Експедиција “Албанска голгота 100 година касније”

Новости Онлине

18. 12. 2015. у 12:27

Експедиција “Албанска голгота 100 година касније”

Екипа на врху Кајмакчалана

Након две недеље завршена је српска национална експедиција “Албанска голгота 100 година касније”. У част нашим прецима, петочлана екипа је прешла комплетан пут повлачења Српске војске преко Албаније са Космета све до Крфа
Након две недеље завршена је српска национална експедиција “Албанска голгота 100 година касније”. У част нашим прецима, петочлана екипа је прешла комплетан пут повлачења Српске војске преко Албаније са Космета све до Крфа.

То је први пут да је неко прошао један од праваца повлачења пешке, у истом периоду кад и наша војска и то без икакве логистике.

Тачан правац повлачења екипе:

Пећ (Руговска клисура) – Чакор – Девојачки крш (2.040мнв) – Плав – Гусиње – Врмоша – Селце – Тамара – Хоти – Скадар – Љеш – Драч - Крф. Укупно 300км пешачења са ранчевима од 20 кг, од тога 204км кроз Албанију. Данас је ово најаутентичнији крак повлачења Српске војске, пут није комплет асфалтиран и пролази кроз срце Проклетија.

 Овим правцем се повлачила III армија, њих 40.000 док је нажалост само 8.000 стигло у Скадар. Највише из разлога што је у овој армији било пуно младих регрута. На осталим правцима повлачења су данас комплет асфалтирани путеви (Кула, Трешњевик, Елбасан, Пишкопеја, Кукеш..).

Екипа се на крају попела и на врх Кајмакчалан (висок 2.521мнв), чувену “капију слободе” где је наша војска ослободила окупирану земљу. Тако је, на симболичан начин завршена експедиција.

Тим – Немања Нешковић, Ненад Митровић, Марко Марковић, Марко Николић и Станко Томић (Србин из Америке, који је ишао другим правцем преко Куле, Трешњевика и Подгорице, придружио нам се у Скадру).

Више о свему на:
www.albanskagolgota.rs

www.facebook.com/albanskagolgota

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Tomasevna

19.12.2015. 00:58

Cestitam,ovo je bio podvig.Fotografije su izvanredne.Verujem da je bilo naporno,ali je to bio I neponovljiv dozivljaj.Bravo za sve ucesnike ove albanske ekspedicije I hvala piscu reportaze.