ПОВОДОМ обележавања 800 година од рођења српског свеца Светог Саве, у пролеће 1985. године патријарх српски Герман и Српска православна црква установили су највише црквено одликовање које је добило име Орден Светог Саве. Одликовање од тада додељују Свети архијерејски синод СПЦ, митрополије и епархије духовним, световним и грађанским лицима за нарочите заслуге за Српску православну цркву.

На аверсу орденског медаљона налази се икона Светог Саве окружена овалним прстеном на коме се налази натпис "Својим трудом постигао је све" на црквенословенском језику. Око медаљона је постављен емајлирани малтешки крст с краковима бело-плаве боје. Између кракова налазе се позлаћени двоглави орлови са круном. Орден је установљен у три степена: први степен је беле, други црвене и трећи плаве боје.

- То је први међу орденима СПЦ и, изван сваке сумње, најважнији, који је постао општедруштвени ауторитет. Орден Светог Саве је институција коју изузетно поштујем. То је јавно признање које додељује древна и поштована институција хришћанске заједнице и српског народа посебно, којим се награђују дела и подухвати које држава, проглашавајући одвојеност од Цркве, не доживљава као општедруштвене - каже Драгомир Ацовић, цењени стручњак за одликовања.

Прошле, године, када се навршило три деценије од установљења овог признања и знамења, уручено је пет Ордена Светог Саве. Прво је на Видовдан у порти манастира Грачаница Орден Светог Саве другог реда уручен представницима Хуманитарне организације "Срби за Србе". Потом је, у августу, Бранислав Петровић одликован Орденом Светог Саве трећег реда. Почетком октобра патријарх Иринеј је, после освештавања новосаграђене Цркве Светог Јована Крститеља на Багдали, због "оданости завету светих Немањића и Лазаревића, неговања духовне светосавске културе и задужбинарства" ктиторима Братиславу Гашићу и његовом брату Бобану Гашићу уручио Орден Светог Саве другог реда. Четири дана касније, 10. октобра 2015, одликован је и професор др Жарко Видовић, историчар уметности и православни филозоф из Београда.

Патријарх Иринеј уручује орден председнику РФ Владимиру Путину

Интересантно је да СПЦ нема посебну канцеларију за одликовања нити службеника који води евиденцију о добитницима или о предложеним кандидатима за доделу Ордена Светог Саве.

- Црква није државна институција која на административни начин и из политичких разлога дели ордење поводом државних празника. Како код нас у СПЦ одликовања даје Свети архијерејски синод у име читаве СПЦ, али и митрополије и епархије, не постоји службена евиденција о добитницима, као ни листа кандидата за Орден Светог Саве - речено нам је у Патријаршији СПЦ.

Према неслужбеним подацима, СПЦ је доделила 70 Ордена Светог Саве, а митрополије и епархије у Србији и расејању педесетак. Међу добитницима су српски патријарси Герман, Павле и Иринеј, затим Дејан Медаковић, Матија Бећковић, Емир Кустрица, Новак Ђоковић... Од странаца, највише одликовања добили су Руси - патијарх руски Алексије Други, Александар Солжењицин, председник Владимир Путин, премијер Дмитриј Медведев...

Орден је примио и наш познати редитељ и глумац Радош Бајић

НОВЕ НАГРАДЕ

- СПЦ је основала читав низ нових одличја да би смањила притисак на Орден Светог Саве. Док је постојао само тај један орден, било је веома тешко степеновати или на неки други погодан начин одредити хијерархијски положај награде за конкретно дело. Сада су тим друштвеним, културним, црквеним делима намењени ови нови ордени, а Орден Светог Саве, поготово првог реда, с временом ће постати све ексклузивнији - тврди Драгомир Ацовић.

"КУПОВИНА"

Добитници овог највишег црквеног одличја су и бизнисмени Богољуб Карић, Мирослав Мишковић и Слободан Радуловић. У делу јавности су се због њих појавиле гласине да су они "купили Ореден Светог Саве".

- Није ништа необично што је СПЦ била изузета из таквих сумњичења - каже Ацовић, указујући на то да се међу одликованима налази значајан број оних који су велики приложници, градитељи цркава, људи који од својих средстава улажу у пројекте Цркве.