Ми смо оборили команданта америчке авијације

Драган ВУЈИЧИЋ

29. 04. 2016. у 22:02

Пуковник Бошко Дотлић и потпуковник Ђорђе Аничић, за "Новости": Дејвид Голдфејн се те ноћи у свом "Ф-16" бавио својим послом, а ми смо бранили своју државу

Ми смо оборили команданта америчке авијације

Ђорђе Аничић и Бошко Дотлић Фото: З. Јовановић

ОН је те ноћи ишао својим послом, а ја сам бранио своју државу! Америчком генералу данас желим само много здравља.

Овако пензионисани пуковник Бошко Дотлић коментарише именовање Дејвида Голдфејна, пилота US Airforce, за новог команданта Америчког ратног ваздухопловства.

Јер Голдфејна су ракеташи Трећег дивизиона 250. бригаде ПВО ВЈ 2. маја 1999. оборили изнад Карловчића у његовом авиону "Ф-16". Амерички пилот постао је командант, а пуковник Бошко Дотлић - који је био руковалац гађања тог 2.маја, и који је с положаја код сремског села Карловчић "одапео" ракету што је с неба скинула авион новог команданта Америчког ваздухопловства - пензионисан је 2006, у 47. години. Ни до данас му није трајно решено стамбено питање, него с породицом станује у једноипособном "привременом решењу" на Новом Београду.

- За време рата, добио сам од моје земље Орден за храброст, завршио сам Генералштабну академију и неко време командовао Трећим дивизионом - каже Дотлић. - Овог дивизиона данас, нажалост, нема.

У разговору за "Новости", Дотлић каже да је за именовање Голдфејна сазнао јуче ујутру из новина, купивши "Новости" на аутобуској станици у Београду. Враћао се, каже, са Кордуна из Топуског, где је био у посети старом оцу који се вратио да живи у Крајини.

ОСТАЋЕ ФИЛМ КАКО "Новости" сазнају, ових дана снима се нови документарни филм о Трећем дивизиону 250. бригаде који режира Немања Јованов. Циљ филма, који се зове "Дух из Срема", јесте да се сачува сећање на славну јединицу и да покаже да је у њиховом послу свако обарање летелице резултат тимског рада.

Високи официр US Airforce и до сада је обављао највише дужности у америчкој ратној авијацији, а у војсци га нарочито цене због ратних заслуга стечених током бомбардовања Србије. Генерал Голдфејн те ноћи 1999. летео је под кодним именом "хамер 34" на ловцу који је на репу имао исцртаног командантског орла. Био је челник 31. винга 555. сквадрона из Авијана и требало је да бомбардује Нови Сад. Када се приближио Карловчићу на 16 километара, Бошко Дотлић је издао наређење "пали".

Дотлић се сећа да је те ноћи с њима на положају био легендарни командант наше авијације Љубиша Величковић. Остао је на положају до после поноћи, чекајући да авиони НАТО-а "улете" у зону дејства дивизиона.

- Рекао сам му да остане још мало, осећао сам да ће те ноћи бити окршаја - сећа се пуковник. - Неко време пошто нас је Величковић напустио, заиста се "небо напунило", и после два ујутру кренули смо да "пратимо циљ". Пустили смо "Ф-16" да уђе дубоко, а затим смо лансирали ракету. Ја сам руководио гађањем, а са мном су били потпоручник Тиосав Јанковић и заставник Драган Матић. Пре мене, у смени је командовао пуковник Ђорђе Аничић. Голдфејна је погодила прва ракета. Пошто је одмах изгубио висину, друга "нева" је прошла мимо њега. Јасно смо видели погодак на небу.

УДАРИ МИ ШАМАР ДОК смо јуче на Новом Београду разговарали с нашим ветеранима који су "помогли" Голдфејну да се успење на највиши степеник Ратног ваздухопловства САД, и Дотлићу и Аничићу су непрестано звонили телефони и стизале СМС поруке. Са Аничићевог броја преписујемо: "Брате Ђорђе, удари и мени један шамар да ме бог види!"

Пилот "Ф-16" је пао у близини села Накучани, крај Шапца.Пошто је после прве ракете авион изгубио висину, када је стигао на око 2.000 метара погођен је са још једном ракетом "стрела 2М". Погодио га је и неки наш пешадинац из лаког преносног лансера ракета. Американци су организовали муњевиту акцију спасавања и пилот је покупљен и пребачен у Тузлу. Олупину "Ф-16" су наши војници пронашли у шуми после неколико сати, и поред оштећења на трупу летелице пронађена је и "стрела 2М" у мотору палог авиона.

Прича из Америке о именовању Голдфејна за команданта најјачег ратног ваздухоловства на свету јуче је поново "закотрљала" и причу о најславнијем ракетном дивизону на планети, Трећем дивизону 250. бригаде. Он више не постоји у саставу наших РВ и ПВО. Обрисан је у трансформацијама наших оружаних снага. Током рата, оборили су прво "невидљиви" "Ф-117", нешто касније "Б-2", а 2. маја пао је и "Ф-16". Обарање "Б-2", НАТО им није признао, али је у поратној анализи рада јединице током агресије и овај авион "уведен" као оборен у званична документа наше војске.

Део авиона Ф -16 којим је пилотирао Дејвид Голдфејн

- Морали смо да сачувамо име Трећег дивизона као најсветлију ратну традицију из времена НАТО агресије - причао нам је јуче потпуковник Ђорђе Аничић, заменик командата дивизиона те 1999. и човек који је руководио обарањем "Ф-117" и "Б-2". - После рата, више од 40 делегација ратних ваздухопловстава из целог света званично је обишло наш дивизион у Јакову и одало нам највише војничко признање. На ноге су нам долазили највиши генерали руског ПВО-а, командант Кинеске космичке војске, генерали из САД. Гашењем назива нашег дивизиона, тадашњи "реформатори" војске нанели су несагледиву штету нашој традицији, па и моралу јединица. Као да смо "обрисани" јер смо се борили.

И Ђорђе Аничић честита генералу Голдфејну нову дужност. Каже да нема ружних емоција према Американцима, иако су једни другима радили о глави. Америчком генералу "завиди" само зато што служи у систему који зна да вреднује заслуге.

Ракетни систем ПВО „Нева“


ОФАРБАЛИ И КАБИНУ

- МНОГО далеко је отишло омаловажавање наше борбе после рата, и већина нас била је увређена таквим ставом државе с почетка прошле деценије - прича Аничић. - Током рата, на вратима кабине за вођење пројектила нашег дивизиона, ми смо исцртавали авионе које смо оборили. Било их је три, јуна 1999. То је засметало тада неком из војних структура, па су наредили да се врата префарбају. Уследио је отпор у јединици, те су на врата "враћени" оборени авиони.

Ђорђе Аничић, ратни херој, после рата је распоређен на ниже форамацијско место. Пензинисан је експресно 2002, у 44. години, јер је други официр преузео славу за обарање авиона. Тек ове године неправда према њему делимично је исправљена, јер се нашао у групи од седморице официра које је за Дан државности одликовао министар одбране за ратне заслуге током 1999. године.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (42)

Dragan

29.04.2016. 22:14

Sve čestitke našim vitezovima Pukovniku Bošku Dotliću i potpukovniku Đorđu Aničiću i svim pripadnicima PVO koji su u tim noćima u neravnopravnoj borbi sa hordama od preko sto NATO aviona na nebu Srbije, ne bežeći pod tepisima bombi koje su padale po celu noć po Srbiji branili nebo i narod Srbije.Neizmerno hvala na zaštiti koju ste pružili našem narodu.

BeGe

29.04.2016. 22:18

Ovo je jedna jako tuzna i porazna prica. Interesuje me jedan detalj ako neko moze da objasni. Kako su iz Tuzle spasili coveka u nekom selu u Srbiji? Tu ima vazdusne linije bar 150km a mora se proci i kroz RS i kroz Srbiju.

QQ-LELE

29.04.2016. 22:49

@BeGe - Pa lepo. americki helikopteri Apaci lete brzinom od 250 km/h, A iz Bosne mu treba pola sata do Srbije. I jos oboreni pilot ima GPS lokaciju, tako da ga amerikanci odmah pronadju.

A zasto

29.04.2016. 22:19

G dinu pukovniku Boško Dotlić i potpukovniku Đorđe Aničić RUBNI POZDRAV ""prvi na mostu""

Nikola

29.04.2016. 22:22

Колико смо НАТО авиона погодили уопште? Читао сам извештаје неких људи из нашег војног врха који помињу око 60 летелица... Било би врло занимљиво пласирати ту причу у светску јавност ако икада буде сасвим анализирана и потврђена: они нама 14 тенкова и 26 артиљеријских система, ми њима 60 авиона. А они 600 пута јача војна сила!

Ало бре

29.04.2016. 23:03

@Nikola - Нису они никада били јачи од нас, једино их је било 600 пута више. Није то исто.

Dragan

29.04.2016. 23:17

@Nikola - NATO izvori su priznali da im je PVO Srbije i Crne Gore pogodio oko 250 aviona i da je znatan broj tih letilica pao van granica Srbije i Crne Gore

Nikola

29.04.2016. 23:59

@Nikola - Волео бих да ми откријеш те изворе, јер сам и ја наилазио на пар места на такву цифру. Имам осећај да су неке велике ствари из те агресије плански прећутане од народа, попут губитака НАТО. Не кажем да ови добри и храбри људи лажу, ко зна шта су они заправо све видели (или нису!), али им је можда речено да мантрају то са "три авиона". Постоје нпр. старе, архивске вести из 1999. где генерал Смиљанић говори да је само до краја априла оборено (не погођено) 20 и нешто авиона. Но опет, ко да зна...

Ranka

29.04.2016. 22:26

Taj sramotni odnos prema junacima koji su branili Srbiju 1999. i još sramotnije reforme i penzionisanja zaslužnih oficira, sprovođena su za vreme mandata DSS-a i premijera Koštunice. Oni danas sebe predstavljaju kao "nosioce" patriotizma. Ko ih ne zna...

Dragan

29.04.2016. 22:29

Sramno nepostovanje i ponizenje ovih i ostalih heroja "Treceg diviziona" je jedna od velikih sramota Drzave Srbije i njene vojske, koja se mora pod hitno ispraviti. Istorija i nova pokoljenja ne prastaju.

Алал вера

29.04.2016. 22:34

Па гледај какве су њоње њих двојица. Нема везе што је држава квислиншка, нека су они нама живи и здрави сто година.

Boki

29.04.2016. 22:35

Ovo je pouka i poruka našoj vojsci u slučaju rata da nije poželjno da obaraju američke avione . Viditeli kolika ja razlika u vrednovanju zasluga za odbranu države .

Деда Миле

29.04.2016. 22:46

Био сам се наоштрио да прокоментаришем овај чланак али не могу , само осећам тугу.

Studenicanin

29.04.2016. 22:49

Dobro zdravlje zelim zivim herojima nasim ali ova zemlja to ne zna da ceni i vrednuje.

Ех

29.04.2016. 23:01

Они су користили С-125, а замисли да су имали С-200 из седамдесетих? Не би нам био потребан ни С-300.

smb

29.04.2016. 23:11

kad se citaju ovakvi tekstovi osecanja su tesko opisiva. ovi ljudi su branili nas, njihov narod. umesto da stojimo u red ispred takvih i dozivotno se klanjamo i zahvaljujemo im oni su jos i pensionisani. i nemaju krov nad glavom. ovo nije tuzno, zalosno... ne znam pravu rec. ja sam na njih dozivotno, beskrajno ponosna. takvih nema mnogo, kazu bar nemci. a oni dobro znaju sta je sposobnost. ali na zalost oni, ne srbi. pozdrav.

mihajlovic

29.04.2016. 23:13

vazni su muzikanti i sporisti citate koje pare zaradjuju porez ne placaju i na kraju drzavnu penziju.a patriote istiski heroji treba da se kriju.

maja

29.04.2016. 23:27

NATO-u je u interesu da se rasformira svaka divizija i organizacija koja bi mogla u buducnosti da donese ikakav otpor, a nasuprot tome da se finansira i podrzava "nevladina" organizacija koja siri propagandu kako mala i srednja preduzeca su stub ekonomije(pogledaj fiat ili mercedes). Kako je veliki vojni aparat trosaak za drzavu(vodece ekonomske sile sve vise ulazu u vojsku).Omladina zbunjena i obmanjena. Ne postoji rucak za zdabe nigde u svetu. Zao mi je sto komentar nece biti objavljen.

Dymitr Ogonowski

29.04.2016. 23:34

Pozdrav za srpske vojnike koji su oborili natovske avione. Sečam se laž poljske natovske televizjie, koja je demantovala da uopste snage Jugoslavije su obrotili mada jedan natovski avion sa pilotom. Naravno, laž je bila i o situaciji na Kosmetu.

dusanthegreatbg

30.04.2016. 00:18

Na veliku zalost ovo je samo jedna od jedinica koja je tada rasformirana.Jedna od elitnih jedinica srpskog elektronskog ratovanja 280cEIO je pruzio nemerljiv doprinos spasavanju raketnih jedinica i vojske na terenu a za koje je dobila ORDEN NARODNOH HEROJA a za koju mnogi pripadnici same vojske saznali tek tokom ili na kraju rata I zahvalni do dan danas jer je spasla nebrojene zivote.Krvnicki je rasturena i izbrisana sa spiska postojanja.To je tragedija srpske drzave i izdajnika srpskog roda

zaliv.co

30.04.2016. 01:23

Steta nismo imali bolje sisteme u to vreme jer bi sigurno ucinak bio bar 100x bolji. Nikad zaboraviti zla koje nam je neprijatelj naneo, ne zaboravljati nista jos od Turaka pa do danas, nikome nista ne oprostiti, nikome nista ne zaboraviti!

naranca

30.04.2016. 01:52

Srpskoj vojsci treba moderno naoruzanje ali jos vise duh Srpske vojske sa Kosova 1389 I Cera 1914,pa cak I duha ratnih I posleratnih komunista.''ON je te noći išao svojim poslom, a ja sam branio svoju državu! Američkom generalu danas želim samo mnogo zdravlja.'' -----ovakvu recenicu ne sme da kaze vojnik Srpske vojske!!!Ovo moze da kaze bratsvojedinstveno jna vojnice sa kraja 80-tih I pocetka 90-tih.Kavim poslom?Da ubija nedizne ljude podrzava ialamske fundamentaliste (UCK) i truje uranijumom

Bane

30.04.2016. 07:39

Слава српским витезовима и на небу и на земљи што не устукнуше испред сила зла. У Србији не постоји категорија ветеран него само злочинац. Не брините деца ће знати шта је било без обзира шта им у књигама писали и у школи говорили. Ваша дела су не избрисива! Хвала!!!

dragan

30.04.2016. 09:17

vratiti ljude na posao dati im stanove a trebalo bi samo da ppenesu svoje iskustvo mladjim oficirima koji treba da brane nase nebo u buducnosti.

Ваздухопловац

30.04.2016. 09:25

Поздрав и подршка колеги. Све традиције и вредности су минимизиране и срушене. Укинут је Ваздухопловнотехнички институт, Ваздухоплоопитни центар (мешањем авиона и камиона), твој доказани дивизион.... Некоме је стало да се уништи доказано, а праве се решења за неутралисање вредности, напредка и традиције. Доводе се дилетанти да то кроје, уче се у тој "пракси", а наше генерације су завршавали школе, факултете и онда смо се калили у пракси, годинама радећи на конкретним задацима.

naranca

30.04.2016. 13:09

''Obrisani, smenjeni,penzionisani''-----------------Ko bre moze da obrise Legendu???Pricace se ''Nekada davno na Srbiju je krenula Horda crnih ,pohleplih I besnih lesinara.Srpski vitezovi su ih oterali u pakao kao I vise puta pre.Srpski sokolovi ce uvek braniti nase plavoi nebo.Celicna krila nase Armije!Smrt fasizmu.

Petar J. Vetar

01.05.2016. 07:48

Жута банда је била плаћена да ВАМ префарба врата, боље да су фарбали школе и вртиће. Мало је фалило и реп обореног авиона да им врате.Моје поштовање српски Обилићи.

Pavlović Dušan

01.05.2016. 07:53

Čestitam vitezovima 20. veka.Lepo ih je nagradila Nova vlast. Ni stana nemaju. Mogu da zamislim kako se oseća vojnik koji je završio Vojnu akademiju i General-štabnu akademniju i da mu za Ministra odsbrane postave Šutanovca, člana obezbedjenja JUL-a na rampi ispred njihovog sedišta.Ili nekog Gašića. Ili nekog Prvoslava - Prleta Davinića koji je „ojadio“ državu za 35 miliona dolara zakupom nekoga satelita.Sa druge strane ovi vitezovi nemaju stanove. Pa to je tragedija

naranca

01.05.2016. 08:51

Bilo je to tesko vreme.Setimo se.Pijani Jeljcin je prodao Srbiju za flasu Votke(a spremio se da proda I Rusiju za 2).Kinezi su se jos plasili krezavog kauboja.Nisu reagovali iako su im ameri namerno gadjali ambasadu I ubili nekoliko ljudi.Srbija je bila bez saveznika.Znao sam da NATO laze.Znao sam da I nasi lazu.Ali sam znao da su nasi blize istini.Strahovao sam da ce ludi,paranoicni ,impotentni Jenki generali u trenutku nemocnog besa da bace atomsku bombu na BGD.Bilo je to tesko vreme!

Погодио га је и неки наш пешадинац из лаког преносног лансера ракета.

01.05.2016. 09:37

Фантом Ф-16 је, са српских положаја у Срему, погодио војник (покојни) Горан А. Реновчевић из шабачког приградског насеља Мајур. Слава му и хвала.

naranca

01.05.2016. 16:46

Sta ocekivati od ljudi koji su ubili svog izabranog presednika(Usput i heroja iz WW2) i dan danas lazu,ucutkuju,unistavaju dokaze,izmisljaju,snimaju skupe emisije da dokazu svoje lazi.....Pa onaj komandant avijacije.Leteo padobranom od Cera do Kosova(oko 300km)!Ne valja brate.

radojko

01.05.2016. 19:25

Lepa prica da se prisetimo onog vremena i hrabrih ljudi.Prica motivise i mlade ljude da odu iz zemlje jer ako budu branili zemlju kao ovi neustrasivi i hrabri ljudi mogu proci kao i oni,ponizeni,u prevremenoj penziji ,sa neresenim stambenim pitanjem.Dakle vrlo realno i poucno.