Радници љуште Генералштаб

Р. ДРАГОВИЋ

субота, 05. 03. 2016. у 18:36

Радници љуште Генералштаб
Репортери "Новости" у унутрашњости бомбардоване зграде на углу Немањине и Кнеза милоша у Београду. Уклањају се велики слојеви шута и руше нестабилни делови како би се стекли услови за обнову

ГОМИЛЕ шута и арматуре, делови намештаја, понеки прашњави календар из 1999. године, па и слике Јосипа Броза Тита данашњи су "инвентар" тешко оштећене зграде Генералштаба на углу Кнеза Милоша и Немањине улице у Београду. На рашчишћавању објекта страдалог од НАТО пројектила, свакодневно ради тридесетак радника предузећа "Елита коп".

Испред такозваног Блока А , у који је међу првима крочила екипа "Новости", већ недељама брује грађевинске машине и дизалице. Помоћу механизације радници уклањају слојеве рушевина и тешко оштећену спољну конструкцију зграде. Циљ радова је да се поруше сви нестабилни делови, како би се стекли услови за будућу обнову.

- Посао је веома сложен и осетљив - кажу радници "Елита копа". - Зграда је тешко страдала, што захтева пажљив приступ и проверу сваког сегмента конструкције. То се посебно односи на део ламеле окренуте ка Немањиној, који се надвија над тротоаром и делом коловоза. Са њега су уклоњени сви рушевни елементи, а истурени део учвршћен је потпорним стубовима.

Пусти ходници некадашњег седишта Војске Југославије данас су препуни вишегодишње прашине и отпалог малтера. Ентеријер чине само остаци од лимених канцеларијских ормана, столица и столова. У сплету челичне арматуре и бетона радници су пронашли чак и поједине делове авио-бомби, које су разориле зграду подигнуту по пројекту чувеног Николе Добровића.

Пре почетка радова стручњаци су проверили ниво радијације и закључили да нема никаквог опасног зрачења.

Зелено светло за радове дали су и статичари, који су потписали да је објекат стабилан и у њему могу да се крећу радници. Сваки "ољуштени" слој уништене фасаде, без обзира на то, прати учвршћивање и монтажа скела за наставак посла.

Министарство одбране, према ранијим најавама, има жељу да, у случају обнове, задржи предњи део ове зграде и везу са старим Генералштабом, у коме данас станује ВБА. "Објекат А" споменик је културе, па ће свака обнова морати да се одвија под будним оком стручњака. План је и да буде задржан бели мермерни камен са Брача, који је до сада био заштитни знак улаза у овај део Генералштаба.


РАДОВИ ПО ПЛАНУ

План предвиђа крај радова на рашчишћавању овог дела Генералштаба у мају. Прецизан распоред уклањања рушевина, с обзиром на сложеност, могла би да поремети само нека тежа грађевинска операција. Радови засада теку по плану, а запослени у "Елита копу" верују да померања рокова неће бити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)