Витезови темплари у Толеду: Срби су наша браћа

Марко Лопушина

24. 01. 2016. у 22:05

Енрико Веласкез за "Новости": Српски темплари и масони долазе овде на ходочашће. Боримо се за очување целог хришћанства

Витезови темплари у Толеду: Срби су наша браћа

Дворац манастир краља Алфонса из 16. века

ТОЛЕДО са својим историјским наслеђем, стотину двораца и храмова, данас је један од најјачих европских центара темплара и масона. Ми негујемо традицију крсташа и боримо се за очување хришћанства. Управо то је разлог што смо последњег месеца 2015. године организовали велику изложбу Реда витезова темплара, на којој су били и српски темплари и туристи.

Овако, ексклузивно за "Новости", говори темплар Енрико Веласкез, наш водич кроз необичну изложбу историје Реда витезова темплара, који у овом граду тврђава и мачева постоји вековима. Ред витезова темплара представио је најширој јавности симболе, одору, опрему и наоружање тешке и лаке коњице крсташа, али и писана документа из историје европских темплара. Темплар Веласкез нам открива и да многи српски темплари, али и масони, долазе у Толедо на ходочашће, али и да купе темпларску одору, мачеве, оклопе, штитове и заставе.

- Срби темплари су наша браћа. Ми сарађујемо као припадници истог реда, као витезови части и достојанства и као добри људи из две земље. Темплари данас имају велику улогу у оснивању различитих грана модерних масона, тесно смо повезани и са Србима из Реда Де Моле - открио нам је Енрико Веласкез, избегавајући да именује своју српску браћу.

Због богатог културног наслеђа Толедо се од 1986. године налази на Унесковој листи светске баштине. У међувремену, Војни ред витезова темплара је прерастао у елиту пословних људи, уметника, интелектуалаца, али и политичара, за које се верује да су "оличење модерних друштвених вредности". Шпанци пак верују и да су модерни темплари власници великог блага које се чува од времена крсташких ратова у зидинама двораца и цркава у Толеду. Можда је ова прича, преточена у мистерију, један од разлога што туристи, али и темплари и масони, све чешће посећују овај град.

Веласкез у средини, са браћом

Толедо, који има 80.000 становника, углавном Шпанаца и Арапа, због изложбе о темпларима последњих дана прошле године посетило је више хиљада туриста и модерних крсташа. Град је данас престоница истоимене провинције и аутономне покрајине Кастиља ла Манча, домовине легендарног витеза Дон Кихота. Налази се на седамдесетак километара од Мадрида, на брду и у долини жупе у Сан Мигуелу, кроз коју пролази река Тахо. Основали су га Мавари као град тврђаву, ослободили га крсташи, а Шпанци су га у 11. веку претворили у своју престоницу.

- Са тврђавом Алказар и Војном академијом, војни је центар Шпаније, а са Црквом Сан Мигуел ел Алто и дворцем Сан Сервандо, престоница темплара. Њих су довели краљеви из династије Алфонсо да им помогну у ратовима против Мавара и, касније, Турака. Црква подигнута у граду и манастир настао у долини поред реке, повезани су тајним подземним тунелима, како би крсташи могли истовремено да штите и град и његове прилазе - открива нам Веласкез.


ЦЕЛА ОДОРА - 3.000 ЕВРА

СХОДНО правилима, старешине Реда витезова темплара носе позлаћене и обичне крсташке мачеве, плаштеве и капуљаче од памука, а често и челичне оклопе и штитове. Како се у Толеду производе и продају темпларска одора и наоружање, цена плашта је 319 евра, мача 580 евра, штита са црвеним крстом 639, оклопа 1.277 и заставе 100 евра.

Темпларска продавница


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (19)

Mira- 14.feb. iz Bilece

24.01.2016. 22:19

Znamo mi te srpske vitezove ,srpske templare, nase Robin Hoode ,to su oni novopeceni Robin Hoodi sto otimaju od siromasnih i daju bogatim,i sa ove i sa one strane Drine .

key

24.01.2016. 23:28

@Mira- 14.feb. iz Bilece - Велики поздрав за дивну Херцеговину и Билећу! Волим вас Билећани. :)

Предраг Илић

25.01.2016. 17:19

@Mira- 14.feb. iz Bilece - Миро, билећанко млада, браво. Био је такав лик у Алан Форду. Супер Хик, Иванић, Радмановић...? Како ли га овде код нас у РСрпској оно тачно зову? Знам да нису ове главне барабе. Они не пију. Много.

Ђура Змај

24.01.2016. 22:30

Википедија (sr.wikipedia.org) каже: "Пајков рад у масонерији је годинама био под лупом теоретичара завере. Тако је на пример, пронађено једно писмо Алберта Пајка упућено италијанском родољубу и револуционару Ђузепе Манцију, у којем је написао: "Драги брате Мацини, да бисмо завладали светом морамо да изазовемо три светска рата. Трећи мора бити против муслимана. А потом ћемо изазвати велику економску кризу, па глад. То су предуслови за увођење светске диктатуре.". Јесу ли у Давосу о овоме зборили?

Sredoje

24.01.2016. 22:34

Naslov je pogresan. Daleko smo od toga da nam oni budu braca. Braca su im, kao sto i sam Valaskez kaze, "srpski" templari, pod cim verovatno podrazumeva templare na tlu Srbije. A koliko su ocuvali hriscanstvo, to se na Zapadu moze na svakom koraku videti. Nekadasnje bogomolje su tamo garaze, kupleraji, hoteli, kockarnice...

Sloba

24.01.2016. 22:42

Kakvi su ovo lazovi.Masoni su izraziti protivnici hriscanstva, to im stoji u statutu.Najvise o masonima u Srbiji pisu Vecenje Novosti, kao da su sudbinski povezani.

Срби Франкфурт

24.01.2016. 22:53

Мира из Билеће има неки комплекс због Срба, а упркос чита СРПСКЕ ОНЛИНЕ НОВИНЕ

Vlada

24.01.2016. 23:37

Da li postoji neki novinski clanak oko koga ne bi bilo prepucavanja i svadje u komentarima ? :)

Пишимо ћирилицом

25.01.2016. 18:08

@Vlada - Промашили сте тему а и коментатори су једнодушни у осуди те западне декадентне појаве која је до те мере захватила наше политичаре да се масовно учлањавају, као некад у КПЈ. Узгред, када је Катарина Велика руска царица, пошла у рат против Турске, похапсила је све руске масоне са образложењем да неће издају иза леђа!

Деки

25.01.2016. 10:07

Сачувај нас Боже, оваквих пријатеља и куге! Овакве бајке су интересантне за децу у вртићима, као и Дизнијевој филмској продукцији. Где сте били "браћо", када нас је Хавијер Солана разарао радиоактивним бомбама? Немате ви ништа са хришћанством, то је нека ваша приватна религија, заборавите нас.

Rocky

25.01.2016. 10:08

cionisticko-masonska bratija nam je i zaprzila corbu sa svim onim ratovima. Prvo su nas proglasili gorim od sotone a sada su nam braca. Fuj.

Killer

25.01.2016. 10:09

Glavni zadatak templara i masona je da se domognu preko domaćih pomagača tri najveće relikvije hrišćanstva (ruka Jovana krstitelja,česnica krsta na kojem je Isus razapet i Ikona Bogorodice Filermosa), a koje se sticajem okolnosti nalaze u Crnoj Gori,tačnije u Cetinjskom manastiru,odn,cetinjskom muzeju.

ZalivSajt

26.01.2016. 01:50

@Killer - Ocigledno nemas pojma o cemu pricas, a ovi koji lajkuju povezuju templare sa danasnjim zapadom sto nema blage veze sa vezom !!!

Dusan

25.01.2016. 18:53

Људи, ово су темплари, витешки ред чији су припадници отпратили светог Саву на Атос. Немају везе с Масонима.

Realo

26.01.2016. 06:55

Rusi su naša braća ,al volimo da vozimo nemačke automobile ,putujemo u Španiju i Italiju ,šaljemo decu na školovanje na Zapad i brojimo evropejske žetončiće .Ako su nam Rusi braća zašto to nisu i Slovaci i Poljaci .