Купују празне куће око Чачка да уселе угрожене

В. ИЛИЋ

05. 01. 2016. у 21:12

Градска стамбена агенција у Чачку покреће акцију оживљавања напуштених сеоских домаћинстава. Газдинства би се уступала на коришћење најсиромашнијима

Купују празне куће око Чачка да уселе угрожене

ГРАД Чачак покушаће да у овој години оживи напуштена сеоска домаћинства, и да младе приволи да на селу започну пољопривредну производњу. То ће, како се надају градски оци, успети тако што ће Градска стамбена агенција откупити куће и окућнице на селу, којe су напуштенe, и уступити их на коришћење вишечланим социјално угроженим породицама. За ову намену у буџету за ову годину предвиђено је шест милиона динара.

Како нам је рекао директор Градске стамбене агенције Милан Драшкић, прорачуни су да ће са овим новцем моћи да се купи пет пољопривредних газдинстава, чији су власници одавно умрли или се иселили, а њихови потомци не планирају повратак на село.

- После тога би Скупштина града требало да донесе критеријуме и начин расподеле домаћинстава. Размишљамо да један од услова буде да се ради о младим брачним паровима, да су у питању вишечлане породичне заједнице и да су незапослени. Циљ је да се на овај начин да подршкa повратку младих на село - казао нам је Драшкић, истичући да би, уз помоћ домаћих и страних невладиних организација, које би финансирале опремање ових газдинстава пољопривредном механизацијом, она могла да постану озбиљни произвођачи. - Не желимо да се те породице само прехрањују на овај начин, већ да од њих направимо произвођаче, који би могли своје производе да пласирају на тржиште и на тај начин економски оснаже.

ВАПЕ ЗА ОБНОВОМ Коначно лепе вести из наше градске управе, а тиче се села. У сваком селу има више оваквих домаћинстава, која вапе да буду обновљена. Јер, овако само пропадају, и куће и штале се урушавају. Има плодне земље, само треба мало рада и она ће вратити много више. Од човека из града би направила доброг сеоског домаћина - рекао нам је Миладин Павловић из Балуге.

Након тога би, додаје Драшкић, ако то буде прописао правилник кога усвоји локални парламент, могло да дође и до откупа газдинстава од стране сада већ економски ојачаних породица, а од тог новца би Агенција купила нова домаћинства.

У селима око Чачка мештани су углавном одушевљени овом најавом из Градске стамбене агенције. Ако је судити по ценама тих газдинстава, која се у појединим селима са кућом и окућницом крећу од 4.000 евра па навише, онда постоји нада да ће бити више домаћинстава која ће добити нове станаре.Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (11)

Nix

05.01.2016. 22:14

Pa sa 6mil. dinara nećete baš puno ljudi usrećiti... ali svaka čast na inicijativi, neki ni toliko ne urade....

Nutcracker

06.01.2016. 00:25

Fin i pametan gest,Najzad nesto Bravo!Mozda bi diaspora mgla nesto da donira za to, evo polazim od sebe, malo pa bi se nesto skupilo!

Јабре

06.01.2016. 04:00

@Nutcracker - И да је за џабе људи не би хтели, велика већина ће рађе да гладује у граду него да ради на селу.

vlada

06.01.2016. 06:37

Nije problem kupiti kuce vec kako od kuce stici do skole,prodavnice,ambulante,bolnice...To je problem zasto se napustaju sela.

ranko75

06.01.2016. 10:44

@vlada - Ko ima volju za zivotom to mu nije prepreka,moze gledati kucu poblize tim mestima.Ne ide se svaki dan u bolnicu ili ambulantu, a sada svi imaju telefone.U selu ni u prodavnice ne idu svaki dan.

Milka

09.01.2016. 01:35

@vlada - U seoske prodavnice se ide svaki dan da se pije umesto u kafanu, jeftinije im dodje .

gospodski seljak

06.01.2016. 17:53

Pozitivna ideja samo je pitanje koliko ce biti plodna, napustanje sela je jedan virus koji je zahvatio ne samo srbiju vec i ostali deo sveta - industralizacija jos davnih 60 ih godina i to traje i dan danas. Nije problem ni ambulante ni putevi ni skole jer tamo gde zivi narod toga i ima mozda ne na nekom zavidnom nivou ali ima svega po malo. Nekada se u gradovima dolazilo lakse do posla - novca i lakseg modernijeg zivota medjutim to danas vise nije slucaj ali je mnogo tesko vratiti se na njivu.

smb

15.01.2016. 01:53

bravo za ove tekstove u vezi srpskih sela. na zapadu za razliku od srbije, nema podcenjivanja gradjana po mestu boravka i posla selo/grad, manji gradovi/beograd. svaka opstina treba da identifikuje sta je cije i gde, prisvoji nicije, ukrupnjuje i daje dugotrajno u zakup. zapadnjaci ne znaju koliko je srbija prazna, da znaju, brzo bi to promenili. obradiva zemlja je manjak u eu i treba traziti zakupce i imati dobre puteve. nista vise. pozdrav.

zaliv.net

10.05.2018. 00:53

Drzava treba da kupuje sva napustena imanja i da ih preuzme i onda nudi ljudima kojima bi bila ustupljena ako ispunjavaju uslove. Takodje oni koji bi preuzeli ovakva imanja bi trebalo da budu nagradjeni od drzave sa nekih 200-300eur mesecno jedno 4-5god....pa da vidite kako moze da zivne selo