Копали метро, наишли на просторије преторијанаца(ФОТО)

Бета

16. 05. 2016. у 19:01

Италијански званичници су саопштили данас да су током изградње треће линије метроа у Риму откривене просторије чувара Преторјанске гарде из другог века

Копали метро, наишли на просторије преторијанаца(ФОТО)

Фото Танјуг, АП

Италијански званичници су саопштили данас да су током изградње треће линије метроа у Риму откривене просторије чувара Преторјанске гарде из другог века.

Грађевински радници су изливали бетон на новој станици метроа, док је само неколико метара даље археолог чистио земљу са мале бронзане наруквице.

Просторије преторијанаца, откривене девет метара испод нивоа улице, обухватају 900 квадратних метара и имају дугачак ходник, као и 39 соба украшених црно белим мозаицима на поду и осликаним зидовима.

"Ово је изузетно, не само због доброг стања и очуваности, већ и зато што је део подручја у којем се већ налазе четири касарне. Према томе, можемо да прогласимо ову област војним насељем", рекла је званичница Министарства културе Италије Росела Реа.

Археолози су код просторија преторијанаца такође открили колективну гробницу, где је до сада нађено 13 скелета, заједно с бронзаним новчићем и наруквицом.

Званичници се надају да ће нова станица метроа, која ће бити отворена 2020. године, обухватати археолошко откриће.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

ana

16.11.2016. 17:43

Nadajmo se da se neće pojaviti neki njihov velikan aehrolog i predložiti jevtinije rešenje - da se otkopano zatrpa - kao što je to bio slučaj u na sa bazilikom iz drugog veka, a o posečenom divnom hrastu i da ne govorimo ej Srbijo...