Дунавка отелила петорке!

М. БОШЊАК

09. 11. 2015. у 15:13

Принове у штали Нешковића, у Брусници, код Горњег Милановца, обрадовале село. Иако "недоношчад", телад здрава и лако отељена пре рока

Дунавка отелила петорке!

Два мушка и три женска телета дошла на свет

ДОМАЋИНСТВО остарелог Милисава Нешковића (88) у Брусници крај Горњег Милановца од прексиноћ се прочуло овим крајем због принове у свом сточном фонду, јединствене у целој Србији - јер је његова крава Дунавка отелила петоро потпуно здраве телади! Два мушка и три женска, лепа телета, који већ, иако су "недоношчад" отељена месец дана пре предвиђеног рока, сасвим лепо устају и хране се на цуцле.

Телефон Нешковићевих од тада је "усијан". Удаљеније комшије, рођаци и знатижељници одреда се распитују: да ли је то истина, да није нека шала на рачун домаћина, иначе врлог добричине и овде познатог млекара? Иако и те како има разлог да буде поносит због овог феномена, чича Милисав сасвим мирно, без имало (само)хвале, као да је реч о догађају тек мало другачијем од свакодневног, прича о реткој принови, Дунавки и о остале три краве, колико их има у домаћинству.

- Дунавка је у поодмаклој стеоној фази, баш била набрекла. Мислио сам, носи двоје, чак троје телади, вероватно крупнијих... Ни слутио нисам да ће их на свет донети петоро! Зато се и отелила месец дана раније, јер није могла да издржи толику тежину у себи. А, и како би? А, отелила се без икаквих проблема, тако лако као да је отелила само једно теле, а не њих оволико. Свеукупно, тељење је трајало свега петнаестак минута. Био је присутан ветеринар, позвао сам га чим сам уочио да Дунавки за који минут предстоји тељење. Нисмо могли да се начудимо, гледајући како за свега четврт сата из краве редом излази толико потомака - објашњава врли старина.

Нису, разумљиво, могле да се начуде ни комшије, које су почеле да долазе на, како су у шали казивали, "бабине" и то какве! Да се на лицу места увере у истинитост оног о чему су их обавештавали познаници и рођаци, тада сви још у неверици.

- Дунавка је стара три године, "сименталске" расе, крава каквих овде има посвуда... Ово јој је друго тељење, претходно је отелила једно. За ово, осемењена је вештачки, у марту. Иначе, ове године су, од Ђурђевдана, са овим петоркама, моје три краве заједно отелиле деветоро телади! Јер, друге две су отелиле близанце. Сада, у штали влада "ванредно стање". Мајка петорки још не устаје, а ветеринари потврђују да је здрава, само изнемогла. Како и неће бити? Телићима је уведен режим исхране на цуцле, на свака четири сата. Неки већ сами, халапљиво, траже да сисају, види се одмах, не вара мене око сточарско, биће од њих велика, квалитетна говеда - наставља Милисав.

Искусно око сточарско је скоро цео свој век гледало стоку и брижно пазило на њу. Чича скромно прича, како ове животиње треба волети јер су племените и вредном ће домаћину, приновама или количинама доброг млека, узвратити сву ту бригу. А, Милисав Нешковић је чувен млекар, иако има четири краве, неупоредиво мање него други.

- Пре тељења ових трију, моје све четири краве су укупно давале 120 литара млека дневно - вели он.

Крава Дунавка

ПОСАО ЗА НАУЧНИКЕ

Петорке у штали Нешковићевих су научни феномен, којим ће се стручњаци касније бавити. Јер, у својој 47-годишњој ветеринарској пракси, као ни током студија, нисам ни чуо да је у Србији једна крава отелила чак петоро телади! Летос, у оближњем Мутњу једна је отелила четворо, то се понекад дешава. Феномен, као код Дунавке, највише зависи од саме краве, од њеног организма. За ове телиће сад је најважније да буду правилно неговани и храњени, да им с обзиром на хладне ноћи у штали буде топло - каже за "Новости" др Раде Јевремовић, познати ветеринар.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (16)

Dule Los Angeles

09.11.2015. 17:37

Ima li ko u Srbiji da vidi ,kako covek sa 88 godina radi i kako se raduje svom uspehu!? I da izracuna,koliko ce ovaj domacin dobiti od samo jedne krave? Ima li ko da vidi,pa da se lati takvih poslova i da lepo i pristojno zivi!? Ali jok,svi bi u kafice pa makar i gologuzi,samo ne u stalu! Zasto?Pogledajte bogatase iz Svajcaske ili Nemacke,koji su se obogatili gajeci svinje i goveda!? A,Vucic dovodi Svabe da uce Srbe,kako se gaji stoka! A Srbi su pre 2 veka snabdevali svinjama i Bec i Berlin.

da,da kako da ne

09.11.2015. 18:09

@Dule Los Angeles - Nedao bog da se neko takvog posla lati! Da li ste vi nekada drzali krave ?To je muka ziva,kakva zarada,to su sve veterinari odneli za usluge!Jadan covek on tu ima najmanje,a najvise radi!Ima 88godina i jos uvek rinta ko konj,da li vam to kazuje kakav je to prosperitet od krava kada on za svojih 88 godina nije zaradio da ne radi vise!!!!!!

Logic

09.11.2015. 19:29

@Dule Los Angeles - A ja nešto ne videh da se ovaj dobri domaćin požalio na svoju "zlu kob", "rintanje". Ali da postoji razlika u mentalnom sklopu između tebe i njega to prihvatam. Njemu moje duboko poštovanje, i dug vek.

robilad

09.11.2015. 19:47

@Dule Los Angeles - To je najtezi posao, nije samo imam kravu i prodacu je, imacu para...Bajo prvo seno spremi i ostalu hranu za zivotinje, pa svakog dana ne izlazis iz stale, uvece legnes malo, pa ako su telad obidjes ih po koji put..I skoro sav novac ode kod veterinara, za seme, za naftu...NIJE LAKO SELJACIMA...

@da,da kako ne

09.11.2015. 21:11

@Dule Los Angeles - "Ima 88godina i jos uvek rinta ko konj,da li vam to kazuje kakav je to prosperitet od krava kada on za svojih 88 godina nije zaradio da ne radi vise!!!!!!"Видиш теби је идеал да не радиш, а имаш новац. За тебе село свакако није, већ нека политичка странка.

dusan

09.11.2015. 18:12

Bog dao domacine sa srecom ,dobro zdravlje i dug zivotr vama i vasoj supruzi i puno licne srece od mene licno.Vi ste prav srpski domacin i mi se radujemo vasem uspehu.

ranko75

09.11.2015. 21:46

Cestitke veterinaru, jer je on najzasluzniji za taj rezultat. E jeste se potrudio, trebalo je to uvrceti da se primi toliko teladi, e svaka mu cast! I kod drugih 2 krave je napravio dvojke, vidi se da je vrlo produktivan.

DrIggyy

10.11.2015. 17:41

Domaćine krave Dunavke neka budu živa i zdrava teladi i ti gazdo i veterinar. Ako ovako počnu srpski stočari, bar neće biti bela kuga ko stoke. Mladi i mlade dame i gospoda u Srbiji neka čekaju ...vraga? Sramota od Dunavke.

ja

10.11.2015. 19:39

@DrIggyy - Decu treba da imaju oni koji to zele i koji su za roditelje, a ne oni koji ih ne zele, koji ih nece voleti, koji ce ih ostaviti, ubiti. Nisu svi za roditelje. Dovoljno je pogledati crnu hroniku. Ne trebaju oni koji to ne zele, nesposobni, neodgovorni ljudi, narkomani, alkoholicari da dobijaju decu samo zato jer ti to kazes. Mislis da je lepo deci koja su ostavljena, zanemarena i nevoljena. Uvek treba gledati sve moguce ishode.