И из воде ћемо добијати струју

И. МИЋЕВИЋ

28. 12. 2015. у 14:18

И из воде ћемо добијати струју

Немачко постројење "Венделштајн", створена је фузија налик оној на Сунцу

Да ли је свет на прагу епохалног открића, могућности да нуклеарни реактори раде као Сунце

КАДА бисмо успели да направимо мала, вештачка сунца на Земљи, човечанство би могло да одахне и заборави на страх од исцрпљивања свих залиха енергије на планети. Деценијама већ научници покушавају да конструишу реактор у коме ће, подражавајући фузију на Сунцу, створити чисту енергију из обичне воде. У свету је у изградњи двадесетак оваквих реактора, а оптимизам је нарастао недавно, када је у немачком постројењу “Венделштајн” постигнута температура од милион степени целзијуса и произведена плазма из десет милиграма хелијума у вакуумској комори стелератора тешког 725 тона.

Створена је фузија, онаква каква се непрестано дешава у језгру Сунца, а вође овог пројекта, научници са Института “Макс Планк” кажу да је ово тек проба и да у пуном капацитету, 2017. године, очекују да ће имати експеримент са водоником, баш као на звездама, и да ће успети да постигну енергију од 100 милиона степени и одрже је дуже од 30 минута.

- Од овог и сличних експеримената очекује се много. Сви ови реактори, такозвани стелератори и токамаци, експериментални су, а највећи међу њима је Интернационални термонуклеарни експериментални реактор (ИТЕР) у Прованси, у Француској - објашњава за “Новости” проф. др Иван Дојчиновић, професор атомске физике на Физичком факултету Универзитета у Београду. - ИТЕР би требало да почне да ради 2020. године, а праву, комерцијалну производњу овако добијене енергије очекујемо 2050. Ако све буде како су научници планирали, стелератори би могли да реше проблем мањка енергије у наредних неколико хиљада година. Његово основно гориво је обична вода, тачније изотопи водоника - деутеријум и трицијум.

Дојчиновић објашњава да још постоји много нерешених питања и многобројних изазова које истраживачи треба да реше. Први проблем је да се одржи температура између 100 и 200 милиона целзијуса. До сада су милионске температуре могле да се одрже само делић секунде.

У ИТЕР-у, на пример, планирано је да око 2020. године почну експерименти са обичним водоником и да се десет година само експериментише. После тога додаје се деутеријум (изотоп водоника) и ради се још десет година, а онда да се дода још мешавина деутеријума и трицијума. На високим температурама, у њиховом судару, стварају се хелијум и ослобађају честице чија енергија треба да се “улови”.

СПАС ЗА ЧОВЕЧАНСТВО - НАУЧНИЦИ ће дати своје одговоре, а онда државе и привреда треба да се одлуче да ли ће и колико улагати у овакав начин добијања енергије. То би могло да буде решење за наредне хиљаде година - поручује проф. Дојчиновић.

- Проблем је и одабрати материјал који је у додиру са плазмом, најближи високим температурама - напомиње наш саговорник. - Тешко је наћи и решење за места на којима улази гориво и излази хелијум, који се ствара у великим количинама. Да би све ово функционисало, потребни су моћни суперпроводници.

Стручњаци указују да овакви реактори имају вишеструке предности над класичним, фисионим реакторима. Овде се не користи уранијум и ниво радиоактивности је знатно мањи. Нема нуклеарног отпада. Код фисије је реакција ланчана и тешко је контролисати у случају неке незгоде. Фузија мора да се одржава, да се подгрева и додаје гориво. У супротном ће да се угаси као ватра. За разлику од уранијума, потребног за класичне реакторе, чије залихе су доста ограничене, деутеријума има напретек у води - сваки 2000. атом водоника је деутеријум. Уз то није ни радиоактиван. Трицијума нема у природи јер се распада, радиоактиван је, и њега би требало производити.

ПЛАЗМА ИЗ ГАСА

* У РЕАКТОРУ “Венделштајн” налазе се десетине суперпроводљивих калемова, који стварају кавез магнетних поља. Имају облик дечијег аутодрома, а њиме се управља суперкомпјутерима. У том магнетном кавезу на неколико милиона степени гас се претвара у плазму.

* ПРЕЧНИК овог стелератора је 16 метара, а у њега је уграђено 425 тона суперпроводних магнета. Коштао је готово милијарду евра, а научници су уз помоћ 3Д штампача, на лицу места, правили поједине делове за њега.

ЧИСТА ЕНЕРГИЈА

ГРАДЊА “Венделштајна” трајала је 19 година. Научници се надају да ће из њега успети да извуку више енергије него што је потребно за његово покретање.

- Фузија је обећање. Потребно је још истраживања. Имамо осећај да може да успе. Ако постигнемо све што желимо, имаћемо чист и неутралан извор енергије - каже професор Томас Клингер, менаџер пројекта.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (9)

Exponencijalno

28.12.2015. 16:11

Ta energija guta energiju, od zemlje mozemo lako Sunce da napravimo. Imamo veru u naucnike, a kad bi malo znali vise o njima shokirali bi ste se. Ogromna moc, doduse njihovo znanje je na fantasticnom nivou u odnosu na obicnog coveka.Problem je sto za referentno znanje uzimamo obicnog coveka, ono sto oni znaju I ono sto je potrebno da znaju da bi uspesno i bezbedno izveli ove eksperimente je razlika kao izmedju majmuna I coveka! Udaraju kamenom za iskru, mozda ce se zagrejati u hladnoj shumi

Komentator

28.12.2015. 16:30

Stare laži. Hladna fuzija je otkrivena pre pola veka i skrivena od javnosti. Naftni lobi neda besplatnu energiju. To je svima jasno već odavno i svi se prave ludi.

Sepan

28.12.2015. 17:26

Neko gradi laboratorije a neko hramove Božije. Videćemo ko će dalje stići i ko je bliži carstvu nebesnome, čija je nauka prava, materijalistička ili Božija nauka. Zemaljsko i materijalno su privremeni i prolazni.

zoranm

29.12.2015. 11:00

@Sepan - Potrebno je i jedno i drugo za sigurnu budućnost života na zemlji.Ovim tehnoglogijama bi se zaustavilo "prljanje" planete koja bi dobila šansu da preživi zajedno sa čovječanstvom.Da bi otišao u Božije carstvo moraš izvesno vreme boraviti na zemlji kojoj želimo čistiju budućnost uz svu ovu nauku potrebna je i Božija

VASKE

28.12.2015. 17:35

Kada bi ljudi znali koliko je jak naftni lobi, ne bi pisali sve i svašta, a da ne pričamo koliko bi radnika ostalo bez posla.

Nostradamus

30.12.2015. 13:43

@VASKE - Slikovito receno, posto je napravljen bager, ostao je bez posla radnik koji je kopao zemlju rucno, ali istovremeno su posao dobili vozac bagera i radnik koji odrzava bager. Nadam se da ste shavatli da tehnologija ne unistava radna mesta, vec trazi promene u obrazovanju. Lep pozdrav

realno

22.04.2016. 19:37

@VASKE - Jeste imamo dva nova rana mesta, bager koji košta užasno i ne jedno nego dvadeset radnih mesta manje jer umesto njih kopa bager. Baš si pametan.

djordje petrovic

28.12.2015. 17:45

Pogledajte na netu keshe foundation. To sto su francuzi uradili sa milionima stepeni je reseno tehnicki na mnogo prostiji nacin. Blueprint je na open source. Postoje radionice i neoficijelne grupe sirom sveta. Fabricki je proizvedeno od sredine oktobra 150.000 komada. Najbitnije je da se rade net radionice sa obicnim ljudima kako da naprave reaktore. Prva tura eksperimentatora je prosla uglavnom lose, ali u drugoj su otklonjene nedoumice. Stizu potvrde da radi iz raznih delova sveta. Amin!

Petar

06.01.2016. 12:12

Bojim se da ćemo se jednoga dana pitati: Šta smo to uradili?.. Iz čega i kako sada da dobijemo vodu?