ЦЕВИ лансирних рампи овог лета огаравиће ракете у само 54 противградне станице Радарског центра "Сјеница", од укупно 85, колико их је изграђено у седам општина југозападне Србије.

И нову сезону одбране од градоносних облака "небеска артиљерија" у општинама Сјеница, Нови Пазар, Тутин, Рашка, Ивањица, Пријепоље и Нова Варош, кoja треба да брани 571.000 хектара, дочекује са пуно рупа. Сељци стрепе за летину и путеве, који су често страдали минулих година од града. А њима је, иначе, невоља преко главе: због обилних падавина касни сетва кромпира и других усева, успорено је ницање, а мразеви и касни снег узели су данак, поготово у Лимској долини и побрђу... Зато и страхују шта ће унети у амбаре и подруме!

- Станице имају у просеку по пет ракета за одбрану од леда, али нам највећи проблем задају откази стрелаца због мале накнаде од 4.000 динара месечено током пола године, колико даје Хидрометоролошкиг завод Србије - истиче метереолог Зихнија Шабановић, заменик команданта РЦ "Сјеница". - Међу 34 станице, које неће радити, има и оштећених или су нерешени имовински односа са мештанима. Иако је лане укунита забрана дејства у општинама уз зону копнене одговорности према Косову, почела је с радом само једна станица, у општини Рашка.

Суочене са штетама на сеоским имањима и незадовољством стрелаца, те државном небригом и шетњом противградне одбране "од немила до недрага", општине Ивањица, Пријепоље и Нова Варош последњих година су "дрешиле кесу". Тако су и набављале пројектиле, који су обезбедили ефикаснију заштиту усева, па су остале залихе за ову годину, а и стимулисале су стрелце да буду ревноснији у одбрани. Сад су им, пак, законске одредбе и немогћност плаћања "везале руке".

- У буџету смо планирали милион динара за куповину ракета и накнаде стрелцима, али је рампа стигла од ревизора - истиче Зоран Деспотовић, члан Општинског већа Пријепоља.

* Оштећени објекти за чување и лансирање ракета

Због отказа стрелаца, у општини Пријепоље остале су без посаде станице Хисарџик, Каћево, Мрчковина и Џурово, док су у Правошеви и Каменој Гори годинама нерешени односи.

- У нововарошкој општини не раде три станице: лане није било заинтересованих мештана да испаљују ракете у Радоињи, а ове године и у Рутошима, док Драглица не ради 13 година. Од 24 станице на подручју Ивањице, четири су остале без стрелаца - наглашавају у РЦ "Сјеница"


ФОРМИРАЛИ УДРУЖЕЊЕ

- ФОРМИРАЛИ смо удружење противградних стрелаца, како бисмо конкурисали за општинска средства да станице доведемо у ред и обезбедимо накнаду. Општина је обећала месечно по 2.000 динара, али је то мало за труд, дежурства, дејства по грмљавини и ноћу - каже Зоран Михајловић, председник Удржења из Горње Беле Реке.