Лондон вага тајну Титовог сефа

В. Црњански Спасојевић

14. 02. 2016. у 09:15

Да би златне полуге из “Депоа 555” припале Карађорђевићима, они морају да наступе заједно пред судом. Тражи се да аукцијска кућа "Сотби" утврди шта је чије. Лоцирање је могуће по жиговима на драгоценостима

Лондон вага тајну Титовог сефа

ТРИДЕСЕТ килограма злата у полугама, грумену и праху, више од 2.600 златника, предмети од злата, брилијаната, дијаманата и бисера, укључујући круну краљице Марије, златни медаљон са њеним ликом и ликом краља Александра, као и привезак са фотографијом Романових, нумизматичка збирка, посуђе од сребра и злата, ордени Карађорђеве звезде...

Све то и даље чека у врећама, у трезору Народне банке, на београдској Славији, да се заврше судски поступци који би доказали да су њихови власници чланови династије Карађорђевић. А да би поступци били окончани, наследници краљевске породице, упркос повременим несугласицама, морају да седну, договоре се и заједнички наступе пред судом, да би се идентификовало шта је тачно коме припадало. За то је потребна помоћ неке релевантне стране аукцијске куће, попут “Сотбија”.

Уколико то не ураде, сва је прилика да ће ствари и даље остати запечаћене у државном сефу. Зато су у току преговори.

Пошто је Први основни суд пре извесног времена одбио захтев адвоката наследника краљевске лозе да се ова имовина изузме из оставинске масе Јосипа Броза Тита, као што је одбио и захтев маршалових наследника да им било шта врати, поставља се питање шта ће бити са овим драгоценостима. Њих је открила и пописала комисија коју је пре три године формирао председник Томислав Николић. Већина ствари из чувеног “депоа 555”, познатог као “Титов сеф”, има жиг који указује да су припадале краљевској породици: краљу Александру и краљици Марији, али и кнезу Павлу и кнегињи Олги. То, уосталом, потврђује и извештај судског вештака Рајка Дупала.

ЗЛАТО "ПРЕЖИВЕЛО" НЕМЦЕ НИКО не зна како су драгоцености из “сефа 555” преживеле Немце и Други светски рат и сачекале Тита у Белом двору. Постоји неколико варијанти, али ниједна није поуздано доказана.

“Депо 555” формиран је после Титове смрти од ствари које су нађене код њега. Пописала их је Комисија и на основу одлуке Председништва СФРЈ од 30. марта 1982. предате су на чување Трезору НБС са ознаком “државна тајна”. Ову ознаку скинуо је, у фебруару 2013, председник Николић, на предлог Комисије коју је предводио проф. Оливер Антић. Комисија је тад децидирано навела да покретности из овог сефа не спадају у Титову заоставштину и подржала налаз вештака да је то било власништво Карађорђевића.

Ове ствари породица Карађорђевић потражује не само у поступку реституције, већ и у оставинским поступцима после смрти краљице Марије, кнеза Павла и кнегиње Олге, покренутим пре две године. Оставински поступак иза смрти краља Александра окончан је још 1938. и њиме су подељене краљеве непокретности, а наследници су три сина.

- Да би имовина могла да се врати наследницима и подели, прво је потребно да се индивидуализује шта је припадало краљевском, а шта кнежевском брачном пару - каже Зоран Живановић, заступник престолонаследника Александра Карађорђевића.

Ово је веома тешко због протока времена и нестанка документације, а посебно с обзиром на то да нико из саме династије не може да препозна предмете. Кнегиња Јелисавета и њен брат, кнез Александар, јер су тада били деца, а остали наследници краља Петра и принчева Томислава и Андреја јер су рођени касније, у иностранству.

- Једини начин да успе да врати своје наслеђе породица Карађорђевић има ако склопи споразум и међусобно се договори - сматра Живановић.

Са њим се слаже и Душанка Суботић Хомен, која заступа принцезу Јелисавету и наследнике принчева Томислава и Андреја:

- Наследници би требало да изађу са заједничким предлогом суду да се доведу стручњаци аукцијске куће “Сотби” или неке друге велике куће. Они могу тачно да лоцирају по жиговима на накиту и другим драгоценостима ко је то израдио, када је продато и коме. Све велике куће и драгуљари имају архиву деценијама уназад.

По речима Суботић Хомен, судећи по пописима комисија, златне полуге имају знак - слово А, што значи да су вероватно припадале краљу, који је, иначе, имао више рудника код Неготина. Поједини комади накита имају ознаку М, из чега се може закључити да су припадали краљици. Све оно што је купљено после 1934, односно краљевог убиства у Марсељу, по својој прилици припадало је кнежевском пару, јер је краљица тада живела у Енглеској, а у Белом двору су били кнез Павле и кнегиња Олга.

Када стручњаци утврде шта коме припада, наследници ће моћи да потражују конкретне ствари у оставинским поступцима иза оних којима су припадале.

КНЕЗ ПАВЛЕ КУПОВАО НАКИТ

АДВОКАТИЦА Душанка Суботић Хомен нашла је неке рачуне из којих се види да је кнез Павле куповао накит супрузи. Претпоставља се и да би вредна нумизматичка збирка могла да буде његова.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (21)

RedShield

14.02.2016. 09:47

Kralj nije ličnost. Kralj je institucija. Kraljevine više nema. Naslednik Republika Srbija = nacionalno istorijsko blago. Nema tu privatnih naslednika.

sava savanovic(prvi srpski vampir)

14.02.2016. 12:16

sta bre oce ove karamdjordjevici?em srpski jezik ne znaju em su izdajice roda svog!to je bre zlato naroda bivse SFRJ a sada nase jer smo naslednici SFRJ! sto se tice TILETA ako je to njegovo zna se u muzej!

Јабре

14.02.2016. 12:43

И ако се залажем да се ствари и имање врате свим Србима па и Карађорђевићима, овде се не ради ни о кућама ни о личном накиту с тога треба да се врати држави јер вероватно и потиче од државе. Или евентуално да они то добију ако подпишу да ће да уложе то у развој Србије, па макар то била једна мала продавница.

Duce Putler

14.02.2016. 15:23

@Јабре - "Da ulože u Srbiju" 30 kg AU i sve ostalo zatečeno u sefu !? Pa to može da izmašta samo neko ko umesto glave ima lubenicu.

NeLupajte

14.02.2016. 12:52

Kakvo zlato I dijamanti.Pa mi zivimo u Srbiji! Politicari od Tita pa na ovamo su I pomazali sefove.Nisam u pravu? Ajde samo posmatrajte I zapamtite, od toga nema nista, kad dodje do isplate samo ce da se objavi da su sefovi zapravo prazni.Kakvo zlato I dijamnati pored nasih?!

Miko

14.02.2016. 13:39

Bolje i da zauvek ostanu u sefu nego da se vrate onim kvazisrbima kad vec drzava nije sposobna da to lepo proda nekom bogatom rusu i od tih para napravi naprimer bolnicu za obolele od kancera ili nesto slicno ali ovde je samo pitanje u cije privatne dzepove ce to da se preseli.

momcilo

14.02.2016. 13:41

Bog kaze "Caru carevo, a Bogu božje" Komunisti to nikada nece razumeti, jer oni upravo zele da tudje bogastvo strpaju u svoje dzepove, da opljackaju bogate, pod izgovorom da se bore za siromasne.

Kapitalist

14.02.2016. 14:39

@momcilo - Kapitalisti znaju. Otmes od radnika I tako dok ne skapa od gladi ili sin mu dodje da ga zameni.Kapitalisti su oduvek znali I razumeli kako da otmu I naravno zbog toga I budu kapitalisti!

Прћо

14.02.2016. 13:59

Није Тито умро кад је умровећ кад је нестоА од кад је несто њега нема и неемаНема га нигде , ко да је у земљу пропонедај боже умроА јест умро је ,на мртво труно и струноАли остале су значке и виљушке ростфрајнеу нас и међу насИ да неби нас у васнас би било колико и вас

Gedza

14.02.2016. 17:23

Citam komentare i nije mi jasno ! Niko ne pita Karadjordjevice,gde je i kada ce da vrate narodno zlato ( 11 t) koje je odneto 1941.god.iz trezora Narodne banke Kraljevine Jugoslavije,vojnim kamionima do Niksica, pa avionima do Kaira, Londona.... Jeli i to bila njihova licna svojina ????Ovih 3o-tak kgr,sto je slucajno ostalo u trezoru,niti je to "zagorski bravar "iskovao,niti su naslednici kralja vlasnici! Ostaviti u trezor Narodne Banke R.Srbije,a druge dragocenosti u muzeju-kao narodno blago!

из главе

14.02.2016. 20:37

@Gedza - zlato je u većini razgrabljeno između okupatora i komunista, a oni si manji deo odneli i verovatno platili time boravak kod kumova... Srbije je u Yu unela 75t a sada nakon "zlatne" titove ere, deobe sa "braćom" i saveta eksperata 15t. Rudnici su naravno dati okup i kolon

Miki Kontiki

14.02.2016. 20:53

Овом проблему са заоставштином треба прићи прагматично, а не политички и острашћено. Ако Карађорђевићи могу да покажу документовано, на који начин су стекли то богатство, онда им га треба и дати. Значи, без нервозе и потезања крупних речи и увреда. Било да неко воли или неволи Краља и краљевску породицу, ипак треба поступити по закону, ако се жели доћи до правде. Све остало би било погрешно.

gorkimeda

15.02.2016. 09:47

Ma ljudi bre zar ne vidite iz prilozenog teksta da je sve zlato vec TITO, imao u rukama, ali da je ipak stavio u sef i da je zapecaceno, zar to nije dovoljan dpkaz ko je otimao i ko se bogatio i ko ce da se bogati, i ko misli na drzavu i narod

Zemunac

24.01.2019. 12:41

Slazem se da predstavnici "Sotbija" dodju i pogledaju "Zigove" na polugama.ONI BI UPOREDILI 'ZIGOVE SA UKRADENIM POLUGAMA ZLATA ODNESENIH IZ TREZORA 1941" I tako verodostojno utvrdili 'sta je cije'. Ja "VERUJEM ENGLEZIMA" oni su se uvek prema Srbije "odnosili (Ne) prijateljski,) i treba im verovati. Podsecam da je preko 30 kompanija izmedju 2 rata ekspoatisalo mineralna bogatsva Srbije. A sada hoce da se vrate ne Kosovo. Engleska dekleracija o genocidu UN. Pa Eshton, "obozavam BriTiraniju????