Незнањем гурају Србе међу нацисте!

Борис СУБАШИЋ

24. 12. 2015. у 21:30

Незнањем гурају Србе међу нацисте!

Избеглице из Хрватске спас су нашле у Недићевој Србији

Расправа о судској рехабилитацији генерала Милана Недића добила одјек и у израелским новинама. Одговоран јесте, али нациста и антисемита није био. Истребљење Јевреја у Србији дело окупатора

СУДСКИ процес о рехабилитацији Милана Недића изашао је из оквира правосуђа и прерастао у острашћену полемику у Србији, која се пренела и у иностранство. Израелски "Џерузалем пост" је објавио текст "Србија почиње рехабилитацију контроверзног вође нацистичке ере" у коме се наводи да је српски Апелациони суд донео одлуку о почетку процеса рехабилитације Недића, "који је водио марионетску владу нациста током окупације и био оптужен за колаборацију и уништавање локалних Јевреја".

Овакво писање није злонамерност стране штампе, већ преношење овдашњих непромишљених и политикантских тумачења историје. Старе и штетне идеолошке тезе коришћене у овдашњој расправи о Недићу сад неправедно Србију и Србе, жртве нациста, стављају на оптуженичку столицу као њихове сараднике, упозорава историчар др Александар Стојановић из Института за новију историју Србије, аутор књиге "Идеје, политички пројекти и пракса владе Милана Недића".

- Стара идеологизована историографија је без доказа прогласила Недића квислингом који је призивао окупацију, предратним германофилом, нацистичким агентом, антисемитом - наводи др Стојановић. - Проблем је кад те интерпретације у расправи данас користе истакнуте личности иако нису имале потпуни увид у релевантне историјске изворе и литературу. Тиме, између осталог, противрече закључцима најеминентнијих историчара Холокауста који никада нису ни Аћимовићеву Комесарску управу, ни Недићеву владу сматрали одговорном за истребљење српских Јевреја, које су у целости организовали и извели немачка окупациона управа и Вермахт.

Одлуком комунистичких идеолога Недић је у СФРЈ изједначаван с Павелићем, да би се "уравнотежиле кривице" жртве, окупиране Србије и злочинца, квислиншке Павелићеве НДХ. Саговорник "Новости" упозорава да такав идеолошки приступ директно подржава праву злонамерну ревизију која релативизује одговорност нацистичке Немачке.

Милан Недић са немачким официрима

- Недић није био германофил, већ истакнути франкофил, националиста и конзервативац - наводи др Стојановић. - Он је, ипак, прихватио колаборацију и захтев ратних непријатеља Немаца да се бори против оба покрета отпора, Равногорског и нарочито партизанског, јер их је сматрао одговорним за сурове репресалије окупатора у којима су сваког месеца страдале хиљаде људи. То не скида с њега одговорност, али рационално сагледавање чињеница о Недићевој влади спречава злонамерну ревизију историје.

Историчар упозорава да се Недић не може банално упоредити ни с франуским генералом Петеном, такође јунаком Великог рата који је пристао на колаборацију.

- Вишијевска влада је доносила самоиницијативно оштрије антисемитске мере од немачких и слала француске јединице на Источни фронт - указује Стојановић. - Недић је, пак, одолео немачком притиску, па Србија и Пољска једине у окупираној Европи нису дале војнике нацистима. Он је прихватио колаборацију кад су му Немци дали понуду: или ће организовати владу која ће угушити устанак, или ће они довести усташке, мађарске и бугарске трупе да то учине. Окупатори су Недићу дали лажну наду да ће побољшати услове живота Срба, како у Србији тако и на другим територијама, само уколико буде лојалан сарадник.

Историчар наглашава да Србија тад уопште не постоји као држава, већ само као окупирана територија. Немци до краја понављају уцену да је лојалност услов да се после рата разматра евентуална обнова неког вида државности.

Саговорник "Новости" наглашава да све ове чињенице не скидају с Недића одговорност за то што је личним угледом дао легитимитет колаборационој влади.

- У Недићевој влади јесте било и најприземнијих извршилаца нацистичких наредби, ратних злочинаца, профитера - каже Стојановић. - То су по правилу били германофили, предратни нацистички агенти које су Немци постављали у владу. Они су били директно командно потчињени немачким службама и учествовали су у прогону Јевреја једнако ревносно као што су у логоре и стратишта слали српске цивиле. Зато је важно да коначно упознамо Недићево време и индивидуализујемо злочине.

ДЕЖУРНИ ИЗДАЈНИК

ПРВИ пут су Недића издајником прогласили предратни југословенски политичари кад је 1940. као министар војске и морнарице предочио влади да ће Југославију у случају рата с Трећим рајхом бити разорена, поражена и поцепана, јер је неки њени народи уопште неће бранити. Политичари су осудили његове процене, које су се показале тачним.

СПАСАВАО СРБЕ ИЗ НДХ

НЕДИЋЕВ Комесаријат за избеглице прихвата већ 1941. више од 300.000 српских избеглица из НДХ, организује им смештај и исхрану.

- Спасавање и прихват Срба из НДХ били су невероватан подухват у окупираној и разореној земљи са полугладним становништвом - истиче др Стојановић . - Подухват је утолико већи јер су Немци били против доласка српских избеглица и постављали су страже на Дрини да их зауставе.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (44)

DndBgd

24.12.2015. 21:45

Mislim da u svakom slucaju o Nedicu ne treba raspravljati sada, nego kroz 10 -20 godina recimo. Draza je nesumnjivi antifasista i antikomunista, ali Nedic je malo "tezak" lik.

Srbija je stradala pre SSSR

25.12.2015. 00:07

@Gogi - Staljin i Hitler su sklopili pakt 1939. godine. Srbija je napadnuta i bonbardovana 6.aprila 1941. a SSSR tek u junu. Ustanak je podignut u maju na Rudniku u Srbiji, Sovjetski komunisti su u junu preko svojih agenata izazvali građanski rat u okupiranoj Srbiji. Srbija je primila izbegle Srbe iz NDH )što podrazumeva BiH, Srem, Liku, Dalmaciju) i Slovence koje su prognali Nemci. Srbi s teritorije NDH pod vođstvom Hrvata su 1944 ubijali i pljačkali po Srbiji. Koga su oni to " pobijedili"

marko

25.12.2015. 08:31

@Gogi - Staljin nije bio nista manji tiranin i zlocinac od Hitlera, s tim sto je Hitler tamanio druge narode a Staljin je pobio ili lagano u gulazima ubijao stotine hiljada neduznih ljudi, veci je zlocin Staljin pocinio prema sopstvenom narodu nego iko sa strane.

Milan Petrovic

25.12.2015. 09:10

@Gogi - Gde nadje Ruse da pominjes? Oni su imali sporazum sa Hitlerovom Nemackom o nenapadanju. Iako je on sluzbeno bio tako oznacen, ovaj sporazum je obuhvatao i tajni protokol kojim je izvrsena podjela interesnih sfera u nezavisnim zemljama Finskoj, Estoniji, Lji, Litvi, Poljskoj i Rumuniji...

čačanin

07.02.2016. 13:55

@Gogi - srbija je stradala pre sssr.a.odličan komentar.od 1939 komunisti su sa hitlerom bili saveznici.u to vreme je nedić bio u srbiji predsednik vlade koju su nemci po svaku cenu morali da stvore,sva je sreća što nemci nisu odabrali nekog komunistu,ne bi nas bilo ni pod jednu šljivu.

Đoka

25.12.2015. 00:26

@Dzo - Brate Srbine Džo, po imenu vidim da si pravi Šumadinac. Savaka čast i tebi što si i nama potomcima Srba koje je Nedić spasao objasnio da je on izdajnik. agent Kominterne Broz je sigurno heroj jer je došao u Srbiju da izazove bratoubilački rat

Sloba

25.12.2015. 00:36

@Dzo - Srbi to gledaju iz danasnje perspektive i uspostavljaju analogiju,koju zatim dokazuju shodno njihovim trenutnim interesima. Trenutni interesi Srbije su clanstvo u EU, dakle, saradnje sa Zapadom. U vreme 1941-44 Nedic je takodje zastupao integraciju Srbije sa Nemackom. Ljudi sada mogu da se natezu govoreci da to nikada nije bila njegova ideja, ali cinhenica je da je on delovao u skladu s tom idejom. SRECNA VAM IZDAJA BRACO SRBI. Imaste se zasta i roditi.

nenadn

25.12.2015. 08:34

@Dzo - istoriju su dobrim delom pisale komunjare kao pobednici, kao sto je to uvek bilo sa istorijom a kad je njihovo proslo vreme je da se vaspostavi realan pogled na proslost i da svi oni koji su nepravedno osudjeni, ocrnjeni, obelezeni zauzmu svoje pravo mesto u toj istoriji "ni po babu ni po stricevima"

Јабре

24.12.2015. 21:55

Србија је у првом светском рату изгубила 1 300 000 људи пола цивила, у другом светском рату није захваљујући Недићу, Србија је изгубила око 200 000 људи половину су побили Партизани после рата. И да приметим две грешке Недић се није борио против ЈВО већ им је помагао о томе је сведочио и војвода Ђујић, а осим Србије и Пољске ни Бугарска није послала војску на источни фронт.

P

25.12.2015. 00:14

@Јабре - Od milion Jugoslovena koliko ih je poginulo u drugom svetskom ratu, šta misliš koji je procenat Srba kad se Tito požalio Čerčilovom sinu 43 da mu 85% vojske čine Srbi.

Tibre

25.12.2015. 00:19

@Јабре - Bugarska je imala trupe na Istočnom frontu, kao i Rumunija. Bugari su bili okupatori u Južnoj Srbiji gde su činili užasne sločine i bugarizovali stanovništvo menjajući Srbima imena i prezimena i preseljavajući ih u Bugarsku. Nemci su ih koristili u kaznenim ekspedicijama sve do Drine. Bugari su spalili manastir Raču. Svaka čast Đujiću, ali on o Srbiji pojma nije imao jer je bio vrlo daleko, Nedić je mrzeo Dražu i obrnuto. Nedić je ućinio šta je mogao, ali nije bio heroj

Милош

25.12.2015. 01:21

@Јабре - Дража никада није одобравао то што је Ђујић радио. Чак шта више, неколико пута му је сугерисао да престане са таквим стварима и да то компроминује ЈВуО. То је Дража и поновио на послератном суђењу где га невиног само зато што је водио ЈВуО осудише комунисти као што пише у пресуди. Иако је Дража био убеђени антифашиста.

Milan

25.12.2015. 01:42

@Јабре - Bugarska vojska je bila Zauzeta Klanjem Srba i sprovodjenjem Genocida nad Srpskim Narodom, tako da nije mogla da bude na dva mesta . Bugarska se u I svetskom ratu Borila protiv Ruske armije , pre svega na frontu u Rumuniji i par divizija na Solunskom frontu !!

A koliko poznajemo istoriju

25.12.2015. 00:36

@. . . - Komunističke interpretacije istorije nisu istorija. Nedić je bio kolaboracionista iz nužde, a ne zato što je voleo Nemce. Nije Nedić okupirao Srbiju, niti je pljačkao, palio i streljao po njoj već Nemci. Pošto su komunisti pobedili i napravili SFRJ Srbi su išli kod Nemaca da budu gastarbajteri, rade najprljavije poslove i grade novi Rajh. Kako ti se čini ova istorija

48

25.12.2015. 08:58

@. . . - Nije normalno ,ni postenopisati isatoriju kako kome odgovara I potcenjivati cinjenice. . Praviti se pametan. Sredite vase kosmare u glavi.

titic iz sehera

25.12.2015. 11:37

@. . . - A koliko ti poznajes istoriju, mani ga miko! Nedic nije kolaboracionista nego sluga okupatoru. Mislim da je tu ipak velika razlika u te dve reci. A jadni gastrabajteri po zapadnoj Evropi su od velike bede praviili dvorce po Jugoslaviji, dolazili najludjim kolima, i da ne nabrajam. Da su komunisti od Juge napravili izolovanu zemlju. od cega niko ne bi imao koristi, isla bi druga prica.

ISTINA

24.12.2015. 23:48

Za razliku od Generala Draze,Nedic jeste saradjivao sa Njemcima i samim tim je kriv .Zbog njega i njegovih i Drazu trpaju u isti kos!

momcilo

25.12.2015. 00:01

Do kada ce nam KPJ pisati istoriju. Neokomunisti dizu revoluciju (pljacku drzavne ili private imovine, podpomognuti stranim mentorima CIA, MIA) , dok Srbija prolazi kroz tranziciju. Nedic je verovatno imao , dosta podataka o KPJ vodjama, pa I danas neokomunisti u strahu da KPJ zlodela nedodju na videlo, hoce mrtvom coveku da zavezu usta. Komunistima je trebalo 1945 suditi za revoluciju, I zlocine KPJ. Vlada mora ovo ludilo zaustaviti, I isterati politiku (CIA, MI) I medije (CIA, MI) iz sudnice.

Radnik

18.08.2018. 20:31

@momcilo - Neokomunisti? Ti si dečko u debeloj zabludi, a neznanje ti je gigantsko.

Утеривач

25.12.2015. 00:25

Француска није рехабилитовала Маршала Петена! А у чему је овде разлика?

običan radnik

25.12.2015. 01:20

Mi Srbi smo oduvek saradjivali sa fašistima, pa to radimo i danas, ne može se sakrivati istina i pravda, kad naš narod sve to vidi !! Badava nam je pisati laži.

Никола

25.12.2015. 01:44

А зашто се плашите истинитог коментара, па не објављујете? А, толико смо се начитали лажних, комунистичких.

Никола

25.12.2015. 02:13

Постоје фотографије на којима су раздрагани партизански генерали са усташама и Немцима, па, што и њих не објавите ?

Srboljub

18.08.2018. 20:30

@Никола - Partizani? Postoje samo fotke dobričina četnika sa švabama i par njih zajedničkih sa domobranima.

kole

25.12.2015. 03:19

Da li vi zaista mislite da Jevreji bilo sta rade iz neznanja? Znaju oni sve dobro, ali za njih je Drugi svetski rat krava koju muzu i dan-danas, i to debelo.

Neba

25.12.2015. 08:02

Kao što postoji doktor istorijskih nauka tako imamo i doktora pravnih nauka. Neka svako radi svoj posao. Nedić je pre svega bio građanin Srbije stoga ima pravo na fer suđenje....

nedic zlocinac

25.12.2015. 08:33

Definitivno, u ovoj zemlji je istorijska nauka dotakla dno. Pitam ovog "doktora" da li je ikad slusao Nediceve govore, da li je ikad procitao jednu knjigu o Holokaustu, da li uopste zna sta je fasizam, i da li shvata da kad govori o ideologizovanoj istoriografiji ne govori samo o komunistima (strasna rec!), nego o sebi.

Milos

25.12.2015. 08:56

Ne moze predsednik kvislinske vlade da se rehabilituje. U pravu su Izraelci i svi koji se bune protiv toga. Za razliku od pisca ovog clanka mislim da moze po svemu da se poredi sa Petenom. To sto nije slao ljude na istocni front ne znaci da nije bio izdajnik i saradnik okupatora.Bio je mozda nesrecna licnost u nesrecnom trenutku ali daleko od toga da ga zato treba rehabilitovati.

neko

25.12.2015. 09:48

Dobar tekst, kvalitetan pogled na istoriju i ono sto se realno desavalo. Medjutim, tesko je malo to pojasniti narodu, upravo zbog te ideoloski ucene "istorije" koja je decenijama vec u skolskim udzbenicima. Recimo, Nedic je odbio da salje vojsku na nacisticka ratista, dok su Francuzi, tj Peten, poslali SS Charlemagne na istocni front.

VASKE

25.12.2015. 10:16

Da se ja pitam rehabilitovao bih i Hitlera i Pavelica a i Musolinija. SRBIJO STIDI SE !!!!!!!!!!

antifasista

25.12.2015. 11:58

Po trenutnom trendu u Srbiji, jos cemo postati ponosni na prvu Juden Frey Staat u Evropi, jos cemo taj ponos uneti u udzbenike. 80.000 pobijenih Jevreja i rodoljuba u Jajincima!!! Uf kad se setim Nediceve Specijalne policije, kako su oni prebijali narod do smrti! Zna se ko je bio shef batinasima Vujkovicu, Becarevicu, Kosmajcu.

namilju5@ofir.dk

25.12.2015. 15:46

@antifasista - antifasista@ Procitaj jos jednom clanak i sta Izralci kazu o prvoj Juden Frey Staat u Evropi?I ko je odgovoran .

Dragan P.

25.12.2015. 13:29

Svaka čast Nediću na spasavanju brojnih srpskih života. Međutim, to ga ne oslobađa krivice ako ona postoji za makar 1 smrt, već može samo da mu bude olakšavajuća okolnost. Prvenstveno treba utvrditi koliko je kriv za događaje koji su se desili u njegovom mandatu, a to su masakri đaka i civila u Kragujevcu i Kraljevu u oktobru 1941. Naravno, nije ih on izveo, ali je u krajnjoj liniji zažmurio na njih. Ako ništa drugo, iz moralnih razloga je trebalo da se povuče posle toga, ili čak da se ubije...

Dragan P.

25.12.2015. 13:34

Ako je Nedić postupio razumno jer nije hteo da izaziva Nemce, zašto onda ne proglasimo izdajnicima Kralja Petra i Pašića što su 1914. odbili austrougarski ultimatum? Posledice toga svi znamo - 1.300.000 pobijenih i pomrlih Srba, razorena zemlja... Po toj logici, trebalo je da prihvate ultimatum i spasu sav taj narod pogibelji, umesto da se junače.

SS

25.12.2015. 22:33

Rame uz rame uz SS.Cetnici Nemci, Nedicevci, sada je vase vreme.Srbijo dzabe ti I stradanje I borba, sve se to brishe, mi priznajemo Nedice , cetnici su nam fini oslobodioci, svi se slikali I zbrisali sa Nemcima.Sad nas tretiraju rame uz rame sa fasistima kao I Hrvate, sve zbog ovih sto se vratise iz emigracije kad dodjose njihovi na vlasti.

SDK

26.12.2015. 10:07

Nedić se većinom oslanjao na snage koje je oraganizirao Dimitrije Ljotić od članova srpske "ultra-desne"stranke ZBOR,formirajući tako srpski dobrpvoljački korpus SDK.Jedinice su bile pod komandom Koste Mušickog i uspješno su djelovale u pobijanju pobune u Srbiji istjeravši partizane nakon nekoliko mjeseci borbe krajem studenog 1944 , jedan dio SDK prebačen je u Waffen SS-a.Ova jedinica je dobila ime Serbisches Freilling Korps der SS.Borile su se do kraja rata na istočnoj fronti.

Nick.cdn

25.01.2016. 20:26

@SDK - "Krajem studenog 1941 ili "istocnoj fronti" u tvom vokabularu i vise nego dovoljno govori o karakteru tvog komentara

Mirokusmuk

26.12.2015. 10:56

Sta se nasa drzva i naraod ima pravdati bilo kome. Dva antifasiticka pokreta smo nosili a i ta Nediceva vlada nije bila fasisticka. Srpski narod je od fasista i komunista postradao do golgote. Srpskom narodu svako ko ima obraza i elementarnog obrazovanja moze samo da se pokloni. Komunizam je crveni fazim bio u Srpskom narodu.Trebalo je gledati na RTS-u direktora Simon Vizental instituta, kakva moralna velicina, gospodstvo i obrazovanost coveka.

karamba

09.02.2016. 20:08

Dr. Stojanovicu, da li Vi uopste znate sta znaci rec kolaboracija? Ocigledno ne znate! Pa kad ne znate zasto generala Nedica nazivate kolaboracionistom? Vi ste kao i svaki drugi istoricar istrgli iz konteksta ratnih desavanja ono sto bi po Vama moglo biti prihvatljivo! Nediceva vlada je bila legalna u skladu sa vazecim haskim konvencijama! Da li znate ko je pisao te konvencije i bio njihov potpisnik? Bolje se bavite kao i do sada drugom Titom...

Srboljub

18.08.2018. 20:26

@karamba - Jak ti argument. I Pavelićeva vlada je bila legalna, ali marionetska isto kao i Nedićeva.

karamba

09.02.2016. 21:45

General Nedic nije smatrao Srbe pasjim nakotom zrelim za sjekiru i rasnim smecem kao njegovi neprijatelji, Broz, Pavelic, Draza i saveznicka banda! Za Srbe general Nedic nikad nije bio izdajnik, vec Milos Obrenovic koji se borio za svoj narod ne sabljom vec mudrom politikom, tezeci neutralnosti i izbegavanju rata! Od njegove saradnje sa okupatorom samo su srpski neprijatelji imali stetu!

karmbita

18.08.2018. 20:27

@karamba - Ne čabrnjaj i ne mešaj Obrenoviće sa ovom nemačkom pudlicom.