Мурали у оази мира

Јовица Бекић

10. 01. 2016. у 13:46

Сликар Стипан Ковач Маланка враћа традицију осликавања сомборских салаша, а инспирацију налази у свом окружењу. За две деценије насликао више од 1.000 слика и имао двадесетак изложби

Мурали у оази мира

ТРАДИЦИЈА осликавања салаша замрла је као и живот на њима. Са својих двадесетак мурала, осликаних у последњих две-три године, сомборски сликар Стипан Ковач Маланка враћа се тој традицији.

"Оазу мира - код лепог Томе", објекат на такозваном Опаљенику, у Парку природе "Горње Подунавље", на обали Великог бачког канала између Бездана и Бачког Моноштора, Ковач је украсио минулог лета са девет мурала. Композиције су урађене у акрилној техници, а највећа појединачна осликана површина је тридесет четири квадратна метара.

- За две деценије насликао сам више од 1.000 слика и имао двадесетак самосталних изложби, али је ове слике на зидовима видело, а свакако ће током наредних година видети, више људи него све моје досадашње изложбе. Зато "Оазу мира..." сматрам својом најпосећенијом изложбом. Инспирацију сам црпео из овдашњих руралних мотива и природног окружења, који су иначе и на мојим сликама - каже аутор.

Са својим колегом, такође сликаром, Сомборцем Милорадом Рађеновићем Ђеном, Ковач је осликао мурале на још неколико салаша у околини Сомбора.

- Слике су са другим мотивима, али је техника иста и обезбеђује дуговечност. То је, сада, постао неки тренд, али и жеља власника да се врате традицији - вели наш саговорник.

Ковач је и аутор слике вансеријских димензија, површине 25 квадратних метара, акрилног платна са сеоским мотивима, која краси Дом културе у Бачком Моноштору, а посредством медија обишла је свет као позадина првог сусрета тадашњег председника Србије Бориса Тадића и бившег председника Хрватске Иве Јосиповића, пре неколико година у овом селу.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације