Наше даме међу темпларима

М. ЛОПУШИНА

11. 10. 2015. у 20:06

"Новости" откривају ко су прве Српкиње чланице Врховног војног реда витезова. Осамдесетак њих негује православље, хуманост. По професији лекарке, менаџерке, књижевнице...

Наше даме међу темпларима

Снежана Шантић, командир "Свете Петке" и канцелар реда темплара

ЗАПОСТАВИЛИ смо српско витештво и хришћанску традицију. Тешко време у ком живимо намеће нашим женама све већу потребу да у потрази за витештвом и хуманизмом постају чланице нашег Врховног војног реда витезова Храма јерусалимског (ОСМТХ). Прошле године темплари су постале шест дама, а тренутно су четири жене кандидати за даме витезове.

Ову дискретну темпларску тајну открила нам је Снежана Шантић, канцелар, витез темплар и трећи човек у ОСМТХ. Овај ред са око 200 темплара у Србији води велики магистрални приор Дејан Јеремић.

- Петину наших чланова чине жене. Још толико их има и у другој темпларској организацији, што говори о напретку Србије у еманципацији нежнијег пола - објашњава нам Снежана Шантић. - Како су темплари превасходно мушки ред, жене се у њему појављују врло ретко, али најчешће као заштитници своје породице, после смрти супруга. Своје огњиште су браниле јуначким срцем, а не мачем. На тај начин су жене утемељиле пут витештву, које се носи у души.

Шантићева је рођена у Београду пре шест деценија. По оцу Српкиња, а по баби Рускиња. Радила је на руководећи местима на "Београдском сајму", у Народном позоришту, Фондацији Светске банке за развој из Цириха. Доктор је наука и професор универзитета. Данас брине о пензионерима на општини Стари град. Постала је прва жена темплар у Србији, јер, каже, витештво носи у души и у својим идеалима.

Пријем једне даме у темпларе

- Док сам живела у Швајцарској, спознала сам да су витезови темплари сиромашни људи, али богате душе. Да су борци за слободу, хришћанство, да шире милосрђе и доброчинство, да уче људе да верују. Заинтересовала се за њих као за тихе владаре светом. Иницирана сам у Ред темплара 13. марта 2005. у Паризу, на Дан Жака Демолеја, оснивача реда, у цркви Норт Дам. Када сам се пре десетак година вратила у Србију постала сам витез темплар, командер у командерији "Света Петка" у Београду и канцелар Великог приората Србије - наставља причу Снежана Шантић.

Овај темпларски ред основан је 26. априла 2012. године на Великом сабору светских темплара у Београду под патронатом великог мајстора Дом Фернанда Пинта Переира де Соусе Фонтеса. У њему Снежана ради на координацији рада војног и духовног дела темпларске организације у Србији. Посебно ради на организацији хуманитарних активности. Поред браће темплара у томе јој помажу и сестре, даме витезови Гордана Милосављевић, Милица Теофиловић Јовичић и Катарина Трипковић и њена породица.

- Жене су потпуно равноправне у нашем реду. За витезове их предлажу наши чланови. Кандидати пролазе строге провере. Да би даме постале витезови темплари, потребно је да су хришћани, добри и поштени људи, часни и правдољубиви, успешни у свом послу и бољи као личности од многих других особа - казује нам Дејан Јеремић, велики магистрални приор Србије.

Темпларску заклетву жене полажу на Светом писму. Том приликом се говори молитва "Оче наш" и пева химна "Боже правде". Слава овог српског реда темплара је Свети Јован. Витезови темплари носе велики монашки плашт са црвеним темпларским крстом, који шије једна београдска кројачица, и регалије које се праве у ливници "Госи".

- Уласком у Ред припадник добија тамну кецељу са обележјима искушеника који се припрема да докаже своје витештво. Припадник Реда с временом добија белу кецељу достојну чина који има. А као витез са плаштом, темпларским крстом, рукавицама и правом да носи мач са жељом да га никада не употреби - објашњава нам темпларске обичаје Шантићева.

Како смо сазнали, жене српски темплари, њих осамдесетак су по професији професорке, лекарке, менаџерке, еконимисткиње, дизајнерке, књижевнице, правнице, чиновнице и власнице приватних фирми. Неки женски витезови су државни службеници, високо позиционирани у администрацији. Највише жена темплара има у Београду, Нишу, Ужицу, Ваљеву, Врању и Суботици.

- Ми смо дискретно друштво и нерадо говоримо о својим активностима, јер не желимо да се саморекламирамо. Последњих година смо имали неколико великих хуманитарних акција на којима смо показали своје витештво. Поклонили смо десетине кревета једног болници, помогли смо Обеновчанима после поплаве, али и житељима неколико старачких домова. Школујемо једну девојчицу, чији је отац, наш брат темплар, изненада преминуо - набраја прва жена темплар у Србији.


Као канцелар Врховног војног ред витезова Храма јерусалимског у Србији, витез Снежана Шантић разрађује план и пројекте хуманитарних активности за наредну 2016. годину о коме ће се расправљати на Сабору Великог приората Србије у децембру месецу. Тада ће бити речи и о новим дамама које су кандидоване за витезове темпларе.

ХРАМ У ЗЕМУНУ

- НАША главна преокупација наредне године биће изградња и отварање првог темпларског храма у Србији. Уређујемо простор у земунској синагоги, где ћемо држати наше обреде, уз Свето писмо, заставу Републике Србије и темпларску заставу нашег реда - каже Снежана Шантић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (18)

Svetislav

11.10.2015. 20:40

Cisto pomodarstvo nasih novopecenih "dama". Nista drugacije od skrivenih sekti, ali po mom misljenju opasnije jer se promovise. Pravoslavlje i templari ne idu zajedno, jer su templari i krstasi ubijali, pljackali i unistavali i pravoslavne i muslimane zajedno u njihovim krstaskim pohodima, samo u svoju korist i korist "svete" stolice!

Јана

11.10.2015. 20:41

Е јадна ти мајка Рускиња и отац Србин, незнавена темпларко!

ranko75

12.10.2015. 09:08

@Јана - Sta je lose u tome ako je nekome otac srbin, a majka ruskinja? Ti izgleda nisi neke stvari rascistio koje se uce u nizim razredima osnovne skole.

ranko75

12.10.2015. 09:14

Nema ni jednog komentatora koji bi hteo da se upozna sa njihovim programom, sa time sta rade,nego neznajuci nista o njima odmah ih ocenjuju negativno.Ili sve o cemu neznamo mi tako negativno ocenjujemo? Takvi su i spalili Djordana Bruno kada je rekao da je zemlja okrugla.Koliko ja vidim ovde odredjeni gradjani imajuci odredjene moralne kvalitete zele da sebe pokazu u ulozi koja nikome ne donosi zlo.Zasto bi ih osudjivali unapred, gledajmo prvo plodove njihove aktivnosti.Sta su oni lose pokazali?

@ranko

12.10.2015. 11:15

@ranko75 - Zasto?! Zato sto postoje stotinama godina.Zato sto iz pravoslavlja su krenuli u drugu religiju da sluze djavolu I obredima.Nisu oni od juce pa ajd da im damo sansu. 500 godina je dosta sve se zna o njima.Ajd sad idi na tajne obrede, udruzujte se, sklapajte poznanstva da sirite Templare u Srbiji. To nam treba? ne Pravoslavlje idemo na obrede , odi na youtube pa vidi kako korak po korak se infiltriraju u drzavam radi svog interesa I sisaju drzave kao paraziti pod plastom humanosti

Zoran1

12.10.2015. 17:00

@ranko75 - @ranko, Ta vera je cist satanizam pod maskom. Pocela je ta sekta jos u prvom veku pod imenom gnostici, pa kasnije iz katolicke crkve je nikla grupa temiplara. od njih su nam stigli masoni i sva druga tajna drustva. Potrebna im je tajnost da ljudi nebi videli svu gadost satanizma koja se krije medju njima.

pera

12.10.2015. 15:37

Proverite veze Srbije I templara, proverite veze Nemanjic I Fridriha Barbaropse, da ne spominjem neke vladare kao sto je Stefan Lazarevic, pogledajte neke pravoslavne crkve na Fruskoj gori I negotinskoj krajni... Procitajte malo, upoznajte se, pa komentarisite, a do tada se trudite da pomognete na bilo koji nacin nasoj jedinoj domovini.

Laki

13.10.2015. 18:01

"Niko ne može služiti dvojici gospodara; jer će ili jednoga mrzeti, a drugoga voleti, ... biti privržen, a drugoga prezirati; ne možete služiti Bogu i mamonu“ (Matej 6,24). M=S

Darth Shone

12.11.2015. 08:35

Još jedna u nizu paramasonskih organizacija. No dobro, ipak imaju krst kao simbol. Za ove štio se užasavaju nad Templarima,, i strahuju da će se krtsiti šakom, neka malo prouče istoriju svoje države. Templari? Samo san, o obnovi reda. Dok ne čujem da je objavljnena bula ili barem enciklika o obnovi reda, mogu samo da ih smatram templarima u pokušaju. I, da, ako se to i desi, biće kao i njihovi preci odgovorni samo jednoj osobi na svetu, Episkopu grada Rma i patrijarhu zapada.