Волимо Косово као нашу Русију!

Драгана Зечевић

07. 01. 2016. у 11:00

Код Андреја и Наташе Антонов, који су се 2011. скућили у Грачаничком новом насељу. Не осећамо се као странци, деца говоре и српски и руски. Имају вишепријатеља у Грачаници него у Русији

Волимо Косово као нашу Русију!

Наташа и Андреј са Катјом, Николајем и Машом

МНОГО волимо Косово, скоро као своју домовину. Мада је супруг Андреј и раније у више наврата боравио на Косову, овде у Грачаници смо заједно од 2011. и много смо везани за ово место. У овој кући смо претходно становали, али када је власник решио да је прода, купили смо је, а докле ћемо остати овде да живимо, зависи од Андрејевог посла.

У лепо уређеној кући, у једној од мирних уличица грачаничког Новог насеља, овим речима дочекује нас Наташа Антонов (37). Из руског града Анапа на обали Црног мора, Наташа је пре пет година у Грачаницу дошла због супруга Андреја, запосленог у Комисији за људска права Унмика. Са собом је повела и тада трогодишњу кћеркицу Катју, док су Наташа и Андреј касније постали родитељи и сада петогодишњег Николаја и најмлађе једноипогодишње Маше.

- Андреј је на Косово дошао 2001. са руском полицијом и тада се задржао овде око годину дана. Потом се вратио у Русију, али га је посао 2005. поново довео на Косово, где је остао до 2008. Потом је наредне три године провео радећи широм света у оквиру мисије, да бисмо после тога дошли да живимо овде - појашњава уз осмех Наташа, којој се петогодишњи Николај и малена девојчица врзмају око ногу.

УВЕК НА ЛИТУРГИЈАМА ЖИТЕЉИ Грачанице за млади брачни пар из Русије имају само речи хвале и истичу то што су редовно присутни на литургијама у манастиру. Наташа каже да вери уче и децу и да у манастир одлазе са њима... Одлазак на литургије подразумева се и за намлађег члана, једноипогодишњу Машу, која некада зна да буде нестрпљива, али пошто су у манастиру често и деца њихових пријатеља, девојчица се са њима забави.

Док покушава да умири малишане, ова млада жена у поодмаклој трудноћи нам објашњава да њен супруг не жели да се експонира у јавности и наглашава да се на Космету више не осећају као странци. Поготову у Грачаници, где им најстарија кћеркица похађа трећи разред основне школе.

- Пошто Катја са другарицама иде на фолклор у село Доња Брњица, супруг је упрво отишао да је довезе - објашњава лепа Рускиња и додаје да њихова осмогодишња кћеркица боље говори српски језик него она и супруг. - Дружи се са децом и савладала је перфектно српски. Међутим, да не би заборавила и матерњи језик, трудимо се да, кад год Андреју обавезе дозволе, одемо до наших у Русију, што обично буде током школских распуста. Али и Николај говори и српски и руски, што ће бити случај и са Машом, јер се и њих двоје друже са децом наших кућних пријатеља. Некада се играју, некада се потуку... као и сва деца.

Причу на прилично добром српском језику, Наташа наставља о пријатељима којих каже, што је и логично, сада имају више у Грачаници него у Русији...

- Дружимо се са породицом локалног свештеника, са супругом секретара Епархије, али и још неколико породица. Овде су нас сви лепо прихватили, једино нам је тешко што смо одвојени од породица.

ВЕЧНА ПРИЈАТЕЉСТВА - Најмлађу Машу смо крстили овде у Грачаници и кумови су нам Душица Шмигић и Дарко Станковић, који се оженио Рускињом Јулијом и планирамо да се са њима дружимо читавог живота, па и уколико се једнога дана будемо вратили у Русију - објашњава Наташа и каже да ће тада, можда и више него што то чине сада, бринути о Србима и православним светињама на Космету.

Живот у Грачаници, по Наташином мишљењу, не разликује се много од живота који су водили у Русији. Овде се, каже, осећају своји на своме, а у средину су се у потпуности уклопили.

- Генерално, Срби као и Руси, имају исте обичаје, сличне навике. Међутим, оно што ми се овде посебно допада јесте традиција слављења славе. Тога код нас нема у Русији и сатима сам објашњавала својим рођацима и пријатељима како изгледа прослава славе - наставља причу Наташа.

Осим на славља, Антонови код својих пријатеља одлазе и на рођендане и друге породичне прославе, док им и они узвраћају честим посетама.

- И Андреј и ја смо дружељубиви, а таква су нам на срећу и деца, тако да је и то једна од потврда да смо се потпуно уклопили у ову средину - прича ова млада жена и додаје да се за њеног супруга може чак и рећи као да је одувек ту живео,јер у слободно време посвећује пажњу групи локалних клинаца којима држи тренинге француског бокса. Зато каже да ће, и ако се једнога дана врате у домовину, сигурно доћи да посете пријатеље и познанике на Космету.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (10)

Goran

07.01.2016. 13:13

Boraveći nedavno na Kosmetu upozno sam ovu divnu porodicu u crkvi Svetog Nikole u Prištini gde su prisustvovali liturgiji .Nažalost na pomenutoj liturgiji u gradu koji je nekad imao oko 40000 Srba bilo je jedva desetak vernika.Nakon liturgije Andrej je poveo i decu lokalnog sveštenika u šetnju i izveo ih iz potpunog okruženja albanaca i jednog života u getu.Hvala novostima na ovoj lepoj priči .

M.Mila

07.01.2016. 13:30

Dragi nasi rodoljubi hvala vam za ljubav i podrsku naseg Kosova Koje smo mi (ja) napustilii neprijatelju prepustili. Kad bi nasli jos bar 5 Miliona Rusa bila bi cela Srbija mnogo srecna. Srecan Bozic.

Leonidas D.

07.01.2016. 14:34

Христос се роди! Браћо наша Православна, да сте нам живи и здрави и да ваш пример следимо сви.

da pojasnim

07.01.2016. 15:00

Natasa je iz poznatog ruskog turistickog mesta. Anapa ima 42 kilometra obale i na toj obali je bilo 2014 preko 8 miliona turista. Medjunarodni aerodrom, zeleznicu.Odlicni hoteli,restorani,klubovi, o curama da ne pisem. Cene su vece od cena u Grnoj Gori i Hrvatskoj, pa mozemo samo da zamislimo koliki je dohodak. Eto sta je ona napustila i dosla da zivi na Kosovu i Metohiji. A mi sve ostavili.

Јабре

07.01.2016. 16:18

Моја кућа је и кућа мог брата шта има ту необично. Живи били и имали још много деце !

Ђура Змај

08.01.2016. 10:13

Свака част! То је пример за Србију како се може вратити, како се може очувати Срце и Душа Србије... Хоће ли ово видети Ивица од призрена, министар плиције, Премијер - Да им уруче решење о држављанству Србије, пасоше..?