Кад се Ангела и Клинтон заинате

Јелена Лемајић

субота, 17. 10. 2015. у 15:49

Кад се Ангела и Клинтон заинате

Ђорђе са љубимцима

Магарци на фарми Ђорђа Королије у Суботици су регистровани "становници" Европске уније. На фарми живе у слози са псима и мангулицама. Нада се да ће ускоро почети производњу магарећег млека

КАДА се Ангела и Клинтон заинате, па им се у расправи придруже Мило и Јанез, углавном "настрадају" Пићука, Гоца, Понго Аргентино, Рушка, Зоза... Али, само накратко. За разлику од државника по којима носе имена, магарци на салашу Ђорђа Королије на периферији Суботице се много брже договоре.

- Ма нису магарци тврдоглави, већ су људи који их држе нестрпљиви и нервозни, па им њихово мало дуже размишљање смета - умирујући дугоуху дружину тврди Ђорђе, који се на узгој магараца одлучио пре десетак година.

- Економиста сам по струци, радио сам у "Војводинапуту", а како се нисам снашао у свој овој транзицији, видео да трка више није за мене, одлучио сам да се окренем узгоју животиња и производњи здраве хране - наставља Королија.

Најпре је купио малу породичну кућу на Маковој седмици, њој додао седам "мотика" земље и основао пољопривредно газдинство. На самом почетку почео је узгој мангулица, а онда су се "шумадинкама" и "шумадинцима", придружили и магарци.

- У мом родном Кистању, у Далмацији, није се живот могао замислити без магарца, на његовом самару носило се жито да се меље у воденице код Крке, носила се вода са извора, нацепана дрва... - сећа се Ђорђе. - Нису могли без њих, али су се према њима маћехински понашали, што ми никако није било јасно и било ми их је жао. Зато, кад сам одлучивао које животиње ћу гајити, није било дилеме: маго ће увек бити уз мене и имати принчевски третман. Узео сам најпре Рудику, потом и две женке и тако мало помало, дошао до 15 грла.

Сви магарци, магарице и пулад су чиповани и ушли су у европски регистар грла.

- Они су прави европејци, а ја кад ћу у Европу ко зна. Па сад, ви некога увредите са "магарче један" - додаје овај нетипични фармер, сав поносан на станаре свог газдинства. - Подаци показују да иако је аутохтона животиња са овог поднебља, магарац полако изумире, а то не смемо да дозволимо.

У узгоју животиња и животу без градске вреве овај Суботичанин нашао је свој мир. За разлику од песме из горштачког краја "Вук магаре на плот нагонио" у Корoлијиној фарми у слози са магарцима живе и пси и мангулице, играју се и једни друге чувају. Његову смиреност и неизмерну љубав животиње осећају, те су толико питоме и драге да се са њима у сваком тренутку може играти.

- Ангела само иде за мном, али Понго је манекен међу њима, зна да је најлепши и тако се и понаша. Ма сви су мирни и размажени, сада да их пустим они би опуште