Наочаре од америчког дрвета

Бранко Пузовић

недеља, 17. 04. 2016. у 19:31

Наочаре од америчког дрвета

Владимир Обрадовић у својој радњи

Информатичар Владимир Обрадовић (27) из Ваљева, креирао Атрактиван производ

ТРАЖЕЋИ наочаре какве му одговарају, информатичар Владимир Обрадовић (27) на интернету је открио да се у САД оне праве од - дрвета. Латио се посла и после годину дана створио је колекцију ручно израђених мушких и женских наочара са оквирима од америчког ораха.

Оквир наочара Владимир, иначе запослен у Ковачком центру ваљевског "Крушика", креира у компјутерском програму, а потом у радионици по нацрту ласерски сече дашчицу. Након тога, све до финалног изгледа наочара ради се искључиво ручно.

- Сваки примерак наочара практично је уникат - каже поносно Обрадовић.

- Колекцију сам назвао Craft. Стакла са диоптријом, или поларизована за сунце уграђују се у ваљевским специјализованим кућама Lux Optika и "Хемикал". С обзиром на то да наочаре долазе у додир с кожом лица, због могућих алергијских реакција на дрво се не наноси боја, већ је на њих нанесен специјални восак произведен на биљној бази, који се у Швајцарској користи за заштиту дрвених посуда за храну.

Обрадовић истиче да су наочаре потпуно еколошки производ, за спајање појединих делова употребљава се свега неколико милиграма лепка. Лагане су као перо, тешке су само - 23 грама.

- У Србији има још произвођача наочара са дрвеним оквиром, али их на овај начин, потпуно еколошки, нико не израђује - каже Владимир. - Све је још хоби, који ће можда да се претвори у бизнис, јер су многи љубитељи моде, поготово млади, одушевљени већ на први поглед кроз ове наочаре.


НЕШТО НОВО

- НАОЧАРЕ Craft представљене су на нашем штанду, недавно на Сајму привреде западне Србије "Спрег" и одмах су привукле пажњу - каже Ненад Милијановић, оптичар у фирми Lux Optika. - Овај производ, очигледно, има будућност, јер тржиште увек захтева нешто ново, поготово што се ове наочаре потпуно уклапају у еколошке трендове.

Коментари (5)

Meda

18.04.2016. 01:17

umesto da ćuti i radi on proča ptiče..sve ima na internetu i sa dimenzijama i sto varijanti... Kakva izmišljanja kao jedan g-din iz mislim da je iz Kruševca ili Kraljeva kad je uzeo sa interneta od onih koji to proizvode isto sa dimenzijama i stotinu vsrijanti...takvih stručnjaka ovde koliko želite?

Pero Peric

18.04.2016. 01:53

jos kad bi mi jrdsn okvir poklonio bio bi car.ako odlučis se za ovaj humani potez isplatice ti se.

Miladin

19.04.2016. 18:53

@igWa - Ako nisi znao, americki orah je izuzetno kvalitetno drvo koje se koristi u drvnoj industriji, jer je veoma cenjeno zbog osobina, lepog izgleda i zato sto je lagano... To je kao kad bi neko tebe pitao "A zar si bas morao da koristis kompjuter u koji je ugradjen americki procesor?"