Изронио град кнеза Часлава!

Борис Субашић

понедељак, 26. 10. 2015. у 20:01

Изронио град кнеза Часлава!

Археолози крај остатака капије тврђаве Фото Борис Субашић

“Новости” у Малом Зворнику где су археолози открили велико византијско и српско преднемањићко насеље. Стари српски грудобрани, зидови и ровови који плене величином и лепотом

АРХЕОЛОЗИ су на врху Орловина који доминира над окуком клисуре Дрине код Малог Зворника открили остатке два тајанствена утврђена града. Први је огромна византијска тврђава из 6. века чије су се моћне зидине лепезасто спуштале стрмином око 700 метара до тадашњег пристаништа у малозворничком приобаљу. Други је српски град који је, према досадашњим налазима, овде постојао у преднемањићком периоду током 9. и 10. века на простору око врха Орловине.

Археолози су се нашли пред загонетком кад су у шумском зеленилу открили монументалне рановизантијске зидине и грађевине подигнуте у доба цара Јустијана, као и око три века млађе српске грудобране, зидове и ровове који и после 1.000 година запуњавања ерозијом запрепашћују својом величином.

Истраживачи претпостављају да су ове додатне раносредњовековне фортификације изграђене као заштита од бугарских пустошења с југа и од мађарске најезде са севера. Упркос очигледно великом значају који су тврђаве на Орловини имале у своје време, данас су њихова имена непозната из писаних историјских извора. Истраживачи зато покушавају да као форензичари помоћу материјалних остатака древних градова разреше ову тајну и зато још пре свитања хитају кроз прамење магле стрмом брдском стазом ка густој шуми која крије рушевине. Већ под првим крошњама дрвећа дочекује их први монументални објекат, зарушена масивна капија и зид који је штитио највиши део утврђења. Од те тачке шумске стазе се рачвају у неколико праваца. Један обавија врх Орловина као стражарски опходни пут кога пресеца огроман српски ров и масивни сувозид од крупних стена. Тај путељак се затим спушта на префињено сазидани византијски одбрамбени зид и стражарско место, које су истраживачи ових дана откопали.

Одатле се стазом испод неколико метара високог српског земљаног грудобрана стиже до видиковца скривеног у жбуњу на вертикалној литици изнад Дрине. То је прва од неколико византијских осматрачница од којих свака види и претходну и следећу, распоређених у низу на стрмоглавој стени према кањону реке. Козја стаза која је повезивала та стражарска места само је понегде видљива и њоме се данас нико не усуђује да прође и направи круг до улазне капије.

Зидине из VI века

Зато се ка центру некадашњег града на врху Орловине иде или путељком поред огромне зарушене тврђавске цистерне пречника већег од 12 метара или стрмом стазом поред остатака лепо озидане зграде којој сад само први спрат вири изнад тла, док је нижи део затрпан вековним наносима. Та стазица пролази крај скромног заклона археолога испред кога гори логорска ватра на којој греју промрзле удове и покушавају да осуше одело натопљено знојем и шумском влагом. Ипак, упркос лошем времену они не одустају од истраживања цркве огромних димензија. Пошто је шумско растиње с ње рашчишћено, бели камени зидови на великом платоу натприродно блеште под оловним небом.

- Дужина овог монументалног храма је око 32, а ширина око 20 метара и сложене је основе, што је карактеристичан стил градње за римску провинцију Далмацију - каже доцент др Дејан Радичевић с Филозофског факултета у Београду. - У источном делу су откривени епископски престо и седишта за свештенство, што наговештава да се овде можда налазило седиште епископије. На појединим деловима олтарских зидова очувани су фрагменти фресака из рановизантијске епохе. Да је град живео у то време, потврђују и бројни налази стакла и амфора за вино и уље који указују да је Дрина била пловна и да је водени пут до градске луке био веома жив.

Иако су истраживања још на почетку, ископавања показују да је император Јустинијан овде подигао један од својих највећих градова на Балкану. Његове рушевине становништво овог дела Подриња одавно зна и назива их Јерининим градом, док је зворничка тврђава на супротној левој обали Дрине од давнина називана Ђурђев град. За разлику од ове утврде која је позната и из историјских извора и археолошки истраживана, град изнад Малог Зворника, иако старији, остао је забележен само као цртица у научној литератури. Све се променило 2013. кад је прерано преминули Дејан Павић, професор историје из овог градића покренуо лавину догађаја.

- Професор Павић заљубљеник у старине овог краја дошао је на факултет и позвао ме да обиђемо локалитет - каже др Радичевић. - Пристао сам и на први поглед видело се да је реч о изузетном налазишту. Просто је невероватно да је деценијама било заборављено. Захваљујући подршци општинског руководстава Малог Зворника издвојена су скромна средства и започело се са првим сондирањима. Одмах се показало да је реч о великом утврђеном комплексу из рановизантијске епохе.

Истраживачи су били запрепашћени величином простора обухваћеног бедемима од око 14 хектара, који сврстава овај комплекс у један од највећих рановизантијских градова на територији данашње Србије.

Српске стреле из IX века

- На овом месту стицале су значајне комуникације што водене, што долином реке - објашњава др Радичевић. - Ово место било је веома важно, јер се од Малог Зворника мења сам карактер терена. Ово је контактна зона северних равничарских предела римске провинције Паноније и унутрашњег планинског простора Динарида, односно провинције Далмације. Тврђава на Орловини је контролисала пут који је повезивао метрополе тих провинција, Сирмијум и Салону. Околни простор града је важан јер поседује рудно богатство које је експлоатисано и у античко доба и у средњем веку. Подрињски рудници су били веома важан извор прихода за државну касу средњовековне Србије.

Саговорник "Новости" наводи да је византијска тврђава на Орловини као и низ сличних запустела крајем 6. и почетком 7. века, када је наступио прекид живота на овом простору.

- У раном средњем веку је поново обновљен живот у оквиру тврђаве и то на самом врху, који је поново посебно утврђен, што су нам показала овогодишња ископавања - каже др Радичевић.

Материјал који је пронађен, пре свега керамика, показује, истиче Радичевић да су нови становници Срби.

УТВРЂЕН ЦЕНТАР

У ЛЕТОПИСУ Попа Дукљанина записано је да је српски владар Часлав имао сукоб с Мађарима управо у Дринској жупанији.

- Данас не знамо где се она тачно простирала, али сам помен Дрине указује да је могла бити на овом правцу - сматра др Радичевић. - Ако узмемо у обзир да је ова локација незаобилазна на путу из северних панонских предела ка Далмацији, основано се може претпоставити да се овде налазио Часлављев град. Овде се налази један од утврђених центара које припада преднемањићкој историји Србије која нам је у најмањој мери позната и зато нам се на Орловини пружа изузетна прилика да дођемо до поузданих закључака како су Срби тада живели.

Темељи монументалне Византијске цркве

СИРОМАШНИ ВИЗИОНАРИ

ИАКО је Мали Зворник једна од најсиромашнијих општина у Србији, она сваке године из скромног буџета издваја средства за истраживање Орловине.

- Ова прича о откривању српске прошлости је улагање у будућност - каже Зоран Јевтић, председник општине Мали Зворник. - Наш суграђанин професор Павић је визионарски обратио пажњу археолозима на Орловину, од које очекујемо да ће бити веома атрактивна за туристе. Већ имамо подземни град, супертајну војну базу из времена Краљевине Југославије од 75 просторија за 5.000 војника укопаних у брду, где је у априлу 1941. одржана последња седница владе. Сад имамо и стари византијски и српски град на брду и очекујемо много више гостију него раније.

Забрањено преузимање фотографија

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (49)

vh

26.10.2015. 20:16

Ovo je veliko otkrice! Naravno, zaslugom nemanjickog mita i stroge crkvene cenzure kroz vekove a posle najvise zaslugom turaka, stara srpska/slovenska istorija je zaboravljena i sakrivena. Problem je da stari srbi/sloveni nisu bili hriscani- a to se ne uklapa dobro u vladajucu dogmu..

Miro Markovic

27.10.2015. 01:11

@vh - @vh. Ako nisi znao, prva hriscanska arhiepiskopija je osnovana u Sirmijumu pocetkom prvog veka posle Hrista, dok je druga bila ustanovljena u Solinu pored danasnjeg Splita a treca u danasnjoj Peci, gde se nalazi Srpska patrijarsija. A svuda su tu ziveli Srbi. Lazna prica da su se oni doselili u sedmom i tokom osmog veka posle Hrista je izmisljena na Berlinskom kongresu, 1878, kako bi AU mogla da konfiskuje srpske zemlje preko Drine. Medjutim, lazi su razotkirvene. Citaj radove Dr. Deretica.,

Južnjak

27.10.2015. 01:55

@vh - O knezu Časlavu se uči u osnovnim školama, a naša crkva uopšte ne negira njegovo postojanje, kao ni postojanje Srbije pre Nemanjića.

krle - dron

27.10.2015. 10:45

@vh - vh-@, Hriscanstvo je nastalo tek 306- kada je srbkinja sveta Carica Jelene inace majka najveceg srbskog Cezara CONSTANTINA donela Hristov krst iz Jerusalema u Constatinopolj,i naravno da svi srbi u to vreme nisu bili Hriscani,srbi su iznedrili i odgojili 14 Cezara i Imperatora ( ko je tu koga oplevio i nakalemio to samo srbi znaju ),pogledaj google kartu iz IV-v. pre n.e.SERBIAN IMPERIUM ili mislis da je google srbski agitprop.Istorijom se bavi nauka koja nije cula za kumrovacke biltene.

vh

27.10.2015. 17:03

@vh - Hocete da kazete da ste srodni sa grcima, albancima, romima i da postojite od momenta kada je jedna bliskoistocna religija dosla na ove prostore. Nemojte samo reci da je Hrist bio srbin i sl gluposti.Za razliku od Vas meni je na mestu 1. Rusija i Slovenstvo. Nasi prostori su od Severnog Pola do Mediterana, od Danske do Aljaske- to je prostor u kome je nasa kultura nastala i granice. Grkofili, albanofili, rimofili i ostali, ne razbacujte se sa 'istorijskim podacima'- dosadni ste. SLAVA.

Andjelina Istoricar

26.10.2015. 20:49

Ta Srbija o kojoj pricate nikada nije postojala. To su samo bajke koje su nastale u necijim glavama i nemaju stvarne vrednosti. Mnogi to zovu izmisljene price u ludim glavama. Ako je Srbija nastala prvi put pre 137 godina, odnosno 1878 godine na Berlinskom Kongresu, kako su mogli da zidaju utvrdjenja pre vise od 600 godina? Ocigledno popovi sanjaju u dokolici pa to pisu. Svi spisatelji moraju da se drze stvarne istorije bez izmisljanja. Svi vladari do pre 137 godina nisu bili Srbi pa zato ne la

Могуће

26.10.2015. 21:54

@Andjelina Istoricar - Могуће, све је могуће, могуће да сте и ви историчар...

Комшије не спавају

27.10.2015. 00:06

@Andjelina Istoricar - По тој логици која држава је постојала пре Берлинског конгреса? на Балкану су постојале само Отоманска и Угарска империја. Дакле, о чему ти пишеш? И по тој логици, Хрватска и Босна су постале државе тек 1991. односно 1992. А Црна Гора тек 2008. Туга.

`Ало неписмени...

27.10.2015. 00:13

@Andjelina Istoricar - @ "Andjelina...": А како би било да, за почетак, научиш макар да пишеш?

MS

27.10.2015. 00:37

@Andjelina Istoricar - Ovakvi komentari su ocigledno troll-ovi u pokusaju, i kao takvi trebalo bi biti sankcionisani i neobjavljivani iz prostog razloga sto vredjaju dostojanstvo citalaca. Cuj ''istoricarku'' molim te, Srbija nije postojala do Berlinskog kongresa hahahahahh alo trolu, nisi zanimljiv/a nimalo.

Miro Markovic

27.10.2015. 01:05

@Andjelina Istoricar - Sve je moguce, kad se skola zavrsi na unirzitetu u KG. Tamo se za pare sve kupuje pa i znanj iz istorije. Godinama smo ucili da su Nemci u KG i okolini streljali preko 7 hiljada neduznih ljudi, a sad nam pricaju da je to bilo samo 2,400. Pricali su nam iz istorije da su Srbi dosli na Balkan krajem sedmog i i tokom osmog veka, a sada otkrivaju srpske gradove pre njihovg dolaska. Kako je to moguce? Pa lepo, kad se sire lazi, one se kad-tad i otkriju.

Radovan

27.10.2015. 01:06

@Andjelina Istoricar - Za 18 godina koliko koristim internet svasta sam procitao i mislo sam da nista vise nemoze da me iznenadi ali pogresio sam.Andjelina istoricar je napisala retko glup komentar. Postavlja se pitanje da li se salila ili misli ozbiljno to sto je napisala.Ako se salila onda je njen smisao za humor zaista cudan,ali ako je mislila ozbiljno e onda je to zabrinjavajuce.Za koga je zabrinjavajuce,za istoriju ne za nju samu da.Molim Vas da mi kazete iz koje knjige ste procitali to sto tvrdite.

Južnjak

27.10.2015. 01:53

@Andjelina Istoricar - Zdravo komšija Hrvoje, zašto se opet lažno predstavljaš? U osnovnim školama se uči o knezu Časlavu i on nikako ne moće biti "izmišljen", ali razumem da je kod vas u Hrvatskoj velika propaganda, tako da vam ni najosnovnije stvari iz istorije nisu poznate. Prva Srbija je osnovana 626.godine.

munZeKonza

27.10.2015. 07:40

@Andjelina Istoricar - Andjelina , istorija je nauka, nauka ponavljam i za nju je neophodno arheoloska,pisana istoriska gradja itd itd, e vidis ti si izgleda propustila po prilicno o tome...A usput Nemanjici su imali drzavu gle zvala se Srbija i oni su naslednici prestola tj postojala je i pre njih... CCC kakvo elementarno ne znanje , uzas.

Franjo Historicar

27.10.2015. 08:27

@Andjelina Istoricar - Srbija ponovo najstarija drzava u regionu... Hrvatska i Bosna postale drzave posle 1990. Albanija posle balkanskih ratova, Madjarska posle prvog svetskog, Crna Gora posle 2000. Tako su nas u skoli ucili nas hrvate i bosnake...

Dudule

27.10.2015. 08:27

@Andjelina Istoricar - Anđela, moguće je da ste vi takvu istoriju učili na današnjim sega-mega univerzitetima... moguće... Šta je bio Karađorđe? Miloš Obrenović? Ako vi kažete da nisu bili srbi, šta su onda bili?

Tixon

27.10.2015. 08:49

@Andjelina Istoricar - Znaci, nije postojao ni knez Mihailo,ni knez Milos, ni knez Aleksandar Karadjordjevic...

Ortodoks

27.10.2015. 08:50

@Andjelina Istoricar - ovde imamo "Andjelinu", pripadnika neke balkanske novonastale veštačke nacije koja se odrekla svoje istorije,kulture,vere pa i svoje duše!!!čista duhovna jad i beda!!!

Popaj

27.10.2015. 11:29

@Andjelina Istoricar - Franjo trebali bi da vas uče da ste najveću državu Hrvatsku imali u Kraljevini Jugoslaviji 50 % veća od sadašnje Hrvatske.Međutim vi i dalje pričate o ugrženosti od Srba u toj istoj Kraljevini i opravdanom stvaranju NDH-monstrum države.Dobro je što pratiš srpske novine možda nešto i naučiš o Hrvatskoj i Srbiji.

Apollo

26.10.2015. 23:55

Časlav Klonimirović bio je srpski knez koji je vladao sredinom 10. stoljeća, najvjerojatnije u razdoblju od 933. do 960. godine. vdje se govori o utvrdama iz 6. vijeka. Pa to je 400 godina prije kneza Časlava.

Milan

27.10.2015. 00:15

@Apollo - Nisi pazljivo procitao tekst, koji je veoma iscrpan i retko kvalitetan ! Otkrivana su dva grada - tvrdjave . Jedna starija Vizantijska , ta o kojoj ti pises i kasnija za koju se smatra da je Caslavov grad.

Branke

27.10.2015. 07:03

@Apollo - Niste dobro procitali tekst . . . radi se o dva utvrdjenja,vizantijskom iz 6. veka i srpskom iz 9. ili 10-og . . .

PD

27.10.2015. 07:07

@Apollo - Apollo, radi se o 2 grada, jasno je iz 1. pasusa teksta! Jedan iz 6. veka a drugi iz 9-10 veka.

dudule

27.10.2015. 08:23

@Apollo - Apollo, u prvom pasusu je navedeno da se na navedenoj lokaciji nalazila vizantijska tvrđava iz 6. veka i srpski grad iz prednemanjićkog doba 9. i 10. veka. Ne pratiš na času...

Hmm

27.10.2015. 10:24

@Apollo - Apollo ne citas pazljivo. Vizantijska tvrdjava je iz 6. v , a srpski grad je postojao kasnije u 9. i 10 v. , tako da ne znam sta tu nije dobro receno .

Apollo

27.10.2015. 11:20

@Apollo - Dobro sam ja pročitao. Radi se o "bizantijskom" gradu i naknadno rađenim "srpskim" grudobranima. Nigdje se ne spominje "srpski" grad. Osim toga Srbija se u vrijeme Časlava Klonimirovića nije protezala do Zvornika. To područje su držali Bugari istočno od rijeke Drine. Tu negdje u tom području je Hrvatski kralj Tomislav vodio bitku sa Bugarima sa kojima je Hrvatska tada graničila u tom području.

NekoIme

27.10.2015. 11:51

@Apollo - Zapravo je Caslavova Srbija obuhvatala mnogo vecu oblast : Rasku, Zahumlje, Duklju, Travuniju, Paganiju i Neretvu i velike delove centralne i istocne Bosne, do reke Save. Znaci danasnju zapadnu Srbiju, celu Crnu Goru, delove Dalmacije, 90% danasnje Bosne i Hercegovine. Eto ti.

Milan

27.10.2015. 12:40

@Apollo - Pa sto ne Kazes da si Susjed :) Onda bi odmah znali da ti Ustvari imas neku svoju Izmisljenu Historiju a verovatno i Histeriju :)

Leonidas D.

27.10.2015. 00:03

@Andjelina Istoricar uhvati se neceg drugog, nemoj istorije... Vidis da ti ne ide. Da znas imalo a ne znas ni to, znala bi da je Srpska drzava jedna od najstarijih drzava Evrope. mnogo starija od drzava koje nam poturaju tu "istoriju" koju ti "znas"

Дејан

27.10.2015. 00:19

На ооснову чега се тврди да је град "Византијски"? Да нису можда нашли таблу "Византијски град"? Свако ко иоле зна историју, зна да је појам "Византија" уведен у 16. веку, након пада Ромејског царства, Нове Роме, Источног Римског царства или како год су га називала људе у то време. Не постоји ни једна документ, пре 1453. године, нити једна народна песма или било шта у коме се спомиње "Византијско царство". Једино се спомиње град Византион, који постаје Константинопољ, за време Константина.

Tomi

27.10.2015. 00:36

Anđelina, izgleda da se baviš istorijom kao zlatna ribica - one pamte oko 3 sekunde, pa ipak su mnogo inteligentnije od tebe.

Nesa

27.10.2015. 02:00

koga briga da li su stari Sloveni nasi preci bili pagani a potom hriscani? bitno je da su nasi preci, da delimo isto genetsko nasledje i da smo mi njihov istorijski produzetak na ovim prostorima tj. njihovi potomci te ovo jeste nasa istorija i nas prostor te je stoga treba istraziti.

Mali Zvornik

27.10.2015. 06:53

Mali Zvornik je takva rupa da ni koze ne bih tamo cuvao. Svaka cast nasim precima, ali i oni su ovo mesto napustili. Samo sivilo, nedaj Bozr

ana

27.10.2015. 07:59

Najmanje je važno da li su bili hrišćani.Vžnije je da se uz znatiželju arheologa obezbede sredstva za zaštitu otkrivenih objekata koje će mraz i vode i poslovična nebriga brzo zbrisati sa lica zrmlje. Koliko god da su zidine monumentalne nemoćne su da odole našoj poslovičnoj nebrizi. Istraživanja bi trebalo izvoditi tek ako se za njih obezbede bar sredstva za preventivnu zaštitu ako se nešto otkrije a ako ne ista se mogu koristiti za naredna istraživanja

Istina, car je go.........

27.10.2015. 11:57

Veca sam se pitao kako je i ovo promaklo K.Jiriceku i naslednicima srpskih mu poklonika s DR titulama izgleda prepisivacke skole? Kako ono rece Nusic DR? Kako izgleda srpski naucnici jos samo treba da se odreknu NT-Pupina........ zaista nema smisla da ovakav narod moze iznedriti svetske velicine i obmanjuje svet!?

Бранко

27.10.2015. 12:29

Само да кажем лепу речи овим нашим археолозима ентузијастима, који нас ових дана одушевљавају својим открићима, али и људима из локалне власти који имају слуха за повест и културу. Многима сте учинили велику радост овим открићима, а што буде више популаризације оваквих ископавања, требало би бити више и финансијске подршке за овакве пројекте.

Владимир

28.10.2015. 11:59

@Бранко - Повест је српска реч која означава причу, плод поведања. Оно што је речено, говорено. У руском језику (остало из старословенског) поведаемся значи поразговарајмо. Код нас реч исповест је у вези са повешћу. Кад идеш код свештеника ти исповедаш своју душу, тј. поведаш му све што ти лежи на срцу. Богат је био наш језик док га реформисти са Вуком на челу нису осакатили. То је је све плод идеја француске револуције.... Зато данас многи Срби не знају свој језик.

Aleksandar

27.10.2015. 20:32

Andjelina, 1878. god. Srbija je dobila medjunarodno priznanje ali postojala je ona i ranije. Culi ste verovatno za Dusanovo carstvo? Vecu glupost, da Srbija nije postojala pre 1878. godine, nisam odavno procitao. Postojale su razne srpske drzave kroz istoriju, koje su menjale oblike, granice, forme, imale su svoje vladare, teritorije, granice, stanovnistvo, novac - dakle bile su drzave... ali reci da je Srbija tek stvorena 1878. godine je potpuna, ali potpuna besmislica. Ko vam dade tu diplomu?

sam si sebi kontradiktoran

28.10.2015. 07:57

@Aleksandar - Procitaj jos jednom sta si napisao I videces I sam. Srbija nije postojala pre toga. Srbi jesu imali svoje drzave, tj svoje knezevine, kraljevine ili carevinu, ali se to nikad nije zvalo Srbijom. Taj termin se nikad nije koristio. prema tome, Srbija kao Srbija nije postojala sto ne znaci daSrbi nisu imali drzavnost. Ovo je samo potvrda tezi da Srbija nije matica svih Srba nego samo jedna od srpskih zemalja koja je prva uspela da se oslobodi varvarskih osmanljia

Srbija i u vreme Bodina

28.10.2015. 11:18

@Aleksandar - Na olovnom pećatu Konstantina Bodina iz 1081. koji jeu carigradskim arhivima pronašao i objavio francuski profesor Žan Klod Šene navedena je Bodinova titula "protosevast Dioklije i Srbije". Dakle Srbija je već tada bila jasno definisana kao država. A kasnijih potvrda imena ne samo u srpskim već i romejskim, mletačkim, ugarskim... dokumentima je bezbroj.

garin61

02.11.2015. 12:12

@Aleksandar - imena se gube I vracaju srbija kao ime je staro hiljadama godina, primer belorusija nekada se zvala bela srbija. toga ima po evropi koliko hoces. negde se zvala serbija ,inace samoglasnici sluze za laksi izgovor kod pojedinih naroda I evropi I aziji ,srz odnosno koren cine suglasnici po njima se otkriva sustina reci I njegovog znacenja.

arhont Časlav Klonimirović

28.10.2015. 02:43

..potomak kneza Vlastimira i tzv. nepoznatog arhonta ( a ime mu je bilo Selimir) bio je po "vizantijskom" polit. uređenju Tribal ili knez=arhont srpskih plemena koje je pozvao car Iraklije a hrišćanstvo primio je njegov predak Mutimir. Vizantijski establišment vodio je ratove na istoku pa je dozvoljavao autonomiju lokalnim plemenima na zemlji oslobođenoj od Avara. Časlav je imao nesreću da brine o Srbiji okružen pohlepnim Bugarima i Madžarima koji su mu i došli glave. Udao kćer za novog arhonta.

Đorđo Dragičević

08.11.2015. 11:58

Nedaleko od Malog Zvornika, uzvodno uz reku Drinjaču, levu pritoku reke Drine, u selu Kalabače, opština Šekovići, nalazi se slično utvrđenje Peringrad sa vidljivim ostacima Crkve. Zanimljivo je da se jedna od kula zove Orlovača. Peringrad je prema predanju gradila prokleta Jerina.