Да Европа прихвати Србе

Марко ЛОПУШИНА

26. 04. 2016. у 13:14

Раде Бакрачевић снимио филм “Путевима православља” о СПЦ, намењен западном тржишту. Циљ ми је да први на европским ТВ прикажем значај српских манастира и православне духовности

Да Европа прихвати Србе

Бакрачевић на снимању филма

ЗБОГ похода радикалних исламиста на Стари континент и урушавања западног хришћанства, због моралне и економске кризе богатих земаља, православље као најискренија и најчистија вера привлачи све више пажње свих верника и веродостојника у свету. Урадио сам документарни филм “Путевима православља”, са циљем да први на европским телевизијским станицама прикажем историјску вредност српских манастира и православне духовности.

Овако говори Раде Бакрачевић, инжењер из Марибора, председник Српског културног друштва Штајерска заједница и аутор филма “Путевима православља” о овој хришћанској вери и Српској православној цркви, који је, како каже, намењен православном свету и јавности на Западу. Бакрачевић се налази у Београду, где се са патријархом Иринејом договара о свечаој премијери овог филма.

- Његова светост патријарх Иринеј ми је дао благослов за снимање документарног филма по свим православним храмовима, који су баштина српска и баштина читавог човечанства. Са екипом од двадесет чланова снимали смо и монтирали филм две године. Суфинансијери филма су Министарство културе и информисања Републике Србије и Управа за сарадњу с дијаспором и Србима у региону МСП - каже Бакрачевић.

Овај инжењер, пореклом из Рашке, живи већ деценијама у Словенији, где успешно ради на развоју и очувању националног и културног идентитета Срба у Штајерској. Иницијатор је обнове српске цркве у Марибору, сарадње Срба из Словеније и Аустрије са Србима у отаџбини, и многобројних активности Срба из подунавских земаља.

Бакрачевић је у последње четири године урадио још два филма “Српска царска лавра манастир Хиландар на Светој Гори Атос” и први део “Путевима православља”, које је приказао у Србији, Словенији и Аустрији. У свом трећем филму “Путевима православља два” посветио је највише пажње крипти Храма Светог Саве у Београду, манастиру Жича, манастирима на Косову и Метохији, Конференцији православних представника из 45 држава, одржаној у Словенији и Састанак изасланика православних цркава, “Међународни Фонд јединства православних народа”, који је организовала Руска православна црква у Љубљани 2015. године.

ПРЕМИЈЕРА У МАЈУ Како смо сазнали, премијера филма “Путевима православља” ће бити у крипти Храма Светог Саве у Београду крајем маја. Потом су предвиђена приказивања у Зрењанину, Сремским Карловцима, Краљеву, манастиру Жича, Љубљани, Марибору, Крању, Бечу, Лондону и Москви.

- Православље јача, уједињује се и шири. Све више је православних у САД и Јужној Америци. Са повећањем броја верника и храмова јача и православни дух. Томе треба да допринесе и ширење истине о снази српског народа и Српске православне цркве која делује у стотину држава света - говори Раде Бакрачевић, који у свом филму ексклузивно први пут приказује икону Богородице Тројеручице из Свете царске лавре манастира Хиландара.

Ова света икона је први пут после 800 година забране изнесена из манастира Хиландара, ношена бродом до Солуна и онда уз пратњу више стотина војника, полицајаца, свештеника из целог света и огромног броја верника пренесена у цркву Светог Димитрија у Солуну. Ту је постављена на главни иконостас, да су је могли целивати верници из целог света. Тај део филма ће бити први пут приказан светској јавности.

Патријарх Иринеј и Раде Бакрачевић

- Копије филма ћу предати патријарху Иринеју, игуману Методију, Храму Светог Саве, православним црквама и манастирима, универзитетским библиотекама у Словенији, српским друштвима и амбасадама, а наравно и свим српским министарствима у Београду и свим медијским кућама у Србији и Европи - говори Бакрачевић о својим плановима после београдске премијере.


ТРИ ПАТРИЈАРХА

У овом документарном филму, који траје 90 минута, приказани су патријарх руски Кирил, патријарх цариградски Вартоломеј, патријарх српски Иринеј, игуман Методије из манастира Хиландар, владика бечки Андреј, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, покојни митрополит Јован и још 60 епископа и свештеника.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (12)

Jelena

26.04.2016. 14:01

Patrijarh Pavle je bio pravi vernik i pravoslavac. Tako da bi "vernici" trebali na njega da se ugledaju. A ne da sebe smatraju vernicima, a sa druge strane samo gledaju koga će i kako da prevare. Svojom nekulturom i lošim ponašanjem kaljaju svoju veru i ne poštuju ono što je sveto. Vernici čitajte vaše svete knjige da bi ste znali šta vam je dozvoljeno, a sta ne.

MOLITVA i POST

29.04.2016. 18:39

@Jelena - Suština za sve vernike-početnike je molitva i post u hrani i mislima.

Gojko

26.04.2016. 14:22

Ne dao mili Bog da nas prihvati! Pu, pu, pu ... daleko bilo! Eno im Hrvati pa neka ih prihvataju do mile volje.

VukSan

26.04.2016. 14:28

Napor vredan pohvale, ali zapad se veoma udaljio od izvora hrišćanstva. Bio je izložen sistematskoj ateizaciji, što je dalo rezultate. Ateizacija koju je sprovodila komunistička vlast je i na ovim prostorima dala rezultate, iako danas svi trube o velikom povratku veri. Svejedno, žeđ za Verom je urođena u čoveku i taj plamen se teško gasi. Stoga, ako film dopre do srca makar i jednog čoveka, biće to priličan uspeh.

pera

26.04.2016. 17:03

@VukSan - A srbi su oduvek bili vernici za primer, u jednom dzepu crvena knjizica a u drugoj krstic :)

Штутгарт

26.04.2016. 14:40

Свака част господине,нека је са срећом и што више оваквих документараца (преведених на светске) да ураде сви који су стручни за ту врсту уметности.

LOGOS

26.04.2016. 15:21

Господине Бакрачевићу, сам Господ Исус Христос наш је говорио: „ ...будите со земље..."Ви сте заиста со и хвала вам за залагање и труд.Ако Бог да, са уживањем ћемо погледати тај филм у крипти храма Св.Саве (имао сам ту част и да је видим) и да вас упознамо !

ana

26.04.2016. 16:44

Dobro proverite da se ne potkrade neki detalj o stanju sanitarnih prostorija namenjenih posetiocima jer su i one svedočanstvo o kulturnom nivou i identitetu neke zajednice.

pera

26.04.2016. 17:02

Srbi i Rusi su jedini narodi na svetu koji su svesno prihvatili komunizam i koji su se odrekli svoje vere. A sad nema vecih hriscana od njih. Hriscanstvo i organizovana religija je prevazidjen duhovni obrazac. Crkva i vera je davno postala kvazi-politicka matrica namenjena zatupljivanju i manipulaciji sirim narodnim masama!

Komunistički napada sa leđa

29.04.2016. 18:36

@pera - Pero, ne lupetaj. Komunisti su tokom I sv.rata 1917.izvršili oružanu revoluciju u Rusiji i pobili sve Romanove i proterali rusko plemstvo, a u Srbiju su komunisti došli na vlast pred kraj II sv.rata uz pomoć tenkova SSSR.