Кеплер открио ванземаљску цивилизацију, мегаструктуру око звезде КИЦ 8462852 (ВИДЕО)

Новости Онлине

21. 10. 2015. у 13:45

Кеплер открио ванземаљску цивилизацију, мегаструктуру око звезде КИЦ 8462852 (ВИДЕО)

YouTube

Већ десетак дана светски медији брује о открићу чудне звезде која је заинтригирала научнике и представља вероватно највећу астрономску мистерију у овом тренутку

Реч је о младој и бљештавој звезди у сазвежђу Лабуд, а која носи назив КИЦ 8462852. Летелица Кеплер посматрала је четири дуге године, 24 сата дневно, а у склопу праћења 100.000 других звезда у потрази за њиховим планетама.

Кеплеров посао је да региструје мале промене у снази светла звезде, а које настају када испред ње прође планета или неки други објекат који око ње орбитира. Када планета величине Јупитера прође испред своје звезде она заклони тек око један осдто светлости која долази до Кеплера.

Ипак, у случају звезде КИЦ 8462852, та је промена пуно већа, а научници засад не знају шта би је могло узроковати. Тело или тела која орбитирају око ње заклањају енормне количине светлости – чак 15 до 22 одсто.

Поред тога, планете праве равномерна заклањања с обзиром на своју константну брзину орбитирања, док непознато тело око КИЦ 8462852 прави неравномерна затамњења.

Два највећа прелета десила су се у размаку од 730 дана, док су примиећена и мања смањења количине светлости. Такође, највећи пад светлости забележен је недавно, а након њега су уследила два мања у року од месец дана.

Научници засад само нагађају. Постоје одређене шансе да је реч о младом соларном систему који није уређен, да је реч о кометама у фази распадања или чак да је реч о вештачким објектима.

Последња шпекулација заправо говори о мегаструктурама у орбити звезде, које су дело неке напредне ванземаљске цивилизације. Такве структуре би, тврде стручњаци, могле заправо да црпе енергију звезде.

Ипак, одговор је још увек далеко, а чињеница да га научници сада немају додатни је подстицај и наговештај како ће одговор, једном када дође, бити занимљивији него било који рутински проналазак.(Б92)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (5)

Koleq

21.10.2015. 15:31

Mašta naučnika NASE je najbolje PR oružje za dobijanje finansijskih sredstava. 99,99% pretpostavki NASA su agnostičke prirode - ne možete ih potvrditi, niti negirati. Cilj - dalje istraživanje to jest PARE. Ponašaju se kao naše NVO - prave virtuelne projekte zarad finansiranja.

djordje petrovic

21.10.2015. 16:31

Pretpostavljaju na netu da je neki tip Dajsonove sfere. Samo prognosticari previdjaju da je Dajsonova sfera teorijski produkt potrosacke konzumeristicke civilizacije poput nase, a takve civilizacije ne mogu dosegnuti potreban stepen razvoja za pravljenje takve sfere, jer ce se samounisti u procesu. Ne bih voleo vanzemaljce koji bi bili poput ljudi. Mi smo otpad svemira.

deda Dragoslav

05.09.2016. 03:32

Imam običaj da kroz svoj amaterski teleskop često pratim zbivanja u svemiru. Obično tokom posmatračke sesije bar dva-tri puta prdnem plavo(za pretpostaviti je da je zato i nebeski svod plav) i nekoliko puta podrignem sa aromom belog luka iz slabo dimljene kobasice i to je dovoljno da rastera komarce u prečniku od pet metara. Sinoć moje tajno oružje nije imalo efekta pa pošto sam posmatrao Prstenastu maglinu u sazvežđo Lira zaključujem da su me ove komšije iz Labuda provalile i oduzele moć. 100%.