Краљ Петар био умешан у заверу

Иван Миладиновић

10. 04. 2016. у 17:10

Ко је заиста био организатор мајског преврата 1903. године? Припреме за уклањање последњег Обреновића почеле пре Аписа и групе млађих официра. Прва урота против краља Александра почела у двору, у соби његовог ађутанта

Краљ Петар био умешан у заверу

Последњи тренуци краљевског пара

ОВИХ дана, док нам у репризном термину јавног сервиса, још једном, глумци Љиљана Благојевић и Тихомир Станић дочаравају атмосферу на српском двору и око њега почетком прошлог века, прилика је и да се подсетимо на све наше заблуде о, можда и најпреломнијим, тренуцима историје модерне Србије.

О преврату 1903. године, када је с политичке и историјске сцене сишла династија Обреновић, доста је код нас писано. Међутим, новооткривена документа и историјска грађа која је била разасута по многим архивама, и често недоступна, бацају сасвим нови поглед на овај догађај.

Према овим сазнањима, припреме за преврат текле су нешто другачије него што је то обично у нашој литератури приказивано. Ослонац приказа завере и атентата на краља Александра и краљицу Драгу углавном је била књига Драгише Басића “Деветсто трећа”, по којој су зачетници и главни актери завере били млађи официри: коњички поручник Антоније Антић, пешадијски поручник Драгутин Димитријевић Апис, поручник Милан Маринковић, потпоручник Никодије Поповић и још тројица других официра. Они су већ 6. септембра 1901. године, по старом календару, донели одлуку да краљевски пар буде убијен 11. септембра, на балу организованом поводом краљичиног рођендан у сали “Коларац”. Убиство је требало, како је писао Васић, да буде, на предлог Аписа, извршено камама затрованим цијан-калијумом, али је све пало у воду, с обзиром на то да се краљ и краљица нису појавили.

У МЕМОАРИМА, који се налазе у Архиву САНУ, Јована Авакумовића, политичара који је био председник Владе и код Обреновића и код Карађорђевића, пише да је први разговор о уклањању краљице Драге био обављен у ноћи између 11. и 12. јула 1900. године, и то у самом двору, у ађутантској соби. У том разговору, поред Авакумовића, учествовали су још и генерал Василије Васа Мостић, љубимац краља Милана, генерал Цинцар-Марковић, Лаза Лазаревић, пуковник Леонидас Соларевић и Дамјан Поповић, који је тада био ађутант краља Александра.

БЕЧКИ ЦЕНТРИ МОЋИ Писмо Петра Kарађорђевића из децембра 1901. упућено Министарству спољних послова Аустрије и накнадни контакти будућег краља са центрима моћи у Бечу преломиће да се он нађе на челу српског престола. Све остало је историја која нам је добро позната и која објашњава већ помало изанђалу изреку - Србија је велика тајна?

Авакумовић тврди да је разговор иницирао генерал Мостић, да би пренео поруку краља Милана да по сваку цену спречи женидбу краља Александра Драгом Машин.

- Унапред пристајем и одобравам да г. Авакумовић ту женидбу спречи, или узимањем оставке од краља Александра, или, најпосле, ако не може бити другојачије, ма и одузимањем живота краљу Александру... - пише у Мемоарима бившег председника Владе.

У Државном архиву у Бечу постоји један врло значајан документ, строго поверљив извештај од 28. априла 1904. године (RA, XIX), који је открио Васа Казмировић и објавио га у двотомној монографији о Николи Пашићу. Нажалост, овај документ је врло мало или готово нимало коришћен у нашој историјској литератури. Реч је о специјалном извештају аустроугарског посланика у Београду који је настао на основу сведочења једног од вођа завере, потпуковника Петра Мишића. Извештај је написан тако, како то у уводу наводи посланик из Беча, да би једног дана могао да буде “и историјски извор”.

И овај “извор”, попут Мемоара Јована Авакумовића, открива да је завера против последњег Обреновића била склопљена много раније него што се група млађих официра одлучила да ликвидира суверена. У извештају аустријског дипломате посебно се наглашава да је душа завере био Ђорђе Генчић, министар Унутрашњих дела у влади др Владана Ђорђевића, и да је он био тај који је инсистирао на томе да се “судбина краља Александра не одваја од судбине краљице Драге, да обоје морају бити уклоњени или да се од свега дигну руке”. Уз Генчића, пише у овом документу, чланови главног завереничког одбора били су генерал Јован Атанацковић, пуковник Александар Машин, Петар Мишић, Леонид Соларевић, Дамјан Поповић и Ђока Михајловић. Ово говори да главни завереници нису били млађи, већ старији официри. Нешто доцније, овој групи придружиће се и познати индустријалац и надалеко чувени пивар Вајферт. Он ће приложити и поприличан новчани фонд за реализацију идеје о уклањању Александра.

ДОКУМЕНТ из Бечког државног архива указује на то да у првим плановима завереника није планирано убиство краља Александра. Њихов циљ је био да се само уклони краљица Драга. Много касније, готово у последњем часу, решено је да се ликвидира краљ Александар. И овде наилазимо на још једно историјско изненађење. То је учињено на захтев Петра Карађорђевића, односно његових представника који су с његовим писменим овлашћењем били у дослуху са завереницима у земљи. Учешће будућег краља у завери било је много значајније него што су досадашња тумачења мајског преврата то откривала.

Краљ Петар Карађорђевић је знао за атентат

У аустроугарском документу пише:

- Одмах по веридби краља Александра, незадовољство је захватило како српски официрски кор, тако и интелектуалне кругове грађанства. Официри су очекивали да ће краљ Милан доћи у Србију или да ће преко својих поверљивих људи дати инструкције шта да се ради. Они су били спремни да изврше свако Миланово наређење. И после венчања краља Александра, официри су очекивали да им се да неки знак за акцију, али узалуд...

Главни одбор завереника се, иначе, нашао пред дилемом шта после атентата. Прогласити републику или монархију? Обреновићи нису имали ни директних ни бочних наследника. Пошто су коловође преврата били углавном пријатељи и поборници краља Милана, по сваку цену су покушали да пронађу неки траг да круна остане њихова. У једном тренутку дошло се на идеју да на српски престо дође Мирко Петровић, син кнеза Николе, потоњег краља. Миркова жена била је Обреновић. Мудри Никола једну ћерку је удао за Карађорђевог унука, а сина оженио потомкињом Милоша Великог. Али се од те идеје брзо одустало. Судећи по писаним траговима, то је преломљено у Бечу. Тамошњи дворски и политички кругови даће предност Петру Карађорђевићу.

Александрова осећања била су јача од круне

Да ова претпоставка има историјско утемељење, сведочи и податак да Генчић од јесени 1902. године све чешће путује у иностранство. Почетком октобра те године, као званични представник завереника, у Бечу се састаје са опуномоћеником Петра Карађорђевића, Јашом Ненадовићем, и са представницима аустроугарске владе. Заједнички састанак представника завереника, краља Петра и аустроугарске владе није било неко изнанађење.

ЈАША Ненадовић је годину раније био у Бечу по налогу Петра Карађорђевића, да би ступио у контакт са аустроугарском владом. Том приликом донео је посебно овлашћење будућег суверена Србије, написано 28. новембра 1901. на француском језику. Позивајући се на то овлашћење, Ненадовић је 12. децембра 1901. упутио следеће писмо дворском саветнику Хајнриху фон Милеру, шефу Информационог бироа у Министарству спољних послова Аустроугарске.

Ђорђе Генчић и Антоније Антић (седе)

- Част ми је у прилогу доставити вам моје овлашћење којим ме кнез Петар А. Карађорђевић именује за свог официјелног представника. Истовремено прилажем писмо које ми је упутио кнез Петар у којем је он изложио своја политичка гледања - написао је Ненадовић.

Истог дана, у Министарству спољних послова Аустроугарске састављен је посебан акт у којем је, између осталог, и цитирано писмо Петра Карађорђевића намењено том министарству:

- Својим географским положајем, Србија је упућена на то да има најбоље односе са суседном Аустроугарском монархијом, а привредни интереси Србије захтевају данас више него икад на категоричан начин да ови односи буду што је могуће срдачнији. Сваки српски државник који заиста искрено хоће да служи својој земљи морао би увек да ову околност има у виду... Чини ми се да се на српској страни у овом погледу увек грешило... - стајало је у том писму.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (27)

istina živa

10.04.2016. 17:35

Petar I Karađorđević NIJE UMEŠAN u oficirsku zaveru kojom je uklonjen poslednji monarh iz dinastije Obrenovića. Rusija več 300 godina vodi tešku geopolitičku bitku sa anglosaksoncima, koja se naziva "Big Game". Ko se od vladara prikloni Zapadu (Engleskoj, Nemačkoj, Austriji...) ili od njih odstupi i prikloni Rusiji, strada!

Hisar 008

10.04.2016. 19:05

@istina živa - Beč se priklonio,prelomljeno je ,prednost dati Petru Karađorđeviću!?

ranko75

10.04.2016. 19:24

@istina živa - Hoces reci da ko se od vladara prikloni zapadu strada, ili strada samo ako od njih posle odstupi? U svakom slucaju ne treba im se nikada prikloniti,jer si onda nastradao tacno, onda si i ostecen i ponizen, a ako se ne priklonis mozes biti samo ostecen, ali se boris pa kom opanci,kom obojci.

Ситар

10.04.2016. 17:38

Европа је била згрожена краљеубиством! Да је Петар Карађорђевић на било који начин окрвавио руке овим атентатом ( посредно или непосредно) никада не би био признат на српском престолу!! Треба бити опрезан код давања наслова за чланке овакве садржине!!

MRV

10.04.2016. 17:49

Bili su oni umesani i u ubistvo kneza Mihajla, jedinog prosvecenog vladara Srbije u novijoj istoriji.

Aleks

10.04.2016. 17:54

Pa i da je tako,neka je!On je imao ispravniji razlog od Miloša koji je ubio Karadjordja,a bar je osvetio velikog Vožda!

Sredoje

10.04.2016. 20:45

@Aleks - I zato nam je natovario na grbacu Hrvate i Vatikan, pripremio teren za komuniste i zapoceo dehristijanizaciju Srbije.

scipion

10.04.2016. 21:00

@Aleks - Miloš je morao da ubije Karađorđa ,ali ga nije predao živog.Treba se zapitati ko je finansirao i organizovao dolazak Karađorđa u Srbiju.Organizatori su vekovni srpski neprijatelji i čuvari bolesnika sa Bosfora.Na nasreću tajno društvo Heterija je veoma podlo sklopilo savez sa Karađorđom,gde bi Srbi nastradali,a dogovor je b io da se Karađorđe vrati u Srbiju i USPOSTAVI VLAST,digne ustanak i ako krene dobro i Grci bi se digli. USPOSTAVITI VLAST je eufeminizam za ubistvo Miloševo,tek da se zna.

Milan

10.04.2016. 23:30

@Aleks - Milos je stvorio drzavu. Sada mozete da pricate i o njemu i o Obrenovicima sta hocete, posto za to imate prilike. Oni su nam je stvorili.

Marija

12.04.2016. 22:53

@Aleks - Miloš je imao odličan razlog da ubije "vožda". Vožda je bio budala koji je hteo da vucara Srbe u samoubilačke sulude ratove, gde bismo se proveli očajno i bili biološki isrpljeni. Svoju pamet je ta dinastija pokazala čim se ponovo dočepali vlasti

Francesco

10.04.2016. 18:10

Majski prevrat možemo slobodno uvrstiti među velike katastrofe srpskog naroda, možda i najveću u 20. veku.

Предраг Илић, Бања Лука

10.04.2016. 19:58

@Francesco - Не слажем се. Стварање Југославије (како год да је пермутирала у имену) је дефинитивно највећа катастрофа за српски народ.

Bane

10.04.2016. 18:43

Ovo nije nikakvo iznenadjenje. Otkuda to da su zaverenici odmah predlozili Petra za novog kralja. U ovakve stvari se ne krece dok sve nije dobro isplanirano i razradjeno.

Dule Los Angeles

10.04.2016. 19:13

Mnogo"igraca"je umesano u atentat.1.Milan,da ukloni Dragu koja mu je bila ljubavnica,i po cijem je nalogu ubijen njen muz,inzenjer Masin.2.Major Aleksandar Masin se zakleo da ce osvetiti ubijenog brata,i direktni je organizator samog ubistva.3.Suludi kralj-Nikola je zeleo da ukloni Obrenovice I dovede zeta Petra Karadjordjevica cerka (Zorka). Srpski kralj Aleksandar mu je unuk,koji je primio "dedini ludilo",pa je i Srbiji kroz Jugu,doveo-Tita.4.Austrija. Milan I Obrenovici su Im bas dojadili.

Sara

10.04.2016. 19:21

после династије обреновића не постоји за мене никакве друге краљевине.

HymneN

11.04.2016. 11:11

@Sara - Монархија и династија су - институције. Краљ је вођа ових институција, а то може бити осим краља и регент итд. Разликујте институцију од живог човека. Немојте бити Срби који наклапају о свему, а о ничему немају појма.Срби, спашавајте државу и њене инститиуције, а не идеологиј(е)у. То је једина истина коју смо сазнали у последњих 25 година, што је и последња прилика да се вратимо уму и разуму.

MRV

10.04.2016. 19:25

@SITAR Koji deo Evrope? Nesto se ne secam da se AU bas mnogo podatresla. A sto se ostalih tice, Engleska je posle majskog masakra prekinula diplomatske odnose i nekoliko godina po dolasku Karadjordjevica na presto nije ih obnavljala.Pa ti sad vidi.

Dule Los Angeles

10.04.2016. 19:26

U tekstu se tacno kaze "Obrenovici nisu imali ni direktnih ni pobocnih naslednika". Zato je nekakav "Krunski Savet" dinastije Obrenovic-Cista farsa. Da bi neke neznane i marginalne licnosti izasle na-Veliku scenu. Setimo se,pre dve-tri decenije je izasla knjiga,koja "dokumentuje",da je porodica Karic-Naslednik Nemanjica! Svasta se moze napisati. Sto izmisljotinama,a mnogo vise-Za pare. Srbija je takav ambijen,da kod Naroda sve prolazi. I da vladaju svakakvi. Poluludi,zlonamerni,bahati,podli...

Dušan Lazarević

10.04.2016. 23:32

@Dule Los Angeles - Nemoj sam sebi skakati u usta. Najpre si se složio sa navodom u tekstu da Obrenovića više nema (ta tvrdnja sigurno nije istinita), a potom si za nešto drugo, što je takođe u formi teksta rekao da se može svašta napisati. Što se tiče ovog prvog, hvala Bogu, potomaka Obrenovića ima širom Srbije. A, što se tiče Krunskog Saveta Dinastije Obrenović, on je osnovan, i svidelo se to tebi ili ne, realnost je u Srbiji. Živela Srpska Kraljevska Kuća Obrenović!

Dragan Milenkovic

10.04.2016. 19:35

Očisti smeċe prvo ispred svoje kuće , pa onda kritikuj druge . Koliko je Karadjordjeviċa oženjeno Srpkinjama. Jedni druge zbog puste vlasti su proglašavali ludima . Odakle im je toliko bogastvo a Narod jedva opstao zbog gladi . Aleksandar i posle dvadeset godina nije naučijo svoj marični jezik . Taka je i politika u Srbiji i danas . I ceo svet nam je kriv a mi samouvereno najiskreniji . Zalosno i na našu veliku nesreću istinito .

Kodza Milos

12.04.2016. 16:30

У завери свргавања последње Српске династије није учествовала само Аустро-угарска већ директно и Енглеска. Ником није одговарала династија Обреновића која је од свог почетка тежила поступном и стабилном уједињењу Српских земаља. Зато су доведени Карађорђевићи да са Првим светским ратом и Југославијом затру Србију у чему су углавном и успели. Атентата је било и раније од којих је онај на Кнеза Михаила био успешан. Сви су били у режији Енглеза и извршењу Карађорђевића, албанске династије Клименти.

Bata Kole

05.09.2019. 18:58

Када неко хоће нешто јавно да пише или напише онда мора о томе понешто и да зна, сви кометари које сте објавили у себи садрже, полуистине или потпуне неистине, од оних формалног па до суштинског карактера. Краљевина Србија је срљала у тоталну политичку, економску, привредну и војну пропаст под Краљем Александром Обреновићем. Државни дуг Србије је био невероватних и огромних 500.000 франака у злату. Тачно је да су официри извршили преврат али га они нису организовали.

Bata Kole

05.09.2019. 19:06

Тајна официрска оганизација под именом "Црна рука" никада није постојала, постајала је организација "Уједињење или смрт", иза чијег имена се крију крајње поштене и патриотске намере њених чланова. Али су неприајатељи те организације исту "прекрстили" у Црна рука, али ти исти непријатељи Црне руке су непосредно одговорни за распад "прве" Југославије, а посредно и последично и за распад "друге" Југославије. А поштено говорећи, ни једна ни друга, бар што се нас Срба тиче, нису смеле ни да постоје.