МИСТЕРИЈА КОД ВАЉЕВА: Повленске кугле и алке

Б. ПУЗОВИЋ

понедељак, 29. 02. 2016. у 14:50

МИСТЕРИЈА КОД ВАЉЕВА: Повленске кугле и алке
Још се плету фантастичне приче O планини изнад Ваљева. По предању камене лопте стигле из свемира

ПЛАНИНУ Повлен, понад Ваљева, одавно прате две мистерије - камене кугле и металне алке. Предање вели да су кугле стигле однекуд из свемира, а за алке су наводно, у време кад је ту било Панонско море, везивани бродови и лађе који су пристајали уз обале.

Понегде на овој планини, углавном на тешко приступачним местима, високо, у стенама, могу се уочити уклесане алке. Нису, међутим, служиле за везивање бродова, како каже легенда, већ за извлачење сајлом дрвених трупаца из делова повленских шума у која возила нису могла да приђу. Тако су дрвосече радиле до пре неколико деценија, данас веома ретко.

- Одувек је човек тежио да објасни појаве које га окружују - каже археолог Владимир Пецикоза из Ваљева. - Када је успевао, настала је наука, а кад није, створене су фантастичне приче, митови и легенде. И у данашњем свету развијеног образовног система фантастичне приче не само да живе, већ и настају. Такве су и приче о алкама и куглама на Повлену.

Пецикоза објашњава да је, при сусрету с алком у планинској стени, која је одавно изгубила своју првобитну намену, прва асоцијација - привез одређеног пловила. Ововремени човек такву врсту предмета најчешће сусреће у тој намени, а ако се томе додају и фосилизоване морске шкољке, црви, рибе, које се у тим стенама могу срести, помисао о таквој функцији алки постаје наизглед - утемељена.

Геолошке промене ГЕОЛОГ Милан Пујић, који је истраживао венац Ваљевских планина, сматра да је порекло кугли везано за геолошку историју. Пре око 150 милиона година, у средњој јури, формирао се у Земљиној кори комплекс седиментних стена, од чега је начињен и највећи део северних падина Ваљевских планина. Повленске кугле настале су честим продубљивањима и оплићавањима морског дна, таложењем разних седимената, уз честе и снажне субмаринске и вулканске активности.

- Научне чињенице казују да је било немогуће да су алке коришћене за везивање бродова - каже Пецикоза.

- Поставља се питање и зашто би прича настала на тлу где и даље живи сећање на некадашње коришћење алки? Ваљевске планине често походе туристи, пре свега из градова, па можда управо међу њима треба тражити ауторе легенде о алкама на Повлену.

Мистерија ове планине свакако су и бројне камене кугле. Једну од највећих случајно је пронашао домаћин Милинко Миливојевић из Горњег Таора, када је био у сечи шуме. Посечена буква при паду је закачила друго стабло, извалила га из корена, а из обале, која се притом одронила, појавила се - кугла.

- Нешто огромно, округло, скотрљало се насред потока, ту и данас стоји - каже Милинко. - Тако нешто на Повлену до тад видели нисмо. Многи су мацолама куглу хтели да разбију, али узалуд. При сваком ударцу чекића испод кугле су врцале варнице. Нисмо могли ни да је померимо, колико је тешка. Долазили су бројни археолози, научници, истраживали куглу, а онда је интересовање потпуно замрло.

На источној страни Малог Повлена, на изворишту реке Забаве, има чак тридесетак камених кугли, пречника од 15 центиметара, до два метра! Настанак кугли објаснили су др Дивна Јовановић и Иван Филиповић из Геолошког завода Београда - у питању је феномен познат као пешчана лопта. То је маса пешчара, лопте обавијене кластичним материјалом, а њихов настанак повезује се за подводна клизања. Оваквих кугли има код Пријепоља, на Дурмитору и Маглићу. Такође, на Алпима, где су огромне, у Костарики...Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (14)

Komentator

29.02.2016. 16:55

Još samo da nam objasne kako može obično klupče od peščara da bude tako tvrdo da ni macolama ne mogu da ga okrnje, onda ću da verujem naučnicima. Dotle ja lepo vidim da je mnogo više dokaza o kosmičkom i vanzemaljskom poreklu mnogih ovakvih artefakata po svetu nego što je dokaza koji potkrepljuju dosadašnje naučne teorije. I samo me dokazi i činjenice interesuju. Izgleda da su naučne teorije danas postale mitovi, a mitovi imaju na svojoj strani sve činjenice i dokaze.

SM

29.02.2016. 16:57

Ja tragam za alkom (ne alkama) za alkom evo decenijama,svi znaju da ima alka ali niko da mi je pokaze.Kugle sam video na slikama,U objasnjenja koja daje nazovi nauka vise ni deca ne veruju.Prica je identicna Darvinovoj teoriji,svi vide da nestol nestima ali se svi prave nevesti.Lakse je klimati glavom nego naci racionalno objasnjenje.Ja sam ubedjen da alka postoji,

Gajo

29.02.2016. 18:36

Mi Valjevci tucemo glavama u ovo okruglo kamenje mudrosti, i zato smo ovako pametni i lepi.

Cistac NS

29.12.2019. 20:00

@Gajo - Uzicani, Valjevci ... U opste ljudi iz centralnog dela Srbije vaze za najlepse i to nije sala.

Večiti valjevac

29.02.2016. 20:33

Valjevskih 5 planina (Medvednik, Jablanik, Povlen, Maljen i Suvobor) čine polukrug. U centru tog polukruga nalazi se čuveno mesto Petnica. Reč Petnica znači: pet = 5, i nica (na grčkom) nisi = ostrvo. Dakle, Petnica je mesto koje je okruženo sa pet ostrva, a to su valjevske planine! Ako je postojalo Panonsko more (to znači pan="sve" + jonsko = dakle Sve Jonsko more, onda je logično da su valjevske planine bila ostrva. Valjevo, na latinskom značie slivati se, oticati,teći

:)

14.06.2016. 13:18

@Večiti valjevac - Dakle, "nihau" na mandarinskom znači zdravo (što ima veze sa "nica" koliko i grčko "nisi"), stoga je Petnica u stvari pet pozdrava?Iz PETnih žila si stvorio kvazi-etimologiju. Svaka čast na silovanju lingvistike.

A gdesu Geolozi

29.02.2016. 20:46

da objasne misteriju kamenja Mudrosti da uzalud ne obijate Glave. U CH-Alpe ili Glecer Baste ako odete videcete da toga ima u izobilju.

Ne lomijte mi kamenje

29.02.2016. 21:00

Cuvajte to okruglo kamenje koje je lepo samo po sebi. Neka budi mastu u vasim potomcima, kao sto je budi i u vama. Inace, kad bi ono imalo neku drugu vrednost osim svoje prirodne lepote i zagonetnosti, odavno bi to vec neko odneo.

Injac Ranko

01.03.2016. 15:19

Ne to svemirci ostavili jaja da se nesto izleže.A alke sluze da se nemani sto se izlegnu zavezu za njih.