Голобрад направио милионе

Бојана ЦАРАНОВИЋ

09. 01. 2016. у 10:21

Голобрад направио милионе

Фото П. Митић

Београђанин Раде Јоксимовић (26) показао да и у Србији млади могу постати успешни ако имају добре идеје. Започео бизнис са 16, у 21. постао власник фирме, а онда је продао за позамашну суму

КАО шеснаестогодишњак склопио је први посао. И успео. Наредне године могао је да бира између три стране компаније у којој ће да ради. Са деветнаест, зарађивао је четири просечне српске плате. У 21. години постао је власник сопствене фирме, а онда је ризиковао. Фирму, а пре свега знање и вештину интернет-пословања, продао је за позамашну суму. И, за овдашње прилике постао богат.

Готово невероватна прича Београђанина Радета Јоксимовића. Толико је инспиративна, да га на бизнис конференцијама од Београда до Лондона слушају док говори о свом искуству, како је као тинејџер, из своје собе у породичној кући у Жаркову, постао угледан пословни човек у ИТ круговима.

Данас Раде има 26 година, сувласник је америчке компаније која израђује пословне софтвере за америчко тржиште, а ради и живи на релацији Сан Франциско - Београд. Његово пословно искуство може да се мери са бардовима из света програмирања и савременог пословања уз помоћ нових технологија.

Како је могуће да један млади човек, као средњошколац, започне посао од израде интернет-сајтова и досања сан да се сврста међу најуспешније у свом послу?

- Све је почело случајно. Родитељи су решили да уведу грејање на гас и у дневној соби сам их затекао како разговарају са директором фирме - прича Раде. - У то тинејџерско време, проводио сам много времена на интернету, па сам име тог предузећа потражио на мрежи и видео да немају сајт. Некако смо почели да причамо о томе колико је интернет важан за пословање, поставио сам се као велики стручњак, објаснио да је будућност у интернету. Господину се прича допала и рекао ми је да му пошаљем свој предлог.

НИЈЕ СВЕ У НОВЦУ ЗНАМ да бих за много већи новац могао да радим у страном предузећу, али ја размишљам на дуге стазе. За мене одлична плата и луксузан живот нису мотив, већ унапређење самог посла, реализација идеје. У "Лојалису" израђујемо пословне софтевере за америчко тржиште. Заправо "уходимо" онлајн потрошаче и клијенте обавештавамо о навикама и понашњу купаца њихових прозивода. Тренутно пратимо око пола милиона купаца, а следеће године ће их бити четири милиона. Иако сам оснивач фирме, сада сам један од акционара, јер смо приступили америчким инвестицоним фондовима. Верујем да ће за неколико година ова фирма бити веома успешна и тад ћемо је продати. А онда, све из почетка.

Тек тада је Радету, како каже, било јасно у шта се увалио. Када је човек отишао, родитељи су га поштено искритиковали, јер се лажно представља и брука их.

- Тачно је да у том моменту нисам знао ништа о томе како се израђују интернет-

-странице. Отац је био архитекта, који је провео живот радећи као столар, а мајка преводилац за француски језик. Нисам имао од кога да потражим савете - прича Раде. - Нико ми није веровао да ћу успети.

Био је друга година Средње графичке школе, просечан ђак, али од оних који нису баш луди за наставом. Али, Раде није сумњао у себе.

- Срећа па је данас знање захваљујући интернету доступно свима - говори овај млади човек. - Уз помоћ Светске базе знања, научио сам два основна програма и после десетак дана изашао сам са понудом и склопио први посао. "Лупио" сам цифру од 800 евра, верујући да следи ценкање и обарање цене. На моје чуђење, господин је прихватио и за месец дана сам му израдио сајт којим је био задовољан.

Овај догађај био је улазница Радету за свет пословања преко интернета из своје собе. Радио је за домаћа и инострана предузећа, а преостало време користио за сурфовање форумима, на којима су програмери и магови овог посла размењивали савете и идеје. Поставио се као зналац, не откривајући године. Када би неко потражио савет за програмерски проблем, Раде би провео дане и ноћи покушавајући да га реши, учећи и читајући на интернету, а затим би понудио решење.

- После пола године већ сам био препознат у ИТ и програмерским круговима - прича наш саговорник. - На несрећу, поломио сам скочни зглоб и неко време нисам посећивао форум. Када сам се после неколико месеци поново вратио на ову интернет-страницу, затекао сам неколико порука. Добио сам три понуде за посао. Једна је била од господина из Босне, друга за канадску фирму и трећа за фирму са америчког тржишта. Прихватио сам све три.

Из своје собе следећа три месеца Раде је, уз четири сата сна, радио дан и ноћ. Плашио се да одбије било коју од понуда из страха да остане без посла.

- А заправо је ризик обична илузија. Нема ризика, поготово га није било за мене у том моменту. Ако постоји нешто што знаш да радиш, увек ћеш имати посла - тврди овај младић.

Ова америчка фирма отворила је представништво у Београду и Раде је са 17 година постао први запослени и обучио је још 20 људи. У наредне две године имао је све - одличну плату, сјајну екипу на послу, клизно радно време и све могуће пословне бенефите. Школу је завршавао ванредно. Креативност му, међутим, није дала мира и после две године решио је да сам прави производе - додатке за платформу за интернет-страницу за коју су радили.

- Првих шест месеци нисам ништа продао, а онда је кренуло и 18 месеци касније имао сам 400 клијената у Америци, иако су моји производи били дупло скупљи од америчких, и 15 запослених - каже Раде. - Због промена на тржишту одлучио сам да продам то предузеће. Помогао сам оцу да пројектује и подигне зграду у Жаркову и коначно се оствари као архитекта.

Следеће две године Раде је иживео свој сан, путовао светом, обишао четири континента, видео стотине градова. Ипак, схватио је да срећа није у новцу и скупим хотелима. Жеђ за пословним адреналином и нагомилане идеје натерале су га да поново "загризе". Тако је настао данашњи "Лојалис", чији је оснивач са пословним партнером Бобаном Каришиком, са седиштем у Сан Франциску.

- Не зарађујем колико бих могао, али сам задовољан, нарочито ако моја прича може да мотивише друге да имају вере у своје идеје и буду упорни - каже Јоксимовић.


МОТИВИШЕ ДРУГЕ

УВЕК када ме позову на конференције да одржим предавање, радо се одазовем, јер људима су најчешће потребни само подршка и ветар у леђа - прича Раде. - Осећеј среће и задовољства када ми људи које упознам на тим конференцијама кажу да их је моја прича охрабрила, а касније и да су успели да реализују своју замисао, да добро зарађују и да су постали успешни, не могу ни са чим да упоредим. Често и о свом трошку путујем да бих одржао предавање, јер осећај да сам некоме помогао је непроцењив. Увек сам веровао да ако другима чиниш добро, добро ће ти се и вратити.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

istinomer

09.01.2016. 11:21

ubi vas bombastican naslov..... svako bolje upucen zna da su jedini milioni koje je rade video eventualno milioni dinarai da, za novinara: rec 'softver' nema mnozinu..... reci 'softveri' je isto sto i reci 'pantalonee' ili 'makazee'

Rade Joksimovic

10.01.2016. 01:13

@istinomer - Potpuno se slazem sa Vama, naslov je vise nego 'naduvan' i neprimeren ovakvom listu. Veliki pozdrav, Rade.

odgovor Rade

18.01.2016. 09:06

@istinomer - Trebao si sa autorom teksta da se dogovoriš šta da objavi i kako da te prezentuje u ozbiljnom listu kao što su novosti..i da ga pitaš kakav će biti naslov jer se piše o Tebi..

Vaso

09.01.2016. 11:59

Iz Vase price do kraja reklo bi se da je Momak slatkoreciv i dosta je moguce i da je to jedan od faktora sto je uspesan. Iz svog dzepa daje pare da putuje i predaje da bi nekome pomogao i sve se svodi da nekome pomogne gratis a Njemu sta ostane... itd, itd! Ovo je samo moje zapazanje, nista licno. Momak sve najbolje u poslu i karijeri..

It sektor

09.01.2016. 12:29

Licno poznajem osobu iz Beograda koja zaradjuje oko 5000e mesecno a ima 21-22 godine. A moj cale, inzenjer, godisnje zaradi 1000e manje. Sta ti je zivot.:)

clan biblioteke

09.01.2016. 12:34

GOLOBRAD? Napravio milione?R.Joksimovicto je sitnica!! Golobrad? Napravio milijarde? Dinkic ,sitnica bez sofftvera!!

sasa

09.01.2016. 12:50

Upoznao sam dosta takvih - uglancano spolja, slatkorecivo, puno praznih prica... a u tikvi slabo sta... ovom se posrecilo, pa mu je zvaka upalila, a posle je sve naodgradnja srece... A saradjujem (kao kupac) sa jednom od vecih domacih firmi koja izradjuje softver za tamo preko, i pojma nemaju, samo se dobro prodaju, za male pare po kriterijumima kupca preko granice

Maja

09.01.2016. 13:41

Svaka njemu cast u svakom slucaju! Ali ocigledno je u startu bio u prednosti sa roditeljima kojima kada hoce da uvedu gejanje direktor javnog preduzeca dodje na noge da o tome porazgovaraju. A onda mu taj isti direktor da prvi posao. Konkurs nista, reference nista. Ne znam zasto bih mislila da je ostale poslove dobijao drugacije? Da se ne lazemo.

Rade Joksimovic

09.01.2016. 19:50

@Maja - Pomenuti prvi sajt je uradjen za malo privatno preduzece Gamex d.o.o. sa sedistem u Beogradu, da ne bude zabune. Nikada nisam imao prilike da radim za javna preduzeca, upravo iz razloga sto nisam imao neophodnih "veza", jer poticem iz jedne normalne radnicke porodice. Veliki pozdrav i srecni praznici. Rade

Ivane

10.01.2016. 11:49

@Maja - naivčino. Zato nam i jeste Srbija ovakva, što je mnogo naivnih... baš posao u Srbiji ovako funcioniše.

Vlada

15.01.2016. 11:21

@Maja - Pa ko kaze da je on uspeo u Srbiji ???Pola ovih sto mrace nisu verovatno ni procitali tekst , nego odma predrasude ...politika, tata mu pun love...DECKO RADI ZA AMERICKO TRZISTE! pozdrav Vlada

Sale

09.01.2016. 13:43

Citav tekst je ocigledno izmisljen. Koja iole ozbiljna firma sa detetom ugovara posao i jedan sajt placa 800 evra!?

Aleksandar

09.01.2016. 23:12

@Sale - Svaka treca Americka, jer je autsorsing nesto sto je klasika u svetu vec godinama, a u Srbiji se ljudi krste i levom i desnom. Zasto bi dao 5K dizajn studiju, kad cu dati klincu 800E za isti posao. Klinac srecan, firma srecna, win-win. Taj klinac kasnije napreduje, uci, napravi proizvod, otvori firmu, dobro se pozicionira i proda, to se zove biznis, nista drugo.

Sale

10.01.2016. 01:14

@Sale - Americke firme ne posluju na crno, o tome se u svetu odavno vodi racuna. Inace, maloletno lice ne moze da sklapa ugovore u privredi jer ne poseduje pravnu sposobnost. Realnost je surova, a ova price izmisljena!

Rade Joksimovic

09.01.2016. 14:00

Iako se ne slazem sa odabranim naslovom clanka, iskreno se nadam da ce inspirisati mlade ljude da ulazu u sebe i ostvare se u svojim profesijama. Licno smatram da novac nije nikakvo merilo uspeha, vec osecaj ostvarenosti na bitnijim poljima zivota, ka cemu se trudim da stremim. Veliki pozdrav i srecni praznici. Rade

M.J

09.01.2016. 14:10

Meni strasno smeta praksa koja se ustalila da se pise o ljudima koliko su "teski" sposobni i da se tako oni stavljaju u prvi plan umesto da se pise o firmi kooja je uspesna sa podacima koliko zaposlenih ima koliko oni zaradjiuju i sl.Njen vlasnik je meni nebitani.Ispada da je jedini cilj i svrha da se neko obogati.Mozda su neciji radnici na minimalcu ili rade u neljudskim uslovima a novine slave vlasnika bogatasa.Treba pisati o preduzecu a vlasnika pomenuti samo ako se mora.

Kan

09.01.2016. 14:25

I treba netko sa znanjem da uspe a ne preko veze prodavajuci drzavi uvezenu gotovu ili doradjenu robu. Uvek ce biti zavidnih i zaludnih, pogotovo u Srbiji, jer je vecina normalnih otisla. Ovde kod nas preko bare kada netko kuka svi mu okrenu ledja i samo se svi vole druziti sa onima koji su pozitivni i kojima ide posao, ma koje struke. Jer samo tako uceci na primerima od drugih mozes i sam uspeti. Ne treba ziveti u iluziji da si pametniji i bolji od drugih nego se stalno nadogradjuj.

Samo kažem

09.01.2016. 18:08

Vrlo me je zanimalo kijanje to firma, koji je to softver prodao u Americi, na cemu je zaradio tolike milione. I ničega o tme nema u tekstu. Samo patetična prica koka može da se odnosi na većinu programera, pogotovo onih koji drže do poštovanja rokova.Svaka čast, i kad ti neko namesti posao, treba ga odraditi i zaraditi, ali mi sve ovo liči na ono...ne pitaj me za prvi milione.IMicrosoft je nastao tako što je mama obezbedila "kontakte" svom sinu sa IBM-om.

ariel

09.01.2016. 22:03

Nista licno ali se sledece da zakljuciti ukucavanjem njegovog imena u google i facebook: 1. Ozbiljno se bavi teretanom i narcisoidan je tip (sto nikad dosad nisam imao prilike da upoznam medju programerima u tom svetu a bavim se istim poslom dugo) 2. Zivi na visokoj nozi (diskutabilno da li je na gorepomenut nacin i kako stecena imovina kojom se decko hvali ili je pak ova prica dobrim delom njegova promotivna kampanja ili jos gore paravan za raskalasno ponasanje jos jednog "sina"

Ajmo

15.01.2016. 09:44

Po nedavnim statistikama izvoz softvera iz Srbije je premasio pola milijarde eura, ponavljam IZVOZ, vecinom u Ameriku i Nemacku; dakle nisu mame, tate, veze. I to legalan izvoz, da ne spominjem ostale kanale. Drzava nije pomogla niti jedan promil. Rade i dalje siri posao u ovoj zemlji. Pametnom dosta ...