Сакрили масакр 6.000 Срба због братства и јединства

Борис Субашић

14. 02. 2016. у 07:09

Сећање Милорада Ћебића, једног од малобројних преживелих сведока усташког пира у Старом Броду у априлу 1942.Заклано и 72 Ћебићевих рођака, најмлађи имао седам дана. Девојке у самртном загрљају скакале са стене

Сакрили масакр 6.000 Срба због братства и јединства

Милорад Ћебић, Капела на месту злочина

СЛИКА дугих девојачких белих кошуља које се расцветавају у мутнозеленој набујалој Дрини као цвеће на воденом гробу непрестано се враћа у сећање Милорада Ћебића (83), једног од ретких преживелих сведока усташког злочина у Старом Броду у априлу 1942. године. Он и даље чује крике српског збега у замци између планине и реке које је слушао као десетогодишњак.

- Црна легија Јуре Францетића је, према немачким подацима, поклала 6.000 Срба, искључиво цивила, а о том злочину се после рата није смело говорити - каже Ћебић. - Гледао сам групе девојака које у самртном загрљају скачу са стене у Дрину покривену њиховим дугим косама и белим кошуљама. И родитеље који држећи децу за руке идући у смрт у подивљалој реци да би избегли усташко иживљавање. Ко није скончао у Дрини, масакриран је.

Срби у источној Босни су до почетка 1942. одолевали усташким нападима. Одбрану су организовали и предводили предратни официри.

- Наредника Радомира Нешковића народ је изабрао да буде командант српске одбране, јер су муслимани већ били у усташким униформама. Српска територијална одбрана, која нас је сачувала у почетку рата, постала је део Југословенске војске у отаџбини. Партизана није било. Само ми, Срби. Отац ми је погинуо у јесен 1941, бранећи село од усташа.

Власти НДХ су у пролеће 1942. покренуле офанзиву за истребљење Срба, од Сарајева до Дрине. Десетине хиљада избеглица из Фоче, Зворника, Рогатице, Вишеграда, Хан Пијеска, Кладња, Сокоца, Олова и Пала сливале су се у колону која је покушавала да дође до Србије.

Подрињски Срби избегли 1942. у Србију

- Путеви су били закрчени стоком и запрегама које су носиле сав иметак и нејач. Италијани, који су чували вишградски мост, тражили су да се људи одвоје од кола, да се наводно не би загушио пролаз. Они који су их послушали одведени су у немачки логор на Старом сајмишту који се налазио у НДХ, а не, како појединци данас причају, у Недићевој Србији.

Српски збег је очајнички почео да тражи други излаз. Прочуло се да из Старог Брода, уског простора између Дрине и планина, чамци превозе људе на другу обалу реке.

- До Брода је водила уска стаза по планинској литици клизавој од кише којом ни овце нису хтеле да иду - сећа се Ћебић. - Ми смо некако прошли са оним што смо имали на себи и стигли на плато прекривен хиљадама бедних и промрзлих људи који су се од јаке кише скривали испод шатора од грања и ћебади. Маса се тискала у блату крај Дрине покушавајући да уђе у чамце. Србе који су имали злато да плате превозили су и немачки војници у својим гуменим сплавовима.

Они који га нису имали скакали су у Дрину и покушавали да је пређу држећи се за конопац који је опасивао сплав. Немачки војници су их ударали веслима по главама док се не би удавили. Када су се усташе приближиле, Немци су забранили прелазак Дрине.

- Део збега упутио се ка селу Милошевићи, одакле нико није живу главу изнео. Стриц који је некако прешао на другу страну Дрине успео је да нас спасе у задњи час. Давао је немачким војницима по дукат из невестинске ниске своје жене за сваку главу коју пребаце чамцем.

На десној обали Дрине, Ћебићева породица се придружила невољницима око ломача који су покушавали да се загреју и осуше. Немци су држали збег на обали, да гледа како усташе и муслиманска милиција изводе крвави пир.

Цела породица побијена на прагу куће

- Заклано је тада и 25 Ћебића. Клање је потрајало до мрака, а онда се све утишало. У зору се појавио усташки командант Јуре Францетић на белом коњу, и покољ је почео изнова. Касније су се појавили немачки војни моторни чамци из Вишеграда. Пуцали су у ваздух и викали: "Усташе цурик". После смо сазнали да је Недић умолио Немце да зауставе покољ. Масакр у Старом Броду је прекинут, а Францетић је рекао преживелима да се слободно врате у своја села. То је била лаж, сви су побијени на путу. Тада је заклано и 72 мојих рођака. Најмлађи је имао само седам дана.

Српским избеглицама на десној обали које су узбегле усташку каму запретила је глад.

- Спровели су нас до напуштених кућа у околним селима. Мајка је дала велики златни ланац за џачић кукуруза који је самлела, а нас децу послала да беремо јагорчевину. Данима смо јели проју од кукурузног брашна помешаног с том биљком. Убрзо је и тога нестало, мислили смо да ћемо помрети од глади. А онда је стигла храна из Србије. Били смо спасени. Недић је успео да од Немаца добије одобрење да нас прими у Србију.

ТАЈНА ГРОБНИЦА ШУМА у Борикама била је склониште за 65 српска официра и подофицира који су одбили да се предају после Априлског рата. Ту су чекали да им Дража Михаиловић одреди распоред, да се боре против окупатора, открива Ћебић. -Партизани су дошли из правца Жепе, из муслиманских села, и похватали те људе на спавању, без метка. Одвели су их до оближње јаме и живе у њу побацали. Нисам сигуран да је икада очитано опело над том гробницом.

Родитељи, суочени с крајњом бедом, давали су децу Комесаријату за избеглице који их је одвео у Матарушку Бању, први сабирни центар за српске малишане из НДХ.

- У Бањи смо добили чисту одећу, јели и спавали у топлом и били сигури. А онда је почело да стиже још српских сирочића, на стотине сваког дана. Бања је ускоро била препуна деце, требало је нахранити хиљаде уста, и храна је постајала све скромнија. Српски домаћини узимали су децу у своје куће, али и они су живели у беди. Онда су избиле епидемије. Мој млађи брат и његова васпитачица умрли су истог дана од заушака.

Ћебићева мајка је дошла да сахрани сина и повела са собом осталу децу. Милорад је као најстарији, са 12 година, одређен да са стричевима иде у печалбу, на бербу кукуруза у Банату.

- Домаћин из Лајковца кога смо упознали у возу убедио је стричеве да ме оставе код њега. Добри човек је желео да ме усвоји. Код њега сам дочекао и ослобођење 1944, а мајка није долазила, иако је обећала - прича сузних очију Ћебић. - Мој домаћин крио је од мене да су ми мајку комунисти усмртили кундацима јер јој је брат био у Дражиној војсци. Срби у Подрињу, који су бранили свој народ, прогањани су и убијани без суда. Нико од муслимана који су листом били у усташама није одговарао за злочине.

Ћебића су из хранитељске породице одвели у дом из кога је отишао на занат. После војске остао је у Србији, запослио се у Трстенику. У родно село Бранковиће одлазио је само по неколико дана годишње, док му је деда био жив.

- Село је опустело, готово сви су били побијени или расељени. О злочину у Старом Броду се ћутало. Тек 2007. нас неколицина преживелих из Србије и Аустралије подигли смо спомен-капелу жртвама из Бранетића. После освештања обратио сам се званицама: "Срам нас било Срби, срам вас било председници општина од Сокоца до Дрине, стидите се владике и Цркве кад сте заборавили 6.000 покланих Срба на Старом Броду који ни крст немају." Већина тих младих људи је била запањена, јер није ни чула за страшни злочин. Годину касније, у Старом Броду подигнут је споменик, а затим и капела. Надам се да ће неко такву капелу подићи и на Старом сајмишту, где су страдале десетине хиљада Срба из НДХ.

КУНДАЦИМА ПО УДОВИЦИ

Кад су се у Бранковићима 1941. појавили наоружани људи с петокракама на капама, нико није знао каква је то војска, каже Милорад Ћебић.

- Партизани су били из неких других крајева, међу њима није било наших људи. Са оружјем су по кућама тражили храну. Викали су на мајку која је кроз плач говорила: "Људи, ја сам удовица, мужа ми убише усташе, имам петоро деце, не остављајте их гладне." Претукли су је кундацима.


ЦРНОКОШУЉАШИ ОТИМАЛИ СРПСКУ ДЕЦУ

Срби из Бранковића први окршај са усташама имали су на Малу госпојину 1941. године.

- Црнокошуљаши су изненадили скоро сву децу из села окупљену на ливади око стоке и убацили их у два камиона. Стајао сам на оближњем брегу укочен од страха. Гледао сам усташу како наслања пушку на ограду и нишани у мене. Два метка су ме промашила, трећи ме је окрзнуо, и пао сам у несвест. Људи из села су чули пуцњаву и, предвођени наредником Нешковићем, направили заседу и ослободили децу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (66)

ACA B.

14.02.2016. 07:40

E Srbi kad ce te da se opametite, srusite kucu cveca. Na tom mestu treba podici spomenik i kompleks svim zrtvama o kojim komunisticko zlo nije dalo da se prica.

Tanja

14.02.2016. 07:59

Strasno,sva nedela treba dokumentovati,bez obzira ko je to uradio .Doci ce dan kada ce se neko potruditi da se pojavi sve na Istorija treba da se dokumentuje od nas samih ,sa fotografija ma ,svedocenjima dok jos ima ko da svedoci, da ima mozga u Srbiji kao sto nema nazalost to bi sve sve dokumentovalo pa neka se prezentira i prikaze kroz izlozbu secanja.

zapisujte, čuvajte

14.02.2016. 12:06

@Tanja - ko će to da uradi!!!! ugledajte se na jevreje, pišite, pišite, pišite, arhivirajte, popisujte, ime po ime, reč po reč, svedočanstva, detalje, sve!!!!!možda će se jednom i roditi neko ko će to sabrati.

TotalnaLetargija

14.02.2016. 08:15

Hvala Novostima sto posvecuju paznju ovoj tematici, pogotovu jer se komsijama danas ponovo javlja zedj za krvlju kao pre 75 godina. Svako dete mora znati da je nad srpskim narodom ucinjen genocid od strane NDH, danasnje Hrvatske (razlike nema da se ne lazemo).

vuk

14.02.2016. 14:58

@S.A.O. - Niste u pravu . Moj djed je bio u partizanima a njegov rođeni brat u četnicima ,tako se zadesilo, smutna vremena .I to vrijeme kad je Srbin pucao na Srbina je jedna od naših najvećih tragedija .Da su Srbi uspjeli da ostanu jedinstveni nebi bilo ove potresne priče i stotina sličnih priča.Čitanje ovog teksta boli i tjera suze na oči,počivajte u miru dječaci ,djevojčice ,djevojke !!! To vam želimo mi koji do danas -14.2.16 nismo ni znali da ste postojali !!!

СВЕМИР

14.02.2016. 08:40

Нажалост, до сада није (да ја знам) објављена едиција о злочинима која би у томовима детаљно обрађивала корене мржње, узроке, околности и сама злодела над српским народом током свих ратова на Балканском полуострву. Примери - Први српски устанак - узрок, околности, ток устанка и злодела над Србима, .... Други светски рат - узрок, околности, ток рата и злодела над Србима (хрватска, муслиманска, мађарска, немачка,.....), Агресија на СФРЈ. После писане речи, такве књиге треба екранизовати.

Sudija

14.02.2016. 08:46

Zato su ponovo pokusali 1992 godine da pobiju sve Srbe u Bosni i Hercegovini i tako naprave novu NDH u cemu su i m Njemci svesrdno pomagali.

Томислав Илић

14.02.2016. 08:50

Таквих истинитих прича има напретек,то треба објавити да цео Србски народ спозна истину да између усташа и партизана нема никакве разлике.Нажалост многи још верују у лажну слику која се још провлачи кроз ткз.званичну историју,смешне партизанске филмове.Па и не чуди што нам се историја злочина над нама увек понавља,и биће све тако док се не освестимо.

РЕЗОЛУЦИЈА и МУЗЕЈ

14.02.2016. 08:54

Сваки пут када прочитам о болесним злочинима усташа и погледам слике ове јадне дечице и људи, као да се део доброте изгуби пред људским лудилом. Нажалост, Хрватска се није суочила, нити одговарала за почињени геноцид и погроме над српским, ромском и јеврејским становништвом, већ се усташко-нацистичка прошлост и традиција безпризорно и поносито истичу.

Još Uvek Traje

14.02.2016. 08:57

Hvala Vam na ovim informacijama. Moja familija sa očeve strane je iz okoline Olova prema Sokocu. Imali su ludu sreću da prežive svi '41-45, ali zato 92 malo njih. Ustška akcija nije prestala.

Bane

14.02.2016. 09:00

Колико су нас таманили добро је да нас има и оволико. А и оволико колико нас има не можемо да се сложимо. Негде грешимо...

iz glave

14.02.2016. 09:05

идеологија југо-комунизма од 1928 до данас се није променила, Србски хегенозам и колонијализам треба победити а једини начин је екстерминација тј искорениавање Срба. Удба, Ватикан и њихови експоненти и данас успешно Србе држе анестезиране заблудама и лажном надом а и разједињене да би испунили план. Чак и овакви текстoви су индиректно њ продукт, нећемо се сабрати и мобилисати него уплашити и осамити, пуштајући рубне Србе низ воду. Борба за свето КиМ нам је једини пут у будућност

Pravi ozrenac

14.02.2016. 09:34

Mili Bože upokoji duše ovim jadnim mučenicima. U pravu je gospodin Milorad, stid nas sve bilo, zar imamo tako kratko pamćenje o svojim nedužnim žrtvama.

Kajzer Soze

14.02.2016. 09:41

Sa Hrvatima nikad,a mozda ni tad.Evo komunisti kako su oslobadjali.Srbe kaznjavali,za ustase oslobadjali, a muslimanske zlocine zataskavali jer bogati JEB...Bratstvo i jedinstvo je u pitanju bilo.Sram da nas bude da i danas niko za te zlocine javno da osude one izrode.....

Томислав Илић

14.02.2016. 09:46

Честитам Вечерњим Новостима на текстовима истине ,где ће помоћи народу да открије истине и заблуде досадашњих власти.Зато очекујем да нећете цензурисати ни коментаре читалаца.

Jovan Jovanovic

14.02.2016. 14:09

@Томислав Илић - Tekstovi istine i mrznje,, samo tako pa ce opet biti seoba Srbalja i traktorijada koliko hoces. Za svo zlo sto nas Srbe zadesilo kroz istoriju krivi su glupi srpski politicari, uvek su radili na stetu sopstvenog naroda, posle nam djavo kriv.....

СВЕМИР

14.02.2016. 10:17

Нажалост, до сада није (да ја знам) објављена едиција о злочинима која би у томовима детаљно обрађивала корене мржње, узроке, околности и сама злодела над српским народом током свих ратова на Балканском полуострву. Примери - Први српски устанак - узрок, околности, ток устанка и злодела над Србима, .... Други светски рат - узрок, околности, ток рата и злодела над Србима (хрватска, муслиманска, мађарска, немачка,.....), Агресија на СФРЈ. После писане речи, такве књиге треба екранизовати.

Djole

14.02.2016. 10:18

A gde su nadobudni komunisti sada da malo brane njihovog druga copavoga zagorca? Ovih 6000 je samo mali dio price, klala je nas i ustaska a i komunisticka zgadija, a ljude koji su branili svoja sela ta komunisticka zgadija nazva cetnicima i do zivota ih proganja. Istrebi nas neka stara kletva, mora da smo i zasluzili.

Miroslav

14.02.2016. 10:25

E moji srbi sta nam uradise,suze mi idu dok citam, a mi zaboravismo.Razvodnili su nas na srbijance,kosovare,krajisnike,vojvodjane,bosance...,a mi necemo da shvatimo da smo jednostavno srbi,da treba da verujemo samo sebi i da nas interesuje samo nas narod.Bas me briga i za ruse i amerikance i nemce...sve nam se to zbog njih i njihovih interesa nama i desilo

njegoš

14.02.2016. 19:37

@Miroslav - A koje jade mi u Crnu Goru dočekasmo, da ne smijemo pomenuti Srpstvo ni Njegoša, ni Ćirilicom pisati. Sve sramotno smišljeno radi uništavanja pravoslavnog naroda na Balkanu, ali ako meni Srbinu-Crnogorcu ne bude dobro neće ni onome Montenegrinu, ako ne promijeni vjeru, a nesoju ni to nije tečko.

Nr

14.02.2016. 10:39

Hrvatske ustase se od hrvatskih komunista razlikuju samo po nacinu borbe protiv Srba. Sto nisu po principu 1 za 100 negdje u hrvatskom gradu rizikovali akciju, pa ubili 80 njemaca, nego su u KG to sproveli. Srbi, poslije ustasa nema nam vecih krvnika od komunista.

Simke

14.02.2016. 10:47

Nije to jedini masakr koji je sakriven. Bezmalo, čitava teritorija nekadašnje BIH i Hrvatske; šume, polja, crkve i crkvena dvorišta su prekrivena hiljadama srpskih mučenika koji su bili odani Bogu i Srpstvu, a koji su odbili da se priklone austrougarskoj crkvi i Papi.

Србин Јужњак

14.02.2016. 10:55

Геноцид над Србима у НДХ се и дан данас прикрива. 80% војника "Црне легије" су били муслимани из Подриња и Сарајева, али то данас нико не сме јавно да каже!

Коколо

14.02.2016. 14:19

@Србин Јужњак - Тачно тако, босански муслимани су масовно приступали усташким јединицама и истакли се у злочинима над Србима. То им је опроштено јер су били ,,љубимци" комунистичког режима, мог деду су убиле комшије, није им суђено, од тројице, двојица су доживела дубоку старост, на бакин захтев , после рата да им се суди, речено је ДРУГА СУ ВРЕМЕНА, МАНИ СЕ ТОГА и истерана из канцеларије!Иако су, уз мог деду, убили укупно још 15 људи, нико им није смео ни реч рећи, а и данас се о томе ћути, ЗАШТО?

DzonTra

14.02.2016. 11:02

Jeste da postoji ona da istoriju pisu pobednici i najjači. Ali postoji i ona druga, pravda je spora ali dostižna! Držite se gospodine i svi koje je zadesilo takvo, da ne kažem čudo, nečovečstvo. Saosećam se sa vama, a verujem i svi ostali koji nisu imali tu nesreću da prožive tako nešto. Živeo SRPSKI narod! Živela Srbija!!!

Hrvat...

14.02.2016. 19:37

@DzonTra - Slažem se, neka živi srpski narod! Živjela Srbija! Ali ostavite nešto zraka i drugima.

Dumar

14.02.2016. 11:10

Od ovih zlocina, veci bi bio samo onaj, koji bi na ove tragedije bacio veo zaborava. Sve zapisati, dok jos ima zivih svedoka. Sve, do najsitnijih detalja. To je najmanje sto dugujemo zrtvama, ali i istoriji srpskog stradalastva.

SRETKO

14.02.2016. 11:27

Zaista dirljiva i žalosna priča.Na našu žalost nije jedina, jer širom NDH Srbi su ginuli ni krivi ni dužni.Priče o njihovim stradanjima ili nema ko da ispriča ili iako neko ima ne sme jer se plaši moguće osude društva koje na komunizam još uvek gleda kao na srećno doba.Hvala Večernjim Novostima na ovoj priči.Nadam se da će te u skorije vreme objaviti još neku sličnu priču o stradanju našeg naroda.DA SE NE ZABORAVI.

Само да ми је

14.02.2016. 15:13

@zola - да приупитам нешто ове који дају дислајкове на овакав коментар! Бог све види, само полако!

bb

14.02.2016. 12:00

Moj otac je kao dete preziveo ovaj zbeg.Jedino nije tacno da su Nemci na bilo koji nacin otezavali taj zbeg.Sa desne strane Drine bio je sabirni logor ,pod strazom Nemaca.

KRAJISNIK

14.02.2016. 12:12

Dok god Srbija i RS ne okaju svoje grehe prema RSK sve je uzaludno. Jer ne zaboravite da su ti ustaski zlikovci ipak najvise pobili Srba iz Hrvatske ima procena da je od 700.000 Srba pobijeni u Jasenovcu negde oko 550.000 Srba iz Hrvatske a ostatak cine Srbi iz Bosne i manji deo Srbi iz Srema. Isto tako ne zaboravite da je Srba u Hrvatskoj uvek brojcano vise bilo nego li Srba u Bosni. To je bilo sve do WW2 a onda smo sa nekadasnji 1,9 miliona 1930 spali 1991 na 700.000 a tu su bile i kolonizacij

Јабре

14.02.2016. 13:24

@KRAJISNIK - Које грехе ? Где може да буде више Срба у Хрватској него у Босни у којој су одувек били већина ? У Хрватској је у тим годинама било око 700 000 православних Срба, што би дало данас негде око 1 500 000 Срба да није било геноцида. А у Босни је било преко милион тако да би било око 2.5 милиона Срба.

Лена

14.02.2016. 14:14

@KRAJISNIK - Мислим да грешите што се тиче бројности Срба у БиХ и у Хрватској, чињеница је да су Срби у Хрватској прелазили у католичанство под притисцима и уценама, и пре који век а и данас то чине, напросто, лакше им је живети тако што избришу своје порекло и одрекну се предака, зато је тај број заиста рапидно опадао и пре геноцида у Другом рату а данас видимо какво је стање.Проблем је што и ДАНАС овакве ствари, описане у овом чланку, сами Срби занемарују ПОНОВО зарад неког фиктивног ,,братства", жалосно!

Дарак

14.02.2016. 16:08

@KRAJISNIK - Мислим да сте сви заједно промашили тему, битно ли је где их је више пострдало и од стране кога, (комуниста, усташа, немаца, турака), дај да видимо шта са преживелима којима прети нова олуја или слично, да видимо шта нам деца о томе у школи уче,. знају ли уопште ко су и одакле су?

Zeljko MARKOVIC

14.02.2016. 12:50

Tako je bilo i u mom Shipovu u maju -julu 1941. poklali su 49 od 52 mojih kumova Lekica. tako je pocelo..

Micko

14.02.2016. 13:30

nikad necemo zaboraviti i njima i Bugarima a pogotovo Madjarima pa bre vi ste nas godinama ubijali i ponovo mi zlocinci...

Jovan Jovanovic

14.02.2016. 14:05

@Micko - Ne zna se ko nas vise mlatio kroz istoriju, Turci, Austrougari, Nemci, Saveznici, 45, Nato, a da ne pricamo za komsije Hrvate, Madjare, Bugare, Albance, onda se ja pitam zasto tabace samo Srbe......

đuka

14.02.2016. 15:05

@Micko - Bolje da ne zaboraviš da Srbi nisu učinili NIŠTA da se sazna istina i da se svako dete ubijeno od tih zveri prepozna imenom i prezimenom. Dok svoju aljkavost i nebrigu ne otklonimo i dok se za svaki zločin ne bude znalo nema budućnosti.

pere

14.02.2016. 20:32

@Micko - Nemoj tako da pises. Ovde su cinjenice nebitne, hrlimo ka EU tj. hrvatima, madjarima, bugarima, nemcima i ostalim prijateljima. Nekod pomislim da su i rusi trebali da nas bombarduju, verovatno bi ih vise voleli, tj. europejci. O ovome znam vec godinama, mnogi decenijama, postoji filmova o jasenovcu i mnogobrojnim stratistima iskljucivo, ali rts i ostali kanali koje placamo nisu zanimljive ove stvari(tito nije ziv ali kp jeste), da se narod ne potrese svoje istorije.

gago m

14.02.2016. 13:36

Хвала Новостима на објављеним сећањима али,све то објављено по порталима и новинама је узалуд ако наша деца и унучад у школама не буду учила о геноцидима над српским народом!

Stevo

14.02.2016. 14:11

Toliko su nas hrvati krvnicki izmasakrirali da prosto covek ne zna sta da uradi da se to nase stradanju koje je proslo nezapazeno u celom svetu obelodani. Takva zverstva nisu smela biti gurnuta pod tepih, koliko sam besan na hrvate sto i dan danas se "smeju" na nase spominjanje o zrtvma i njihovo uporno nipodastavanje jos vise sam ljut na nase srbe koji su dozvolili sve to u ime nekog zajednistva, sa kime sa ljudima koji ti kolju decu? Molim vas ne kupujte hrvatske proizvode i ne na more

ercov

14.02.2016. 14:38

Hvala VN i starini Cebicu na ovoj potresnoj prici o stradanju Srba od strane ustasa i balija. Koliko je jos ovakvih dogadjaja bilo a da su komunistickim rezimom bili sakriveni od usiju javnosti !? Srbi se izgleda jos uvek nisu opametili kada dozvoljavaju da se i dan danas stari komunisti i nekakvi SUBNORI uveliko baskare u politickom zivotu Srbije.

Stojanac Jovo

14.02.2016. 15:06

Pitam se ko su ovih 29 čitalaca koji su ocenili ovaj tekst sa "dopada mi se"?! Da li su oni iz Srbije? Ako jesu, moramo se zabrinuti, jer među nama Srbima ima još 29 osoba koje bi nastavile krvavi ustaški pir! Oni bi nas ponovo klali i to u Srbiji! Ovo je zadatak za službe nacionalne bezbednosti! Nemojte misliti da preterujem! I dalje nastavite da kupujete hrvatske proizvode Kraš, Kandit, Podravku, Evu, K plus u "Idea" marketima! Za to vreme ničeg iz Srbije nema u marketima u Hrvatskoj!

zola

14.02.2016. 17:44

@Stojanac Jovo - Gospodine Stojanac Jovo, sve je strašno: i to što su ustaše klale i to sto se 29-orici ovo svidja. Na žalost i danas ima onih koji bi da prikriju i sakriju šta se tada dešavalo kao što se krilo i svih ovih godina od 41. na ovamo ( 70 godina). A zna se ko je krio: srpski komunisti, pa potom njihovi potomci odenuti u ruho zapadnjačke demokratije. Pitanje svih pitanja je zašto su to radili i ko nam je onda kriv?

Boris

15.02.2016. 07:28

@Stojanac Jovo - Citaoci odaberu to "dopada mi se" iz razlicitih razloga. Nekome se ovo svidja zato sto mozda ranije nije znao za ovaj stravican zlocin pa se "lajkovanjem" zahvaljuje novinama na tekstu, a nekome se dopada zbog skroz pogresnih razloga. Tako da ne mora da znaci da 29 dopadanja znaci da su to ljudi kojima se svidja zlocin.

Aleksandar

14.02.2016. 17:54

Prava stvar je objavljivanje ovih clanaka,ali to nije dovoljno.Potrebno je napraviti kucu secanja na sve srpske zrtve i obelezevati bar jednu nedelju u godini.Dok u ne srpskom Beogradu imate sve hrvatske.proizvode,siptari odrzavaju izlozbu,pederi setaju,dotle kod njih na pomen srpskog imena skacu kao popareni,pale i razbijaju automobile.Nazalos mislim da nama nema pomoci.

Hrvat...

14.02.2016. 18:34

Strahota! Šta drugo reći na ovaj tekst. Drugi svjetski rat je sveo judska tragedija. Ali tako to zapravo ide kad je riječ o karmi - Srbima je smetao miroljubivi, jugoslavenski orijentiran Stjepan Radić i HSS, a onda su kao nagradu dobili Pavelića i ustaše.

Logic

14.02.2016. 21:33

@Hrvat... - Prosvetli me, nedavni brate po jugoslovenstvu, spadam u nedovoljno obrazovanu mlađu generaciju, da li je "miroljubivi, jugoslavenski orijentiran Stjepan Radić" bio onaj, koji je u skupštini zatražio da se kaže "koliko košta ta srpska prolivena krv, da se plati, pa da više prestanu priče o njoj?" Čini mi se da je dobiio odgovor od nekoga ko se zvao Puniša Račić? Još jednom se izvinjavam zbog svoje neobaveštenosti i cenim odgovor, hvala.

sasa

15.02.2016. 08:09

E ,moja braco Srbi,dobro pogledajte ove slike!Samo nemoj da Vas pamcenje opet sluzi 3 dana.Valjda ce se neko naci da se pomoli i ovoj jadnoj deci.Mozda pojedini kad budu isli na more u Hrvatsku.I molim da se komentari objavljuju!

aleksa

15.02.2016. 21:54

i onda slusam price jugonostalgicara o brozu i njegovoj dobroti.i razmislite jos nesto, posto smo vojsku raskrcmili cime cemo se sutra braniti kad ustase ponovo krenu, a krenuce u to budite sigurni

orhideja

15.02.2016. 22:55

ovakve strahote i grozote sistematski je zataškavala i dokaze o njima sakrivala vlast Josipa Broza Tita. a pomenuti je bio britanski i vatikanski čovek, što je najgora moguća kombinacija. da se podsetimo kako smo u njegovo doba učeni da su nam Britanci prijatelji, što nije slučajno, a da nam niko nije pomenuo da je Nikola Pašić govorio da učimo i decu svoje dece da mrze Engleze.

Dragan

16.02.2016. 09:57

@orhideja - Tito nije bio ni britanski ni vatikanski čovjek. On je bio komunista. Velika Britanija je sprovodila anti-komunističku politiku, zato jer je komunizam svojim revolucijama rušio demokratske poredke. Vatikan je također bila protiv komunizma, zato jer je ideologija odvajala narod od vjere. To što ti pišeš je skroz nelogično i nerazumljivo.