Ко се плаши мртвог краља

И. Миладиновић

17. 01. 2016. у 08:30

Зашто се и данас крије права истина о убиству Александра Карађорђевића. Европски архиви недоступни за истраживаче, који би да реше мистерију марсељског злочина

Ко се плаши мртвог краља

Последњи испраћај

ПОЛИТИЧКА позадина атентата на југословенског суверена, 9. октобра 1934. године, остала је велика непознаница. Интерес европских сила да се не инсистира на откривању ко је заправо био организатор овог крвавог догађаја, у контексту распореда снага с почетка тридесетих година прошлог века, може бити лако схваћен и објашњен. Међутим, нејасно је и необјашњиво зашто су поједини европски архиви, и то они у којима би се, по свему судећи, пронашао одговор ко су инспиратори и финансијери овог политичког злочина, и у 21. веку затворени и недоступни за историчаре истраживаче. Коме и зашто одговара да истина о марсељској трагедији остане под велом историјске таме?

ПРВИ наговештај да никоме не одговара да се открије позадина марсељске трагедије која је узбудила не само Европу већ и васцели свет, стигао је из Лондона. Још се није осушила штампарска боја са страница водећих светских престоничких листова о сахрани у Београду када је 30. октобра 1934. године (свега три недеље после атентата) у британском Краљевском институту за међународне односе одржано предавање Ситон-Вотсона, познатог историчара и одличног познаваоца јужнословенских прилика, "Убиство краља Александра - Позадина и ефекти". Кључни аспекти и главни ток са ове трибине, са исцрпним и добро илустрованим ставовима учесника у расправи - а то су били представници политичке и научне британске елите, публиковани су у јануару 1935. године.

У дискусији после предавања, представници британског естаблишмента, који су чинили публику, немилосрдно и цинично су напали Ситон-Вотсонов "сувише благонаклон" став према краљу Александру и Југославији. Њихов став је био да се не сме дозволити да истрага о овом злочину оде сувише далеко...И нису дозволили. Истрага није отишла "сувише далеко". Поред оваквих савезника, коме су још потребни непријатељи...

У ВРЕМЕ одржавања ове трибине, и званичан став Британије и Француске према догађају у Марсељу јасно се искристалисао. Почео је невиђени притисак на Југославију да никако не сме да оптужи Мусолинија, већ да оштрицу напада треба да усмери на северног суседа. Директива је гласила - оптужујте Мађаре до миле воље. Међутим, ни то није дуго трајало. Кнеза Павла упозоравају да се пропаганда против Мађарске смањи, наводно због испада према мађарској мањини у Југославији.

Новембра 1934. године, сер Александер Кадоган, директор Форин офиса, на маргини извештаја о атентату на Александра је написао: "За убиство у Марсељу највећа одговорност лежи на Италији, не на Мађарској, али ми то не можемо и нећемо јавно рећи."

И Француска ће се понашати као Британија. Чак и горе. Она је имала тројицу Павелићевих терориста у свом затвору, али није уопште журила да их изведе на суђење. Одмах после погибије Бартоуа, Пјер Лавал постаје министар спољних послова, човек који ће бити председник Петенове издајничке владе у Вишију. Он је изјавио да је његов први потез у спољној политици да посети Мусолинија и да тако изглади односе са Италијом.

И МНОГО деценија касније, однос Лондона према пресудном политичком атентату, између два рата, није се променио. О томе најбоље говори сведочење Станише Влаховића, професора на Универзитету у Бирмингему у Великој Британија, који је објавио прилог у "Политичкој ревији" број 2, за 2004, годину, "Погибија краља Александра Карађорђевића у Марсељу 1934. године". Аутор у прилогу пише о једном невероватном догађају када је из британског државног архива нестала сва документација о ликвидацију југословенског мохнарха.

- О овој теми почео сам озбиљно размишљати 1984. године... Мислио сам тада да текст (студију) о убиству краља Александра поделим у два дела, да прво обрадим део његове владавине од 1921. до 9. октобра 1934, кад је погинуо у Марсељу у Француској. Други део би обухватио истраживање о томе како је до погибије дошло... Због тога сам решио да прво проучим оно што постоји у Британском државном архиву. То је било 9. и 10. фебруара 1984. године, када сам провео два дана у Архиву у Лондону. На моје велико изненађење, поред докумената на енглеском језику који су ми били неопходни, наишао сам и на обиље важних докумената на француском, немачком и италијанском језику - навео је Влаховић.

ИЗ ОБЈЕКТИВНИХ околности професор Влаховић је морао да прекине истраживање, па се поново обрео у лодонском архиву фебруара 1987. године. И доживео је шок: "... у архиву није више било ни трага од докумената на француском, немачком и италијанском језику. Чак није било ни докумената на енглеском о периоду од краја 1929. до октобра 1934. године. Није било ни каталога у којима су документи били заведени." Влаховићеви покушаји да дозна шта се догодило са документима остали су безуспешни, без одговора. Очевидно да је грађа од њега склоњена.

И осамдесет година од осуде на смрт првог југословенског краља, архиви настављају да крију тајне о завери против њега. Сличну судбину, попут професора Влаховића у британском државном архиву, доживеће неколико наших истраживача у Паризу.

Крајем априла 2014. године, професор Предраг Симић изјавио је за "Вечерње новости" да се извештај француске државне комисије о атентату на краља Александра Карађорђевића 1934. у Марсељу налази под ембаргом и 80 година после тог догађаја, вероватно због тога што би његово објављивање и данас могло да произведе политичку штету.

Британци имали страх од Ситона-Вотсона

Симић је рекао и да су били узалудни сви његови покушаји да у Француској добије тај извештај док је био амбасадор у Паризу и да је одбијан под разним изговорима. Он оцењује да су, вероватно, односи са Италијом разлог зашто Француска и данас држи извештај о атентату под ембаргом.

Миле Бјелајац, познати историчар војно-политичких прилика, у неколико наврата боравио је у Француској. Отишао је до Екс ан Прованса где је било суђење атентаторима и стално је доживљавао исту ствар. Када би унео на компјутеру одредницу у бези са атентатом, на екрану би се појавила црвена боја с натписом "недозвољено за употребу". Покушао је да у досијеу Андреа Тардијеа, познатог француског дипломате, провери преписку с краљем Александром. Такође је добио одговор да то не постоји. Иначе, Тардије и Александар су били присни пријатељи, и Француз га је убедио да 1929. године привремено суспендује парламентарни живот док се колико-толико политичке прилике у земљи нормализују.

Краљ Александар и Луј Барту

У ВРЕМЕ када је Симић био амбасадор, у Паризу је боравила и Вјера Митровић, тада директор Архива Југославије, касније Архива Србије и Црне Горе. И она је прошла попут њених претходника: уз једну допуну да госпођи Митровић није био доступан ни досије краља Петра Карађорђевића Ослободиоца. Као знак добре воље, Французи ће јој понудити документацију о Маринковићу, првом посланику Србије у Паризу, пре Берлинског конгреса.

Отварањем ове Пандорине кутије и "чепркањем" по њој открићемо да она није имала једно, ни дупло, ни тродупло, већ петодупло дно. Берлин, Москва, Рим, Будимпешта, Софија..., свако је имао понеки разлог да Александар и Барту нестану с политичке сцене у том тренутку. Својих разлога имале су и усташе, ВМРО и југословенски комунисти. А Париз и Лондон сигурно не без разлога држе под ембаргом досијеа о овом политичком атентату... Вероватно зато је њихово убиство још под велом тајне.

РАЗРЕШЕЊЕ МАРСЕЉСКОГ ЧВОРА

ПРЕЋУТКИВАЊЕ овог дела историје тридесетих година прошлог века намеће отворене сумње да се у Марсељски атентат упетљала готово сва версајска Европа, и да је свим главним и споредним играчима било у интересу да се склоне и краљ Александар и Луј Барту. На иницијативу краља Александра, Мала антанта, војни савез Чехословачке, Румуније и Југославије, почетком фебруара 1933. године прерастао је у политичку и економску заједницу, једну врсту претече Европске уније, која постаје пета сила Старог континента.

Са нестанком Бартуа, на политичку сцену Француске и Европе наступа Пјер Лавал, који ће врло брзо измењати све значајне министарске портфеље и завршити као председник квислишке Петенове владе у Вишију.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (39)

Dana

17.01.2016. 08:47

Resenje je vrlo prosto. Ko je najvise profitirao? Finansijski naravno? Kuda su otisle nase drzavne pare iz svajcarskih banaka, ciju sifru je znao samo Kralj. Mi smo bili mala i siromasna zemlja, a oteli su nam i ono malo sto smo imali. Koliko puta smo pocinjali izpocetka.

Прћо

17.01.2016. 10:46

@Dana - Извињење Матија БећковићМени највише говори о стању Срба

Dragan

17.01.2016. 08:58

Kralj Aleksandar je nazalost prosao onako kako je sam izabrao. Umesto da posle Prvog svetskog rata stvorio veliku srpsku drzavu on ulazi u zajednicu sa Hrvatima od kojih je imao samo probleme u drzavi od samg stvaranja. I dan danas Srbi osecaju posledice te pogubne politika Kralja Aleksandra.

From South

17.01.2016. 12:53

@Dragan - Dragance@,pustite vise tu mantru kako je Kralj trebao stvoriti " veliku " srpsku drzavu nakon 1.ww.Na koja podrucja mislite ?Kako bi to taj Kralj Srbiju prosirio na djelove Hrvatske ? Sta bi Slavonija bila dio te drzave, Osijek mozda ? Dalmacija kao "kolevka "srpstva sve sa Zadrom i Sibenikom ? Ne lupajte. Kralj je napravio najvise za Srbe, jer ih je sve ujedinio pod istim krovom, i jer su Srbi imali dominaciju na svim nivoima, pa cak i kao Kapetani vojnih brodova. To je vas Kralj bio, ne nas.

srb

19.01.2016. 00:59

@Dragan - Hrvati, molim vas da potražite istinite izvore o svom nastanku! Vatikan je pokatoličene Srbe nazvao Hrvatima tek 1901. godine (70%), dodavši još nešto Mađara (20%) i malo Čeha i Italijana (10%). Pre 20. veka Hrvati NISU POSTOJALI!!! Sva istorija koju učite je falsifikat, laž, i skrojena je od Vatikana i Nemaca da vas pretvori u zločince prema svom narodu koji je ostao veran pravoslavlju. Ako vam uspe da nas istrebite, vi ste na redu, osim ako se ne germanizujete!

СВЕМИР

17.01.2016. 09:17

Уздизању Нацистичке Немачке и Фашистичке Италије кумовале су САД и Енглеска ради контроле германског експанзионистичког лудила,. који су 1941 године искористили као окидач за рат у Европи. Слично данашњим фабрикованим ратовима, и тада је циљ, услед ратних дејстава, био назадовање привреда СССР, Краљевине Југославије, Француске, па и саме Немачке услед чега би се економије САД - Енглеске наметнуле као водеће. Убиство српског краља јесте уклањање стубова државности, односно увертира у рат.

Макса 1389

17.01.2016. 09:39

Као и много пута у нашој историји показује се стварна намера "пријатељске" нам јевропе ! Хвала али не хвала " пријатељи - савезници". НЕ еу НЕ нато !!! ЖИВЕЛА КРАЉЕВИНА СРВИЈА !!!

Ayatolah Klatimir Smutin

17.01.2016. 11:07

@Макса 1389 - @Maksa 1389 *** DA u EU,DA u NATO. Živela Kraljevina Srbija,u granicama iz 1894.god. !

Павле Д.

17.01.2016. 09:50

Задња реченица у тексту открива прву природу атентата. У поседу сам "Илустрованих југосл. новина" из новембра 1934.г. са свим сликама око атентата па и јасним приказом аутомобила са папучицом*! Такав се никада ние уптребљавао за превоз Високих гостију кроз шпалир и, као такав, је био погодан за извршење атентата. Остало је добро опсервирано у тексту.

Mladjo

17.01.2016. 10:34

О правој позадини атентата, још увијек не можемо са сигурношћу ништа конкретно тврдити. Да су велике силе умјешане, то је врло вјероватно. За нас је битно извући поуке. Заједничка држава са Јужним Словенима нас Србе коштала је сопствене државе. Краљ је заблуду о заједничкој држави платио главом. Данас када подвучемо црту, моје мишљење је да је од два зла за нас Србе мање зло била Краљевина у поређењу са СФРЈ.Српски историчари морају више радити на упоређивању прилика за Србе у ове две државе.

goran.s

17.01.2016. 14:45

@Mladjo - Sama tvoja konstatacija ,da nam je sopstvena nacionalna drzava (bila ona kraljevina ili monarhija) nekakvo malo ili veliko zlo,govori koliko su nam stete naneli "jugosloveni".Je si li ti cuo igde da je neko svoju sopstvenu nacionalnu drzavu okarakterisao kao zlo za svoj narod?!Takva sizofrenija je napakovana samo nama i rusima i to nije slucajno.Inace sam ti dao plusic

ПГ

17.01.2016. 10:43

Био је спреман да жртвије Српство са рад југословенства! И сад треба да га величамо?! Више нам је зла направио него тито!

vito

17.01.2016. 11:34

@ПГ - Kako je Tito podigao ustanak u Srbiji? Tako što je njegov Žikica J Španac ubio dva Srbina sedmog jula. Tada nemaca nije bilo ni na 50km udaljenosti. Kraljeva vojska se 12 dana borila sa najvećom svetskom vojnom silom a Titova se raspala sama od sebe. Dojučešnji saborci, Titovi oficiri, su pucali jedni na druge.

srb

19.01.2016. 00:50

@ПГ - tužno je koliko zvečiš! ubijen je žandarm Bogdan Lončar, izbegao iz Like od ustaškog noža, ali su mu glave došli oni iz levog naručja satanskog gnezda u "večnom gradu", komunisti! fašisti, a time i ustaše potiču iz desnog naručja rimske jeresi!

Прћо

17.01.2016. 10:43

Објављен је снимак којег смо више пута имали прилике да видимо, јасно се види да је Краљ знао и очекивао из ког угла ће да пуцају у њега, некако није био одушевљен , него забринут и зверњао лево десно. Чувај те ми Југославију

Goran

17.01.2016. 11:12

Prijatelji, braćo srbi iz samog novinskog članka i vaših komentara, a i mog mišljenja poznanika istomošljenika SRBIJA MORA POSTATI MOMARHIJA vratili smo himnu vratimo KRALJA. Za Kralja i otadžbinu krst časni i slobodu zlatnu.

Ђура Змај

17.01.2016. 12:18

@Goran - Ту је замка, да би Србију свели на границе Београдског пашалука понудиће нам "шарену лажу" - Краљевину, а кад се пробудимо биће касно...

Утеривач

17.01.2016. 12:51

@Goran - @Goran: Оног краља што је великодушно дозвољавао сопственим "ратним друговима" инвалидима из рата да могу да просе поред цркве у време великих црквених празника? Што је од свих злочина почињених над Србима у Првом свестком рату пријавио цела два? Династију чијом заслугом је изгинуло више Срба него у целој српској историји од чега се доданас нисмо опоравили? Династију која је глатко одбацила српство за рад личне империјалне амбиције? Ма баш им хвала!

апион

17.01.2016. 13:35

@Goran - имамо бољих и часнијих људи од масона Карађорђевића, који могу да буду краљеви.

Djole

17.01.2016. 11:43

Hriscanstvo nas je izopacilo, oprastamo nasu djecu krvnicima iz generacije u generaciju a oni kako im se digne u krvavu zetvu dolaze. Nisu nekada srbi bili tako laka meta nikome. Naopaka su vremena dosla a mi umjesto zube da pokazemo okrecemo im obraze, glava nam na vratu kao vrtuljak dodje.

Ivan Zgrozeni

17.01.2016. 13:32

@Djole - U pravu ste. Hriscanstvo je djavolova rabota. Konstantin je shvatio da je idealno sredstvo manipulacije masama. Vernicima se namecu nekakvi gresi i osecanje krivice da bi bili ucenjeni i prisiljeni na poslusnost i zrtvu uz obecanje nagrade nakon mucenickog zivota i to, zamislite, u Izraelu! Ujedno je i paganska, kanibalisticka religija. Setite se samo jedenja Hristovog tela i pijenja njegove krvi. Uzgred, Hristovo ime je bilo Dzosua ali su Grci napravili gresku u transkripciji. Bio je Jevrejin.

religija je opijum za narod

17.01.2016. 14:58

@Djole - Sve religije a naročito one prihvaćene kao državne su đavolje rabote kojima šačica bogataša drži mase u pokornosti jer ih religija uči da je to red od boga dat. Pa ni ne pokušavaju da se pobune nego krotko trpe nepravdu i loš položak, jer će biti nagrađeni u onom tamo (nepostojećem) životu. E pa ljudi ne budite naivni. Ako ima boga svi smo isti i njegova deca. A ne samo kraljevi i njihovi saradnici. I izabrani narodi a ne samo jedan.

Ђура Змај

17.01.2016. 11:54

И сад Србија треба да дочека Чарлса.?! Прочитајте овај текст, и текст о посети Чарлса Србији и Новом Саду, па "ставите прст на чело".?! Историчар, "забрањен" од те демократске Европе, Милош С. Милојевић је у ОДЛОМЦИМА ИСТОРИЈЕ СРБА, написао довољно о Енглезима, и шта они чине Србима и по земноме шару...

nije dobrodošao

17.01.2016. 12:46

@Ђура Змај - Ćarls dolazi da nam uvalja nekoliko miliona muslimana. Nema drugog razloga. Građani, dočekajmo ga u skladu sa rezolucijom koju su letos hteli da donesu o genocidnim Srbima. Pokažimo šta mislimo o Englezima i njihovom odnosu prema Nama tokom vekova.

Klofuta vid

17.01.2016. 12:44

Neke njegove odluke su srbima nanele nepopravljivo teske istoriske posledic. Gurnuo je srbe u jugoslaviju,Na Kosovo je doseljavao siptare,izmislio je makedonsku naciju etc...

boban USA

19.01.2016. 01:08

@Klofuta vid - To je Srbija u ovom clanku,to je oduvijek bilo i bice ,okretanje unazad i UVIJEK je neko drugi kriv,svi su protiv Srbije,zele da je uniste,dokle vise tih lazi i budalastina u 21 vijeku,svi mi znamo sta je i kako uradi kralj,princ pavle/slike i ikone prodavac,koliko je Srba poginulo zahvaljujuci toj dinastiji,i njenoj pohlepi,neka vrate Srbiji sto su pokrali..svi vi koji zelite kralja vodite ga kuci,,nemam nista protiv,ja zelim Srbiju na Zapadu ali BEZ kralja, lopova i izdajnika..

baš nas briga za prošlost šta ćemo deci da ostavimo

17.01.2016. 12:48

Kraljevi misle o dinastičkim i ličnim interesima a ne o narodu. Inače bi brinuo da ojača Srbiju a ne da nam dovuče neprijatelje i pravi drugima države. Čim je nastala Jugoslavija krenuo je da izlazi u susret zahtevima Hrvata i brine o njihovim interesima.

Ivan Zgrozeni

17.01.2016. 13:25

Obzirom da su jugoslovenski komunisti bili umesani u atentat a u Jajcu su unutrasnje granice Jugoslavije koje je nacrtao Hitler samo dve ipo godine ranije proglasili za cilj NOB namece mi se zakljucak da strani faktor stiti svoje agente u Srbiji. Srpski komunisti su zeleli rusenje monarhije. Da su bili i ostali agenti stranih sluzbi pokazuje i cinjenica da su i dalje na vlasti i da su sada najvece pristalice "evroatlantskih integracija". Zapad ne smeda otvori arhive da ne bi otkrio svoje agente.

Ера

17.01.2016. 16:18

Стварање Југословије једна катастрофална историјска грешка.Створена да Србија и Срби извуку дебљи крај.Стварањем Југославије Србија кренула у провалију где и данас иде.И питање је да ли ће уопште и успети да изађе.Да је краљ послушао војводу Мишића данас би Србија била једна напредна земља.

Nostradamus

18.01.2016. 12:30

Koga uopste intersuje kralj i kome on uopste treba u 21. veku?. Pa poznato je da mi sami ubijamo svoje vodje i zato ne vidim potrebu za nekakvom bukom oko svega toga. Posebna prica su ove nacionalisticke teze "kako je on upropastio nas Srbe", ha, ha, ha. Kao deca u obdanistu, samo placu i kukaju nad sopstvenom sudbinom i pitaju se zasto je celi svet protiv nas?. Nije celi svet protiv nas, vec smo mi sami protiv nas, zahvaljujuci nacionalstima.