23 ГОДИНЕ КАСНИЈЕ: Сећање на Бошка и Адмиру, сарајевског Ромеа и Јулију

NovostiOnline

18. 05. 2016. у 15:24

Прича о Бошку и Адмири, једна је од оних ратних љубавних прича која никога није оставила равнодушним тог 18. маја 1993, али ни данас, 23 године касније јер јен њихова љубав била је јача од смрти

23 ГОДИНЕ КАСНИЈЕ: Сећање на Бошка и Адмиру, сарајевског Ромеа и Јулију

Србин Бошко и Муслиманка Адмира брутално су убијени на сарајевском Врбања мосту, а њихова загрљена тела су на том месту остала и неколико дана касније.

Слика те трагедије обишла је свет, а њихове убице до данас нису идентификоване. Сарајевски Ромео и Јулија, како их медији у региону најчешће називају, симбол су заједништва и суживота у главном граду БиХ, иако они немају спомен обележје.

Упознали су се на сарајевској Олимпијади, а пријатељство је убрзо прерасло у средњошколску љубав, која се наставила и када су главни град БиХ засуле гранате.

Њихови родитељи подржавали су ову љубав. Заједно су ишли на летовања, зимовања и забаве – били су нераздвојни.

Планирали су будућност, заједнички живот, венчање, децу, старост, а онда им је судбина на мосту, који је Сарајево делио на два дела, заувек прекинула снове.

Бошко због Адмире није отишао из Сарајева, а иако су живели километрима далеко, виђали су се сваког дана.

Годину дана након почетка рата у БиХ одлучили су да напусте град и потраже бољи живот негде где њихова љубав неће бити осуђивана и где неће морати да ходају погнуте главе због имена и презимена.

Преко заједничког пријатеља су договорили излазак из опкољеног Сарајева те су 18. маја 1993. године кренули ка слободи.

Верујући да је на снази примирје, нису чекали ноћ него су кренули у 17 сати, али су стигли само до Врбања моста где је први метак из снајпера погодио Бошка, а потом и Адмиру.

Смртно рањена она је допузала до мртвог Бошка, загрлила га и издахнула.

Њихова тела су седам дана лежала на истом месту јер су се налазила на “ничијој земљи”, а на крају су их извукли припадници Војске Републике Српске и покопали их на гробљу у Лукавици.

По завршетку рата су Адмирини родитељи тела пребацили у Сарајево где су сахрањени једно поред другог на гробљу Лав.

(banjaluka.net)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Srbin@Kg

18.05.2016. 15:33

Nek im je laka zemlja dvoje ljudi su pokazali koliko su bili hrabri i koliko veliku zelju za slobodom a stradali su na korak do slobode....

bivsi sarajlija

18.05.2016. 18:30

Nije tačno da nema obilježja. Ispod Vrbanja mosta ima skulptura dvoje zagrljenih koja je ugradjena u korito rijeke tako da pri uobičajenom nivou vode do pola viri iz Miljacke. Vrbanja most je tokom rata bio granica razdvajanja i kritično mjesto na putu izlaska iz Sarajeva ka dijelu grada koji su tada držali Srbi.

JASMINA

18.05.2016. 18:42

Da.Lepo pise u tekstu.Trazili su mesto gde nece morati da sagnu glavu,gde nije bitno ime i prezime.Na zalost mnogima je to jos uvek i te kako bitno.Neka im je laka zemlja i neka se vole tamo gore.