Археолошка истраживања на локалитету Врело

Танјуг

25. 09. 2015. у 23:11

Археолошка ископавања на некадашњме комплексу римске царске резиденције на подручју Неготина - Врело, настављена су трећу годину заредом и трајаће до 29. септембра

Археолошка истраживања на локалитету Врело

Илустрација

НЕГОТИН - Археолошка ископавања на некадашњме комплексу римске царске резиденције на подручју Неготина - Врело, настављена су трећу годину заредом и трајаће до 29. септембра.

Тај комплекс је почетком 4. века подигао тетрарх Максимин Даја, нећак цара Галерија, који је саградио сличну утврђену палату Фелиx Ромулиана на Гамзиграду, објављено је на сајту Општине Неготин.

Истраживања архитектонског комплекса, који обухвата и маузолеј царице-мајке, сестре тетрарха Галерија, у коме је 1996. откривен сет златног накита, значајна су за археологију и историју Србије, али и Римског царства.

Значај архелоских истраживања је изузетно велики и за развој културног туризма у Неготинској Крајини и Србији.

Ископавања, праћена конзерваторско-рестаураторским радовима на архитектонским споменицима, предуслов су за презентацију римског налазишта у Шаркамену, коме је 1994. додељена категорија културног добра од великог значаја за Србију.

На истраживањима су ангажовани представници Музеја Крајине из Неготина, у сарадњи са Археолошким институтом из Београда и Заводом за заштиту споменика културе из Ниша.

Они реализују пројекат "Врело-Шаркамен, археолошка истраживања, презентација и промоција" који финансирају Министарства културе и информисања и Општина Неготин.

Ове године археолошка ископавања на Врелу почела су 31. августа и трајаће до 29. септембра.

Стручни тим чине виша научна сарадница Археолошког института, Софија Петковић, саветник Музеја Крајине Гордан Јањић и апсолвенти археологије Бранко Алексић и Никола Иванковић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

cobe

26.09.2015. 00:21

Предлажем , да се као у најбољој традицији филозофског факултета, направи депонија за смеће на археолошком налазишту , као што је урађено у Винчи , па не можемо дозволити да се Србује...

ana

27.09.2015. 09:53

@cobe - radi očuvanja kulturnog nasleđa zakonom bi trebalo zabraniti arheološka istraživanja ako radoznali arheolozi nemaju obezbeđena sredstva za zaštitu orkrivenih objekata i konzervaciju pokretnog materijala ovako lokaliteti postaju deponije, nema odgovornih za propadanje osetljivih otkrivenih materijala. vuku se po poluprivatnim zbirkama obrađivača a ne retko pojave se kao roba na internetu. t