Ђорђев пасош путовао четири месеца

В. ЦРЊАНСКИ СПАСОЈЕВИЋ

21. 12. 2015. у 14:06

Породица Ранђеловић из Канаде четири месеца чекала да им из Београда пошаљу документ за сина. Да би добили здравствено осигурање, морали су да поднесу путну исправу којој је истекао рок. Чекање на пасош угрозило статус у Канади

Ђорђев пасош путовао четири месеца

ПОРОДИЦА Ранђеловић из Београда, која већ годину и по живи у Канади, чекала је пуна четири месеца пасош за сина Ђорђа, због чега умало није остала без здравственог осигурања и дозволе сталног боравка. За све то они криве неодговорне српске службенике.

- Пасош мога сина истекао је у августу. Пре његовог истека планирали смо пут у Србију, између осталог и због продужења пасоша. Међутим, због моје ризичне трудноће, доктори су ми предложили да не напуштам Канаду. Зато, супруг Часлав и син крећу на пут у Отаву, јер је то, нажалост, једино место где можемо да добијемо исправе ми који живимо у Алберти (у Едмонтону). Источна Канада има Отаву и Торонто, а у западном делу нема ниједног српског представништва - каже Јелена Ћеранић Ранђеловић.

Породица 10. августа подноси сву неопходну документацију за пасош, као и Јеленину сагласност оверену код нотара. Пасош им је био важан јер им је истицала виза, а убрзо и здравствено осигурање, које су могли да продуже једино уз уредну путну исправу.

- До 15. децембра требало је да аплицирамо са скенираним валидним пасошем за осигурање. Пошто су нам у амбасади рекли да се пасош чека најдуже два месеца, били смо убеђени да од августа до половине децембра имамо довољно времена. На крају смо аплицирали с неважећим пасошем, надајући се да валидност не проверавају одмах. Пошто се овде све ради "онлајн", добили смо број за ново здравствено осигурање, а сада чекамо да нам затраже уредне исправе. Правдаћемо се да смо им грешком послали стари пасош - каже Јелена.

ЛАКШЕ - ДИРЕКТНО У БЕОГРАД Ранђеловићи нису знали да за четири месеца неће добити пасош и да ће Часлав са дететом морати да путује 3.000 километара до Отаве. Нису знали ни да ће имати трошкове, изгубити време и живце због статуса који им је угрожен без докумената. Да јесу, како каже Јелена, лакше би им било да су отишли директно у Београд, у одељење полиције у Љермонтовљевој.

Она додаје и да су у међувремену аплицирали за стални боравак, за шта су им такође тражили да доставе важећу путну исправу и дали им рок од два месеца. Тај рок је истицао 18. децембра. Срећом, пасош су добили два дана раније.

Јелена је од наших службеника у Канади добила информације да је дечји пасош у Србији стајао од августа до 1. децембра, када је коначно послат ДХЛ-ом за Отаву. У нашој амбасади су га примили 3. децембра, а онда је до Ранђеловића путовао још скоро две недеље.

Док је документ био на путу, у нашој амбасади су јој говорили да је пасош предат возачу, али да немају увида да ли је и послат. Зато су Ранђеловићи по броју поште проверавали где је пасош, али се испоставило да га уопште нема у систему. Из тога су закључили да им није ни послат. На крају су добили потврду са бројем пасоша почетком ове недеље.

- У разговору су ми објаснили и неке појединости. Рецимо, да је српски МУП тек 27. октобра почео да обрађује наш предмет, као и да су 9. новембра тражили допуну, односно да се провери валидност нотара који је потписао сагласност. Онда нам је тражена копија супруговог пасоша, и тек 16. новембра је коначно урађен пасош за Ђорђа - каже Јелена.

НЕОДГОВОРНОСТ

Јелена каже да је њихов случај симбол лоше организације домаћих институција и тоталне неодговорности:

- Они уопште не размишљају о последицама које могу да задесе наше грађане који бораве у страној земљи!

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (7)

vuk

21.12.2015. 14:53

A sta da kazemo mi sretnici koji zivimo po zemljama gde uopste nema nase amabasade? Ja sam, da bih izbegao slicne muke, otisao u Srbiju sa 3 meseca starom bebom. Da vam ne pricam muke oko povezanih letova cekanja na areodromu itd. Pa onda guzva u stanici, pa muke kako da beba drzi glavu mirno mirno dok aparat slika , a ne znate kad ce da skljocne. Ipak moram da kazem da su u miliciji bili korektni i izdali pasos na prioritetnoj osnovi. Dobio sam ga za 5 dana.

Sashka

21.12.2015. 15:02

Sve razumem i probleme koje je porodica mogla da ima zbog svih desavanja. Samo ne razumem zasto se ocekuje da drzava mora da mnogo azurnije vodi brigu o ljudima koji je napustaju i odlaze iz nje nego o nama koji ostajemo i borimo se za svoju decu u zemlji Srbiji. Mora i u njoj neko da ostane da zivi i da se i o nama vodi briga!!!

Jugoslava Pravdic

22.12.2015. 07:43

@Sashka - Ne, mora ažurno da radi za sve, a, to se zna da ne rade. Mora da postoji zakonsi termin do kada moraju biti gotova dokumenta. Nedelju do 10 dana. Ne treba više.

Pera

21.12.2015. 15:37

Neazurnost,kilavost,tromost,aljkavost,ne znam vise ni jednu rec za nasu administraciju koja se zavrsava na OST,ali ove se sasvim dovoljne da realno prikazu nase trenutno stanje u 21. veku koje je na nivou 19.veka.

Bane Vanga

21.12.2015. 15:37

Nista novo za Srpsku birokratiju! I ja sam morao ostaviti pristojan posao na Taiwanu I vratiti porodicu u Srbiju jer su mi tadasnji vazeci zakoni efektivno onemogucili pravovremeno vadjenje pasosa za decu (kao posledica uvodjenja biometrijskog pasosa koji se tada vadio jedino u Beogradu, jer Tawian nije priznat). Delimicno I na moj pritisak I pritisak medija koje sam uzbunio, sporni zakon o vazenju decjih pasosa je promenjen ali su stete ostale!

nevena

21.12.2015. 15:56

Sa ovakvom diplomatskom sluzbom, nama u inostranstvu drugi neprijatelji nisu potrebni. Sve cine da nam sto vise odmognu.

Mimmi

22.12.2015. 11:19

U Norveškoj postoji ambasada u Oslu, ali nema "tehničkih mogućnosti" za izdavanje pasoša, tako da mi pred istek dokumenata moramo u Srbiju...