Почаст мајци свих наших синова!

Милорад Бошњак

22. 05. 2016. у 13:20

Обележје легендарној баба Вишњи, која је на свет донела кнеза милоша, могло би, према најавама, да буде постављено у Атомској бањи

Почаст мајци свих наших синова!

Милинко Гојковић и чланице Кола српских сестара уз споменик Баба Вишњи

НАЦИОНАЛНИ херој се одгаја одмалена. За његово формирање у каснију историјску личност, нарочито у минулим погибељним временима кад су очеви војевали за отаџбину или били заузети другим важним пословима, најзаслужнија је мати. И она је тако хероина! Споменик Баба Вишњи Обреновић, мајци кнеза Милоша и родоначелници те династије, код Светих вода у њеној родној Горњој Трепчи, садашњој Атомској бањи, зато је посвећен мајкама свих српских родољуба кроз нашу историју, истакнутих и безимених.

Говори нам ово Милинко Гојковић (53), члан одбора за израду и постављање вишезначног обележја, које, како објашњава, симблоизује и молебан: да ниједна мајка више никад не заплаче услед међусрпског зла! Тај мотив радо је пригрлио овај део Србије, нарочито народ у троуглу Таково - Рудник - гора Вујан под којом извиру Свете воде, зване тако од српског искона. Овај крај је ковачница модерне, слободне Србије. Симболику белегa и цитиране апеле одобравају и посетиоци Атомске бање са свих страна Србије.

- У нашим крајевима, морални и патриотски кодекс "боље ти је изгубити главу, него своју огрешити душу" синовима су одвајкада у свест уткивале мајке. Белега српским мајкама, њиховој улози и боли, нема нигде у Србији. Славимо синове, али не и њих... Споменик Баба Вишњи и свим мајкама, аутор Миломир Стојић израдио је од ретке стене из близине Светих вода, она по старословенском веровању изражава чистоту душе. Републички завод за заштиту споменика културе израдио нам је пројекат Спомен-куће Обреновића. Градиће се код надгробног споменика Вишњиног брата Пауна Гојковића у Горњој Трепчи, који је 1806. погинуо у бици на Делиграду. Уз њега, ту је сахрањен и један саборац, нажалост безимен - каже Гојковић, који је и уредник културних програма у Атомској бањи. - Дуг је списак заслуга Обреновића за Србију, архитектонских задужбина: цркава, манастира, школа, позоришта, болница... Спомен-кућом, која би била и Музеј Обреновића, захвално бисмо им се одужили за те благодати, ако надлежни за то буду имале разумевања, јер сами немамо новца.

Гојковића имање, које је бивши власник Сретен Гојковић (66), такође потомак поменутог јунака Пауна, преписао синовцу Богдану, локација је тог будућег здања.

Политичке елите контролишу садашњост, креирају будућност, тумаче прошлост. У том врзином колу Обреновићи су, верује народ из њихове постојбине, запостављени, скрајнути.

- Из народног памћења су избрисивани од Мајског преврата 1903. којим је Србија ушла у столеће страдања четири милиона житеља, од туђинске и српске руке... Да се оно не понавља, насушно нам је свесрпско измирење - казује Гојковић.

Иначе, још траје историографска "трилема" о пореклу Баба Вишње: из фамилије Гојковић или Урошевић, обе у Трепчи под Вујном, или Марјановића из Бруснице, колевке Обреновића?

- У књизи "Кнез Милош у причама" академик Милан Ђ. Милићевић истиче да је она од рода Гојковића, касније и музеолог Томо Кандић, те други истраживачи - каже наш саговорник.

Баба Вишња је умрла 18. јуна 1817. Прво је била сахрањена у Брусници, па је њене посмртне остатке син, кнез Милош две године после пренео у порту манастира Враћевшница, под Рудником. Поред ње су сахрањена Милошева деца Гаврило, Марија и Ана, умрли у раном детињству. Краљ Александар и краљица Драга Обреновић 1901. Вишњи и тој деци подижу споменик. Непуне две године пре него што ће бити свирепо убијени...

* Надгробни споменик Баба Вишњи у порти манастира Враћевшница


"ПОМИРЕЊЕ" МИЛОША И КАРАЂОРЂА

после Мајског преврата 1903. један београдски адвокат плаћа израду споменика симбола помирења Обреновића и Карађорђевића. Заједничко попрсје требало је да стоји на Руднику, на пола пута од колевки двеју династија - да Милош "гледа" према Такову, а Карађорђе ка Тополи. Али, никад није постављено... Изненадна смрт 2010. прекинула је председника општине Горњи Милановац, Дражимира Марушића, у намери да се реплика тог обележја постави на Руднику.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Radomir Istoricar

22.05.2016. 14:01

Popovi ne lazite srpski narod. To mora da ostane samo legenda jer je samo izmisljena prica. Stvarnost je da je Srbija nastala 1878 godine na Berlinskom Kongresu. Pre toga nikada nije postojala nikakva Srbija. Svi junaci i svi bojevi Srba i Turaka su samo izmisljene price - sem ustanaka Srba protiv turaka u 19 veku. Zato, narode Srbije ne verujte lazovima. Nekada su lazovima udarali 25 stapa po turu!

Миљко Пејић

30.10.2016. 12:03

@Radomir Istoricar - Хвала ти, "Радомире историчару", што нам отвори очи, што нам рече истину! Покушавао је друг Тита да нам све то објасни, да нас и бичем, и метком, и страхом, и понижењем увери да смо нико и ништа, да никада нисмо постојали и да је лаж да постојимо!!! Разумели су га најбоље покатоличени, поисламљени и поарнаућени Срби, чак и Срби "синови Александра Македонског" и они Срби којима је лакше да узму географско име, иако славе владаре који су се изјашњавали као Срби (e viva!)... али најбоље комунисти!!