Брука у Крагујевцу: Са гробља нестали споменик и посмртни остаци

Михајло Луковић

05. 04. 2016. у 14:00

Брука у Крагујевцу: Са гробља нестали споменик и посмртни остаци

Танасије Кидишевић / Градско гробље у Крагујевцу

Муке пензионера Танасија Кидишевића (86) због нестанка надгробног обележја његових родитеља. Не постоји забелешка о ексхумацији и премештању

ПЕНЗИОНЕР Танасије Кидишевић (86) већ тридесетак дана покушава да сазна где је нестао надгробни споменик који је покојним родитељима подигао давне 1979. године, као и посмртни остаци његових оца и мајке. Каже да је на том месту сахрањена нека друга особа, а обележја које је он подигао - нема.

То је случајно сазнао од своје кћерке која је недавно отишла на гробље да запали свеће баби и деди.

- Унезверено ме је позвала и казала да ту више нема споменика баби и деди. Нисам могао да верујем, али испоставило се да је то, нажалост, тачно. На том месту сада се налази гроб неке друге особе - прича Танасије.

Одмах се обратио управи градског гробља, а после неколико дана добио је одговор у којем је наведено да је као носилац права коришћења и закупа био уписан његов брат, а то право је после његове смрти прешло на његовог сина, на основу оставинског решења. Међутим, и он је почетком ове године преминуо.

- У евиденцији предузећа не постоји забелешка о томе да је извршена ексхумација преминулих и раније сахрањених на поменутом гробном месту, нити њихово премештање у заједничку гробницу на Бозман гробљу - наводи се у одговору ЈКП "Градска гробља". - Изласком до гробног места утврђено је да нема споменика нити других надгробних обележја.

Такође, наводи се и да је сахрањивање друге особе на том гробном месту дозволио закупац (Танасијев сада покојни синовац), те да је његова писмена сагласност прописно оверена код Основног суда у Крагујевцу.

Међутим, деда Танасије и даље тражи одговор на питање где је споменик који је он подигао и уредно платио, као и где су посмртни остаци његових родитеља. Обратио се писмом полицији и очекује да ће помоћи да се утврде све околности овог случаја.

- Моја пензија је мала, немам пара за адвоката. Али желим да се утврди где су кости мог оца и мајке и где је њихов споменик - каже Танасије.


ПРОВЕРИЋЕ СЛУЧАЈ

ДИРЕКТОР ЈКП "Градска гробља" Никола Спасић у понедељак нам је рекао да није упознат с детаљима овог случаја, али да ће проверити и утврдити оно што је у њиховој надлежности.

Он додаје да је једино сигурно да ова фирма нема право да било шта ради на било ком гробном месту без сагласности стараоца гробног места или надлежне судске одлуке.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

meni se cini

05.04.2016. 14:26

Ovde je, meni se cini, neodgovornost naslednika prema pokojnima. Na ostavinskim raspravama nikome nije vazno grobno mesto, to sud napise kako im padne na pamet, naslednicima je vazna imovina.Naravno da o upravama groblja imam lose misljenje. Gledaju samo kako da uzmu vise para od unesrecenih.

nn

05.04.2016. 15:13

@meni se cini - svasta, da covek ne poveruje u kakvoj zemlji zivimo.ima li kraja , ?????

Србија данас

05.04.2016. 15:17

И у Београду су са гроба чији је власник мој деда (одавно преминуо и сахрањен у другом граду), споменик са моштима његовог сина и снаје нестали и ту током наредних година више њих (!) један преко другог сахрањивани. Ми живимо одавно у иностранству и нисмо имали деценијама увид у ситуацију. Гроб се, како сада видимо, уредно одржава од некога који ту има свог покојника. Шта да радимо у таквој ситуацији? Ехсумације? Гоњење кривца? Где су мошти наших предака?

Pero Peric

05.04.2016. 15:28

kazu da g.Predsednik drzave nase bio direktor groblja.Amo je tako nisam čuo da se tako nesto desavalo.Dobar grobar ne moze biti loš predsednik.Kad se brinuo o mrtvima;sigurno dobro vodi i vodice zivi narod Srbije.

perapk

05.04.2016. 16:10

Ako je zakupac potpisao onda grobno mesto pripada novom vlasniku. E jedino trebalo bi da grobari znaju gde su ti ostaci, mada su verovatno prekopani.

ranko75

05.04.2016. 18:13

Ljudi, ovo je nista, neki bosanac davnih sedamdesetih godina za 10000 DM nemcu koji je trazio svoga oca poginulom u II sv. ratu iskopao i prodao svoga oca i od tih para napravio kucu. Kada se to otkrilo,jer je rpimeceno da je grob njegovog oca prekopan, on imao kontakt sa nemcem, i odjednom se on obogatio da napravi kucu, pritisnu ga i prizna.Kada ga sudija pita zasto to uradi on rece:"otac ceo zivot zeleo da putuje,a nije nikud mogo,ni do Trsta,pa pomislih kada nije putovao ziv nek putuje mrtav