Краљ Милан покушао да прода Србију Аустрији

Иван МИЛАДИНОВИЋ

06. 09. 2015. у 16:15

Како су благо и раскошан живот српском владару били важнији од круне и отаџбине

Краљ Милан покушао да прода Србију Аустрији

Милан полаже заклетву пред крунисаним сином Алексанрдом

УВЕК када мислимо да је неки крупан историјски догађај, било трагичан, било тријумфалан, проузроковала и потпуно обликовала воља једне или неколико особа, грешимо, ма колико нам изгледало да је то тако. Још од херојских античких времена појединац и његова воља су у смислу детерминатора историје били и остали у истом часу и све и ништа. Друштво је одавно, а посебно у захуктала два последња века, постало чудовишно сложен и осетљив систем, а уз то је задржало ону још за првобитну политичку заједницу карактеристичну рањивост и осетљивост нарушавања токова сопственог живљења чак и актом неког појединца. Склони смо и да заборављамо да постоји низ околности и процеса који усмеравају токове догађања у друштву и који утичу на животе појединаца бар онолико колико и акти моћних појединаца на те токове.

Један од таквих случајева сигурно је и вредновање улоге краља Милана Обреновића у једном догађају када је, почетком јуна 1885. године (по новом календару), понудио Србију и престо Бечу на располагање, а заузврат тражио да добије велико грофофско имање за себе и свог сина Александра (Историја српског народа, група аутора, СКЗ, шеста књига).

ПРЕДИСТОРИЈА овог чина досеже до одлуке Берлинског конгреса 1878. године којом је Кнежевина Србија добила независност и проширење на Врањски, Нишки, Пиротски и Топлички округ. Благонаклон став Русије у стварању санстефанске Бугарске, науштрб српских територија, кнеза све више окреће према Аустроугарској и он шаље прву делегацију да поведе преговоре са аустроугарским двором. На челу делегације се налазио Јован Ристић. Вођа либерала обавезао се да у име Србије са Аустроугарском закључи трговачки уговор и који је подразумевао и изградњу железничке пруге. Железничка конвенција је потписана 28. марта 1880. године.

Кнез Милан, иако дубоко увређен држањем Русије према Србији, ипак одлази 1881. године у званичну посету руском цару Александру III Романову. У Петрограду је примљен доста хладно. Руси су још једном потврдили своје ставове са Берлинског конгреса. По повратку из Петрограда, кнез Милан свраћа у Беч и договара почетак преговора о трајном политичком савезу са Аустроугарском.

Тај документ је била чувена Тајна конвенција, коју је у Београду потписао Чедомиљ Мијатовић 16. јуна 1881. Тајна конвенција је подразумевала узајамну и пријатељску политику Србије и Аустроугарске, којом се Србија обавезала да на својој територији неће дозвољавати било какав политички рад против Аустроугарске монархије и ширење идеја о уједињењу свих Јужних Словена у јединствену државу. Заузврат, Беч је обећао да ће подржати проглашавање Србије за краљевину код других сила. После овог споразума, прва мера је уследила од председника министарског савета Михаила Пироћанца који је кнезу Милану поднео оставку своје владе, која није прихваћена.

ОДМАХ по проглашењу Милана Обреновића за краља Србије, почео се нагло мењати политички живот у земљи. Народ је почео да буде незадовољан владавином новопеченог краља. Бојећи се народног незадовољства, а и због набавке нових пушака, краљ Милан се позвао на право да оснује стајаћу војску и наредио да се покупи оружје од народа и стави у магацине. Радикали су се жестоко супротставили овој одлуци. Сељаци Тимочке Крајине, по наговору Радикалне странке, одбили су да предају оружје. У околини Зајечара и Књажевца 1883. избила је Тимочка буна коју су краљ Милан и војска угушили.

У међувремену, краљева политика према Софији почиње све више да се заоштрава. Долази до првих озбиљнијих чарки са Бугарском која је на својој територији прихватила неухапшене учеснике Тимочке буне предвођене Николом Пашићем.

ПОСЛЕ Тимочке буне краљ Милан поред политичких, доживљава и неколико озбиљних породичних потреса. Све чешћи су сукоби с краљицом Наталијом. Свађе су биле свакодневне и непрестане. До бурних размирица долазило је због краљичиног све отворенијег русофилства, затим и око васпитавања престолонаследника Александра. Постоји и неколико писама у којима је предмет расправе краљева аустрофилска политика и краљичино русофилство. На све ово требало би додати и краљеве љубавне авантуре.

Милана хвата паника после сигнала из Петрограда, да иза брака Петра Карђорђевића, са најстаријом ћерком књаза Николе Петровића - Зорком, директно стоји руски двор, да су руски агенти били умешани у Тимочку буну и да тимочки побуњеници, који су пребегли у Бугарску добијају новац од Славјанског добротворног комитета у Петрограду.

Панично стање српског краља појачано је после сусрета царева Немачке, Русије и Аустроугарске, негде у Пољској, септембра 1884. Он је очигледно добио погрешне информације да је на том царском самиту дошло до договора о деоби Балкана између Русије и Аустроугарске. Ако се свему овоме додају Миланове редовне новчане невоље, онда донекле постаје јасно његово дубоко убеђење да му ове невоље могу решити само Аустријанци.

И тако се наш краљ, растрзан свим овим проблемима, почетком јуна 1885. године обрео код аустроугарског посланика у Београду Кевенхилера с поверљивим предлогом да се постојећи тајни уговор између Србије и Беча прошири за још пет тачака у којима он нуди српску круну Хабзурговцима.

ПОСЛАНИКУ Кевенхилеру, када је видео Миланов предлог, одмах је било јасно да га његова влада неће озбиљно схватити и покушао да напише нову ублажену верзију овог предлога. Он је понуду српског краља доживео "као чин нервно оболелог човека и препоручивао је да му ваља давати нешто за стишавање нерава".

Међутим, тадашњи аустроугарски министар иностраних дела, граф Калноки, није хтео да разговара ни о прерађеном тексту свог посланика из Београда. Он није видео у краљу Милану нервно болесног човека, него "неизлечивог распикућу, који је, због велике новчане оскудице у коју је запао, готов да своја владалачка права, па с њима и своју земљу, прода за добре паре Аустрији." (Слободан Јовановић).


ПОСЛЕДЊИ ИНАТ И ПРКОС


СЛОБОДАН Јовановић, у књизи "Влада Милана Обреновића", о овом историјски важном догађају пише:

- Нацрт краља Милана сведочи о његовој великој заморености и обесхрабрености. То је акт једнога владаоца који се спрема на оставку, то су његове последње, такорећи посмртне жеље. Оне се своде на двоје. Прво, краљ жели да своме сину, био он на престолу или не био, обезбеди ранг и приходе једнога принца. За мајорат који ће Аустрија дати његовом сину, он је готов да јој уступи целу Србију. Краљ Милан је био нежан отац, он се много бринуо шта ће бити са његовим сином, ако династија Обреновића буде оборена, уколико му је положај династије изгледао критичнији, утолико је и његова брига за сина постајала узнемиренија и неиздржљивија. Друго, краљ жели да се његова аустрофилска политика продужи и после његова силаска с престола. Своја владалачка права кадар је да прегори, али не и своју аустрофилску политику - писао је Јовановић.

Према Јовановићевим списима, у Милановом нацрту предвиђа се да после њега долази на српски престо онај кога хоће аустријски цар, или долази његов син претходно одгајен у Терезиануму за доброг аустрофила.

Милан и Наталија са престолонаследником Александром

- Аустрофилски режим, дакле, надживљује краља Милана: то је последњи инат и пркос краља Милана према српском народу, који није хтео да разуме и одобри његову аустрофилску политику - забележио је Слободан Јовановић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (25)

Утеривач

06.09.2015. 17:24

@Suverena - Вера је за цркву, а историја барата чињеницама и подацима. Уколико за ово постоје документоване чињенице онда нема шта да се верује или не верује.

ACA BG

06.09.2015. 18:35

@Suverena - Da uterivač, potpuno sam saglasan. Ali i dokumenta i dokazi se vrlo lako mogu falsifikovati i prikazati onako kako neko želi da ih prikaže... Tako da nam ipak ostaje da verujemo ili ne verujemo šta se tad dešavalo! A pravu istinu ne znamo ni za današnje događaje!

Ivana

06.09.2015. 17:55

Komunjarska izmisljotina.Kralj Milan je bio najuspesniji srpski kralj koji je i te kako vodio racuna o drzavi na cijem je celu bio.Srbija je najvise napredovala za vreme njegove vladavine.A inace crnogorski kralj Nikola je mastao da postane kralj Srbije i Crne Gore,i dolazio je u Srbiju i agitovao da Srbija svrgne Obrenovice i da on postane kralj i Srbije.Drzao je prilikom jedne zvanicne posete Srbiji i govore o tome ali ga je Kralj Milan proterao i nikad mu vise nije dozvolio da dodje u Srbiju.

Djekna

06.09.2015. 18:43

Austriji nista ne fali, Srbiji i Rusiji fali mnogo. Dakle, dokaz jos jedan da nam je bolje da se okrenemo Zapadu. Samo, ista prica se ponavlja i u 21. veku. Ni onda, a ni sada nas niko nece.

Prle i Tihi

06.09.2015. 20:02

''PREDISTORIJA ovog čina doseže do odluke Berlinskog kongresa 1878. godine''. Ova teza je potpuno pogrešna i nimalo slučajna. Stalno se predstavlja da su nas Rusi izdali 1878. A predistorija počinje 1876. kada Milan kreće na Tursku, uprkos protivljenju Rusije (Rusi su rekli da se sačeka, jer ne mogu na 2 fronta). Turci nas razbijaju, kreću na Beograd, Rusi jedva spašavaju da se sve vrati na staro. Nastavak je 1877. - nemam više prostora, ali u knjigama sve piše...

Oki

07.09.2015. 03:16

Već dugo se Milan Obrenović anatemiše a to čini ona antievropska ultradesna I proruska kvaziistorijska struja. Da je bilo pameti koju je Milan imao danas bi nas bilo 10 miliona, srećnih, ponosnih Srba.

Dragan P.

07.09.2015. 14:06

@Oki - Austro-Ugarska i Srbija su imale nepomirljivo suprotne interese iz prostog razloga jer je u okviru A-U živeo dobar deo srpskog naroda u Vojvodini, BiH i Krajini. Srbija bi mogla biti prijatelj Monarhiji samo uz uslov da se odrekne tih teritorija i svog naroda i da vodi servilnu politiku prema A-U, što su Obrenovići i radili. To, ipak, nije moglo trajati dugo jer je sam narod bio protiv takve neprirodne politike.

Dule Los Angeles

07.09.2015. 06:01

Grupa autora?Pisanje S.Jovanovica?Bas-Skorojevicki.S.Jovanovic je bio zakleti Karadjordjevic.U izbeglistvu je bio Predsednik Vlade kod suludog kralja-Petra ll. Njegovo pisanje je nepuzdano.Milan nije bio"sasvim citav".Avanturisticki je uvukao nespremnu Srbiju u ratove sa Turskom i Bugarskom.Oba su katastrofalno izgubljena.Zbog toga,i loseg karaktera,Rusi su ga odbacili. Kockar i "berija",stalnjo je kuburio sa parama.Okrenuo se Austriji zbog para,i Iz licnog inata.Srbiju i krunu nije prodavao.

ТЛН

07.09.2015. 08:26

Па ко од њих није продавао и крчмио Србију??? Која то власт није радила? Шта раде ови данас, пустите Обреновиће и Карађорђевиће, него да ми видимо ко продаје Србију данас, и по којој цени, наравно!!!??

Milan

07.09.2015. 10:22

Kada se "kopa" po istoriji, rezultat dosta zavisi od namere onoga ko to radi! Ova "saznanja" mi lice na stari obrazac propagande kojom su optereceni natpisi o dinastiji Obrenovic. Ja sam sasvim suprotno od ovoga dolazio do informacija da je sporazum kralja Milana sa Austrougarskim dvorom podrazumevao da Kraljevina Srbija parama pozajmljenim od Beca otkupi od Otomanske imperije (u kojoj su tada vladali korumpirani troskadzije) teritorija Stare Srbije (juzno sve do Soluna i Svete Gore).

MilanVeliki

07.09.2015. 10:34

Tako prosirena Srbija bi se (po tim informacijama) ujedinila sa K&K monarhijom i postala treca-konstitutivna u drzavi koja bi se sa pravoogla nazvati i Novo Rimsko Carstvo. Ovakav ishod bio bi najbolji za sve u novoj imperiji (ukljucujuci i srbe), bio bi prihvatljiv za Tursku koja je bila spremna za povlacenje sa Balkana, ali nedopustiv za sve ostale. - Rusija bi ostala bez uticaja i izlaska na Mediteran, Nemacka bi bila "siromasni severni rodjak" ...(nastavak)

MilanVeliki

07.09.2015. 10:36

Francuska i Engleska bili bi prakticna provincija, a italijani bi pratili Papu koji bi peske odneo rimsku krunu u Bec. Kazu - tako se i doslo do opsteprihvacene ideje (u toj tadasnjoj "medjunarodnoj zajednici") da se projekat stvaranja Novog Rimskog Carstva zaustavi, a najefikasnije je bilo da se prekine dinastija Obrenovca. Nakon poznatog kraljeubistva na vlast je dosao kontraverzni kralj Petar Karadjodjevic, koji je u balkanskim ratovima za Srbiju pridobio samo manji deo Stare Srbije ...

MilanVeliki

07.09.2015. 10:37

(nastavak)... pridobio samo manji deo Stare Srbije (da nebi postala previse jaka). Ostalo je podeljeno sa Grckom i Bugarskom uz projekat stvaranja Albanije. Odmah zatim je pokrenut I svetski rat u kojem je Austrougarska unistena, a Srbija je izgubila trecinu stanovnistva. Dobar posao za "medjunarodnu zajednicu" tog vremena je obnavio Petar Mrkonjic, ako u ovim informacijama ima istine.

alex miles

10.09.2015. 06:16

Pa nije to nista novo, i ovaj rakijas iz Bajcetine pokusava da proda Srbiju Arapima, Kinezima ili pak bilo kome ko je spreman da je kupi.Istorija se ponavlja !

marijana

27.08.2018. 17:24

Kome se obratito za besplatno obrazovanje u Becu?Taj sporazum.je obnoveljen.