да је 1966. на летовање ишло 66 одсто југословенских породица, а четири године касније само око 50 одсто. Ове, 1971. биће их, кажу, још мање, јер ће боравак на Јадрану бити за 20 одсто скупљи него прошле године.

Тог дана новинари из Загреба јављају да се "бојазан да Загрепчани неће успети достојно да угосте "Караван пријатељства" из Београда показала неоправданом".

Студенти из Београда, и после веселе вечерње седељке са загребачким колегама, на којој је главни домаћин био Иван Звонимир Чичак, студент-проректор, одлазе на коначиште у Пионирски град у Максимиру, са неком врстом зебње. Нешто после поноћи један од домаћина каже:

- Колеге, имам тужну вест. Преминуо је друг Милентије Поповић!

Паралелно са загребачком причом, у Сарајеву се дешава други део очигледно истог сценарија. Тог истог дана, 8. маја пред вече, у Београд се из Сарајева, са Другог конгреса самоуправљача Југославије, вратио се председник југословенске Скупштине Милентије Поповић, који je у политичкој хијерархији Југославије заузимао друго место, одмах иза Јосипа Броза. Чим је стигао, позвао је Мијалка Тодоровића,члана Извршног бироа Председништва СК Југославије. Из Сарајева је носио лоше вести. Нашли су се у Клубу савезних посланика на Дедињу, успео је да саговорнику исприча шта се све десило на конгресу самоуправљача и нагло му је позлило.

Титовом званичном заменику није помогао ни најпознатији југословенски кардиохирург, начелник Војномедицинске академије у Београду, др Исидор Папо. Живот је окончао око 22.30.

Милентије Поповић


ПРИЧА Милентија Поповића, коју је рекао Тодоровићу, започела је два дана раније, када је Тито у Сарајеву, изненада, заказао састанак Извршног бироа Председништва СКЈ. Позвао је све чланове осим представника Србије. Ту су се нашли Словенaц Едвард Кардељ, Хрват Владимир Бакарић, Македонaц Крстe Црвенковски, Црногорaц Вељкo Влаховић и босански Србин Цвијетин Мијатовић.

Кад су стигли, Тито им се нервозним гласом пожалио на нелојалност водећих људи Србије и на отпоре који стижу из Београда према његовој и Кардељевој иницијативи за даље уставно демонтирање југословенске федерације и за преношење највећег броја овлашћења савезних институција на републичке центре моћи. Тај процес је био започет крајем 1968, када су покрајине Војводина и Косово и Метохија добиле статус конститутивних елемената југословенске федерације, а националне мањине постале народности.

ВЕЋИНА је била зачуђена оним што је чула, а Влаховић је поставио питање може ли се о овоме разговарати без представника Србије.

Тито је на то рекао:

- Ваљда ја као председник СКЈ имам право да позивам кога хоћу!

Влаховић је наставио да га убеђује и Тито је невољно попустио, па се ускоро појавио Милентије Поповић, који је иначе тих дана говорио како се Тито не понаша према њему као према заменику, већ као према шефу протокола.

Када се Поповић појавио, Броз је био још оштрији:

- У Београду је центар контрареволуције!

Помињао је "контрареволуционарне снаге" на Београдском универзитету, текстове у "Студенту" и "Јежу". Отворено је рекао да пензионисани генерали Раде Хамовић и Милоје Милојевић припремају заверу против њега.

Истог дана Тито се срео и са функционерима БиХ, којима је изјавио да је "издао налог за хапшење не само Хамовића и Милојевића, већ и бившег потпредседника Југославије Александра Ранковића". Рекао је да је одлуку донео после извештаја Контраобавештајне службе ЈНА да су се Ранковић, Хамовић и Милојевић пре неколико дана срели у Београду на једном завереничком састанку.

Већ неколико часова касније испоставило се да је извештај Контраобавештајне службе ЈНА о одржавању овог уротничког скупа био нетачан. Демантовала га је Служба државне безбедности Југославије.

По завршетку конгреса у Сарајеву, Тито је остао у Сарајеву, а чим је чуо за смрт Милентија Поповића, прекинуо је посету БиХ, дошао у Београд и посмртно одликовао Милентија Поповића Орденом јунака социјалистичког рада.

На савезној комеморацији прогласио га је "бесмртним револуционаром", који је "пао смрћу хероја социјалистичког рада".

Истог дана Марко Никезић је на централној републичкој комеморацији рекао да је "било неизбежно да Милентије Поповић упозна и горчину неправде" и да је "поднесе без протеста".

На сахрани Милентија Поповића, на Новом гробљу у Београду, у последњи час је стигао Мико Трипало, пришао Савки Дабчевић Кучар и узбуђено рекао:

- Успео је пред смрт све да исприча шта се десило у Сарајеву!

Мијалко Тодоровић

ЛАЖНИ ИЗВЕШТАЈ ВОЈНОГ АТЕШЕА

У САРАЈЕВУ Тито је осумњичио вођство Србије да је преко члана Извршног бироа Председништва СКЈ Мијалка Тодоровића Плавог повезано са Русима. Љутито је рекао да је добио строго поверљиву информацију о томе да је Тодоровић за време недавног боравка у Москви "свашта говорио" високим совјетским званичницима.

- Ви знате да Руси највише нападају Плавог - додао је Милентије Поповић, мислећи на то да Совјети Тодоровићу никако не могу да опросте оштру осуду њихове интервенције на Чехословачку, 1968, изговорену на великом митингу одржаном на Тргу Маркса и Енгелса у центру Београда.

Тито је игнорисао Поповићеву упадицу:

- Плави је рекао да смо ја и Кардељ у свађи, да је земља у расулу и да је могућ војни удар.

- Чија је то информација? - питао је Поповић.

- Нашег војног аташеа у Москви - одговорио је Тито.

Врло брзо ће се устанивити и да је тај извештај исфабрикован.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (42)

Gojko

05.06.2016. 22:04

@floyd - Srbi koji su bili u vlasti su bili poltroni koje je Broz iskoristavao protiv Srba i Srbije,ali me cudi da i dalje ima onih koji ga obozavaju.

KAZU

05.06.2016. 23:59

@floyd - Da su srbi uvlakci i dupeotiraciivrhunske klase,,ponudi mu fotelju,saku dolara i rodjenog ce cacu unistiti,,,,djilas /eto mladjani djido/ pokloni fasistima 520 kvadrata u srcu Bg. ona drtina dade Hrvatima kompletan Jadran,a DJUBRE_Rankovic pobi vise SRBA nego fasisti..

srbo

06.06.2016. 08:40

@floyd - e sve si u pravu,a sad će nas dokrajčiti ovaj broz ,jer komunisti ne mogu bez broza pa su ga doveli u skupštinu.

naranca

06.06.2016. 12:12

@floyd - @kazu Vise nego fasisti!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Ti si zreo za Evropu.Da ti osveze pamcenje .Ponovo.

IV. SPLITSKA /IMOTSKI/

05.06.2016. 20:25

Jer je znao da poslije njegove smrti SFRJ ne može opstati. To su prvi shvatili Slovenci a Hrvati nažalost posljednji.

Lazy

05.06.2016. 23:25

@IV. SPLITSKA /IMOTSKI/ - Sta su vam to vasi radili za vreme rata pa sada pripadnici 4. gardijske umiru na buljuke? Da nisu opet Srbi neku kemiju vam sipali u rucak?

Јабре

05.06.2016. 23:57

@IV. SPLITSKA /IMOTSKI/ - Mnogo droge su koristili Hrvatski vojnici da bi smeli da priđu frontu.

naranca

06.06.2016. 12:07

@IV. SPLITSKA /IMOTSKI/ - @IVsplitsak/imotski A zasto se ne bi raspale USA ili Hrvatska. ili......?I to su kao YU ''vjestacke tvorevine''?Glede prirodnosti drzavnih cimbenika:)Koja ti je drzava prirodna?Dobro EU se vec raspada.To je uredu.

IV

06.06.2016. 21:02

@IV. SPLITSKA /IMOTSKI/ - Mi smo svoj zadatak obavili časno i ponosno atko gubi ima pravo da se ljuti i NIŠTA VIŠE.1

naranca

06.06.2016. 23:56

@IV. SPLITSKA /IMOTSKI/ - @IV Ni u jednom ratu nema ni casti ni ponosa.Samo tragedija sirotinje na svim stranama.A pogotovo nema ni casti ni ponosa u rusenju zajednicke kuce za kojiu su ginule hiljade idealista vekovima.Protiv Turaka I/ili Nemaca.Ima samo sramote beskonacne sramote.....................

Prečanin

05.06.2016. 20:45

Žalosno, MASPOK je 1971. vodilo dvoje ljudi koji su u mladosti bili Srbi katolici. Savka Dabčević, kćerka Antuna D., sreskog načelnika na Korčuli i u Benkovcu, koji je (iako katolik) kćerki dao ime po Sv. Savi. Savka je bila u Dražinoj Ravnogorskoj omladini u Splitu sve do kapitulacije Italije, sept.1943. I Mika Tripalo, unuk Pera Tripala, pod Austrijom gradonačelnika Sinja (Srpska stranka na Primorju). Mikin stric Mirko je 1923. bio poslanik u Beogradu, biran na listi Pašićeve Radikalne str.

bljak

05.06.2016. 21:38

@Prečanin - Neverovatno koliko su hrvati spremni da negiraju navedene cinjenice! Pokatolicavanje Dalmacije i zaledja , kao i Slavonije, je radjeno uz pomoc AU monarhije i Vatikana ali su u mnogim krajevima Srbi , mada su vec presli na katolicanstvo, cuvali uspomenu na svoju nacionalnu pripadnost kroz nekoliko generacija. Postoje AU popisi! Titoizam je predano brisao ta secanja a i kralj Aleksandar, pre rata, nije se pokazao sposobnim da se nosi sa problemom. Tako nastade bezmalo nacionalno cista Dalmacija!

Mirko Markovic

05.06.2016. 21:15

Samo mi glupi srbi smo se zamajavali idejom jugoslavije, a koliko vidim jugo nostalgija se i dalje vuce. Dokle tako moji srbi!!!?

zaliv.co

05.06.2016. 21:45

Tito i svi oni koji su ga pratili su najvece zlo koje je snaslo Srbiju i Srbe, to je cinjenica!

misterija orgazma?

05.06.2016. 21:45

mislim, jeste orgazam misteriozan, ali izgleda da je autor mnogo gledao pornice!

Rada

06.06.2016. 07:08

@misterija orgazma? - Da,takav je bio društveno-politicki pornić u SFRJ. Kad su na čelu Srbije bili Nikezić, K.Popovic, Tepavac, srpska privreda je bila uspešna.Npr. od 150 svetskih banaka, Beobanka je bila na 85.mestu. U isto vreme, zbog MASPOKa su ljudi u Lici držali noćne straže: deca i žene spavaju u sredini kuće a muškarci-po jedan sa puškom na svaki prozor . Automobili sa srpskim registracijama su bacani u more na splitskoj rivi. Posle smene spskog rukovodstva krenulo je i upropašćavanje srpskih preduzeća.

naranca

06.06.2016. 11:59

@misterija orgazma? - @misterijaorgani To je o Wilhelmu Rajhu brilijantnom psihologu XX veka.A film Dusana Makavejeva ''WR misterija organizma'' remek delo.Obavezno pogledaj.

Tixon

05.06.2016. 23:09

Tito je bio veliki praktičar.Kada je shvatio da Kardelj radi na razbijanju SFRJ predložio je Rankoviću da ga likvidira.Kada je ovaj to odbio,Tito je prišao separatističkom bloku(Slovenija i Hrvatska-Kardelj i Bakarić).

Moravac

06.06.2016. 00:01

@Tixon - Tito nije smeo ni jednu da prigovori Kardelju. On i Krajacic su bili jedini politicari koji su bili iznad njega. Zasto je to tako, djavo ce ga znati.

naranca

06.06.2016. 17:29

@Tixon - @moravac Titu niko nije mogao da pridje na 3 m.Kardelj je bio talentovana ulizica I poltroon pa je tako postizao poene.A Krajacic je bio sa Titom u logorima za obuku KGB spijuna u koju su ga postavili kada ga je Krajacic izvukao iz Ruskog zarobljenistva kada su ga(Tita) zarobili na Istocnom frontu.Krajacic je bio ''stariji''spijun KGB I znao koliko je Tito otkucavo svoje prijatelje pa cak I svoju zenu.Na kraju bili su komunisti I zemljaci I na kraju drugovi .Pojam koji demokratija ne poznaje.

Lazy

05.06.2016. 23:21

"Govorila je o doprinosu Zagreba i Hrvatske pobedi nad fašizmom". Jedan od najvecih je bio docek vojnika Wehrmachta sa cvecem i osmesima. Pomislih da se nalazim na stranicama nekog humoristickog casopisa.

Duca I Drugovi

05.06.2016. 23:34

Nikada vise Srbija nece tako lagodno ziveti kao sto je bilo za vreme Tita . A vi glupa rajo prizivajte izmisljene srpske careve i glupe kraljeve pa vidite kako ce vam biti ! Vec ih sada imate Miskovici Beko Drakulici Kostici i ostali .Sada razmislite ! 200€ plate. Divota.

bljak

06.06.2016. 07:28

@Duca I Drugovi - mozda je Duca i Drugovi zivela dobro, u tudjem stanu ili na tudjem poslu. Sve vam je to Tita dao...J.li V.O.ali tek posto je opljackao i pobio i proterao pola Srbije! A o kraljevima ocito nisi mnogo citala!

naranca

06.06.2016. 11:55

@Duca I Drugovi - @bljak Pa I ovi posle njega pobise I proterase a narodu dadose kontejnere.A za pola si malo preterao.Malo balansa u razmisljanju ne bi nam skodilo.

Утеривач

06.06.2016. 21:48

@Duca I Drugovi - bljak: Волео бих да тако луцидно наведете бaр три ствари које су данас у "самосвојној демократској Србији" боље за једну просечну породицу него што су биле у "суровој комунистичкој дикатури" на пример 1977. године! Веома тешко ћете наћи и један пример а камо ли 3 ! Све остало је обично замлаћивање како би се народ убедио да боље никада није постојало а да је ово расуло данас најбоље!

Утеривач

06.06.2016. 23:39

@Duca I Drugovi - bljak: "очито" или на српском очигледно ни један пример не наведосте ! "двини и велики Срби" Никола пашић и крађођевићи своијом политикм побише неколико генерација најхрабријих и нјачистијих Срба и ником ништа а ви и данас кукате на загорца који нас је одржап скоро 40 година у миру и развоју! Што рече велики Књаз Милош: " Карађорђа воле што су са њим изгубили а мене мрзе зато што са мном добијају! " Е тако је то у нас Срба! Више волимо беду и пораз него миран живот!

Јабре

05.06.2016. 23:59

Најжалостније је то што још увек много Срба мисли да их је тај Хрват за разлику од свих осталих волео. Верују да их је Хрват више волео од Србина. Док год ми не схватимо такве једноставне ствари као народ има да пропадамо.

naranca

06.06.2016. 23:49

@Јабре - @jabre I Seselj je Hrvat pa sta.I Stepinac je Hrvat pa se borio u Srpskoj vojsci,I Ivan Mestrovic je bio Hrvat pa se I danas divimo ''Beogradskom pobedniku'' koga je napravio za Srbe.I Ljotic je bio Srbin.I Alija Izetbegovic se izjasnjavao kao Srbin.Vidis nije bas crno-belo.Molim se Bogu da u Srbiji niko, nikada ne gleda ko je Srbin...........A ja sam Srbin.

Јабре

07.06.2016. 22:43

@Јабре - Хрвати у Херцеговини ? А кад су се то доселили ? Које године :) Шешељ је Србин само усташе говоре да је Хрват. Степинац се је пријавио да изађе из ѕаробљеништва, али без везе говорим када теби није јасно ко је Србин, по теби ће испасти још Павељић Србин и некако срећа што је то тако.

krajina prijedor

06.06.2016. 17:55

Dragi moji Srbi nije ni cudo da nije niko sa vama dobar u regijonu sve dok budete lagali i izmisljali istoriju ostacete izolovani a polako i nestajete ko narod Zar nevidite u kojoj bjedi zivite i da gubite stanovnistvo svake godine sve vise.Vama ni bog nemoze vise pomoci Sretno vam bilo

naranca

06.06.2016. 20:42

@krajina prijedor - @KP Mi zivimo bolje nego svi,ali svi na Blakanu do Austrije.A tebi neka se pomogne u pravopisu.Bog se pise velikim slovom

krajina prijedor

07.06.2016. 17:18

@krajina prijedor - naranca (ovo sam namjerno napiso malim slovom jer toliko i vrijedis) citam i vidim da si 24 sata na internetu svakom imas odgovor i primjrdbu Znaci nemas nikakvog pametnijeg posla da radis e upravo to hocu da ti kazem da zbog takvi Srbija nemoze dalje.Pomozi sebi nadji neki posao manje ces misliti o politici i nacionalizmu pozdrav

naranca

07.06.2016. 18:19

@krajina prijedor - @Krajina Cekaj ne razumem .Jel ti to mislis da sam ja Bog?Ili Bog toliko vrijedi?A ja zivim svoj zivot kako hocu I radim sta hocu a ostali neka gledaju svoja posla.Takodje cu misliti o politici I nacionalizmu koliko hocu I kad hocu I nece niko da mi kaze sta cu ja da mislim.A pogotovo ne ti.Samo ti brini o tvom Prijedoru ma gde to bilo?U Zagrebu?

stevan

31.08.2016. 20:44

@krajina prijedor - krajina . idi na dnevni avaz sa tvoim komentarima tamo pripadas. srbi spremaju kazne za izdaice . nece im broz vise pomoci .

Milos

07.06.2016. 18:27

hrvatijani ,muslimani , siptari i ostali hitlerovi prijatelji ,su protiv Srba i Srpskog naroda na Srpskim drzavnim teritorijama ,upotrebili sve sto su mogli ,a nisu kaznjeni do dana danasnjeg. Vatikanski bezboznici i bankari su se udruzili da genocidom uniste pravoslavni svet,Svetog Rimskog Carstva iz Konstantinopolja, a prvenstveno Srpski rod ,bez obzira koje vere bio. Zato konvertiti ,zaboravite na svoje potomke ,cim ste duse dali u ruke onopga kome se ime ne spominje.

Stiven K.

13.06.2016. 06:08

Ko nije do sada pročitao "Knjigu o Milutinu", Danka Popovića, obavezno treba da je pročita. Sve će da bude jasno ili barem jasnije.