Спасао децу, а скојевци га изболи ножем

Ђорђе Вукмировић

13. 12. 2015. у 13:33

Навршило се 60 година од смрти Иринеја Ћирића, једног од најзначајнијих архијереја СПЦ у прошлом веку. Из злогласног мађарског концентрационог логора Шарвар спасао 2.800 деце, а умро од батинања

Спасао децу, а скојевци га изболи ножем

Епископ Иринеј Ћирић

У ГОДИНИ која је на измаку навршило се шест деценија од упокојења епископа Иринеја Ћирића (1884-1955), једног од најзначајнијих и најтрагичнијих архијереја СПЦ не само свог доба, већ целог прошлог века. На челу Епархије бачке Ћирић је, наиме, био током Другог светског рата, када је она, окупана у невиној српској крви, била под мађарском окупацијом. То ће га, доцније, практично коштати живота.

- После рата, комунистичке власти су га због наводне сарадње са окупатором 17 месеци држали у кућном притвору. Литургију је први пут поново служио о Ускрсу 1946. Ја сам на њој био чтец што је, узгред, најнижи свештенички чин - сећа се новосадски адвокат Коста Хаџи, којем је тада било 13 година.

Упркос претећој сенци оптужбе за колаборацију која, иначе, никада није судски озваничена, Ћирић је, вели наш саговорник, недуго после Ускрса кренуо у обилазак епархије. У Оџацима су га, међутим, сачекали острашћени скојевци и готово убили. Поред бруталног пребијања, више пута је убоден ножем.

НАЈМЛАЂИ ЕПИСКОП ЂИРИЋ је рођен 1884. у Сремским Карловцима. Са свега 22 године завршио је Духовну академију у Москви, а у 24. је докторирао на групи за семитске језике Универзитета у Бечу. Када је 1922. рукоположен за владику бачког, било му је само 38 година и био је најмлађи епископ свог доба.

- Причало се да је то била заседа, али то нико није истраживао, а владика, иначе, тих и необично одмерен човек се од повреда практично никада није опоравио - каже Коста Хаџи.

Готово све време од пребијања до смрти 1955. Ћирић је провео у постељи у Владичанском двору. Коста Хаџи је, иначе, син оног Косте Хаџија којег ће се и наши читаоци сигурно сетити из ТВ серије "Монтевидео", такође адвоката и међуратног генералног секретара Фудбалског савеза Југославије. За ову причу је, међутим, важније то што је он био и Ћирићев близак пријатељ и, заједно са председником новосадске црквене општине Јованом Ћулумом, сарадник у узвишеном подухвату избављења заточеника злогласног мађарског концентрационог логора Шарвар.

- Они су из тог логора 1942. спасли 2.800 деце и 180 мајки са одојчадима и распоредили их у породице широм Епархије бачке, где су дочекали крај рата - каже мр Гордана Петковић, виши кустос Музеја града Новог Сада.

У том логору је, да подсетимо, од глади и болести скончало преко 3.000 бачких Срба, махом солунских добровољаца и њихових потомака који су, после Првог светског рата, насељени у Бачку.

А каква је заиста била Ћирићева "колаборација", речито говори књига "Стенографски записи са суђења главноодговорнима за рацију у Јужној Бачкој 1942" историчара др Александра Касаша. Током окупације, Ћирић јесте био посланик у мађарском парламенту, али је, заправо, чинио све да, у страшним околностима, спасе припаднике сопственог народа, укључујући и идеолошке неистомишљенике.

ИЗЛОЖБА ИЗЛОЖБА посвећена Иринеју Ћирићу, коју је припремила Гордана Петковић, отворена је пре недељу дана у Културном центру Новог Сада. Приказано је мноштво драгоцених фотографија и докумената, Ђирићеве одоре, митре и панагије и аутопортрети и иконе, пошто се веома успешно бавио и сликарством и иконографијом.

"Епископ Ћирић ми се у седам-осам случајева обратио за помиловање и у свима сам му изашао у сусрет, осим у случају његове молбе за помиловање Светозара Марковића", наводи се у стенограму поратног саслушања Ференца Сомбатхељија, начелника Генералштаба мађарске војске, објављеног у Касашевој књизи.

Реч је о Светозару Марковићу Този (1913-1943), једном од вођа комунистичког покрета и уреднику "Слободне Војводине" (данашњи "Дневник") која је, на својим страницама, Ћирића означавала као издајника и претила му послератном одмаздом која ће се, нажалост, и догодити.

Ћирићу је замерано и на држању током мађарске рације у јануару 1942. у којој је у јужној Бачкој зверски убијено преко 4.000 Срба и Јавреја, а којом је командовао генерал Ференц Фекетехалми Цајднер. Описујући припреме за тај злочин, Цајднер је, наводи се Касашовој књизи, на саслушању 1945. рекао:

Коста Хаџи и Јован Ћулум, сарадници владике


"Ја сам имао замисао да створим јаз између партизана и осталог српског становништва и за то сам хтео да задобијем помоћ епископа Ћирића, али ме је он одбио. Тек касније је изашао један његов проглас, али у деформисаном облику."

Своју верзију прогласа који треба да створи поменути јаз, Цајднер је, како сам наводи, Ћирићу дао још 8. јануара 1942, тражећи само да га потпише, што је овај одбио. Онај "деформисани", с позивом Србима на мир, који је под новим Цајднеровим притиском очајни владика сам написао, а који му је, после рата, спочитаван као издајнички, објављен је 22. јануара, дан пошто је почео крвави мађарски пир у Новом Саду.

"Ето видиш, сад ја морам да признам оно у шта нисам уверен, али кад ће то ублажити горку судбину нашег народа, ја морам да му дам оно што тражи", рекао је, пишући га, свом секретару, презвитеру Николи Драгојлову, а овај, како се наводи у Касашевој књизи, посведочио 1945. пред истражним органима.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (29)

pere

13.12.2015. 13:55

Ali je zato vrhovni svestenik hkc stepinac koji je plivao u srpskoj krvi umro prirodnom smrcu pod zastitom druga tita. Nisu nama hrvati, vatika, cia, mosad, marsovci krivi, mi smo se ubijali izmedju sebe.

Goran Pavlovic

13.12.2015. 14:12

Komunistima nista nije sveto, oni straha nemaju i sve im je prokleto. Taj njihov karcinom jos postoji u nasoj zemlju

Pera

13.12.2015. 14:13

Tadasnj komunisti su ga proglasili za saradnika okupatora,danasnji neo-komunisti bi ga proglasili za klero-fasistu,nazalost kako tada tako i sada presudili bi mu Srbi.

Младен

13.12.2015. 14:21

Ништа није више штете нанијело србима као комунизам и србски комунисти, ни пет вијекова под турцима није нас уназадило као неколико деценија под комунистима. Због њега су страдали милиони срба, изгубљене територије које су комунисти населили несрбима, изгубљен је идентитет, убио нас је у појам као нацију. Само су се срби примили на "братство и јединство", сви остали су се борили за своје интересе, на рачун срба.

srb

13.12.2015. 14:30

Evo zbog ovoga smo mi Srbi danas na dnu kaec. Pljuvali smo u Boga i u ljude koji su sluzili Bogu. I sta se desilo ??? desilo se to da danas pljuju nas, Bog je dopustio da pljuju nas isto onako kako smo mi pljuvali njega.

Hercegov Grad

13.12.2015. 14:31

Nije saradjivao, ali im je dao potporu politicki. Spasao decu i to tacan broj i to znaju samo bivsi?! Svi koji nisu uzeli ucesca u borbi protiv okupatora, vec sedeli kuci su saradnici istih. Te pevali su, glumili držali kafane, bili cate u opstini i sve u korist okupatora! Oa sta je to uradjeno za ridjenu zemlju? Pola Stbije oce na zlocinima da stekne besta i promeni izdajnicku sliku iz tog perioda. Srbija ipak polako klizi u fasizam!

Влада

03.01.2016. 17:27

@Hercegov Grad - Имам једно питање за вас прокомунистички настројене зашто ваш вођа Тито није дизао устанак на територији где је хрватски живаљ био већински ( стварао комунистички покрет)? Него је то радио где је српски живаљ већински и где су немачки нацисти убијали 100 за 1 убијеног и 50 за 1 рањеног. Зато што су били у спрези с усташама још од 1922. године и све су чинили на разбијању Краљевине Србије о томе постоји документација која полако излази на видело.

Србин Јужњак

13.12.2015. 15:13

Молим редакцију да блокира антисрпске коментаре наших искомплексианих комшија. Разумем да се лист Вечерње новости залаже за слободу говора, али вређање српских историјских личности и великана је чист шовинистички варваризам, и такво понашање не спада у слободно изражавање.

Francesco

13.12.2015. 18:47

@Србин Јужњак - Ne mora čovek da bude antisrbin da bi razmišljao zdravorazumski. Te priče o popovima spasiteljima i divnim četnicima koji su umesto kama, pušaka i maljeva donosili cveće ostavite za neka SF ostvarenja u režiji Radoša Bajića ili Gorana Markovića.

SSF

14.12.2015. 05:11

@Србин Јужњак - Лакше са тим маљевима, мене су партизани учили да је то било омиљено оружије најбољих хрватских синова, кћери и фратара у Јасеновцу. Где су јуначки побили 750,000 српских цивила.

Влада

03.01.2016. 17:15

@Србин Јужњак - Francesko@Па где си сад извукао четнике у Војводини ?Па зна се које на тој територији Краљевине Југославије правио злочине, у Срему усташе у Банату немачки нацисти а у Бачкој мађарски фашисти. Од 45-те комунисти.

ZalivSajt

13.12.2015. 15:46

A Stepinca koji je blagosiljao ubice egzekutore i one koji su silom pokrstavali...njega su komunjare oslobodile. Komunizam je upropastio Srbiju vise nego turcici za 345god, hostapler Tito nam je zaprzio corbu a hrvate je oslobadjao i demonizovao cetnike koji su se prvi digli protiv fasizma na ovim prostorima....oni danas imaju lepu njihovu a mi probleme

toya

13.12.2015. 16:58

Ko ga je prebio u Odžacima? Dodjoši koje je doveo Broz, iz raznih pasivnih krajeva, i koji su naneli više štete srpstvu nego turci u 500 god.

Ђура Змај

13.12.2015. 16:58

Ко су сада у Отаџбини настављачи идеје тих острашћених скојеваца, комуниста, што поносно истичу своје корене..?

Dragan

13.12.2015. 16:59

Skoro svaki dan izadje novi clanak u kojem se pominje stradanje par hiljada civila,dece, neduznih.... sramota je da veoma malo znamo o tome...tek se sad polako sklapa prava slika svih nasih stradanja i veoma je zastrasujuca.... hvala vam na tome .... oprostiti moramo, zaboraviti ne smemo!

Cvele

18.12.2016. 11:36

@Dragan - Šta će biti ako stalno praštamo, da li će na kraju biti nekoga i da to pamti. Samo se pitam.

Socijalizam švedskog tipa

13.12.2015. 20:10

@čačanin - Treba praviti razliku između komunista i socijal-demokrata pogotovo ovih iz skandinavskih kraljevina.

gradjanin

13.12.2015. 17:36

objavite konačno imena onih koji su ga prebili,imenom i prezimenom.konačno da se zna ko je šta činio a ne da se oni osećaju kao da se nije ništa dogodilo,da svi znaju imena zločinaca,.

Antifa

13.12.2015. 23:53

Težak izdajnik i pripadnik crne reakcije. Niko posle rata nije dobio ono što nije zaslužio. Novosti nastavljaju sa sramnom kampanjom rehabilitacije osvedočenih narodnih neprijatelja i ratnih zločinaca. Smrt fašizmu! Živeo savez potlačenih radnika i obespravljenih seljaka!

Влада

03.01.2016. 17:40

@Antifa - Чијег народа запитај се? Такви као ти сте изманипулисани комунистичком пропагандом као она дасу комунисти подигли народ 27-ог марта 41-ве. Ти твоји комунисти су урнисали сељаке нарочито од 45 до 55 одузимајући им жито стоку ( људи нису могли да прехране породице а многи су и одведени да им се ни дан данас не зна гроб ). Ко је тим радницима дизао фабрике које нису имале економско оправдање и довлачио радну снагу са села у градове уништавајући тако села? Зелен си ти или боље да кажем црвен.

posmatrać

10.01.2016. 16:01

@Antifa - biti glup je jedno a biti zlikovac i zločine braniti je nešta drugo.

Драган

02.03.2016. 19:21

@Antifa.Тачно си рекао:"Нико после рата није добио оно што је заслужио".Комунисти су поубијали на десетине хиљада невиних Срба цивила, углавном интелектуалаца, уметника, свештеника, имућних домаћина, сељака, и заслужили су најтеже казне, а после рата их нису добили.

kocha_grubmexul

18.12.2016. 12:13

@Драган - Netačno. Od 56.000 žrtava koje je popisala Državna komisija za tajne grobnice, samo 14.500 su etnički Srbi, od kojih su polovina četnici poginuli u borbi (nakon što su se oglušili o naredbu sopstvenog kralja da se stave pod komandu NOVJ). Teško da se radi o desetinama hiljada.