Мучитељка нашег Милана књигом пере своју савест

Милена МАРКОВИЋ

20. 05. 2016. у 22:02

Сведочење супруге и сина пилота Мићића, заточеника “Лоре”, кога је злостављала Тања Белобрајдић. Супруга Слађана: Када су га разменили, једва сам га препознала. Син Душан: Желео сам да се суочим са очевим крвницима

Мучитељка нашег Милана књигом пере своју савест

Слађана Мићић Фото: М. Лабудовић

ДА Тању Белобрајдић Друштво хрватских књижевника “Славић”, недавно није наградило за роман “Црни капут”, њено прво списатељско остварење, могуће је да би њена стварна улога у трагедији Срба, заточеника сплитске “Лоре”, остала заточена у тами истине о српском страдању у овом злогласном казамату.

Награда која јој је додељена за “најбољи првенац у протеклој години”, међутим, отворила је никад незарасле ране и сећања. Покренула причу о стварној роли списатељице с почетка 90-их. Мучитељице која у роману своју монструозну тортуру приписује жртвама, измештајући их, а где би друго, него у Вуковар.

После романа заогрнутог црним, списатељица Белобрајдић, да није сведока који су преживели пакао “Лоре”, можда би и могла да буде прихваћена као миротворац, како се представља не само у својим причама, него и у суочавању са сином једног од мученика, у покушају да спере савест, покаже покајање, али не очи у очи, већ преко друштвене мреже “Фејсбук”.

БЕОГРАД, ВРЕМЕ САДАШЊЕ

- Ја сам Душан Мићић, син пилота Милана Мићића мученог у “Лори” до бесвести - говори младић који је стасавао и стасава у сећање које га је прогонило и прогони. - Имао сам 16 година, 2013, када сам почео да трагам за очевим мучитељима. Да се с њима суочим. Да упитам: зашто? Да ли њих прогони судбина мојих родитеља. Да ли икада могу да замисле колике су биле сузе моје мајке. Каква је њена траума била. Да ли ће јој мужа и у каквом стању вратити. Уз све то, покренула ме је и трагедија да оца, после свих његових мука, неповратно изгубим. Али, памтим његова сведочења, приче његових колега и затворских сапатника у којима доминирају два имена најмонструознијих мучитеља: Томислава Дуића, команданта затвора “Лора” и још монструозније његове жене, Тање, тада Дуић, данас Белобрајдић. И, успео сам, додуше, само преко друштвене мреже.

- Ја сам Слађана Мићић, супруга Миланова, Душанова мајка. Нас двоје живимо ослоњени једно на друго у овом неописивом немиру откад је Душан своју младост подредио суочавању са очевим мучитељима, јер је његово детињство и одрастање пратила очева судбина. Мада смо се супруг и ја трудили, очигледно безуспешно, да га од тога удаљимо. Нисмо успели. Нисам успела. Овај роман “Црни капут” Тање Белобрајдић поново је отворио ране.

Душан и Слађана Мићић са Милановим писмом из "Лоре"

МОСТАР, 1992.

- Милан и ја смо се венчали 28. марта, а њега су на моје очи киднаповали 19. априла, у Сплитској улици где смо становали. За мене потпуни ужас, а за њега... Он није показивао немир, толико је био јак и духовно и физички. Претпостављала сам, заправо готово сам била сигурна, да је завршио у “Лори”, јер су већ на адреси тог злогласног затвора били киднаповани војници, резервисти, официри ЈНА. Знала сам да одавде нећу моћи да му помогнем. Упутила сам се у Београд, у Унпрофор. После мучних сати преговарања, успела сам да његов нестанак пријавим Међународном Црвеном крсту. То га је и спасло. Многе, нажалост, није. Дани су били године, стизале су страшне вести из “Лоре”. Миланово прво писмо, отворено, које сам добила са печатом Међународног Црвеног крста, није ме охрабрило, али јесте оснажило да не посустајем.

НЕМЕТИН, 14. АВГУСТ 1992.

- После четири месеца, мој супруг је овде размењен. Дочекала сам га у Београду. Једва сам га препознала. Био је слабији најмање 20 килограма, а био је громада. Поломљена ребра, сломљен нос. Месецима није могао да спава, а није желео да прича... Тек после, говорио је да су се над њим иживљавали Томислав Дуић, командант логора “Лора”, а још монструозније његова тадашња жена Тања. Долазила је, мада је негде била медицинска сестра изван тог логора, само да туче и пребија. Милан је, захваљујући томе што је његов нестанак пријављен Међународом Црвеном крсту, смештен у блок где су били затвореници о којима је у овој организацији пријављен нестанак. Причао ми је да је из блока Ц мало ко претекао смрт. Тања је долазила у пилотским чизмама. Газила људе до бесвести. А после... После их је газила да се освесте. Милан је причао да је присиљаван да уз псећу кућицу лаје. Да, са осталим затвореницима, лови мишеве. Али то није било довољно. Морао је да буде пажљив док јури хрватске мишеве. Упућивали су га да пере затворске нужнике. Тамо је затицао делове људских тела. Док је о овим ужасима говорио, мој супруг није био острашћен. То ми је био сигнал да није духовно клонуо.

Душан у наручју оца

БЕОГРАД, 1997.

- Милан и ја смо добили Душана, нашег “команданта”. Потискивали смо пред дететом преживљено, али како да све то пред дететом прикријеш. Стасавао је са очевим заточеништвом и тортуром у “Лори”. Преживљавао и приче које су у нашу кућу доносили Миланови логорски мученици, а то су биле ужасне приче.

ВРЧИН, 2002.

- Мој супруг, пензионисан је уочи самог НАТО бомбардовања, али се ипак придружио колегама у одбрани земље. После пензије, укључио се у једну приватну авио-компанију. И погинуо, изнад Врчина. Нашег сина је то покренуло да се на свој начин одужи оцу.


ИЗНАД СВАКОГ ЗЛА

СЛАЂАНА и Душан Мићић говоре: - Нема тог капута који би могао да сакрије сву црнину злочина Тање Дуић Белобрајдић. Не само један роман, већ ни хиљаду других не би било довољно да ова “миротворка” опере савест. А, ми смо довољно јаки да се издигнемо изнад сваког зла.

Тања Белобрајдић фото facebook


ПРИЗНАЛА ДА ЈЕ БИЛА У “ЛОРИ”

ДУШАНОВА прича: Шеснаест година сам напунио, прошло детињство, а као да није, имао сам “грешку” да од треће године памтим. Онда сам, у својој шеснаестој, одлучио да, како год, потражим ту Тању Дуић Белобрајдић и упитам је зна ли она кога је мучила. Мој отац је био пилот транспортног хеликоптера који је превозио рањенике. Пре него што сам почео да трагам, у нашу кућу је дошао породични пријатељ Тончи Мојић. Отворио компјутер... Испред мене су била очева сведочења, али и сведочења других заточеника у “Лори”. Нашао сам Тању преко "Фејсбука". Уследила је преписка. Правдала се да она није та Тања, да није била у “Лори”, одговарала фразама, а на крају је ипак признала да је “њена једина грешка што је била жена Томислава Дуића”.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (24)

Brica-Berberin

20.05.2016. 23:38

Svaka ti cast momcino! A sad ova nasa drzava da je prava, treba da raspise poternicu za Tanjom i osudi je za zlocine!!!

Dima

21.05.2016. 00:52

Kako neko moze da zivi sa takvim nedjelima.Sta IMA ova zena u grudimaSavjest proradi bar pred smrt.Potresna prica of jednom hrabrom pilotu.Slava mu.

Saki

21.05.2016. 04:08

Lupate. Ne moze nasa drzava da trazi drugog drzavljanina za dela pocinjena na drugoj teritoriji. To je za medjunarodni sud. Ali iz nekog razloga nasa drzava se time ne bavi.

noname

21.05.2016. 05:10

Ne znam dali da ocijenim sa 'svidja mi se' ili 'ne svidja mi se'. Urednistvo Novosti nadjite prikladnije termine jer na ovakve tekstove mozak staje od jada i bespomocnosti, bez obzira sto se divimo ovom djecaku i ovoj Gospodji, lijepoj, pametnoj i dostojanstvenoj,

Србин

21.05.2016. 08:10

Боже правде! А она никад неће успети опрати савест,опрати себе,колико год покушавала. Стићи ће је,ако не за живота,онда за време пакла,који јој неће промаћи.

Kosmet

21.05.2016. 08:27

Samo za Srbe nigde nema pravde.Zaboravili smo zverstva iz I i II svetskog rata i utopili se u fraze Bratstva i jedinstva.Stvorili smo svima a izgubili svoju drzavu i priznali neprijatelje i koljace za prijatelje.Zaboravismo pobijene vojnike u Sarajevu,pobijene u Hrvatskoj i proterane iz Slovenije,Hrvatske,Bosne i sa Kosmeta.Povlace se tuzbe za bombardovanje i proterivanje vise od milion ljudi samo da bi politicari ostali u vlasti do smrti po uzoru na Tita.Dedovi ce nam se u grobovima prevrtati.

Лаза Буџук

21.05.2016. 08:32

Бог ти дао снаге да истрајеш соколе,али не за борави на себе,и твој отац би волео да сутра имаш жену и породицу и такве соколе као што си ти,не дозволи да тај олош и тебе увуче у глиб као што су твога оца,он се уздигао изнад њих као прави мученик,он је на небу уз господа а они нека се питају где ће,а та "награда" је камен који је вуче још дубље јер је добијена због лажи и на лажима,истрај свака ти част и нека те Господ чува.

Gavrilo Princip

21.05.2016. 08:52

Svaka Vam čast, Novosti, što imate hrabrosti i obraza da ovakve tekstove objavljujete. Vi ste vedri komadić tmurnog i oblačnog medijskog neba u ovoj našoj tužnoj otadžbini.

mhm

21.05.2016. 09:50

Bože gde si? Nemoć za pravdu na ovom svetu postaje neizdržljiva, ali kao što kaze vladika Velimirović "Verovanje u Boga je verovanje u pobedu dobra nad zlom"

boba

21.05.2016. 09:58

Imam blag utisak da ce i kod nas ubrzo dobiti neku nagradu jer mi volimo da se dodvoravamo neprijateljima i da zaboravljamo sva zlodela koja su nam ucinjena .Postovani novinari postedite nas stranog- hrvatskog jezika bar kada pisete ovakve tekstove.

Novica

21.05.2016. 10:20

Sve je djecko dobro odradio samo finis nije, trebao zavrsiti bez price pompe novosti i internete. Pa neka se ustase dosjecaju i pitaju zasto.

noname

21.05.2016. 13:25

@Novica - Da, neko bi trebao pomoci ovome djecaku. Premlad je da pregovara I vodi prepiske sa ovom prefriganom, ofucanom psihofizickom lopuzom. Preveslat ce ga I uvjeriti da Je nevina. I Ko znas to jos moze uraditi, vidi joj se po faci, ocima da je iz samog pakla izisla.

ranko75

21.05.2016. 11:10

Kada su im pobili sportiste na olimpijadi u Minhenu,Izrael je preko Mosada sve do jednog teroristu pronasao i ukokao,pa je posle svakog predsednik vlade telefonirao porodicama zrtava i raportirao:jos jedan je platio. Mi nemamo dostojanstva kao izraelci. Ni jedan krvnik srpskog naroda nije koknut ni posle II sv. rata ni kasnije.Jedino je UDBA u korist SFRJ ponekog skinula,ali srbi u korist sebe nisu nikoga,samo placemo.

MILLI

21.05.2016. 12:09

Ova zena je puna zla i mrznje vidi joj se na faci.....za nju ni u paklu nece biti mesta....a u hrvatskoj se nagrade i dodeljuju samo zlibnicima i koljacima ustasama jer nemaju sta drugo....to im je ogledalo na veliki zalost...

Миле

21.05.2016. 13:13

Ми овде у Србији тек узадње време сазнајемо невероватне ствари,стидим се каква ми је дрзава

Neko

21.05.2016. 14:46

Ne treba joj suditi....treba da zna da sa ovim zločinom treba da živi. To je najveća kazna.

Johan

21.05.2016. 14:56

Stidim se Srbije i svega sta u njoj postoji. Ljudi koji su je vodili od zavrsetka 1 svetskog rata su hrvatski placenici koji su taj zanat preneli i na praunuke. Aleksandar Karadjordjevic je prvi na listi, ipak mora da je povukao na majku.

mića

18.09.2016. 23:03

@Johan - Morala bi SANU da iznese istorisku istinu o ujedinjenju tri bratska naroda i ulogu koju je imao u toj istoriskoj odluci nas "Ujedinitelj". Da znamo i zahvalimo onima koji su nas bratski povezali 1918 god.

Gordana Momčilović

12.08.2018. 16:35

Sa čika Bakijem sam rasla, tako smo ga brat i ja zvali. Nije on bio samo običan Čovjek, tatin najbolji drug, bio je idol, stric, čika Baki, heroj, uzor, komandos našeg djetinjstva... :(