Поруке потомцима са хумке предака

Младен Станчић

11. 10. 2015. у 20:03

Историјски час на меморијалима погинулим српским војницима из ослободилачких ратова, одржан у Македонији. У протекле две седмице посетили сва значајна обележја

Поруке потомцима са хумке предака

Драгиша Страхињић говори о страдању српских војника

НА делу спомен-меморијала погинулим српским војницима из ослободилачких ратова од 1912. до 1918. на територији данашње Македоније у протекле две седмице, организацијом Удружења Срба и Македонаца из Тетова, у сарадњи са Српским културно информативним центром "Спона" из Скопља одржани су историјски часови за младе школарце различитог узраста.

Крај спомен-костурница, капела и хумки где почивају земни остаци погинулих српских војника из балканских и Великог рата основци из школа "Лирија" и "Гоце Делчев" из Тетова, "Кирило и Методије" из Кучевишта на Скопској Црној гори, као и полазници факултативне наставе на српском језику у Центру "Спона" из Скопља, били су на часовима историје каквих у свом редовном образовном процесу - немају. Први пут су посетили меморијале и кроз наставу "на отвореном" упознали се са најважнијим историјским чињеницама о ратним страдањима предака.

- У две етапе деца су заједно са делом наставника и сарадника из "Споне" посетили, одали пошту и у несвакидашњој настави у природи присуствовали часовима историје на српском војничком гробљу у Битољу, у крипти спомен храма славе Светог Архангела Михаила у насељу Аутокоманда у Скопљу, у спомен-капелама у Удову, на југу Македоније, затим у селу Доње Карасларе код Велеса, спомен-костурници Зебрњак код Куманова - каже за "Новости" Соња Андонов, председница Удружења Срба и Македонаца из Тетова.

Са групом је путовао и наставник историје, песник Стојан Арсић, који уводним припремама за часове историје "још у аутобусу" припрема основце за нова сазнања која у редовном школском процесу немају. На часовима на меморијалима деци су о ратним операцијама и страдањима српске војске говорили Драгиша Страхињић из Удружења СРМА у Битољу, Милорад Шкиљевић у Удову, Бора Ристић из Удружење за заштиту српских споменика и војних меморијала у Македонији крај капеле Доње Карасларе...

- На часовима историје поред живе речи предавача свим учесницима су дељени и материјали које је "Спона" преко свог часописа "Слово" објављивала о свим војничким меморијалима погинулих српских војника у ослободилачким ратовима на територији Македоније - каже професор Нена Ристић Костовска, председница Удружења Српкиња у Македонији.

У знак одавања поште, почасти, паљењем свећа за покој душе погинулим српским војницима, поред наставних активности, уз презентацију и обраду метерала "на терену", како објашњавају Милена Митић и Јелена Брауновић из "Споне", ученици су на часовима историје, на свим војничким меморијалима засадили нове саднице - јела и борова.

Спровођењем пројекта "Корени прошлости - корени будућности", уз подршку и Министарства културе и информисања Србије, како су истакли организатори наставе из историје на српским војничким меморијалима у Македонији, "спомен-обележја, костурнице, гробови српских ратника нису само белези страдања и славе - већ би они требало да буду и путоказ потомцима".

НЕЗАБОРАВНИ ТРЕНУЦИ

- ДОЖИВЕЛИ смо незаборавне тренутке. Толико тога смо први пут видели и о историјским догађајима чули, да просто не можемо да до краја средимо утиске. Сви часови историје протекли су у знаку изузетне посвећености теми буквално свих учесника. Независно од узраста. Оба наставна дела карактерисали су срдачно дружење и настава за памћење. Прозивци на свим часовима дисциплиновано су се одазвали сви по списку у "дневнику" и ђаци и наставници. Са ових часова изосталих није било - каже Марија Браво, једна од ученица полазника факултативне наставе на српском језику у Центру "Спона" у Скопљу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

STOJAN.St.SRBIJA

12.10.2015. 21:40

kasno janko stize na kosovo,sve je unisteno skole su porusene a crkve i manastiri prisvoili bezboznici i zatucani komunisti a sve to uz blagoslov srbijanski.vladika jovan godinama zatvoren u turski zatvor idrizovo u dusanov grad skopje a srbijanski patrijarh vodi politiku.e sad neki dragisa trazi srbe u tetovo i to jedno skolo nosi ime arnautsko ilirija a drugo bugarsko goce delcev.od srpskog kumanovo do ohrid jedva prezivljavaju 30.000 .kaurina a pola od nih neznaju sa koju ruku da se prekrste.