Потомци Обреновића: Апис није херој

Б. СУБАШИЋ

22. 11. 2015. у 21:08

Крунски савет Обреновића и организација "Време и моје право" противе се учешћу државе у церемонијалном преносу остатака пуковника Драгутина Димитријевића и сахране у Алеји великана у Београду

Потомци Обреновића: Апис није херој

КРУНСКИ савет Обреновића и организација "Време и моје право" противе се недавно највљеном учешћу државе у церемонијалном преносу остатака пуковника Драгутина Димитријевића Аписа и сахране у Алеји великана у Београду. Потомци Обреновића упозоравају да Апис није био херој већ "оличење антидржавног поретка и одговоран за смрт великог броја људи".

Они указују на то да није потврђено да се у касети гробнице на Зејтинлику заиста налазе Аписови остаци. Подсетимо, пуковник српске војске је осуђен 1917. године на Солунском процесу због организовања атентата на регента Александра Карађорђевића и после стрељања тајно сахрањен.

- За потребе Аписове судске рехабилитације "откривено" је где се његови остаци налазе, без комисије и форензичара - наглашава историчар Видан Богдановић, члан Крунског савета Обреновића. - Овај судски спектакл је 1953. организовао Александар Ранковић, шеф Титове тајне полиције. Апис је с намером представљен као Југословен, претеча револуције, борац против "ненародне династије Карађорђевића".

Саговорник "Новости" истиче да није проблематично премештање костију већ порука коју та церемонија шаље.

- Такве манифестације стварају и одговарајући култ личности - каже Богдановић. - Које вредности представља Апис? Он је симбол масакрирања последњих Обреновића које је створило стереотип о Србима као о дивљацима. То су врло успешно користили наши непријатељи. Апис је користио терор да својом тајном организацијом преузме све функције државе. У години после Мајског преврата забележен је највећи број кривичних дела у историји модерне Србије, а у политички мотивисаним одмаздама убијено је око 1.000 људи.

ИЗМИШЉЕНО МУЧЕНИШТВО Тек после Великог рата Апис стиче ореол мученика и романтичара, наводи Видан Богдановић.
- То је нонсенс, јер ниједан шеф тајне службе није наивни романтичар. Нетачан је мит о Апису као заступнику идеје велике Србије, насупрот идеји југословенства Александра и Пашића. Он је заговарао стварање јужнословенске државе као и Александар, а њихов обрачун није био сукоб идеја већ борба за превласт. После Другог светског рата Апис је рехабилитован на начин који је одговарао тадашњим комунистичким властима.

Свет је, указује наш саговорник, био згранут масакром, дефиловањем завереника с комадима Драгиног тела на сабљама и излагањем мртвих тела на улици.

- Те ноћи је убијен и министар војни Милован Павловић, српски генерал кога је због јунаштва у српско-турским ратовима руски цар одликовао Георгијевским крстом - наводи Богдановић. - Убијен је пред породицом, а затим го извучен на улицу испред куће. О томе је извештавао руски посланик.

Завереници су убили у кући и председника владе, генерала Димитрија Цинцар-Марковића, такође прослављеног ратника.

- Убијен је баш у тренутку кад се спремала војна акција на простору Јужне Србије, данашњег КиМ и БЈР Македоније - каже Богдановић. - Илинденски устанак у августу 1903. пропао јер се у њега није укључила Србија, иако је то било планирано. У њој је још владао хаос после Мајског преврата, држава, војска и полиција су били обезглављени, официри прогањани и убијани.

Масакр, пљачка и линч током Мајског преврата најавили су страхоте које ће се у 20. веку дешавати у Србији. Двор, као симбол државе, тад је безобзирно опљачкан, као и куће сродника и симпатизера Обреновића.

- На аукцијама у иностранству појављивале су се личне ствари владарског пара, укључујући доњи веш краљице Драге - наводи Богдановић. - Њеним покраденим сукњама и хаљинама хвалиле су се жене и љубавнице завереника. Украдено је и Мирослављево јеванђеље, које је краљ Александар добио у знак захвалности јер је спасао Хиландар да не падне у бугарске руке. Нађено је тек 1915. у пртљагу краља Петра. Апис је загосподарио војском из сенке и дао је легитимитет злочинима. Зато није случајно што се већ 1944. одмах по преузимању власти од стране комуниста у београдској штампи појављују похвале Апису.

Личност Драгутина Димитријевића је на веома различите начине сагледавана и интерпретирана од 1903. до данас.

- Поштоваоци Аписа из различитих периода се често сукобљавају, јер о Димитријевићу у ствари веома мало знамо - каже Богдановић. - Као и сваки добар обавештајац, он нема праву биографију, само легенду. Управо се на Апису руши мит о златном добу демократије од 1903. до почетка Великог рата. Хапшени су и мистериозно умирали сви који су покушавали да покрену питање одговорности завереника. Величао се идеал Аписа који има право да суди без суда.

Разгледнице са приказом убиства последњих Обреновића које су продаване у Европи

Димитријевић је по сведочењу завереника Антонија Антића контролисао Крађорђевиће и изабрао је млађег принца Александра за престолонаследника, уместо Ђорђа. Под његовим притиском краљ Петар преноси сва овлашћења на сина, чиме практично абдицира. У балканским ратовима Апис не учествује, јер се лечио у Немачкој од тровања, а тамо пише и за војне часописе и стиче утицајне везе. По повратку у земљу он покушава да сруши владу Николе Пашића.

Наш саговорник наглашава да Драгутин Димитријевић није никада директно учествовао у борбама, већ је како тврди, "био и остао политичар у униформи, који је злоупотребљавао војску за своје циљеве".


ПРОГОН ОФИЦИРА

Завереници око Аписа 1903. нису били већина српског официрског кора.

- У завери је учествовало 100 официра, а у наредним годинама је отпуштено и прогањано више од 280 њих, укључујући и будућег војводу Живојина Мишића. Група око Аписа је рушила војничку дисциплину и поредак, то је био контраофицирски и контравојни покрет. Све се вртело око њих и више није било битно шта је ко по функцији у држави, већ који положај заузима у тој Аписовој организацији - каже Богдановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Зоро Томић

22.11.2015. 22:18

Хвала Новостима за овај текст, а г-дину Видану Богдановићу желимо свако добро и да настави са важним послом на преиспитивању наше савремене историје.

Slalvko Radovanovic

23.11.2015. 00:58

Sve što se desilo poslije ubistva kralja Aleksandra i kraljice Drage Obrenović je nesreća za srpski narod.Kralj Aleksandar Obrenović nije bio loš već čak i dobr a to što je imao problema sa kraljicom Dragom oko rodjenja naslednika na kraju bi on to sam razriješio jer kraljevi uvjek vode računa o nasledniku.A kralj je bio mlad i imao je vremena da se pobrine o nasledniku.Radikalizam koji je sprovodio NIkola Pašić je bio tragičan za srpski narod.Za vrijem Karadjordjevića zajedno sa NIkolom Pašićem

Kell

23.11.2015. 07:43

Apsolutno se slazem sa svim ovim...Apis je naneo neprocenjivu stetu Srbiji za vjek vjekova..., kako direktno, tako i indirektno, Pitanje je da li bi, da su ostali Obrenovici, Jugoslavija ikad postojala, cije je postojanje prolilo milione zrtava svih vera na ovim prostorima.

srbo

23.11.2015. 09:58

nisam komunista.ali,to što su komunisti rehabilitovali apisa je iz njihove potrebe zaista bilo,al ne vidim nikakvu grešku u tome.a.obrenović je kriv za taj dogadjaj jer mu je na vreme rečeno da ne sme da sramoti državu ženidbom sa drasgoim koja je bila,,dvorska dama,, .on to nije poslušao i dogodilo se kako se dogodilo.apis je hteo da pomogne pripajanje bosne srbiji ,zbog srba koji tamo žive.ako je hteo da smeni pašića,šta je to pogrešiuo.sin rade mu je bio stalno pijan ,tako je ubio vojnike .

cadoudal

23.11.2015. 10:03

Mi smo izgubili Kosovo i Metohiju a i Staru Srbiju kao politicki prostor jer Apis nije dozvolio da se po okoncanju Balkanskih ratova ove teritorije stave pod civilnu upravu, vec ih je drzao iskljucivo pod vojnom upravom koja je bila u njegovim rukama. Mi de fakto, ni jedan jedini dan nismo imali ove provincije kao deo spskog drzavnog prostora vec pre kao nekakvu okupiranu zonu spskog uticaja i predominacije. Opste je poznato da se gube one teritorije za koje nije pronadjeno politicko resenje.

krle - dron

23.11.2015. 10:08

Apis je prodao veru za veceru,i stigla ga je Bozja kazna,ubili su ga oni koji su ga platili da izvrsi zlocin u majskoj noci dugih nozeva i tim zlocinom izmakne srbiji tepih zivota ispod nogu i danas licimo na izandjalo magare koje su jahali svi dodjosi koji su dolaskom karadjordjevica nagrnuli u srbiju da je pljackaju i komadaju.Puc i masakar su narucili i platili srbski tajkuni poput Vajferta i London,vatikan,berlin i bec,karadjordjevica su izvukli musavog i pijanog iz zenevske kafane...

Vlajko

26.11.2015. 14:36

@krle - dron - Moram priznati da ne poznajem dovoljno ovu temu. Zato sam i pazljivo citao komentare. Kad procitam da neko napise srbski (ispravno je srpski, pravilo jednacenja glasova po zvucnosti) najezim se

србислав константиновић

23.11.2015. 10:15

Заиста је нејасно шта држава хоће да постигне церемонијалним преносом Аписових посмртних остатака натраг у Србију? Да афирмише крваво убиство краља и краљице од стране официра под заклетвом, ваљда као први легализовани терористички чин? Или да глорификује оно што је уследило као последица, а то је пропали пројект Југославије који Срби још за наредних сто година неће моћи да "отплате"(у сваком смислу)?

Милвас

23.11.2015. 12:55

Па добро господо Обреновићи нека је Апис био убица као што тврдите а шта је био Милош Обреновић с обзиром да је убио кума Карађорђа?

Jedan je Vožd

23.11.2015. 14:38

@Милвас - Vožd Karađorđe je znao da ako po njegovom povratku u Srbiju, ne bude dobio podršku naroda, da će Knjaz Miloš njegovu glavu odneti u Stambol da bi dobio autonomiju.

Pitagora

23.11.2015. 13:56

Malo se ističe da je zajedno sa Karađorđem u Radovanjskom lugu ubijen i njegov pisar i posilni Naum. Njegovi potomci, Naumovići, služili su kao oficiri kod Obrenovića i u njihovoj lozi postojao je zavet da se osvete Obrenovićima. Oficir Naumović je bio dežurni u dvoru one noći kada su Apis i zaverenici krenuli i on im je otvorio kapiju. Neko od nervoznih zaverenika greškom je pucao u Naumovića i ubio ga.

nemo

23.11.2015. 16:27

oficir (izuzetno sposoban obaveštajac), pod zakletvom, udario je na vladara. ilinden je propao, a zna se kako su karađorđevići (zna se i odakle su) posle kreirali politiku i dešavanja. pobili su više srba nego bilo ko.

Dr. Kisač

23.11.2015. 17:53

Srbija ima preče stvari od prepiranja oko ovakvih stvari, ljudi uzmite se u pamet i Obrenovići i Karadjordjevići su iza nas

Opaki

24.11.2015. 00:38

Apis je zlo,i ruzna strana nase istorije.Njegovim potomcima neka bude cast sto je jedno vreme pocivao sa slavnim junacima prvog rata

iz glave

24.11.2015. 13:07

da nije bilo majskog prevrata, Srbija bi nestala sa lica Zemlje ... u I sr bi bila na strani A-U, te u slučaju poznatog ishoda Antanta i rusi bi nas osudili, a Englezi izrekli kaznu, a u slučaju pobede Sila Osovoine, bili anektirani i raseljeni od strane A-U

ne znanje je cudi

24.11.2015. 17:36

@iz glave - Ne znam otkud to sada da bi nasi bili na suprotnoj strani, kada se lepo zna da obrenovici bili jaki saveznici sa rusima , cak su i za kuma pozvali cara Nikolaja

Saša

26.12.2016. 23:10

Nikakav heroj ili bilo šta slično.U ratovima nije učestvovao,stalno nešto"bolestan",političar u uniformi,mutan lik do zla boga.Došao bi mu glave princ Djordje i ranije da ga nisu spakovali....