У дворски комплекс на Дедињу стижу туристи и мајстори

Драгана Матовић

08. 04. 2016. у 14:30

Ускоро обнова целог комплекса. Улазница у двор и даље кошта 450 динара

У дворски комплекс на Дедињу стижу туристи и мајстори

Александар и Катарина Карађорђевић

У ДВОРСКОМ комплексу на Дедињу, сада је сасвим извесно, ускоро ће почети дуго очекивана и најављивана обнова, ове, деценијама запуштене културно-историјске целине. Инжењери су већ почели припреме првих скица, али је још непознато ко их је ангажовао. То чак није хтео да открије ни принц Александар Карађорђевић, који је у четвртак отворио туристичку сезону у овом делу Београда.

- Овде има љубави, зато ће овде и да се гради - поручила је принцеза Катарина Карађорђевић и вешто се са ове теме вратила презентацији дворова на Дедињу, новинарима.

Капије краљевског дома Карађорђевића већ ће за десетак дана бити отворене за туристе. Први гости очекују се 17. априла, када ће их, као и претходних година, дочекати принчевски пар и туристички водич. Цена улазнице од 450 динара није промењена, толико је коштала и прошле сезоне.

- Мој деда краљ Александар Карађорђевић изградио је овај величанствени комплекс као своје завештање нашем народу - рекао је Александар Карађорђевић. - Више од пет деценија привилегију да уживо види овај културни драгуљ имала је само неколицина, док је сада, по повратку моје породице, отворен за јавност, тако да свако може да га посети и ужива у његовим лепотама. Обилазак дворова је пут кроз прошлост и садашњост Србије. На сваком кораку наилазимо на сведочанства о историји наше земље.

* Део двора кроз који пролазе посетиоци Фото Н. Скендерија

У сусрет овогодишњој сезони, принчевски пар је, уз пратњу водича, провео новинаре устаљеном туристичком трасом - кроз Дворску капелу Светог Андреја, Краљевски и Бели двор. Посебан утисак оставила је природа која окружује читав комплекс, с богатством колоритног пролећа. Готово да је читав простор око дворова у пролећном цвету и зеленилу.


ХИЉАДЕ ПОСЕТИЛАЦА

СВАКЕ године Дворски комплекс на Дедињу посети више десетина хиљада домаћих и страних туриста. У цену улазнице је урачунато: аутобуски превоз, услуге туристичког водича и тумачење кустоса. Принчевски пар све посете организује у сарадњи са Туристичком организацијом Београда.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (8)

Slobodan

08.04.2016. 14:42

Sa koim parama je izgradjen i dali i sada ke ziviti od naroda sa ulaznicima. Neznam kome treba lesinare,.

Istina

09.04.2016. 00:54

@Slobodan - Ma dosta i sa tim, sa kojim parama itd...Istina jeste da smo imali kralljevinu a sada koji je bio dobar a ko los to je sada vec i do coveka.Ako imas nesto na selu sredi malo pa otvori kao etnicku kucu i naplacuj istu cenu to je sada popularno.moramo da gledamo napred a ne da se vracamo unazad. A to sa lesinarima nije jedini, Svi smo mi postali lesinari, cekamo bolja vremena , strance, sansu...Ono malo sto radi ne pise komentare kakve vrste po novinama.

Неко из масе

08.04.2016. 14:49

"као завештање нашем народу" које би ти да приграбиш себи...јер ваљда, према твом тумачењу, ти као појединац, си народ. Било је и у прошлости таквих, који су о себи мислили слично.

То је тај

08.04.2016. 20:55

@Неко из масе - Да се ти случајно не храниш песком уз помоћ српа и чекића?

Istina

09.04.2016. 00:57

@Mila - Pa eto mozda bi trebalo tebi da se daju...Da ti imas istu sansu kome bi ti dala Mila?I da li bi dala?Svi nesto drugima o otimacini , a onda i sami otimaju kada imaju sansu...cast izuzecima ali takvi ne pisu ovakve komentare kao ti

Sasa

08.04.2016. 22:54

Poštujem pravo privatne svojine, ali postoje nešto što bi trebalo biti sveto, i da se spreči da se ta privatna svojina u nekoj budućnosti možda "ustupi" na korišćenje nekome ko samo ima dosta para i moći.