ИАКО не лове баш духове, двојац Ивица и Ђорђе склањају управо оно што се многи власници кућних љубимаца праве да не виде - "Гоубастерс" је прва служба за уклањање псећег измета у Србији. Са специјализованим машинама, нешто више од недељу дана одржавају централне престоничке улице општине Стари град, где их у хладним децембарским данима загреју топли поздрави Београђана, због доброг посла који обављају.

Како се на тротоару појави препознатљива заставица са логом прецртаног "потписа" мезимца, тако почињу поздрави станара за необичну патролу. Име службе "Гоубастерс" подсећа на амерички филм осамдесетих година прошлог века "Истеривачи духова". И не само због назива, већ и сличне опреме и готово "невидљиве" обавезе власника паса, бар по томе колико се она занемарује. Нажалост, посла има далеко више него за борце са оностраним.

- Опрема је налик усисивачу, само са много јачим мотором - објашњава Ивица. - Веома је лака за руковање, једино што нам не иде наруку је хладно време. За ових недељу дана колико радимо, било је доста интервенција, што по позиву, што у редовном обиласку. Међутим, када се и вратимо у поједине улице, чини се да људи воде рачуна, да је им је можда сад и непријатно да не очисте за псом, што нас, наравно, радује.

Скаламерија на точковима не престаје да привлачи пажњу пролазника. Сликање, питања како машина ради постала су свакодневица за ове комуналне "разбијаче".

ПРИЈАВИТЕ ПРОБЛЕМ ИАКО "бастерси" крстаре свакодневно Старим градом, може им се указати и на проблематичне улице које треба очистити. Суграђани им комунални неред кућних љубимаца могу пријавити преко општинског контакт центра 011-785-2-999.

- Не знам колико су нас пута усликали кад нас негде сретну - додаје кроз осмех Ђорђе, док отпоздравља захвалну пролазницу за посао који вредно обављају сваког дана. - Не смета нам, коментари су увек позитивни и људи су благонаклони, што и јесте најбитније.

Као минско поље постале су Косовска, Јованова, Капетан Мишина, Хиландарска и још неке престоничке улице, где се једва под ногама може избећи "минули рад" кућних љубимаца. Ни канте, па ни кесе у улазима намењене за ову врсту отпада нису превише уродиле плодом. Проблем је толико узео маха да је чак интервенисала и једна бивша станарка Старог града која живи у иностранству, али повремено обилази свој стан у престоници.

- Госпођа је прво предложила да општина купи уређаје какве је видела у иностранству - каже Марко Бастаћ, члан већа ГО Стари град, који је помогао у реализацији пројекта. - Општина није могла то да приушти, поготово што јој та делатност и није у надлежности. Госпођа је зато донирала машине у нади да ће и надлежна служба преузети овај модел рада, на чему смо јој захвални.

Стари град, али и друге београдске општине се са овим проблемом боре већ годинама. Осим што су ниске новчане казне за овакав прекршај комуналног реда препрека је и регулатива. Она подразумева да комунални инспектор треба да затекне власника који не обавља своју дужност, што је реткост.

КАЗНА ОД 5.000 ДО 75.000 ДИНАРА

ДОК се у Француској примењује развијена технологија за кажњавање несавесних власника, тако што постоји регистар животиња и њиховог ДНК, па тако до њих непогрешиво стижу казне и до 100 евра за кршење комуналног реда, у Србији и даље функционише систем "ухвати ме ако можеш". Међутим, када комунални инспектор затекне власника у прекршају, казна на лицу места је 5.000 динара. Ако захтев за казну стигне до прекршајног судије, износ може достићи и до 75.000 динара.