Шталу ми испразнише, али кућу неће!

Драгана ЗЕЧЕВИЋ

24. 05. 2016. у 18:01

У селу Црколез код Истока, у којем су Албанци украли Србину осам крава. Милосав Белошевић: Само су ме ојачали у намери да останем на Космету

Шталу ми испразнише, али кућу неће!

Милосав Белошевић крај рупе на штали

ДА су ми бар украли једну или две краве, али свих осам?! Па, то не само да је безобразлук, већ је и Божји грех. А две краве су биле пред телењем...

Овим речима, као да ни сам још не верује шта га је снашло, прича Милосав Белошевић (55) из Црколеза, села у општини Исток, коме су Албанци у ноћи између петка и суботе испразнили шталу. Извукавши неколико цигала, лопови су направили отвор на штали из које су извели стоку, а наруку им је ишла и киша која је непрекидно падала те вечери.

- Зато вероватно нисам чуо псе који се налазе у близини штале. Или су им можда нешто бацили да би их ућутали - наставља причу српски домаћин, који са супругом Весном (45) и децом Урошем (17), Стеваном (20), Миладином (22) и кћерком Бранкицом (23) не жели да напушта огњиште. - Живимо углавном од те стоке и пољопривреде, а једино примање које имамо је минималац од 11.000 динара на име некадашњег рада у Земљорадничкој задрузи. Зато нам је стока омогућавала да преживимо јер нам троје деце студира у Митровици.

Крађа стоке га, како каже, неће поколебати да напусти дом. Поред туге за животињама на које се навикао, каже да му много значи и подршка комшија и представника општина Клина и Исток, али и пећког округа који су у понедељак сакупили новац за куповину стелне краве Белошевићима.

- Планирам да чувам још више крава и ово ће само још више да ме очврсне у намери да останем, а надам се да ће тако размишљати и моја деца - прича Милосав.

УБИЛИ МУ ОЦА - ИАКО ми је отац Војин (75) убијен 13. септембра 2000. године на 500 метара од куће док је чувао стоку, само два дана после сеоских литија ни то ме није обесхрабрило да одем из села, већ само ојачало у намери да останем овде поред његовог гроба - прича Миладин. У Црколезу до 1999. године живело око 200 становника, док их је данас у 25 домаћинстава остало дупло мање.

Милорад Стојановић, члан привременог органа општине Исток објашњава да су крађа стоке, механизације и пољопривредних производа својеврсни притисак на Србе не само из овог већ из свих повратничких села у Метохији.

- Најгоре је што полиција само дође, обави увиђај и све се на томе заврши - прича Стојановић. - Много лакше би нам било кад бисмо имали српске припаднике Косовске полиције, који би овде повремено дежурали или да се стационира неки пункт на улазу у село. Тада би смо били заштићенији, а овако смо препуштени на немилост нападачима и лоповима.

Винка Радосављевић, начелница Пећког округа, истиче да притисак на повратнике на овом подручју траје годинама са намером да осујете повратак и опстанак Срба.

- Упркос сталним нападима и пљачкама и што се упорно труде да иселе наше људе из Метохије, Срби не одустају и никада неће одустати од намере да опстану на својим огњиштима - истиче Винка Радосављевић. - Организовали смо се и у року од неколико сати сакупили новац за краву коју смо већ купили Белошевићима. Хтели смо да пружамо моралну подршку овој породици и да покажемо да када смо уједињени све недаће лакше пребродимо.

Представници општина Клина, Исток и Пећ сакупили су новац за куповину краве Белошевићима

АКЦИЈА И ПОКЛОН

- ВЕРУЈЕМО да су краве, које су украли Белошевићима, лопови одвели на клање, односно продали некој месари - појашњава Божидар Шарковић, председник Привременог органа Клине који је иницирао акцију прикупљања новца за куповину краве Белошевићима.

А начелница Винка Радосављевић истиче де се јавио и донатор из Београда који жели да поклони Белошевићима још три краве.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

milomir

25.05.2016. 20:29

@Tikov - ... sigurno ne zanima ... subvencije su strogo namenjene stranim kompanijama koje ovde dođu a na preporuku tih sila moći kojima ovaj naš politički šljam verno služi ...