БАЊСКО место Врдник, смештено у срцу Срема, добило је јединствену спомен-улицу, бабици Новки Обрадовић. Глумац Александар Берчек и новинар-публициста Жељко Марковић, скидајући бело платно, као симбол пелене, открили су обележје жени која је до 80-их година прошлог века помагала трудницама са овог подручја да на свет донесу живе и здраве бебе.

Испред куће, у којој је давних година живела Новка, окупили су се малишани из вртића, ученици, васпитачи, учитељи, да одају почаст бабици коју још памте, а и радо се сећају њихове баке, деке, очеви, мајке.

- Мудри људи су говорили да име, може бити симбол, а некада и судбина. Једна стара пословица опет каже, име је знак. Само њено име говори да је помагала новим људима да долазе на овај свет, док презиме симболизује како је умела да их обрадује - рекао је Берчек, истичући да је поносан што је имао ту част да уз помоћ ове бабице угледа светлост дана.

Марковић, такође рођени Врдничанин, појаснио је како су творци дошли на овакву идеју:

- Пре шест година, у једној врдничкој кафани, током врелог летњег дана, између две флаше пива, једне моје и друге Ацине, он ми рече да је рођен наопачке. Његова мајка Милка, иначе Врдничанка, имала је озбиљних проблема током трудноће, али брзом реакцијом бабице Новке све је протекло у најбољем реду и не само да је рођен Александар Берчек, већ смо добили једног од највећих српских телевизијских и филмских глумаца.

ПРЕ БЕБА - РУДАРИ

НОВКА, која је педесетих година прошлог века прво радила као болничарка и бринула о повредама рудара, касније се усавршава за посао бабице-акушера. У Врднику је радила све до затварања Рудника 1968. године, када прелази да ради у румско породилиште, све до 1980. одакле одлази у пензију. Била је удата за сеоског берберина Владимира са којим није имала деце. Умрла је 1990. године и сахрањена на старом врдничком сеоском гробљу.

Александар Берчек и Жељко Марковић